Γαλανόλευκα καρφιά: 30 χρόνια από την “άνοιξη της Γάνδης”

«Άτοπο θα ήταν να λέγαμε ότι οι Έλληνες μάχονται σαν ήρωες, καθώς οι ήρωες μάχονται σαν τους Έλληνες», ήταν τα λόγια τα οποία είχε πει κάποτε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και δεν θα μπορούσαν να περιγράψουν καλύτερα όσα συνέβησαν μια βραδιά του Οκτωβρίου του 1987.

Στις 4 του μήνα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την επέτειο της κορυφαίας διάκρισης στην Ιστορία της “γαλανόλευκης” πετοσφαίρισης και το Sport-Retro.gr… ταξιδεύει στη Γάνδη.

Ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελγίου η διοργάνωση που οι «πολυμήχανοι» Έλληνες έκαναν τους πάντες να παραμιλούν, αφού αγωνιζόμενοι με ψυχή και καρδιά κατόρθωσαν να κατακτήσουν επάξια το χάλκινο μετάλλιο.

Η διοργάνωση

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987 ήταν το 15ο κατά σειρά στην Ιστορία του θεσμού και η χώρα η οποία ανέλαβε τη διεξαγωγή του ήταν το Βέλγιο, με τις 12 ομάδες που συμμετείχαν να χωρίζονται σε δυο ομίλους.

Το πρώτο γκρουπ αποτελείτο από τις Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και το φαβορί της διοργάνωσης Σοβιετική Ένωση (τα ματς διεξήχθησαν στο Αούντεργκεμ).

Ο δεύτερος όμιλος, εκείνος της Γάνδης, συμπεριλάμβανε το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη σπουδαία Σουηδία των Γκούσταφσον, Σάαφ, Νίλσον και την Τσεχοσλοβακία.

Όλες οι ομάδες θα διασταύρωναν τα ξίφη τους και οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου θα προκρίνονταν στην τελική φάση του θεσμού.

Σοβιετική Ένωση (1η με 10 βαθμούς) και Γαλλία (2η με 9 βαθμούς) πέρασαν από το 1ο γκρουπ στα ημιτελικά, ενώ από το 2ο τους ακολούθησαν η Σουηδία ως 1η με 9 βαθμούς και η Ελλάδα ως 2η επίσης με 9 βαθμούς (σ.σ. το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε στο ματς με τη σκανδιναβική ομάδα).

Διαμονή σε γηροκομείο!

Από την αρχή της διοργάνωσης οι αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε να ξεπεράσει η ελληνική αποστολή δεν περιορίστηκαν στο αγωνιστικό κομμάτι.

Οι διοργανωτές δεν είχαν μεριμνήσει για τη διαμονή των μελών του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος σε ξενοδοχειακή μονάδα, όπως είχαν κάνει με τις υπόλοιπες χώρες.

Κατά συνέπεια, η “γαλανόλευκη” και η εθνική Γυναικών της Βραζιλίας παρέμειναν μέχρι και το τέλος του τουρνουά σε γηροκομείο!

Τα γεγονότα αυτά εξόργισαν το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα απολύτως για να αλλάξουν τη συγκεκριμένη κατάσταση, παρά μόνο να πεισμώσουν και να δώσουν μια ηχηρή απάντηση στο γήπεδο.

“Γαλανόλευκοι Βίκινγκ”

Η «αρμάδα» του Θανάση Μαργαρίτη, αφού πέρασε θριαμβευτικά από τους ομίλους με 4 νίκες και μόλις 1 ήττα, ήξερε πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με το μεγαθήριο που άκουγε στο όνομα Σοβιετική Ένωση.

Φυσιολογικά, οι Έλληνες διεθνείς ηττήθηκαν με 3-0 σετ από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια για 7η φορά στην Ιστορία της (3-0 τη Γαλλία στον τελικό), όμως άφησαν το καλύτερο για το τέλος.

Στον μικρό τελικό η Εθνική ξαναβρήκε μπροστά της τη Σουηδία (σ.σ. έχασε 3-0 στα ημιτελικά από τους Γάλλους), με το κίνητρο για επικράτηση να είναι διπλό, καθώς εκτός από το χάλκινο μετάλλιο υπήρχε ρεβανσιστική διάθεση για την ήττα στον όμιλο.

Ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα σκληρός και οι Σκανδιναβοί πήραν δύο φορές το προβάδισμα (0-1 και 1-2), αλλά στη συνέχεια η καρδιά, το θάρρος και η αυτοθυσία των Ελλήνων έκαναν τη διαφορά.

Οι διεθνείς του Μαργαρίτη, αφού ισοφάρισαν σε 2-2, οδήγησαν το ματς στο τάι-μπρέικ, όπου έμελλε να χαράξουν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην Ιστορία του εγχώριου βόλεϊ.

Με τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη να εξελίσσεται σε ήρωα του αγώνα, καθώς στο τελευταίο σετ περιόρισε τον τρομερό Mπενγκ Γκούσταφσον (σ.σ. μετέπειτα άσος του Ολυμπιακού) και στη συνέχεια πήρε τον νικητήριο πόντο, η Εθνική επικράτησε 16-14 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Τα σετ: 14-16, 15-9, 6-15, 15-11, 16-14.

“Το μπάσκετ τα κατάφερε. Εμείς όχι…”

Ο Στέλιος Καζάζης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου “Τα Διαμάντια είναι Παντοτινά”, στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΠΟΡ FM 94,6” και εξέφρασε μία πικρία.

“Δυστυχώς πέσαμε στη χρονιά που το μπάσκετ είχε κάνει την τεράστια επιτυχία και έτσι η δική μας προσπάθεια έπεσε στη σκιά του.

Ήμασταν μία παρέα που ήταν χρόνια μαζί και που είχε αντιληφθεί ότι μπροστά της βρισκόταν μια ιστορική ευκαιρία να κάνουμε το βόλεϊ ένα άθλημα που θα έμπαινε στην καρδιά του κόσμου.

Το μπάσκετ τα κατάφερε να βάλει μπάλες σε κάθε σχολείο μαζί με μπασκέτες. Εμείς όχι. Αυτό είναι κάτι που μας πικραίνει”, ήταν μερικά από τα λόγια του Καζάζη.

Βασικό θέμα σε μία εφημερίδα!

Γυρίζοντας πάλι σε εκείνο το απόγευμα, η ελληνική αποστολή ξέσπασε σε πανηγυρισμούς και έγινε ένα κουβάρι στον αγωνιστικό χώρο, καθώς ο Δαυίδ όχι μόνο κοίταξε στα μάτια τον Γολιάθ αλλά τον υπέταξε.

Κατά συνέπεια, η Εθνική ομάδα σημείωσε την πιο σημαντική της επιτυχία μέχρι σήμερα, ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε “η άνοιξη της Γάνδης”.

Την επόμενη η «Αθλητική Ηχώ» έγραφε στο εξώφυλλο με τεράστια γράμματα “Ημίθεοι” και ανέφερε: «Mετάλλιο στη πατρίδα χάρισαν τα παλικάρια του βόλεϊ τα οποία κατέκτησαν εκτός έδρας τη 3η θέση στην Ευρώπη».

Εντούτοις, η μοναδική εφημερίδα που φιλοξένησε ως βασικό θέμα τη σπουδαία αυτή διάκριση ήταν η “Φλόγα των Σπορ”, η οποία δυστυχώς δεν μακροημέρευσε στον χώρο.

Είναι κι αυτό ένα δείγμα ότι στην Ελλάδα δεν αγαπάμε τον αθλητισμό, αν και γεννήθηκε εδώ…

Η τελική κατάταξη

1. Σοβιετική Ένωση

2. Γαλλία

3. Ελλάδα

4. Σουηδία

5. Ολλανδία

6. Τσεχοσλοβακία

7. Βέλγιο

8. Γιουγκοσλαβία

9. Ιταλία

10. Ρουμανία

11. Βουλγαρία

12. Ισπανία

Η ελληνική αποστολή με προπονητή τον Θανάση Μαργαρίτη: Στέλιος Καζάζης, Δημήτρης Καζάζης, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Σάκης Μουστακίδης, Τάσος Τεντζέρης, Δημήτρης Γόντικας, Μάκης Δημητριάδης, Κώστας Μαργαρώνης, Βαγγέλης Κουτσονίκας, Σωτήρης Αμαριανάκης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Γιάννης Νικολαΐδης.

 

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

 

Διαβάστε ακόμη:

Το πρώτο Ευρωπαϊκό του εορτάζοντος Ολυμπιακού. Ο Γιάννης Λάιος στο Sport-Retro.gr

Οι 40 ημέρες κλεισούρας και τα τηλεοπτικά του… Τζόρνταν. Ο «Ευρωκόουτς» Κώστας Πολίτης στο Sport-Retro.gr για το Έπος του 1987

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!