Η Μόνικα Σέλες μαχαιρώθηκε από φανατικό θαυμαστή της Στέφι Γκραφ!

Στις 30 Απριλίου 1993 καταγράφηκε ένα περιστατικό που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή μιας εκκολαπτόμενης κορυφαίας τενίστριας, καθώς και τους κανόνες ασφαλείας των αθλητών.

Όταν η Μόνικα Σέλες κατέκτησε το Γαλλικό Open του 1990 σε ηλικία 16 ετών, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα άρχιζε μία κόντρα με την Στέφι Γκραφ που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια της τη ζωή.

Το Sport-Retro.gr γυρίζει 25 χρόνια πίσω και παραθέτει στους αναγνώστες του τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε η νεαρή Γιουγκοσλάβα τενίστρια εν ώρα αγώνα από φανατικό θαυμαστή της Γερμανίδας!

 

Η νεοφερμένη των κορτ

Γεννήθηκε στο Νόβι Σαντ της πάλαι ποτέ Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας στις 2 Δεκεμβρίου 1973 από Ούγγρους γονείς, ενώ έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό ονόματι Ζολτάν.

Η Μόνικα άρχισε το τένις σε ηλικία 5 ετών και πρώτος της προπονητής ήταν ο πατέρας της, ένας σχεδιαστής καρτούν στις εφημερίδες «Dnevnik» και «Magyar Szó» που συνήθιζε να φτιάχνει σκίτσα με το αγαπημένο της άθλημα για να την ωθεί περισσότερο προς αυτό.

Ο Κάρολι Σέλες ήταν ο άνθρωπος που την έμαθε να χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια τόσο στο forehand όσο στο backhand, προτού αναλάβει τη μικρή η Γελένα Γκέντσιτς.

Σε ηλικία 11 ετών η Μόνικα κατέκτησε το τουρνουά Junior Orange Bowl που διεξήχθη στο Μαϊάμι, ωθώντας τον προπονητή Νικ Μπολετιέρι να ασχοληθεί με την περίπτωσή της.

Στις αρχές του 1986 τα δύο αδέρφια μετακόμισαν από τη Γιουγκοσλαβία στις ΗΠΑ, όπου εκείνη εγγράφηκε στην ακαδημία τένις του Αμερικανού, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει αναδείξει ή συνεργαστεί με αθλητές όπως ο Μπόρις Μπέκερ, ο Αντρέ Αγκάσι, η Μαρία Σαράποβα, οι Γουίλιαμς (Σερένα & Βένους), η Μαρτίνα Χίνγκις και η Άνα Κουρνίκοβα.

Η Μόνικα έγινε επαγγελματίας στις 13 Φεβρουαρίου 1989, τον Μάιο του ίδιου έτους κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στο Χιούστον και έναν μήνα αργότερα έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Γαλλικού Open.

Αποκλείστηκε από το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, τη Στέφι Γκραφ, ωστόσο το τέλος της πρώτης της επαγγελματικής χρονιάς τη βρήκε στο Νο6. Και ήταν μόλις 16 ετών!

 

Ο ένας τίτλος μετά τον άλλον

Η Μόνικα Σέλες δεν ήταν μια απλή τενίστρια, όμως μαρτυρά η εισαγωγή του αφιερώματος και, κυρίως, οι διακρίσεις που ακολουθούν από το 1990 μέχρι το 1993.

Πανηγύρισε 36 διαδοχικές νίκες και κατέκτησε 6 σερί τουρνουά, αρχίζοντας από το Lipton Player’s του Μαϊάμι και συνεχίζοντας με U.S. Hard Court Championships, Eckerd Open, Ιταλικό Open, Lufthansa Cup (νίκησε τη Στέφι Γκραφ στον τελικό).

Έπειτα έγινε η νεότερη αθλήτρια που πανηγύρισε Grand Slam, αφού σε ηλικία 16,6 ετών επικράτησε στον τελικό της Στέφι Γκραφ και πήρε την πρωτιά στο Γαλλικό Open.

Το νικηφόρο σερί της διακόπηκε από τη Ζίνα Γκάρισον στην προημιτελική φάση του Wimbledon, όπου η Σέλες είχε match point προτού η αντίπαλος επιβληθεί με 9-7 στο τρίτο σετ.

Έπειτα, η Γιουγκοσλάβα κατέκτησε τρία υποδεέστερα τουρνουά, ολοκλήρωσε τη χρονιά στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης και… προανήγγειλε ότι το μέλλον της ανήκει.

Το 1991, το 1992 και το 1993 κατέκτησε 3 Αυστραλιανά Open, 2 Γαλλικά Open (άρα 3 συνολικά μαζί με του 1990) και 2 US Open, χωρίς καν να έχει κλείσει τα 20!

Από τον Ιανουάριο του 1991 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1993, η Μόνικα Σέλες πανηγύρισε 22 τίτλους και έφτασε στους 33 από τους 34 τελικούς των τουρνουά που συμμετείχε!

Κατέγραψε ρεκόρ 159-12 (92.9%) συνολικά και 55-1 (98%) στα τουρνουά Grand Slam, ενώ αν συμπεριληφθεί και η διετία 1989-1990 συγκέντρωσε τίτλους! Όλες οι προτάσεις τελειώνουν δικαιολογημένα με θαυμαστικό…

Τη σταμάτησε το μαχαίρι ενός τρελού

Στις 30 Απριλίου 1993 η Μόνικα Σέλες είχε εδραιωθεί στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και ήταν έτοιμη να κάμψει την αντίσταση της Μαγκνταλένα Μαλέεβα στην προημιτελική φάση του άσημου Citizen Cup που διεξαγόταν στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Προερχόμενη από την 8η νίκη σε Grand Slam (Αυστραλιανό Open 1993), η 19χρονη είχε πάρει το πρώτο σετ και προηγείτο 4-3 στο δεύτερο, όταν ένας 39χρονος άνεργος και υπέρβαρος θεατής την πλησίασε και τη μαχαίρωσε στην πλάτη με μία λεπίδα εννέα ιντσών!

Τον έλεγαν Γκίντερ Πάρχε, δήλωνε εμμονικός με τη Στέφι Γκραφ και ήθελε να σταματήσει την κυριαρχία της Σέλες με αυτόν τον παρανοϊκό τρόπο… Τα κατάφερε!

«Θυμάμαι ότι καθόμουν, είχα βγάλει την πετσέτα και στη συνέχεια θέλησα να πιω μια γουλιά νερό. Ο χρόνος μας είχε σχεδόν τελειώσει και το στόμα μου ήταν ξερό. Το κύπελλο είχε μόλις αγγίξει τα χείλη μου, όταν αισθάνθηκα έναν φρικτό πόνο στην πλάτη.

Το κεφάλι μου γύρισε προς το σημείο που πληγώθηκα και είδα έναν άνδρα που φορούσε καπελάκι του μπέισμπολ. Είδα τον εμπαιγμό στο πρόσωπό του. Οι ώμοι του σηκώθηκαν πάνω από το κεφάλι του και τα χέρια του κρατούσαν ένα μακρύ μαχαίρι. Άρχισε να μου επιτίθεται ξανά. Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε», ανέφερε το 2009 στην αυτοβιογραφία της.

Ένας σεκιούριτι συγκράτησε τον Πάρχε, προτού τη μαχαιρώσει ξανά και ευτυχώς η Μόνικα Σέλες στάθηκε τυχερή, καθώς η τομή δεν ήταν βαθιά (μιάμιση ίντσα) και δεν πειράχτηκαν ζωτικά όργανα.

Κατά τη σύλληψη βρέθηκαν πάνω του 1.000 γερμανικά μάρκα και ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Ιταλία, όπου την επόμενη εβδομάδα η Σέλες επρόκειτο να λάβει μέρος σε ένα τουρνουά (στη Ρώμη).

Στην αστυνομία του Αμβούργου είπε ότι σχεδίαζε την επίθεση για εβδομάδες, ενώ αργότερα ο δικηγόρος του κατέθεσε ότι ο πελάτης του ζούσε σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου το ενδιαφέρον του για την Γκραφ είχε φτάσει σε ένα αρρωστημένο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη γερμανική τηλεόραση, ο Πάρχε επέλεξε να περάσει τη νύχτα μετά την επίθεση στη φυλακή, ασχέτως αν ο δικαστής του είπε ότι ήταν ελεύθερος.

Ένα δίκτυο ανέφερε ότι φοβόταν την επίθεση από κάποιον που δεν συμφωνούσε με την απόφαση, εν τέλει «κουβάλησε» την κατηγορία της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, αλλά δεν φυλακίστηκε ποτέ.

«Δεν ήθελα να τη σκοτώσω, ήθελα απλά να την τραυματίσω ελαφρά προκειμένου να μην είναι σε θέση να αγωνιστεί για μερικές εβδομάδες», υποστήριξε στο δικαστήριο ο Πάρχε.

Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι έπασχε από διαταραχή προσωπικότητας και δεν φυλακίστηκε ποτέ, επειδή ο δικαστής Έλκε Μπόσε αποφάνθηκε ότι επιχείρησε να επιτεθεί και όχι να σκοτώσει.

 

«Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου…»

Το θύμα της επίθεσης δεν ξαναπάτησε στη Γερμανία, τουλάχιστον για τα επόμενα 22 χρόνια, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την τόσο «χαλαρή» απόφαση (διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή).

«Η Γερμανία είναι η χώρα όπου αυτός ο άνδρας μου επιτέθηκε πισώπλατα, αλλά δεν τιμωρήθηκε όπως του άξιζε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πλήρωσε για το έγκλημά του. Δεν ήξερα τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ξαφνικά διαπίστωσα ότι ήταν δύσκολο να αναπνεύσω και αισθανόμουν έναν φρικτό πόνο στην πλάτη», θυμόταν αργότερα σε τηλεοπτική εμφάνιση.

Η ειρωνεία ήταν ότι το τουρνουά όχι μόνο δεν διακόπηκε, αλλά ανέδειξε νικήτρια την… Στέφι Γκραφ, έπειτα από την επικράτηση επί της Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο στον τελικό!

Έκτοτε, η Μόνικα Σέλες έπεσε σε κατάθλιψη και το βάρος της αυξήθηκε κατά 30 κιλά εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Επέστρεψε στη δράση τον Ιούλιο του 1995 στο Ατλάντικ Σίτι κόντρα στη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και το 1996 κατέκτησε το Αυστραλιανό Open για τέταρτη φορά.

Το 2000 πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο με τα χρώματα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και τον Φεβρουάριο του 2008 αποσύρθηκε από τη δράση.

Ο Πάρχε πέρασε πολλά εγκεφαλικά επεισόδια και η τελευταία μαρτυρία λέει ότι ήταν τρόφιμος κλινικής στο Νορντχάουζεν.

«Η καριέρα μου άλλαξε και η ψυχή μου πληγώθηκε ανεπανόρθωτα. Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου με έκανε διαφορετικό άνθρωπο…».

Η Μόνικα Σέλες θα γινόταν η κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών…

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο ποδοσφαιριστής παππούς του Τσιτσιπά δέχθηκε πόλεμο από την ΕΣΣΔ του Στάλιν και πήρε χρυσό μετάλλιο

Αγωνιζόταν σαν πραγματικός κροκόδειλος, τo σήμα όμως έχει αλιγάτορα. Αυτός ήταν ο Ρενέ Λακόστ

Φρεντ Πέρι: Ένας παρεξηγημένος τενίστας, μία θρυλική… φίρμα

Μπ(ι)ορν to be wild. Η άστατη ζωή ενός θρυλικού τενίστα

Μποργκ-Μάκενρο σε 3 ώρες και 53 λεπτά. Ο τελικός του αιώνα

Πιτ Σάμπρας: Ο μύθος του Ελληνοαμερικανού σούπερ σταρ του τένις

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!