Τα παράξενα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (part II)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι γεμάτο ιστορίες που προκαλούν έκπληξη, απορίες, γέλιο…

To Sport-Retro.gr ετοίμασε ένα αφιέρωμα, χωρισμένο σε δύο μέρη, με σκόρπια περίεργα περιστατικά της διοργάνωσης, το πρώτο εκ των οποίων μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Εν προκειμένω, θα διαβάσετε μερικές ιστορίες από το 1970, δηλαδή από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, μέχρι σήμερα.

 

***

1) Στην αναμέτρηση του Μεξικού με το Ελ Σαλβαδόρ το 1970, ο διαιτητής Αλί Χουσεΐν Καντίλ καταλόγισε φάουλ υπέρ των φιλοξενούμενων, όμως αυτό εκτελέστηκε από τους διοργανωτές, οι οποίοι σκόραραν κιόλας!

2) Το 1970 ο Ζαϊρζίνιο έκλεψε λίγη από τη δόξα του Πελέ, καθώς έγινε ο μοναδικός μέχρι σήμερα παίκτης που σκόραρε ένα τουλάχιστον γκολ σε όλα τα ματς της ομάδας του από τη φάση των ομίλων μέχρι τον τελικό.

3) Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους και κυρίως για καινοτομίες, όπως οι αλλαγές ή η χρήση καρτών.

4) Η πρώτη συμμετοχή από ομάδα της Ωκεανίας έγινε το 1974, εκπρόσωπος ήταν η Αυστραλία, αλλά αυτός που της χάρισε την πρόκριση είχε σκωτσέζικη καταγωγή. Ο Τζιμ Μακέι σκόραρε το «χρυσό» γκολ επί της Νότιας Κορέας στον αγώνα-μπαράζ και έστειλε τα “καγκουρό” στην τελική φάση.

5) Μετά τον διαχωρισμό της Γερμανίας το 1945, οι Ανατολίτες και οι Δυτικοί τέθηκαν αντιμέτωποι μόνο μία φορά, το 1974 και, μάλιστα, σε δυτικογερμανικό έδαφος! Η ιστορία είναι γνωστή με εκείνο το περίφημο γκολ του Γίργκεν Σπάρβασερ.

Χρήστος Σωτηρακόπουλος: «Στάζι», ρουφιάνοι, προδοσίες… Αυτό ήταν το ποδόσφαιρο στην Ανατολική Γερμανία

6) Στα ελληνικά λέγεται Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά κακά τα ψέμματα, όλοι το γνωρίζουν ως “Μουντιάλ”. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην προώθηση της διοργάνωσης του 1978 από τους Αργεντινούς. Η ισπανική προέλευση του όρου το κατέστησε προς χρήση και στις επόμενες δύο τελικές φάσεις, σε Ισπανία το 1982 και Μεξικό το 1986, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί.

7) Η γρηγορότερη αλλαγή στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου καταγράφηκε στο ματς Ιταλία-Αργεντινή 1-0 το 1978. Ο Αντονέλο Κουκουρέντου αντικατέστησε τον Μάουρο Μπελούτζι μόλις στο 6ο λεπτό.

8) Ο Ιταλός τερματοφύλακας Ιβάνο Μπορντόν στέφθηκε πρωταθλητής Κόσμου το 1982 και κατετάγη τέταρτος το 1978. Η σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό σε αυτές τις δύο διοργανώσεις, σε κανένα από τα συνολικά 14 ματς, καθώς μπροστά του υπήρχε ο θρυλικός Ντίνο Τζοφ.

O NTINO TZOΦ Έτρωγε 8 αυγά την ημέρα, ψήλωσε και έγινε ηγέτης

9) Οι Βίκτορ και Βιάτσεσλαβ Τσάνοφ αποτελούν τα μοναδικά αδέλφια-τερματοφύλακες που έχουν συμμετάσχει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό έγινε το 1982, όταν αμφότεροι βρίσκονταν στο δυναμικό της Σοβιετικής Ένωσης ως αναπληρωματικοί του Ρινάτ Ντασάεφ και, φυσικά, δεν έπαιξαν ούτε λεπτό.

10) Ο Ζαν Μαρί Πφαφ, εμβληματικός τερματοφύλακας του Βελγίου και της Μπάγερν, κινδύνευσε να πνιγεί στην πισίνα του ξενοδοχείου που διέμενε η εθνική του ομάδα λίγες ώρες πριν από τον αγώνα με το Ελ Σαλβαδόρ το 1982.

H ιστορία του Ζαν Μαρί Πφαφ

11) Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ενώ πήγαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έπαιξαν ούτε λεπτό, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που έπαιξαν ίσα-ίσα για να πάρουν τη συμμετοχή. Ο Μαρσέλο Τρομπιάνι (Αργεντινή 1986) και ο Χεμαΐς Λαντίμπι (Τυνησία 1978) αγωνίστηκαν μόλις δύο λεπτά και κατέχουν το ρεκόρ της πιο σύντομης παρουσίας.

12) Τα 517 λεπτά, ή αλλιώς 5 ματς και κάτι, αποτελούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που κράτησε κάποιος τερματοφύλακας απαραβίαστη την εστία του. Το ρεκόρ συντελέστηκε το 1990 και ανήκει στον Βάλτερ Τζένγκα, ο οποίος νικήθηκε για πρώτη φορά από τον Κλαούντιο Κανίγια στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

13) Γκάφα ολκής είχε σημειωθεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 στις ΗΠΑ. Η Νταϊάνα Ρος υποτίθεται ότι θα έστελνε την μπάλα στα δίχτυα μιας ανυπεράσπιστης εστίας από απόσταση δύο μέτρων, αλλά… κατάφερε να αστοχήσει σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε το τελετουργικό.

14) Ο Ροζέ Μιλά, ήρωας του Καμερούν το 1990, έγινε ο γηραιότερος σκόρερ τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου (το 1994 στις ΗΠΑ). Συγκεκριμένα, σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών, είχε πετύχει το γκολ της τιμής στη συντριβή με 6-1 από τη Ρωσία.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Ροζέ Μιλά

15) Στον ίδιο αγώνα ο Όλεγκ Σαλένκο έγινε ο μοναδικός μέχρι σήμερα παίκτης που έβαλε πέντε γκολ σε ένα ματς. Μάλιστα με τα έξι συνολικά γκολ του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης μαζί με τον Χρίστο Στόιτσκοφ, όμως στη συνέχεια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, ώσπου αναγκάστηκε να πουλήσει ακόμη και το σχετικό βραβείο που είχε λάβει.

Βουλγαρία 1994: Η «τεσσάρα» στην Εθνική και το σκάνδαλο με τα ελληνικά παπούτσια

16) Η Σαουδική Αραβία πέτυχε να προκριθεί στον 2ο γύρο της διοργάνωσης το 1994 για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της μέχρι σήμερα. Το πριμ προς τους παίκτες και το τεχνικό τιμ έφτασε τα 25.000 δολάρια για τον καθέναν και μπόνους από μία Mercedes.

17) Η νωρίτερη ώρα έναρξης αναμέτρησης ήταν η 11:30 πρωινή στο Ελβετία-ΗΠΑ του 1994.

18) Επισήμως, η φανέλα με το Νο23 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002, όταν η FIFA επέτρεψε στις ομάδες να έχουν 23 παίκτες στην αποστολή τους. Ανεπίσημα το 1962 την είχε φορέσει ο Γκιγέρμο Εσκαλάδα της Ουρουγουάης, επειδή το 13 απορρίφθηκε λόγω γρουσουζιάς!

19) Το 2010 η Νότια Αφρική έγινε η μοναδική οικοδέσποινα που δεν πέρασε από τη φάση των ομίλων

20) Η Ολλανδία είναι η μοναδική χώρα που μετρά τρεις ήττες σε ισάριθμες παρουσίες σε τελικούς: το 1974, το 1978 και το 2010

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!