VIDEO: Οι 62 πόντοι του Ντράζεν στο ΣΕΦ

Τον αποκαλούσαν «γιο του διαβόλου» και «Μότσαρτ». Εν προκειμένω, εξυπηρετεί περισσότερο το δεύτερο παρατσούκλι, προκειμένου να αποτυπωθεί στις οθόνες σας ένα από τα κορυφαία… έργα του: οι 62 πόντοι στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1988-89.

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς ήταν μία από τις πιο ηγετικές φυσιογνωμίες του παγκοσμίου μπάσκετ, όμως αυτό το έχουν αναλύσει και θα το αναλύσουν ακόμη πολλές φορές οι αρκετοί καλοί Έλληνες συνάδελφοι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα.

Το Sport-Retro.gr θα βάλει στο μικροσκόπιό του την εξωπραγματική εμφάνισή του στο παρκέ του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας, κόντρα στη Σναϊντέρο Καζέρτα, στις 14 Μαρτίου 1989.

Το γεγονός που δεν θυμούνται οι περισσότεροι ήταν ότι ο Πέτροβιτς είχε βάλει 43 πόντους επί της ίδιας ομάδας στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τον Α’ Όμιλο της προημιτελικής φάσης της διοργάνωσης.

Η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε 109-92 στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, ενώ πολύ πιο δύσκολη ήταν η επικράτησή της στην Ιταλία (94-95 το σκορ) με ήρωα της τελευταίας στιγμής τον επίσης αδικοχαμένο Φερνάντο Μαρτίν, ο οποίος κατέγραψε 26 πόντους, 13 ριμπάουντ και, βέβαια, το νικητήριο καλάθι που κλείδωσε την πρωτιά του ομίλου.

Έπειτα, οι «μερένγκες» ξεπέρασαν το εμπόδιο της πρώην ομάδας του Πέτροβιτς, της Τσιμπόνα, στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων με δύο νίκες (92-91 στο Ζάγκρεμπ, 119-97 στη Μαδρίτη) και προκρίθηκαν στον τελικό του ΣΕΦ.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ματς είναι έντονο, καθώς εκτός από τον «Μότσαρτ» που δεν πρόλαβε να έρθει στον Παναθηναϊκό, το «παρών» έδωσαν οι Τζόνι Ρότζερς (μετέπειτα άσος των δύο «αιωνίων»), Νάντο Τζεντίλε (μετέπειτα άσος του Παναθηναϊκού) και… Κώστας Ρήγας, ως πρώτος διαιτητής.

Στις 20:30 (ώρα Ελλάδας), κι ενώ περίπου 12.000 θεατές είχαν πιάσει θέση στις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου, έγινε το τζάμπολ ενός εκ των πιο συναρπαστικών τελικών της Ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Οι Τζόνι Ρότζερς με 6/6 δίποντα και Χοσέ Μπιριούκοφ με 3/3 τρίποντα είχαν την πιο πολύτιμη συμβολή στο δυνατό ξεκίνημα της Ρεάλ Μαδρίτης, όμως οι άσοι της Καζέρτα είχαν παραδειγματιστεί από τις δύο ήττες στη φάση των ομίλων.

Οι παίκτες του Φράνκο Μαρτσελέτι δεν άφηναν εκείνους του Σάινθ να τρέξουν στoν αιφνιδιασμό και σε συνδυασμό με το πρόβλημα του Φερνάντο Μαρτίν (σ.σ. έπαιξε με σπασμένο τον δεξιό του αντίχειρα), έφεραν το ματς στα μέτρα τους.

Όταν, όμως, προηγήθηκαν για πρώτη φορά με 34-33, ήταν η ώρα του Ντράζεν Πέτροβιτς για να δώσει λύσεις στο μονοδιάστατο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, επιθετικό παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η παρακολούθηση του α’ ημιχρόνου ενδείκνυται για τους λάτρεις του επιθετικού μπάσκετ, αφού έληξε 60-57, με προηγούμενη την ισπανική ομάδα.

Το προβάδισμα των 12 πόντων (85-73) στο 28’ έδινε ένα σεβαστό αβαντάζ στην παρέα του «Μότσαρτ», ωστόσο η εντολή του Μαρτσελέτι για ζώνη απέφερε ένα επιμέρους 16-6 για τη Σναϊντέρο Καζέρτα, σε διάστημα μόλις 6 λεπτών.

Το τελευταίο πεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας ήταν συγκλονιστικό, καθώς αν ο Πέτροβιτς ήταν… έτη φωτός μπροστά από τους συμπαίκτες του, ο Όσκαρ Σμιντ είχε έναν άξιο παρτενέρ: τον Νάντο Τζεντίλε.

Ο Βραζιλιάνος, πάντως, ήταν αυτός που με το μακρινό του τρίποντο μπροστά από τον Πεπ Καργκόλ στα 18’’ διαμόρφωσε το 102-102 και οδήγησε τον τελικό στην παράταση, προς τέρψιν της πλειοψηφίας των φιλάθλων, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της ιταλικής ομάδας.

Στο σημείο αυτό, δεδομένου ότι στο τέλος του αφιερώματος ο Ντράζεν θα πάρει τη δόξα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σμιντ κατέγραψε 44 πόντους με 16/17 βολές, 5/19 δίποντα και 6/11 τρίποντα, ενώ ο Τζεντίλε είχε 34 πόντους με 7/13 δίποντα, 5/10 τρίποντα, 5/5 βολές και 10 ριμπάουντ.

Μάλιστα, ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης λίγο έλειψε να αποδειχθεί μοιραίος, αφού στην τελευταία επίθεση της ομάδας του έχασε την μπάλα από τον Σάντρο Ντελ’Ανιέλο και στην εξέλιξη ο Τζεντίλε προσπάθησε να κερδίσει φάουλ από τον Μπιριούκοφ – ανεπιτυχώς γιατί σύμφωνα με τη γραμματεία και τον Ρήγα η φάση ήταν εκπρόθεσμη.

Ο Ντράζεν δεν πλήρωσε το λάθος του και στην παράταση ήταν φοβερός. Οι αριθμοί λένε ότι έβαλε τους 10 από τους 15 πόντους των «μερένγκες» και, βέβαια, τα δύο πιο καθοριστικά καλάθια του τρομερού τελικού. Όπως επίσης λένε ότι σε 45 (!) λεπτά κατέγραψε 62 πόντους με 12/14 δίποντα, 8/16 τρίποντα και 14/15 βολές. Εκπληκτικό. Όχι απλά εκπληκτικό. ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ. Έβαλε 62 πόντους σε τελικό!

Η Ρεάλ Μαδρίτης δάμασε με 117-113 την αξιόμαχη Σναϊντέρο Καζέρτα, κατέκτησε το δεύτερο Κύπελλο Κυπελλούχων της Ιστορίας της και δεύτερο διαδοχικό ευρωπαϊκό τίτλο, έπειτα από το Κύπελλο Κόρατς του 1988.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Λόλο Σάινθ): Πέτροβιτς 62, Μπιριούκοφ 20, Ρότζερς 14, Α. Μαρτίν 2, Φ. Μαρτίν 11, Γιορέντε, Ρομάι 4, Καργκόλ 4.

ΣΝΑΪΝΤΕΡΟ ΚΑΖΕΡΤΑ (Φράνκο Μαρτσελέτι): Τζεντίλε 34, Εσπόζιτο 2, Σμιντ 44, Ντελ’Ανιέλο 18, Γκλούσκοφ 13, Βιτιέλο, Ρίτσο, Πολεζέλο, Τούφανο, Μποζέλι 2.

«Είναι το ξεκίνημα ενός θριαμβευτικού ταξιδιού για την Ιστορία του συλλόγου», είπε μετά τον τρομερό αγώνα ο Ραμόν Μεντόθα, πρόεδρος των «μερένγκες».

Ποτέ ξανά δεν σημειώθηκαν συνολικά 230 πόντοι σε ευρωπαϊκό τελικό, ενώ μόλις άλλη μία φορά, το 1978 στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς, η νικήτρια ομάδα (Παρτιζάν) έβαλε 117 πόντους στην Μπόσνα των 110 πόντων.

Όσο για τον Ντράζεν; Αρκετοί Ισπανοί δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο Λουίς Γκόμεθ της «El País», τον κατέκριναν για τον ατομισμό του. Μάλιστα, οι… μουρμούρες δεν έλειψαν ούτε στους κόλπους των «μερένγκες».

Όπως μαρτυρά η παρακάτω φωτογραφία, ο Φερνάντο Μαρτίν (σ.σ. με το Νο10) κάθε άλλο παρά χαρούμενος έδειχνε, ενώ και στο αεροπλάνο της επιστροφής δεν συμμετείχε ενεργά στα πειράγματα και τη γενικότερη ευθυμία.

Η άλλη όψη του νομίσματος λέει ότι οι 62 πόντοι του Πέτροβιτς εξακολουθούν να αποτελούν ρεκόρ σε ευρωπαϊκούς τελικούς. Διάολε. Ή, μάλλον, γιε του διαόλου, αυτή ήταν μία από τις βραδιές που τον μετέτρεψαν σε μύθο του αθλήματος. Κι αυτή η όψη έχει μεγαλύτερη αξία…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!