Νότια Αφρική, αθλητισμός και… Παναθηναϊκός

Το διαδίκτυο σου δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσεις με ανθρώπους από κάθε γωνιά της μεγάλης γειτονιάς που λέγεται Γη.

Σε αυτή τη Γη-τονιά, λοιπόν, υπάρχει ένα κράτος περίπου 60.000.000 κατοίκων που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Αφρικής, εξ ου και η ονομασία του.

O Aντρέ Μπλουμ

Η Νότια Αφρική «κουβαλά» σημαντική παράδοση σε όχι διαδεδομένα, για τους Έλληνες, ομαδικά αθλήματα (ράγκμπι, κρίκετ, γκολφ).

Η καλή χρήση του διαδικτύου και, κυρίως, η τύχη έφεραν στον δρόμο μας τον Αντρέ Μπλουμ, έναν διάσημο αθλητικογράφο της χώρας που το τελευταίο διάστημα κατοικεί στην Κίνα.

Ο Αντρέ είναι ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος με περίσσια αγάπη για τα σπορ, ο οποίος έκανε την τιμή στην ομάδα και τους αναγνώστες του Sport-Retro.gr να παραχωρήσει συνέντευξη.

Αφιέρωσε κάμποσο από τον πολύτιμο χρόνο του προκειμένου να μας μιλήσει για τον αθλητισμό στη Νότια Αφρική.

Τι είπε για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2010, τους κορυφαίους αθλητές που ανέδειξε η πατρίδα του, την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας της Ρίβα Στέενκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους αλλά και τη συμπάθειά του στον Παναθηναϊκό που κρατά από τη δεκαετία του 1980.

***

-Ποια αθλήματα έχετε καλύψει ως αθλητικογράφος;

«Πολλά διαφορετικά. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, rugby union, rugby league, κρίκετ, τένις, γκολφ, μποξ, κανό, Formula 1, MotoGP, σέρφινγκ, στίβο, ΜΜΑ, νέτμπολ, χόκεϊ…».

-Ποια είναι τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη Νότια Αφρική;

«Πιθανότατα, το πιο δημοφιλές είναι το ποδόσφαιρο. Από κοντά το κρίκετ και το rugby union, ενώ δημοφιλία έχουν το γκολφ και το μπάσκετ. Οι ποδοσφαιρόφιλοι στη Νότια Αφρική παρακολουθούν πολύ το εγχώριο πρωτάθλημα, την Premier League, την Primera και τη Serie A. Οι ομάδες με τον περισσότερο κόσμο είναι οι Kaizer Chiefs και οι Orlando Pirates. Εγώ υποστηρίζω τους τωρινούς πρωταθλητές Mamelodi Sundowns».

-Ποιες είναι οι κορυφαίες επιτυχίες της χώρας σε εθνικό επίπεδο;

«Θα έλεγα οι κατακτήσεις δύο Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων ράγκμπι. Επίσης, το Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών, υπό τον Κλάιβ Μπάρκερ το 1996. Πρέπει να σου πω ότι η Νότια Αφρική έχει λάβει το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης σε όλες τις κατηγορίες του κρίκετ, ενώ μερικοί από τους γκόλφερ μας έχουν πανηγυρίσει Majors (σ.σ. σαν να λέμε Grand Slam στο τένις). Για παράδειγμα, ο Γκάρι Πλέιερ μετρά 9 τίτλους.

Επίσης, ο Γιόχαν Κρικ κέρδισε 2 φορές το Αυστραλιανό Open στο τένις, ενώ η χώρα έχει βγάλει παγκοσμίους πρωταθλητές στην πυγμαχία – ο Μπράιαν Μίτσελ ίσως είναι ο καλύτερος. Στη μακρά λίστα υπάρχουν ολυμπιακά χρυσά μετάλλια, παγκόσμιο πρωτάθλημα στο σέρφινγκ κ.ά.».

-Ποιες είναι οι κορυφαίες επιτυχίες της χώρας σε διασυλλογικό επίπεδο;

«Νομίζω ότι οι Orlando Pirates και οι Mamelodi Sundowns έχουν καταγράψει τις περισσότερες. Αμφότερες έχουν κατακτήσει το Champions League από μία φορά. Γενικώς, οι ομάδες της χώρας έχουν απογοητεύσει αυτά τα χρόνια στη διοργάνωση, επομένως αυτοί οι δύο τίτλοι, κατά τη γνώμη μου, θεωρούνται ξεχωριστοί.

Οι Bulls έχουν πανηγυρίσει αρκετές φορές το Super Rugby, το οποίο παγκοσμίως, πιθανώς, αποτελεί την πιο σκληρή διοργάνωση του ράγκμπι σε επίπεδο franchise. Συμμετέχουν τα καλύτερα franchises από τη Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Αργεντινή.

Επίσης, μερικοί από τους αθλητές κρίκετ, μέσω franchises, έχουν καταγράψει επιτυχίες στην ινδική Premier League, ενώ να συμπληρώσω ότι σε εθνικό επίπεδο η χώρα κατέκτησε μια φορά το Davis Cup στο τένις και πως παρήγαγε παγκόσμιους πρωταθλητές στο κανό, τόσο στο μονό όσο στο διπλό».

-Ποιος θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής και ποιος ο κορυφαίος αθλητής συνολικά;

«Τώρα στο ποδόσφαιρο ο κορυφαίος είναι μάλλον ο Πέρσι Τάου, ο οποίος παίζει στη βελγική Κλουμπ Μπριζ. Γενικώς είναι είτε ο Τζόμο Σόνο είτε ο Λούκας Ραντέμπε. Ο Σόνο αγωνιζόταν την εποχή της διεθνούς απομόνωσης, ενώ ο Ραντέμπε υπήρξε αρχηγός της Λιντς Γιουνάιτεντ.

Επίσης, ο Φιλ Μασίνγκα ήταν πολύ χρήσιμος παίκτης και ο Νιλ Τόβεϊ ήταν αρχηγός της χώρας, όταν κατέκτησε το Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών του 1996. Ο Τόβεϊ είχε περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του το διάστημα της διεθνούς απομόνωσης. Οι Μαρκ Φις, Έρικ Τίνκλερ και Σον Μπάρτλετ θήτευσαν στην Premier League, ενώ δεν μπορώ να ξεχάσω τον Μπένι Μακ Κάρθι που έπαιξε στην Πόρτο και την Premier League.

Είναι δύσκολο να απαντήσω για τον κορυφαίο αθλητή. Ίσως είναι ο Γκάρι Πλέιερ, ο οποίος κατέκτησε 9 Majors στο γκολφ. Ο Μπράιαν Μίτσελ κράτησε τον παγκόσμιο τίτλο στην πυγμαχία επί σειρά ετών και συχνά καλείτο να τον υπερασπιστεί σε ξένο έδαφος, εξαιτίας της διεθνούς απομόνωσης την εποχή του απαρτχάιντ. Επίσης, ο Ζακ Καλί ήταν φαινόμενο στο κρίκετ. Το ρεκόρ του με το μπαλάκι και το ρόπαλο ταυτόχρονα είναι εξαιρετικό, ιδίως στο Test Level».

-Υπάρχουν ακρότητες εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων;

«Υπάρχουν, κυρίως στο ράγκμπι. Δεν είναι ασυνήθιστο να… πέσουν μπουνιές και, κατ’ επέκταση, οι συμμετέχοντες να δουν κόκκινη κάρτα. Επίσης, έχουμε δει περιστατικά με δαγκώματα και μια φορά ένας θεατής επιτέθηκε σε διαιτητή, κατά τη διάρκεια αγώνα με τη Νέα Ζηλανδία που έγινε στο Ντέρμπαν. Ήμουν παρών.

Οι αντιπαραθέσεις σε αγώνες κρίκετ και ποδοσφαίρου είναι κυρίως λεκτικές και όχι σωματικές. Δεν μπορώ να θυμηθώ να… πέφτει ξύλο στο κρίκετ ή το ποδόσφαιρο. Να πούμε, όμως, ότι έχουν καταγραφεί μερικές ρατσιστικές επιθέσεις στα γήπεδα.

Δεν έχω ακούσει ή δει να υβρίζονται εν χορώ παίκτες σε στάδια της Νότιας Αφρικής. Μεμονωμένα μόνο. Δεν έχω ακούσει συνθήματα ασέβειας προς κάποια θρησκεία, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Πολλές φορές δεν καταλαβαίνω τι λένε, διότι η χώρα έχει 11 επίσημες γλώσσες. Έχω συνεργαστεί με πολλούς δημοσιογράφους που καταλάβαιναν μερικές και μου έλεγαν ότι περιλάμβαναν πειράγματα, όχι όμως ύβρεις. Οι φίλαθλοι της Bloemfontein Celtic φημίζονται για τα τραγούδια τους. Παρεμπιπτόντως, η Celtic αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία, την ABSA Premiership.

Δεν έχω δει ποτέ φιλάθλους να συμπλέκονται οργανωμένα. Πάντως, υπήρξα μάρτυρας πρόκλησης υλικών ζημιών σε εγκαταστάσεις, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων. Θυμωμένοι οπαδοί που πετούσαν καρέκλες και έβαζαν φωτιά σε αντικείμενα.

Μια φορά είδα έναν υπάλληλο γηπέδου να κλωτσά θανάσιμα μια μαύρη γάτα στον αγωνιστικό χώρο, στο περιθώριο επαγγελματικής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Ένας οπαδός την έριξε μέσα, ο υπάλληλος ήταν προληπτικός και τη σκότωσε! Έχω δει διαιτητή να μαχαιρώνεται μέσα στο γήπεδο».

-Υπάρχουν ομάδες που συνδέονται με πολιτικούς φορείς;

«Προσωπικά, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Μερικές ομάδες ανήκουν σε επιφανείς επιχειρηματίες και άλλες σε εταιρείες όπως η Bidvest ή η SuperSport. Η Jomo Cosmos πήρε το όνομα του Τζόμο Σόνο και οι Κaizer Chiefs του Κάιζερ Μοτάουνγκ, αμφότεροι διάσημοι άσοι του παρελθόντος. Οι Bidvest Wits ιδρύθηκαν ως πανεπιστημιακή ομάδα και έχουν κατακτήσει μια φορά την ABSA Premiership».

-Πώς βίωσε η χώρα την υπόθεση της δολοφονίας της Ρίβα Στέενκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους;

«Η υπόθεση που αφορούσε στον Όσκαρ αποτέλεσε βασικό θέμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σήκωσε πολλή συζήτηση σχετικά με τη γυναικεία κακοποίηση – ζήτημα που εξακολουθεί να μαίνεται στη Νότια Αφρική. Ο Όσκαρ ήταν ένα ίνδαλμα για πολλούς ανθρώπους τόσο στην πατρίδα του όσο και αλλού. Οι απόψεις για την ποινή του ποικίλλουν, ενώ στη συζήτηση μπήκε και το ζήτημα της οπλοκατοχής».

-Το 1998 η εθνική ποδοσφαίρου συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πώς το ζήσατε;

«Ήμουν εκεί. Η ομάδα κατάφερε να πάρει μια ισοπαλία με τη Δανία, αλλά γενικώς η διοργάνωση ήταν απογοητευτική για τους Νοτιοαφρικανούς φιλάθλους. Για μένα υπήρξε μια σπουδαία στιγμή στην καριέρα μου ως αθλητικογράφος. Ήταν η δεύτερη ποδοσφαιρική αποστολή μου στη Γαλλία κι απόλαυσα δεόντως τόσο το ποδόσφαιρο όσο και τη χώρα».

-Το 2010 η χώρα διοργάνωσε το ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση των εγκαταστάσεων;

«Όταν είδα για τελευταία φορά τα στάδια, ήταν σε καλή κατάσταση. Μερικά χρησιμοποιούνται συχνά για αγώνες ποδοσφαίρου και ράγκμπι. Σε ένα είχε διοργανωθεί διεθνής αγώνας κρίκετ και άλλα χρησιμοποιήθηκαν για συναυλίες εγχώριων ή ξένων τραγουδιστών.

Στο στάδιο «Μόουζες Μαντίμπα» στο Ντέρμπαν διεξάγονται καμιά φορά αγώνες των Kaizer Chiefs και των Orlando Pirates με τοπικές ομάδες όπως η AmaΖulu ή οι Golden Arrows, ενώ πραγματοποιούνται τακτικά τελικοί Κυπέλλου».

-Τι γνωρίζετε εσείς και οι συμπατριώτες σας για τον ελληνικό αθλητισμό;

«Υπάρχει μια ελληνική κοινότητα στη Νότια Αφρική. Η Hellenic FC αγωνιζόταν συνήθως στη μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι δεν παρακολουθούν ιδιαίτερα το ελληνικό πρωτάθλημα.

Πολλοί, όμως, γνωρίζουν τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, επειδή συμμετέχουν τακτικά στο Champions League και το Europa League. Βέβαια, κάποιοι παίκτες μας πέρασαν από ελληνικές ομάδας.

Προσωπικά υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό από τη δεκαετία του 1980, επομένως πάντα ρίχνω μια ματιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επιπλέον, πολλοί παρακολουθούν τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και θυμούνται τον περίφημο θρίαμβό σας υπό τις οδηγίες του Ότο Ρεχάγκελ.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί ξέρουν λίγα, πέραν του ποδοσφαίρου, για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι περισσότεροι γνωρίζουν για τους στενούς δεσμούς της χώρας σας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

-Τώρα ζείτε στην Κίνα. Mπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια την αθλητική ζωή του τόπου;

«Βλέπω πολλά παιδιά στην πόλη που μένω, τη Σαοσίνγκ, να παίζουν μπάσκετ. Αντίθετα, ελάχιστοι παίζουν ποδόσφαιρο. Έχω δει ανθρώπους στην Κίνα να φορούν φανέλες ποδοσφαιρικών ομάδων – οι περισσότεροι της Ίντερ και της Γιουβέντους. Φαίνεται ότι η Serie Α είναι αρκετά δημοφιλής εδώ, ωστόσο αυτό βασίζεται στις εκτιμήσεις μου και όχι σε κάποια έρευνα.

Έχω εκτιμήσει μία κινεζική ποδοσφαιρική ομάδα, την Changchun Yatai, η οποία υποβιβάστηκε από τη μεγάλη κατηγορία. Στους 10 μήνες μου εδώ, έχω δει έναν με φανέλα Ρεάλ Μαδρίτης και έναν με της Τσέλσι – τίποτε άλλο από La Liga και Premier League.

Υπάρχει ένα κατάστημα που πουλά προϊόντα του ΝΒΑ, πολύ κοντά στο σημείο που μένω. Το μπάσκετ φαίνεται σαν να είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στα μέρη που έχω επισκεφθεί. Επίσης, γνωρίζω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σε Μαραθώνιους αγώνες, ενώ η Σαοσίνγκ θα διοργανώσει πολύ σημαντικούς αγώνες κανό τον Οκτώβριο.

Παραμένω ενεργός ως αθλητικογράφος στο Twitter και ο λογαριασμός μου στο Instagram «γεμίζει» με φωτογραφίες που τραβάω στην Κίνα. Είναι τιμή μου που έδωσα αυτή τη συνέντευξη και που μοιράστηκα μερικές από τις εμπειρίες μου με τους Έλληνες φιλάθλους. Ακόμη κι αυτούς που υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ (γέλια)».

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!