Αργεντινή-Κολομβία 0-5: Η μεγαλύτερη ταπείνωση του Μαραντόνα και το “Viva Colombia” του Βαλντεράμα

«Δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία, δεν πρέπει να αλλάξουν την ιστορία. Εμείς οι Αργεντινοί πρέπει να συνεχίσουμε την παράδοση: ‘Η Αργεντινή είναι πάντα από πάνω και η Κολομβία από κάτω’».

Αφού δεν έπαιξε, αυτή η δήλωση ήταν η μοναδική… πινελιά του Ντιέγκο Μαραντόνα στην αξέχαστη αναμέτρηση της 5ης Σεπτεμβρίου 1993, στο «Αντόνιο Βεσπούτσιο Λιμπέρτι», το οποίο είναι πιο γνωστό ως «Μονουμεντάλ».

Το Sport-Retro.gr γυρίζει 24 χρόνια πίσω και παραθέτει την ιστορία ενός εκ των πιο ιδιαίτερων ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, όπου η Κολομβία συνέτριψε 5-0 την Αργεντινή στο Μπουένος Άιρες.

Ήττα μετά από 33 ματς

Εκείνο το διάστημα, η εθνική Αργεντινής δεν διέθετε τον Ντιέγκο Μαραντόνα στις τάξεις της, διότι μερικούς μήνες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι εγκαταλείπει τη δράση του υψηλοτάτου επιπέδου.

Ωστόσο, η «αλμπισελέστε» δεν έπαυε να είναι η κάτοχος των 2 τελευταίων (ακόμα και μέχρι σήμερα) Copa América, με παίκτες όπως ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο Ντιέγκο Σιμεόνε και ο Φερνάντο Ρεδόντο.

Οι αριθμοί έλεγαν την αλήθεια αφού μετρούσε 33 αγώνες χωρίς ήττα, αν και τον Δεκαπενταύγουστο του 1993 η… Παναγιά δεν έβαλε το χέρι της για να αποφευχθεί το 2-1 από την Κολομβία στην Μπαρανκίγια.

Το τέλος του σερί, πάντως, δεν σήμαινε τίποτα απολύτως, καθώς αν η Αργεντινή έπαιρνε τη νίκη στο ματς της 6ης αγωνιστικής του Α’ Ομίλου, τότε θα απέφευγε τα μπαράζ και θα έκλεινε απευθείας θέση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ.

Σε βαθμολογικό σύστημα 2-1-0, το συγκρότημα του Άλφιο Μπαζίλε βρισκόταν στους 7 βαθμούς, η Κολομβία στους 8, η Παραγουάη στους 5 και το Περού εκεί που άρχισε.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας Αργεντινής-Παραγουάης στους 7 βαθμούς, τότε θα υπερίσχυε η διαφορά τερμάτων και όχι τα αποτελέσματα στα μεταξύ τους ματς. Κοινώς, η μονομαχία της 5ης Σεπτεμβρίου με τους «καφετέρος» ήταν ζωής και θανάτου για την «αλμπισελέστε».

Φυσικά, το έργο της Αργεντινής δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολο παρά το εντός έδρας αήττητο που κρατούσε επί 6 συναπτά έτη, δεδομένου ότι από την άλλη πλευρά του αγωνιστικού χώρου βρίσκονταν παίκτες όπως ο Κάρλος Βαλντεράμα, ο Φαουστίνο Ασπρίγια, ο Φρέντι Ρινκόν και ο Αδόλφο Βαλένσια.

Διπλωματικό επεισόδιο!

Οι εξέδρες του «Μονουμεντάλ» γέμισαν ασφυκτικά από 53.000 θεατές, εκ των οποίων οι 1.500 ήλπιζαν ότι η ομάδα τους θα δώσει ένα καλό μάθημα σε όσους Αργεντινούς ενστερνίζονταν τα λόγια του Μαραντόνα.

Το ματς άρχισε με τους γηπεδούχους να έχουν τα ηνία και σε ορισμένες περιπτώσεις να τεστάρουν τα αντανακλαστικά του Όσκαρ Κόρδοβα, ο οποίος δήλωσε «παρών» όποτε χρειάστηκε.

Μία μπαλιά του Βαλντεράμα στην πλάτη της άμυνας των Αργεντινών έδωσε την ευκαιρία στον Ρινκόν να αποφύγει τον Σέρχιο Γκοϊκοετσέα και σε κενή εστία να ανοίξει το σκορ στο 41ο λεπτό.

Σιωπηλός ο Μαραντόνα στις εξέδρες, είδε τον ταχύτατο Κολομβιανό να βάζει ένα πανομοιότυπο γκολ με εκείνο επί της Δυτικής Γερμανίας στην τελική φάση του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Η Αργεντινή είχε 90 λεπτά για να μας βάλει ένα γκολ. Τώρα έχει 45 για να μας βάλει δύο», θύμισε ένας… ορθολογιστής φιλοξενούμενος θεατής κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας.

Ένα μαγικό κοντρόλ του Ασπρίγια και μία προσποίηση στον Χόρχε Μπορέλι έδωσε στους φιλοξενούμενους προβάδισμα 2 γκολ μόλις στο 49ο λεπτό και, πλέον, οι… 51.500 από τους 53.000 θεατές άρχισαν να υποστηρίζουν το Περού περισσότερο από την ομάδα τους.

Ο Κολομβιανός πρέσβης, ονόματι Βίκτορ Ρικάρντο, πανηγύρισε με την ψυχή του αυτό το γκολ και εκνεύρισε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Έθνους της Αργεντινής, ο οποίος δεν φέρθηκε ιδιαίτερα διπλωματικά αν κρίνει κανείς από το «πουτ@νας γιε» που ξεστόμισε.

«Το 0-5»

Με την ιαχή «Turquito-Turquito» (σ.σ. το παρατσούκλι του Κλαούντιο Γκαρσία ήταν «Ο Τούρκος»), οι Αργεντινοί φίλαθλοι αξίωσαν την είσοδο του συγκεκριμένου επιθετικού και ο Μπαζίλε τους έκανε το… χατίρι στο 54’, προτού ρίξει στη μάχη και τον Αλμπέρτο Ακόστα στο 69’.

Τρεις επεμβάσεις του Κόρδοβα βάζουν τέλος στα όνειρα των γηπεδούχων για την πρωτιά του ομίλου και όταν το Περού ανέκτησε το προβάδισμα στο ματς με την Παραγουάη, το κοινό του «Μονουμεντάλ» πανηγύρισε σαν να παρακολούθησε μόλις ένα γκολ του Μπατιστούτα.

«Περού-Περού», ήταν η νέα ιαχή στο γήπεδο του Μπουένος Άιρες, σε ένα χρονικό σημείο που οι Ρινκόν-Ασπρίγια ζευγάρωναν τα γκολ τους και έδιναν πλέον την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους θεατές να σκεπάσουν την ατμόσφαιρα με τα «όλε» τους.

Η Παραγουάη ισοφάρισε σε 2-2, ωστόσο δεν κατάφερε να σημειώσει το τρίτο γκολ που θα της χάριζε το εισιτήριο για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ, εν αντιθέσει με την Κολομβία που έβαλε το πέμπτο στο 84’ με τον Αδόλφο Βαλένσια.

Τα «όλε-όλε» που ακούστηκαν στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα δεν είχαν αποδέκτες τους Αργεντινούς, αλλά τους παίκτες του Φρανσίσκο Ματουράνα, ο οποίος ομολογουμένως είχε δημιουργήσει ένα σύνολο που αρκετοί πίστεψαν ότι είναι ικανό να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι φιλοφρονήσεις, το εξώφυλλο του «El Gráfico» και η σύμπτωση

Αυτός ο αγώνας, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως «το 0-5», επεφύλασσε ένα φινάλε που θα μπορούσε να βραβευθεί ως fair play του 1993, δεδομένου ότι μέχρι και ο Μαραντόνα χειροκρότησε τους νικητές.

Οι γηπεδούχοι άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «Κολομβία-Κολομβία» και οι 1.500 φιλοξενούμενοι απάντησαν «Αργεντινή-Αργεντινή», όχι μόνο επειδή αμφότερες οι πλευρές έμειναν ικανοποιημένες από τη βαθμολογία του ομίλου.

Ουδείς είχε αφήσει τη θέση του παρά το 0-5 και όλοι οι θεατές χειροκρότησαν θερμά τον Βαλντεράμα, ο οποίος σήκωσε τα χέρια του για να τους ευχαριστήσει, προτού μπει στη φυσούνα.

H περίφημη εθνική Αργεντινής, η 2 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στις 4 τελευταίες διοργανώσεις, η κάτοχος του Copa América και του Confederations Cup, είχε μόλις λυγίσει για πρώτη φορά στην Ιστορία της εντός έδρας, σε προκριματική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τέτοιας έκτασης ήττα είχε να υποστεί από τις 15 Ιουνίου 1958 και το 6-1 με «θύτη» την Τσεχοσλοβακία, ενώ θα έπρεπε να περάσουν ακριβώς 16 χρόνια για να ξαναχάσει εντός (3-1 από τη Βραζιλία την 5η Σεπτεμβρίου 2009). Τρομερή σύμπτωση…

«Vergüenza», δηλαδή «Ντροπή», ήταν το μαύρο εξώφυλλο του περιοδικού «El Gráfico», τη στιγμή που οι υποστηρικτές της «αλμπισελέστε» αξίωναν επιτακτικά την επιστράτευση του Μαραντόνα εν όψει των μπαράζ με την Αυστραλία.

Η Κολομβία, αντίθετα, που παρεμπιπτόντως στα 20 ματς που έχουν ακολουθήσει έχει καταγράψει μόλις 3 νίκες και καμία στην Αργεντινή, προκρίθηκε για τρίτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 1962 και το 1990.

Οι συνθέσεις, οι δηλώσεις και το video του αγώνα:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Άλφιο Μπαζίλε): Γκοϊκοετσέα, Σαλντάνα, Μπορέλι, Ρουζέρι, Αλταμιράνο, Σαπάτα, Ρεδόντο (69’ Ακόστα), Σιμεόνε, Ροντρίγκες (54’ Γκαρσία), Μπέλο, Μπατιστούτα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Φρανσίσκο Ματουράνα): Κόρδοβα, Ερέρα, Περέα, Μεντόσα, Πέρες, Άλβαρες, Γκόμες, Ρινκόν, Βαλντεράμα, Ασπρίγια, Βαλένσια.

Διαιτητής: Ερνέστο Φιλίπι. Βοηθοί: Πέδρο Ρίσο, Χουάν Κερέκες.

Άλφιο Μπαζίλε: «Δεν θέλω να θυμάμαι αυτό το ματς. Ήταν ένα λάθος της φύσης, μια ημέρα που ήθελα να φτιάξω ένα πηγάδι και να με θάψω εκεί».

Φρανσίσκο Ματουράνα: «Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό γιατί αποδείξαμε στον κόσμο ότι η Κολομβία μπορεί να ανέβει στο υψηλό στερέωμα. Δεν ήταν τυχαίο ότι συμμετείχαμε σε τρία διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα. Κάποιοι λένε ότι η νίκη μας επηρέασε αρνητικά, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Ένα όχημα με όνειρα και απογοητεύσεις. Οι νίκες ποτέ δεν σου κάνουν κακό. Εκείνο το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση με όσα έγιναν αργότερα».

Ερνάν Νταρίο Γκόμες (βοηθός του Ματουράνα): «Όταν βάλαμε το τρίτο γκολ, το τέταρτο και το πέμπτο γκολ, κοίταξα τον «Πάτσο» (σ.σ. Ματουράνα) και του είπα: ‘Το έχουμε τώρα’. Τα Μέσα Ενημέρωσης θα άρχιζαν να λένε ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Αν είχαμε χάσει, θα έλεγαν ότι είμαστε η χειρότερη, αλλά αυτό το 5-0 με ανησύχησε καθώς στη χώρα δεν έγινε αντιληπτό στη σωστή του διάσταση».

Κάρλος Βαλντεράμα: «Χάρη σε αυτά τα πέντε γκολ, μπήκα στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου γιατί τώρα, έπειτα από 20 χρόνια, συνειδητοποιώ τι κάναμε».

*Στην αρχή του video οι, επιεικώς, άστοχες δηλώσεις του Μαραντόνα και στο φινάλε το περίφημο “Viva Colombia” του Βαλντεράμα

 

Διαβάστε ακόμη:

VIDEOS: Η κατάρα της Αργεντινής, οι χαμένοι τελικοί, το τελευταίο Copa América

Νarco-football, «πεντάρα» στην Αργεντινή, Μουντιάλ ’94 και Εσκομπάρ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!