Ο «Πιτσιρίκος στο γήπεδο» πάει στη Θέα Δηλαβέρη

Αρκετοί εξ ημών υπήρξαμε ένας «Πιτσιρίκος στο γήπεδο». Μακάρι όλα τα παιδάκια του κόσμου να έχουν πρώτα-πρώτα την υγειά τους για να βιώνουν τα συναισθήματα που εκπέμπει ένας ποδοσφαιρικός (και όχι μόνο) αγώνας. Μαγεία που σε συνοδεύει εφ’ όρου ζωής.

Ο Γιώργος Γεωργαμλής, δικαίως, αισθάνεται τυχερός που πρόλαβε την εποχή του τσιμέντου, του πασατέμπου και του φελιζόλ. Σίγουρα, αισθάνεται ακόμα πιο τυχερός που έπαιξε ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά και δεν τον άγγιξε το σκληρό πρόσωπο του επαγγελματισμού. Ζώντας, μάλιστα, επί σειρά ετών στη Γαλλία και κάνοντας προπονήσεις με τον θρυλικό Ζιστ Φοντέν δύναται να συγκρίνει καταστάσεις.

Γι’ αυτό είναι κατάλληλος να αναδείξει την εποχή του ρομαντισμού, της γειτονιάς και της αθωότητας. Το έχει κάνει πολύ όμορφα μέσω του βιβλίου του «Πιτσιρίκος στο γήπεδο». Και τη Δευτέρα 29 Μαΐου, ώρα 20:00, στο café restaurant της Θέας Δηλαβέρη (Λητούς & Κύμης, Μεταμόρφωση), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα.

Θα μιλήσουν οι: Τριανταφυλλιά Ξήντα (συγγραφέας), Φώτης Παπαδόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Μεταμόρφωσης), Δέσποινα Παππά (φιλόλογος δευτεροβάθμιας) και Ευάγγελος Γιαννακουδακης (πρώην διεθνής διαιτητής).

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η παρουσίαση του βιβλίου στη Θέα Δηλαβέρη δεν είναι μόνο συμβολική. Αποτελεί και φόρο τιμής στο γήπεδο όπου οι νέοι των τριγύρω γειτονιών έπαιζαν μπάλα. Κι ο Πιτσιρίκος εκεί με την ομάδα της γειτονιάς του έδωσε το εκτός έδρας παιχνίδι με την Καναπίτσα στο χώρο όπου σήμερα είναι το κολυμβητήριο.

Παρότι η απόσταση από τις β’ εργατικές κατοικίες μας ως εκεί ήταν μικρή, δεν μας ήταν εύκολο να διασχίσουμε τον κόμβο του Βλάχου.

Αργότερα, φτιάχτηκε το γήπεδο στον λόφο και δέσποζε στην Αττική. Εκεί το ποδόσφαιρο οργανώθηκε καλύτερα. Ξεχώρισαν παίκτες και ομάδες. Παιδιά της δουλειάς όλοι, παίκτες και παράγοντες, κατέθεταν τις Κυριακές όχι μόνο ιδρώτα, αλλά χαρτζιλίκι και μεροκάματο.

Μνεία ιδιαίτερη στον Α.Ο. Καναπίτσα, όπου ο Αντώνης Δρακουλαράκος έκανε λειτούργημα με τον τρόπο που κρατούσε την ομάδα. Φυσικά ο τότε Α.Ο. Κουκουβάουνων που κατέκτησε το κύπελλο ΕΠΣΑ. Η Νέα Ζωή είναι η άλλη ομάδα που άφησε το αποτύπωμά της.

Μητρόπουλος Τάσος, Μπουτσούκος Θοδωρής, Ζουρίδης, Κοκκινόπουλος Μίμης, Μιχαλάκης, Μπαλτάς, Καρτσούνης, Τζίτζιφας, Πάνος Κούτρας και πόσοι άλλοι».

Παράλληλα, ο Γιώργος Γεωργαμλής, αδερφός του Λύσανδρου, κάνει κάλεσμα σε ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις γύρω από το τοπικό ποδόσφαιρο, να δώσουν το «παρών» στη Θέα Δηλαβέρη.

«Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτό το κομμάτι της ζωής μας. Υπάρχει υλικό που αξίζει να καταγραφεί», υπογραμμίζει ο συγγραφέας του βιβλίου «Πιτσιρίκος στο γήπεδο».

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!