Έβαλε 145 πόντους σε ένα ματς! Δεν το έκανε ο Νίκος Γκάλης, αλλά ο Αριστείδης Μούμογλου

Ποιος λάτρης του μπάσκετ δεν γνωρίζει αλήθεια ότι ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν είχε… ισοπεδώσει το καλάθι των Νιου Γιορκ Νικς με τους 100 πόντους που σημείωσε στις 2 Μαρτίου 1962;

Τι κοινό, όμως, έχει ή μάλλον τι κοινό θα… ήθελε να έχει ο θρύλος του ΝΒΑ με τον Αριστείδη Μούμογλου; Μα, το γεγονός ότι ο βετεράνος Έλληνας μπασκετμπολίστας του Ηρακλή είχε σημειώσει 145 πόντους σε έναν αγώνα!

Το Sport-Retro.gr θυμίζει στους αναγνώστες του την εξωπραγματική αυτή ιστορία που καταγράφηκε πριν από ακριβώς 46 χρόνια, ήτοι στις 13 Ιουλίου 1972.

Έβαλε 25 για… ζέσταμα

Το περιστατικό που δεν θυμούνται οι περισσότεροι είναι ότι την προηγούμενη αγωνιστική, ο Ηρακλής είχε χρειαστεί 3 παρατάσεις (!) για να ξεπεράσει το εμπόδιο του Άρη.

Συγκεκριμένα, το α’ ημίχρονο έληξε 43-42 υπέρ των «κιτρίνων», η κανονική διάρκεια 81-81, η α’ παράταση 89-89, η β’ παράταση 100-100 και η γ’ παράταση 118-113.

Σε εκείνο το ντέρμπι ο Αριστείδης Μούμογλου έμεινε σε ρηχά νερά, καθώς σημείωσε… μόλις 25 πόντους, τη στιγμή που ο Κώστας Μπογατσιώτης σταμάτησε στους 33, ο Τάσος Βλαχόπουλος στους 28 και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής των αντιπάλων στους 35.

Με αυτή τη νίκη ο Ηρακλής, ουσιαστικά, εξασφάλισε την 7η θέση (σ.σ. ο Άρης αρκέστηκε στην 8η), αφού την τελευταία αγωνιστική θα αντιμετώπιζε τον υποβιβασμένο και λειψό ΒΑΟ.

Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ

Πέμπτη 13 Ιουλίου 1972, ώρα 19:00. Σχεδόν 2 χρόνια μετά το παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου στο άλμα επί κοντώ, ο αποδυναμωμένος και υποβιβασμένος ΒΑΟ των 9 παικτών, στην πλειοψηφία τους έφηβοι, υποδέχεται τον Ηρακλή στο Αλεξάνδρειο.

Η λήξη του α’ ημιχρόνου βρίσκει τον «γηραιό» προηγούμενο με 63-29. Ή μάλλον βρήκε προηγούμενο τον… Αριστείδη Μούμογλου, αφού σημείωσε και τους 63 πόντους της ομάδας του!

Όλοι οι συμπαίκτες του όταν έπαιρναν την μπάλα δεν επιχειρούσαν σουτ, αλλά του έδιναν πάσα για να σπάσει τα κοντέρ και να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της σεζόν.

Αυτή η πρωτοτυπία συνεχίστηκε και στο β’ ημίχρονο, δεδομένου ότι ο 30άρης φόργουορντ έβαλε 82 πόντους και έφτασε συνολικά τους 145, επίδοση που ισοδυναμούσε με παγκόσμιο ρεκόρ!

Μία άλλη πηγή αναφέρει ότι στο α’ ημίχρονο έβαλε 52 πόντους και στο β’ άλλους 93 (σ.σ. 4,65 ανά λεπτό), όμως, αυτό φαντάζει ακόμα πιο απίθανο.

«Σκόραρα με απίστευτη ευκολία. Τόση που στο τέλος έχασα τον λογαριασμό. Ήταν πραγματικά η μέρα μου. Πιστέψτε με, στο τέλος από τα πολλά σουτ, είχα πόνους στο χέρι σαν να είχα πάθει αγκύλωση», δήλωσε μετά τον αγώνα ο πρωταγωνιστής.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ρίτσαρντ Ντούκσαϊρ, από την πλευρά του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τέτοιο ρεκόρ δεν έχει σημειωθεί ούτε στις ΗΠΑ».

Οι πύλες του… ανεξήγητου

Ο αείμνηστος Τάκης Φουρουντζόπουλος και ο Στέφανος Χατζηνικολάκης έγραψαν στο φύλλο αγώνα ότι ο Ηρακλής επιβλήθηκε 170-94, αλλά για άγνωστο λόγο υπάρχουν πολλές πηγές που αναφέρουν ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν 172-94.

Εκτός από τη σύγχυση με το αποτέλεσμα υπάρχει και η καταμέτρηση των πόντων από τη σχετική κάλυψη του ματς στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ».

Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα ο Ηρακλής έβαλε 170 πόντους, αλλά όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στη δεξιά φωτογραφία το άθροισμα βγαίνει μόλις 161.

Είναι σίγουρο ότι έχει γίνει λάθος από τον συντάκτη του κειμένου (σ.σ. και στα ονόματα των παικτών), όμως δυστυχώς δεν μπορεί να ριχτεί φως, αφού τα γράμματα στο ψηφιοποιημένο φύλλο αγώνα είναι μικροσκοπικά.

Ο Αριστείδης Μούμογλου σημείωνε 3,6 πόντους ανά λεπτό και, μάλιστα, σε μία εποχή που δεν είχε καθιερωθεί το τρίποντο! Πραγματικά απίστευτο!

Θα έλεγε κανείς ότι οι παίκτες και των δύο ομάδων έτρεχαν σαν τον… Μπολτ και είχαν παροιμιώδη ευστοχία, δεδομένου ότι το ματς εξακολουθεί να είναι το πιο παραγωγικό στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ (264 πόντοι συνολικά).

Επιπλέον το +76 του Ηρακλή αποτελεί την 5η πιο εμφατική διαφορά, κι ενώ στην κορυφή της σχετικής λίστας παραμένει το +91 του Άρη στο 153-62 επί της Νήαρ Ηστ.

Οι επόμενοι… Μούμογλου

Καταρχήν, ο Αριστείδης Μούμογλου άφησε στη 2η θέση τον Παράσχο Τσάνταλη, ο οποίος στις 28 Μαρτίου 1971 είχε βάλει 71 (κατ’ άλλους 73) πόντους σε ματς του Πανελληνίου με τον Πανιώνιο.

Χάρη σε αυτό το δώρο των συμπαικτών του, ο μπασκετμπολίστας από τη Βέροια που σε ηλικία 11 ετών μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, συμπλήρωσε 654 πόντους και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν μπροστά από τον αείμνηστο Τάκη Μάγλο του Παγκρατίου (601).

Μέχρι τότε ο Γιάννης Μπούσιος ήταν ο μοναδικός άσος του Ηρακλή που είχε πάρει τα πρωτεία στην παραγωγικότητα και συγκεκριμένα τη σεζόν 1963-64, όταν η ομάδα τερμάτισε στη 2η θέση του πρωταθλήματος.

Και κάτι τελευταίο: Ο Μούμογλου έβαλε 509 στα πρώτα 25 ματς της Α’ Εθνικής και 145 σε εκείνο που έριξε την αυλαία! Δηλαδή το περίπου 23% των πόντων σημειώθηκε στο τελευταίο!

Ο 5 φορές διεθνής με την Ανδρών και πιστός στρατιώτης του Ηρακλή (σ.σ. δεν αγωνίστηκε σε άλλη ομάδα) κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 1974, όταν ο Ματς Βέρμελιν, ένας 13χρονος από τη Σουηδία σημείωσε 272 πόντους στο 272-0 (!) της ομάδας του, σε αγώνα περιφερειακού τουρνουά στη Στοκχόλμη.

Ο Ματς Βέρμελιν πριν από μερικά χρόνια

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες δεν υπάρχουν, συνεπώς είναι δικαίωμα του καθενός (και των μελών του Sport-Retro.gr) να πιστεύει ότι το ρεκόρ του Μούμογλου καταρρίφθηκε το 1988 από τον Ερμάν Κουντέρ (153 πόντοι στο 175-101 της Φενέρμπαχτσε επί της Χιλάλσπορ).

Έκτοτε, ο Κόνραντ Μιγκντάλσκι (Πολωνία) σημείωσε 227 στο 326-15 της ΜΚS-ΜΟS Προύτσκοφ επί της Τσαροτζιέγεζ Μπιέλαν τον Δεκέμβριο του 2005 και ο Μαρίν Φερέντσεβιτς (Κροατία) άλλους 178 στο 187-70 της ΚΚ Βιροβίτιτσα κατά της ΑΒΝ Γκραμίνεα τον Μάιο του 2006.

Λίγα λόγια για τον ρέκορντμαν

Σε ηλικία 16 ετών ο Αριστείδης Μούμογλου επρόκειτο να μεταγραφεί στον Άρη μαζί με τον φίλο του Τάσο Βλαχόπουλο, εν τέλει όμως αμφότεροι κατέληξαν στον Ηρακλή.

Πέντε χρόνια νωρίτερα είχε μετακομίσει από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, μετά την επιστροφή του μετανάστη πατέρα του Αντώνη από τις ΗΠΑ.

Ήταν μπασκετμπολίστας, αλλά δεν έχανε ματς του ποδοσφαιρικού Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο μέχρι τον υποβιβασμό του 1980.

Κατά την τριετία 1961-1964 λίγο έλειψε να οδηγήσει τον «γηραιό» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ το 1966 απάντησε αρνητικά σε διόλου ευκαταφρόνητη πρόταση του Παναθηναϊκού.

Η τριετία 1967-1970 κύλησε χωρίς πορτοκαλί μπάλα, αφού προτίμησε να αφιερωθεί στις σπουδές του στη Φαρμακευτική Σχολή, αλλά όταν επέστρεψε το 1971 αποδείχθηκε ότι το χέρι του παρέμενε πολύ ζεστό.

Το «κύκνειο άσμα» του Αριστείδη Μούμογλου έμελλε να είναι και αυτό που θα έγραφε διά παντός το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!