Οι πιο τρελές-τρελές στιγμές του αθλητισμού (part II)

Είθισται όταν αλλάζει ο χρόνος να δημιουργούνται τηλεοπτικά και διαδικτυακά αφιερώματα με τα κορυφαία αθλητικά bloopers, τα οποία σκορπούν άφθονο γέλιο.

Το Sport-Retro.gr προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αφού βάσει ενός παλιού αφιερώματος της εφημερίδας “Guardian”, εντόπισε 30 τρελές/σπαρταριστές/απίστευτες ιστορίες των σπορ.

Η αρχή έγινε την Πρωτοχρονιά του 2018 με τα πρώτα 10 αξιοπερίεργα περιστατικά, το γ’ μέρος θα αναρτηθεί στις 3 Ιανουαρίου και ευθύς αμέσως απολαμβάνετε το β’ μέρος.

***

Ο «πόλεμος του ποδοσφαίρου»

Ο λεγόμενος «πόλεμος του ποδοσφαίρου» αποτελεί αναμφίβολα αν όχι το τραγικότερο, ένα από τα πιο τραγικά περιστατικά στην Ιστορία του αθλητισμού.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αρκετοί κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ μετανάστευσαν στη γειτονική Ονδούρα, γεγονός που προκάλεσε έντονη πολιτική διαμάχη μεταξύ των δύο λαών.

Το 1969 οι εθνικές ομάδες των δύο χωρών κλήθηκαν να τεθούν αντιμέτωπες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα γήπεδα του Μεξικού το επόμενο καλοκαίρι.

Δυστυχώς, οι αγώνες μεταξύ των κρατών της Κεντρικής Αμερικής έμελλε να αποτελέσουν αφορμή για να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες αθώοι άνθρωποι…

Ο 1ος αγώνας πραγματοποιήθηκε στην Ονδούρα και στις κερκίδες του γηπέδου βρέθηκαν αρκετοί μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι παρακολούθησαν την ομάδα τους να χάνει με 1-0 και εν συνεχεία να πρωτοστατούν σε επεισόδια.

Μια 18χρονη από το Ελ Σαλβαδόρ, παρακολουθώντας το ματς από την τηλεόραση, τρομοκρατήθηκε στην ιδέα του τι θα συνέβαινε στη χώρα κατά τη ρεβάνς και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της!

Σε ένδειξη τιμής το φέρετρό της καλύφτηκε με τη σημαία του κράτους, ενώ το πρωτοσέλιδο μίας εφημερίδας έφερε τον τίτλο: «Αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε να δει τη χώρα της να καταστρέφεται».

Ο εν λόγω τίτλος ήταν προφητικός, καθώς η κατάσταση θα έφτανε στα άκρα περίπου έναν μήνα μετά και, μοιραία, όταν έφτασαν στο Ελ Σαλβαδόρ οι παίκτες της Ονδούρας αντιμετώπισαν πολύ εχθρικό περιβάλλον.

Ένα βράδυ πριν από τη διεξαγωγή της αναμέτρησης, οι φανατικοί οπαδοί των γηπεδούχων συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο, στο οποίο διέμενε η αποστολή της Ονδούρας και πέταξαν στα παράθυρα αυγά και ψόφιους αρουραίους.

Την επόμενη ημέρα οι παίκτες των φιλοξενούμενων μεταφέρθηκαν στο γήπεδο με τεθωρακισμένα πούλμαν και τη στιγμή που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, αντί για τη σημαία της χώρας τους, αντίκρισαν κρεμασμένο ένα βρώμικο κουρέλι.

Ο επαναληπτικός έληξε 3-0 υπέρ των γηπεδούχων, με τους παίκτες της Ονδούρας να είναι χαρούμενοι και μόνο που κατάφεραν να επιζήσουν.

Έπειτα από λίγες ημέρες, οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν σε ουδέτερη έδρα στο Μεξικό για τα μπαράζ των προκριματικών της διοργάνωσης και το Ελ Σαλβαδόρ επικράτησε 3-2.

Εντούτοις, η Ονδούρα είχε σοβαρές ενστάσεις για τη διαιτησία, κατηγόρησε τους γείτονές της για δωροδοκία και στη συνέχεια διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις μαζί τους.

Τη 14η Ιουλίου 1969 η πολεμική αεροπορία του Ελ Σαλβαδόρ έκανε επιδρομή κατά της πρωτεύουσας Τεγκουσικάλπα, ενώ στρατεύματά του εισέβαλαν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η Ονδούρα από την πλευρά της αμύνθηκε αποτελεσματικά, σταματώντας την προέλαση των εχθρικών δυνάμεων στο έδαφός της.

Στις 18 Ιουλίου του ίδιου έτους οι δύο χώρες κήρυξαν ανακωχή και 11 χρόνια μετά υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης, καταθέτοντας προς επίλυση τις συνοριακές τους διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2006 η διαδικασία της οριοθέτησης των συνόρων δεν είχε ολοκληρωθεί, ωστόσο, οι σχέσεις των δύο κρατών ήταν φυσιολογικές.

Όπως και να χει, το τραγικό αυτό γεγονός κόστισε τη ζωή 3.000 ανθρώπων, ενώ 100.000 μετανάστες της Ονδούρας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Ελ Σαλβαδόρ…

 

To φλάουτο του Γκασκόιν

Η θρησκευτική διαμάχη μεταξύ των καθολικών και των διαμαρτυρόμενων της Γλασκώβης αντικατοπτρίζεται απόλυτα στο περίφημο ντέρμπι Σέλτικ-Ρέιντζερς, γνωστό και ως «Οld Firm».

Οι υποστηρικτές των μεν είναι καθολικοί, ενώ αυτοί των δε προτεστάντες και η μεταξύ τους αντιπαράθεση έχει στοιχίσει, κατά καιρούς, μέχρι και ανθρώπινες ζωές!

Ένα από τα πιο δραματικά περιστατικά σημειώθηκε το 1999, όταν ο 16χρονος οπαδός της Σέλτικ, ονόματι Τζέιμς Μακ Φάντεν, δολοφονήθηκε από οπαδούς των αντιπάλων έξω από μία ιρλανδική παμπ.

Ο Πολ Γκασκόιν πήρε μεταγραφή στη Ρέιντζερς το 1995 και η παρουσία του στην ομάδα αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την επόμενη χρονιά.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι το 1998 είχε αγωνιστεί αρκετές φορές με την μπλε φανέλα, αγνοούσε πόσο επικίνδυνοι θα μπορούσαν να γίνουν, κατόπιν πρόκλησης, οι οπαδοί των δυο συλλόγων.

Την ίδια χρονιά, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης ενός ντέρμπι στο «Σέλτικ Παρκ», ο Γκασκόιν στάθηκε μπροστά από την εξέδρα των φανατικών και προσποιήθηκε ότι έπαιζε φλάουτο.

Η κίνηση αυτή εξόργισε τους οπαδούς του κελτικού κλαμπ, καθώς το συγκεκριμένο μουσικό όργανο συνδέεται στενά με τους διαμαρτυρόμενους και χρησιμοποιείται στις παρελάσεις τους.

Έπειτα από μερικές ημέρες, ενώ είχε μπλέξει σε μία κυκλοφοριακή συμφόρηση, ένας οπαδός της Σέλτικ του έκανε νόημα να κατεβάσει το τζάμι του παραθύρου.

«Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι αντίστοιχο, δεν θα σε προειδοποιήσω…», του είπε με απειλητικό ύφος, προτού συμπληρώσει: «Θα σου κόψω κατευθείαν το κεφάλι».

Αρχικά ο Γκασκόιν εξέλαβε χιουμοριστικά την απειλή, όμως, στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι ο οδηγός δεν αστειευόταν…

 

Οι απάτες του αθλητισμού

Νότιος Αφρική, Ιούνιος 1999

Οι αδελφοί Φίκα και Σέρτζιο Μοτσοένεγκ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δίδυμοι, μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό.

Το 1999 αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ομοιότητά τους, μοιράζοντας την ιδιαιτέρως απαιτητική διαδρομή των 90 χιλιομέτρων του Υπερμαραθωνίου της Νοτίου Αφρικής.

Αφού διένυσε τη μισή περίπου διαδρομή, ο Φίκα αντάλλαξε στις τουαλέτες ρούχα με τον Σέρτζιο και εκείνος κάλυψε τη χιλιομετρική απόσταση που απέμενε, καταλαμβάνοντας  τελικά την 9η θέση.

Παρά την αρχική επιτυχία του σχεδίου ο φωτογραφικός φακός πρόδωσε τα δυο αδέλφια, καθώς τα απαθανάτισε να φορούν το ρολόι σε διαφορετικό καρπό!

Λος Άντζελες, Ολυμπιακοί Αγώνες 1932

Η Στανισλάβα Βαλασίεβιτς γνώρισε την αποθέωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα, με τον χρόνο-ρεκόρ των 11,9 δευτερολέπτων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, η Πολωνή σπρίντερ ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ συνολικά στην καριέρα της σημείωσε 51 ρεκόρ!

Στην πορεία απέκτησε την αμερικανική ιθαγένεια και άλλαξε το όνομά της σε Στέλα Γουόλς.

Το 1980 έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας στο Κλίβελαντ και στη νεκροψία αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ γυναίκα, αφού διέθετε ανδρικά γεννητικά όργανα…

Σίδνεϊ, Παραολυμπιακοί Αγώνες 2000

Η εθνική μπάσκετ της Ισπανίας κατετάγη 1η στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, ωστόσο, λίγο αργότερα ο τίτλος αυτός της αφαιρέθηκε.

Ο Κάρλος Ριμπαγόρδα, παίκτης της αποστολής, αποκάλυψε σε μία συνέντευξη ότι μόνο τα 2 από τα 12 μέλη της ομάδας ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, αφού εξέτασε την υπόθεση, διαπίστωσε πως οι ισχυρισμοί του ήταν αληθείς και υποχρέωσε τους Ισπανούς να επιστρέψουν τα χρυσά μετάλλια.

 

H άγρια επίθεση στον Μακ Χιου

Η ζωή των διαιτητών δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού σε μερικές περιπτώσεις είτε εντός είτε εκτός γηπέδου απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα.

Ωστόσο, η κατάσταση ξέφυγε στο Ντέρμπαν το 2002, όταν σε μια αναμέτρηση ράγκμπι μεταξύ της Νοτίου Αφρικής και της Νέας Ζηλανδίας ο ρέφερι Ντέιβιντ Μακ Χιου έγινε αποδέκτης μιας πολύ άγριας επίθεσης από έναν θεατή.

«Οι διαιτητές ανά τον κόσμο θεωρούν πως είναι σπουδαιότεροι από το παιχνίδι, κάτι που σίγουρα δεν ισχύει. Οι οπαδοί του ράγκμπι επιβάλλεται να είναι δυναμικοί σαν εμένα.

Όλο το γήπεδο είχε εκνευριστεί μαζί του (σ.σ. με τον Μακ Χιου), οπότε αποφάσισα να εισέλθω στον αγωνιστικό χώρο και να τον τιμωρήσω, κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα», είχε δηλώσει ο μαινόμενος οπαδός για το συμβάν.

 

Tα δαγκώματα του Τάισον

Την 28η Ιουνίου 1997 η καριέρα του Μάικ Τάισον στιγματίστηκε διά παντός, καθώς δάγκωσε το αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ, στη μεταξύ τους μάχη για τον παγκόσμιο τίτλο στο Λας Βέγκας.

Κατά την πρώτη τους συνάντηση 8 μήνες πριν, ο Χόλιφιλντ συγκλόνισε το κοινό της πυγμαχίας, αφού έθεσε νοκ-άουτ τον Τάισον στον 11ο γύρο και κατέκτησε τον τίτλο του παγκοσμίου πρωταθλητή.

Λίγα δευτερόλεπτα προτού ολοκληρωθεί ο 3ος γύρος της μάχης του 1997, ο «Iron Mike» έκανε ένα κεφαλοκλείδωμα στον αντίπαλό του και με ένα δυνατό δάγκωμα ξεκόλλησε ένα τμήμα του αυτιού του!

Ο διαιτητής Μιλς Λέιν αποφάσισε να μην τον αποβάλει, παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τάρνερ, προπονητής του Χόλιφιλντ, εν εξάλλω κατάσταση φώναζε: «Του δάγκωσε το αυτί!»

O Λέιν ισχυρίστηκε αργότερα πως ο Τάισον θα έπρεπε να είχε αποβληθεί, ωστόσο δεν ήθελε να διακόψει τον αγώνα, καθώς είχαν επενδυθεί σε αυτόν πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Σε συνεννόηση με τον Μαρκ Ράτνερ, εκτελεστικό διευθυντή της αθλητικής επιτροπής της Νεβάδα, και με τον γιατρό της αναμέτρησης Φλικ Χομάνσκι δόθηκε σήμα για τη συνέχεια της μάχης.

Ο Λέιν αφαίρεσε δύο σημεία από τον Τάισον (κωμικοτραγικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο Τάισον είχε αφαιρέσει… πραγματικό σημείο από τον Χόλιφιλντ) ζήτησε από τους δύο πυγμάχους να τηρήσουν το fair play και υπέδειξε επανάληψη του γύρου.

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του παγκοσμίου αθλητισμού δάγκωσε ξανά το αυτί του αντιπάλου του και ο διαιτητής δεν είχε άλλη επιλογή από την αποβολή στο τέλος του 3ου γύρου.

Τελικά στο «τέρας του Μπρούκλιν» επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 3.000.000 δολαρίων και ποινή αποκλεισμού για 3 χρόνια.

 

Τα «πέτρινα χρόνια» του Σούνες 

Μία κακοδαιμονία θα έλεγε κανείς ότι κυρίευε τον σπουδαίο Σκωτσέζο μέσο των 70s’ και 80s’ Γκρέιμ Σούνες για μια ολόκληρη δεκαετία.

Το καλοκαίρι του 1986 μεταγράφηκε από τη Σαμπντόρια στη Ρέιντζερς, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την τεχνική ηγεσία του κλαμπ.

Στο 1ο του ματς κόντρα στη Χιμπέρνιαν αποβλήθηκε στο 34ο λεπτό και αργότερα δήλωσε πως η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν η χειρότερη της μέχρι τότε καριέρας του.

Παρά το γεγονός ότι με τη Λίβερπουλ μεγαλούργησε ως παίκτης, η επιστροφή του Σκωτσέζου στο «Άνφιλντ» ως προπονητής το 1992 δεν συνδέεται και με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Αφού υποβλήθηκε σε μία σοβαρή επέμβαση στην καρδιά, αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Sun», η οποία μετά την τραγωδία του “Χίλσμπορο” το 1989 κατέκρινε συχνά τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τους φιλάθλους των «κόκκινων», οι όποιοι άρχισαν να τον αποκαλούν κοροϊδευτικά «Suness» (από τη σύντμηση και τη συνένωση των λέξεων Sun και Souness), οπότε μερικούς μήνες μετά αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Η συνέχεια των ατυχών ενεργειών του καταγράφηκε τον Απρίλιο του 1996, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Τουρκίας με τη Γαλατάσαραϊ, έπειτα από τη νίκη με 1-0 επί της Φενέρμπαχτσε στον τελικό.

Μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, ο Σούνες τοποθέτησε στη σέντρα του γηπέδου ένα λάβαρο με τα χρώματα της ομάδας του, προκειμένου να παραστήσει τον Τούρκο στρατιώτη Ουλουμπατλί Χασάν, ο οποίος σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να υψώσει την οθωμανική σημαία στην Κωνσταντινούπολη το 1453.

Η πράξη του αυτή εξόργισε τους πάντες και οδήγησε τη διοίκηση του συλλόγου στην απόφαση να τον απολύσει, ασχέτως αν είχε καταφέρει να λυγίσει τον παραδοσιακό αντίπαλο στον τελικό του Κυπέλλου.

Την ίδια χρονιά ο Γκρέιμ Σούνες επέστρεψε στην Αγγλία, προκειμένου να εκτελέσει χρέη προπονητή στη Σαουθάμπτον, όμως ούτε στο “Ντελ” βρήκε την… υγειά του.

Εκείνη τη σεζόν έγινε η μεταγραφή του Αλί Ντιά, ο μάνατζερ του οποίου διέδιδε για τον παίκτη πως είναι ξάδερφος του Ζορζ Γουεά και διεθνής με την εθνική ομάδα της Λιβερίας.

Ο Σούνες ζήτησε από τους ιθύνοντες του κλαμπ να προβούν στην αγορά του, χωρίς προηγουμένως να τσεκάρει καμιά από τις παραπάνω πληροφορίες και, ναι καλά καταλάβατε, στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο Ντιά ήταν απατεώνας, αφού ο Γουεά δεν γνώριζε καν για την ύπαρξή του!

 

Η απαγωγή του αλόγου Σέργκαρ 

Ο Σέργκαρ, το άλογο του πρίγκιπα Αγά Χαν του Δ’, είχε κλέψει την παράσταση στις ιπποδρομίες του Ντέρμπι το 1981, καθώς είχε ολοκληρώσει την κούρσα σε χρόνο ρεκόρ.

Η αξία του υπολογιζόταν στα 10.000.000 λίρες και το γεγονός αυτό οδήγησε στην απαγωγή του τον Φεβρουάριο του 1983.

Οι δράστες ζήτησαν μέσω τηλεφώνου 3.900.000 λίρες, ωστόσο ο ιδιοκτήτης του αλόγου δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς.

Η τύχη του Σέργκαρ αγνοείται από τότε και το πιθανότερο σενάριο θέλει τους απαγωγείς να σκότωσαν το άτυχο τετράποδο, έπειτα από την άρνηση του Καν να δώσει τα λύτρα.

 

O αναβρασμός στο “Γουέμπλεϊ”

Ο Άλαν Μίντερ, σπουδαίος πυγμάχος και παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο “Γουέμπλεϊ” το 1980, όταν ηττήθηκε από τον Μάρβελους Μάρβιν Χάγκλερ.

Ο Βρετανός βγήκε νοκ-άουτ στον 3ο γύρο και το γεγονός αυτό εξόργισε τους συμπατριώτες θεατές που παρακολουθούσαν από τις κερκίδες του γηπέδου.

Κατά συνέπεια άρχισαν να πετούν μπουκάλια, τενεκεδάκια και άλλα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, τραυματίζοντας μάλιστα σοβαρά τον διαιτητή της μονομαχίας.

Οι δυο πυγμάχοι απομακρύνθηκαν κακήν κακώς από το ρινγκ, την ίδια στιγμή που η αστυνομία προσπαθούσε να καθησυχάσει το εξοργισμένο πλήθος.

Εκείνο το βράδυ ο Χάγκλερ δήλωσε για τους φιλάθλους: «Είμαι ο μοναδικός παγκόσμιος πρωταθλητής που δεν παρέλαβε τη ζώνη του πάνω στο ρινγκ. Παρ’ όλα αυτά, έχω ήδη συγχωρέσει τους Άγγλους για το συμβάν».

***

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος “Οι πιο τρελές-τρελές στιγμές του αθλητισμού” ολοκληρώθηκε, όμως αφού θυμηθείτε το πρώτο της 1ης Ιανουαρίου, θα περιμένετε το τρίτο στις 3 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!