Σκηνές ροκ: 50 χρόνια από την επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones

Ποιος να το περίμενε ότι μερικά κόκκινα γαρύφαλλα θα φέρουν το χάος;

Κι όμως. Στην ταραγμένη Ελλάδα του 1967, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με την επιβολή δικτατορικού καθεστώτος να βρίσκεται προ των πυλών, ακόμα και τα ευωδιαστά αυτά άνθη χαρακτηρίζονταν επαναστατικά.

Το Sport-Retro.gr γυρίζει 50 χρόνια πίσω και παραθέτει λεπτομέρειες της επεισοδιακής και ανολοκλήρωτης συναυλίας των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Παραλήρημα στην Αθήνα

Το απόγευμα της 14ης Μαρτίου 1967, ο δημοσιογράφος και ατζέντης Νίκος Μαστοράκης έρχεται σε συμφωνία με τον μάνατζερ του συγκροτήματος Ντέιβιντ Απς.

Οκτώ ημέρες αργότερα, η είδηση έγινε γνωστή μέσω του 77ου τεύχους του μουσικού περιοδικού «Μοντέρνοι Ρυθμοί».

Φωτογραφία από το προσωπικό blog του Νίκου Μαστοράκη

Παράλληλα, ο ίδιος ο Μαστοράκης αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής του «Λεωφορείο η Μελωδία» ότι οι Rolling Stones θα δώσουν συναυλία στην Αθήνα στις 17 Απριλίου.

Αμέσως το νέο άρχισε να διαδίδεται στους λάτρεις του ροκ, οι οποίοι έσπευσαν να προμηθευθούν εισιτήριο παρά τις «αλμυρές» τιμές, χώρια των… απλησίαστων που κόστιζαν 500 δραχμές και αντιστοιχούσαν με θέσεις μπροστά ακριβώς από την εξέδρα.

Ο Νίκος Μαστοράκης, μάλιστα, ενημέρωσε τους ακροατές του ότι οι πρώτοι 80 που θα έφταναν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχθούν το συγκρότημα, θα κέρδιζαν ένα δωρεάν εισιτήριο.

Οι αφίσες ανέφεραν ότι «το ρεσιτάλ είναι υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων κ. Γεωργίου Πλυτά και οι εισπράξεις του θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό».

Στις 16 Απριλίου, ημέρα Κυριακή, κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι Stones αναμένονται στην πρωτεύουσα, με συνέπεια αρκετοί νεαροί να μεταβούν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και μερικοί εξ αυτών να δεχθούν χτυπήματα από αστυνομικούς, οι οποίοι θέλησαν να τους απομακρύνουν από τον χώρο.

Τελικά, οι αφιχθέντες δεν ήταν άλλοι από τους τεχνικούς του συγκροτήματος που επί τη ευκαιρία μοίρασαν αυτόγραφα σε μερικούς που τους μπέρδεψαν με τους πολυαναμενόμενους «γιεγιέδες».

Το background της συναυλίας

Οι Idols, ο Δάκης, ο Τάσος Παπασταμάτης, οι Loubogg, οι MGC, οι Guidone, και οι We Five κλήθηκαν να ανοίξουν τη συναυλία της 17ης Απριλίου στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει η φημολογία ότι ο Νίκος Μαστοράκης θα τους προωθούσε στο εξωτερικό ή θα μεσολαβούσε για να συνοδεύσουν εκ νέου τους Rolling Stones αν έπιαναν καλή απόδοση.

Οι Rolling Stones αφίχθησαν με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Hilton».

Οι Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Μπιλ Γουάιμαν και Τσάρλι Γουότς (σ.σ. ο Μπράιαν Τζόουνς παρέμεινε στο δωμάτιό του) έδωσαν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ άλλων, ο πιο διάσημος και συνάμα ομιλητικός της μπάντας σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα με τη φράση: «Η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει κάθε εβδομάδα».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

-Τι γνωρίζετε για τον Σέξπιρ;

«Και σεις τι γνωρίζετε για τον Όμηρο;»

-Ποια είναι η γνώμη σας για τη μουσική σας;

«Τα τραγούδια μας εκφράζουν την εποχή μας. Δεν είμαστε υστερικοί, όπως πιστεύεται, αλλά οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να μας καταλάβουν».

-Τι πιστεύετε για τους Μπιτλς;

«Τους αγαπάμε πάρα πολύ».

-Πώς περνάτε τις ελεύθερες ώρες σας;

«Με κορίτσια».

-Είστε αγαπημένοι μεταξύ σας; *

«Ναι και η απόδειξη είναι ότι κοιμόμαστε μαζί στο ίδιο κρεβάτι».

-Ναι, αλλά ο Μπιλ Γουάιμαν είναι παντρεμένος. Τι έχει να πει επ’ αυτού η γυναίκα του;»

«Κοιμάται μαζί μας».

*Η αλήθεια είναι ότι o Μικ Τζάγκερ δεν ήταν και τόσο αγαπημένος με τον Μπράιαν Τζόουνς

Satisfaction ή… Θα σας σφάξω;

Περίπου 10.000 θεατές συγκεντρώθηκαν στο πιο μοντέρνο γήπεδο της εποχής, εκείνο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκειμένου να απολαύσουν ένα από τα πρώτα φημισμένα συγκροτήματα που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα.

Οι Rolling Stones ανεβαίνουν στη σκηνή στις 21:30 και, μεταξύ άλλων, προλαβαίνουν να παίξουν τα εξής τραγούδια: Last Time, Lady Jane, Ruby Tuesday, Let’s Spend the Night Together, 19th Nervous Breakdown.

Είχε έρθει η ώρα για το περίφημο Satisfaction, σε ένα χρονικό σημείο που κάποιος (πιθανότατα εκπρόσωπος του δημάρχου Πλυτά) έδωσε μία ανθοδέσμη ή δύο καλάθια με κόκκινα και λευκά γαρύφαλλα στον Τζάγκερ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σαπρανίδη και τη μαρτυρία του στην τηλεοπτική εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», ο Κωνσταντίνος Τασιγιώργος, αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων, φώναξε στους αγράμματους αστυνομικούς της εποχής: «Ρε σεις ακούτε; Σας λένε «θα σας σφάξουν». Τι κάνετε, καθόσαστε; Ορμάτε, πάνω τους!»

Ενδεχομένως να υπάρχει μία δόση υπερβολής στην ταύτιση του πασίγνωστου ροκ τραγουδιού με την προαναφερθείσα φράση, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι η ύπαρξη κόκκινων γαρύφαλλων έπαιξε τον ρόλο της.

Ο Τζάγκερ δίνει μερικά εξ αυτών στον ατζέντη της περιοδείας τους, τον Τομ Κέιλοκ, ο οποίος σημειωτέον είχε μπαταρισμένο χέρι, επειδή λίγες ημέρες νωρίτερα είχε τραυματιστεί στην προσπάθειά του να τον προστατεύσει από την επίθεση ενός θεατή στη Ζυρίχη.

Προτού προλάβει να μοιράσει τα κόκκινα γαρύφαλλα σε παρευρισκόμενους, μερικοί αστυνομικοί «βλέπουν» συμβολισμό της κίνησης με τον κομμουνισμό και ορμούν στον Κέιλοκ.

Τα φώτα σβήνουν, τα «όργανα της τάξης» προσεγγίζουν απειλητικά ακόμη και τα μέλη των Rolling Stones, το κοινό ξεσηκώνεται και η συναυλία διακόπτεται κακήν κακώς, αφού προηγουμένως οι «ακούρευτοι εκατομμυριούχοι», όπως τους χαρακτήρισε ένα δημοσίευμα, ολοκλήρωσαν την εκτέλεση του Satisfaction.

Η επιθυμία του συγκροτήματος να παραμείνει στη σκηνή μέχρι τις 02:00 αν και Δευτέρα πέφτει στο κενό, με συνέπεια η τελευταία εμφάνιση της περιοδείας τους να ολοκληρωθεί άδοξα περίπου μισή ώρα μετά τα πρώτα «τζαμαρίσματα».

Θύμα του Πραξικοπήματος ο Γουάιμαν!

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τον επεισοδιακό ημιτελικό Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετατράπηκε σε πεδίο συγκρούσεων.

Τα μέλη των Rolling Stones φυγαδεύτηκαν στο ξενοδοχείο, τη στιγμή που μερίδα θεατών συγκρότησε διαδήλωση προς την ίδια κατεύθυνση.

Η νύχτα αποδείχθηκε μεγάλη, ενώ την επόμενη μέρα οι «Κυλιόμενες Πέτρες», όπως συνήθιζαν να τους αναφέρουν οι δημοσιογράφοι της εποχής, άρχισαν να αποχωρούν από τη χώρα.

Ο Μικ Τζάγκερ πέταξε για το Λονδίνο, ο Μπράιαν Τζόουνς για το Μόναχο, ο Κιθ Ρίτσαρντς έχασε το αεροπλάνο για το Λονδίνο και συνόδευσε τον Τζόουνς στη γερμανική πόλη, ενώ η οικογένεια Γουάιμαν παρέμεινε στην Αθήνα για ολιγοήμερες διακοπές.

Μάλιστα, η ημέρα της αναχώρησης της συνέπεσε με την εκδήλωση του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι τις 23 Απριλίου, όταν πια το αεροδρόμιο άνοιξε ξανά.

Προτού οι «γιεγιέδες» αφήσουν την Αθήνα, επισκέφθηκαν το γραφείο του Νίκου Μαστοράκη στην οδό Ερμού και παρέλαβαν μία τεράστια δερμάτινη βαλίτσα με χρήματα, διότι δεν ήταν σίγουροι αν θα μπορούσαν να εισπράξουν με έμβασμα.

Επιπλέον, ο άνθρωπος που έφερε το συγκρότημα στην Αθήνα αποκάλυψε ότι δεν τα βρήκε με τους Beatles για 50.000 δραχμές και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους Rolling Stones.

Η περίφημη συναυλία του 1967 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, τουναντίον τέσσερις ημέρες αργότερα άρχισε μία ζοφερή περίοδος για την ούτως ή άλλως ταραγμένη Ελλάδα της εποχής.

Η φράση «σκηνές ροκ» ενδεχομένως να δημιουργήθηκε τότε, εξ ου και η χρησιμοποίησή της από δημοσιογράφους σε επεισόδια που σχετίζονται με γήπεδα.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η ταύτιση αδικεί το συγκεκριμένο μουσικό κίνημα, το οποίο ανέκαθεν πρέσβευε την αγάπη, την ειρήνη και την ισότητα, ασχέτως αν σε μερικές περιπτώσεις η δυναμική των τραγουδιών ωθεί τους ακροατές σε εκτόνωση.

Το κείμενο κλείνει με την ευχή όλοι οι άνθρωποι να βρίσκουν τρόπους να ικανοποιούνται καθημερινώς με μικροπράγματα. Η ομορφιά κρύβεται στα απλά.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!