Ντοκουμέντο: Το πρώτο ματς του Νίκου Γκάλη με την Εθνική ομάδα

6 Μαΐου 1980

Μία σπάνια φωτογραφία εντόπισε το Sport-Retro.gr από την Τρίτη 6 Μαΐου 1980, δηλαδή την ημερομηνία που ο Νίκος Γκάλης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα.

Περίπου 7 μήνες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη, ο «γκάγκστερ» φόρεσε για πρώτη φορά τη γαλανόλευκη φανέλα (με το Νο10), σε αναμέτρηση κόντρα στη Σουηδία στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του προολυμπιακού τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πως από τη στιγμή που χρειάζονταν 2 χρόνια για να εκδοθεί ελληνικό διαβατήριο ο Γκάλης κατάφερε να ντυθεί στα γαλανόλευκα.

Ιδού πώς έγινε: Ο Άγης Κυνηγόπουλος, τότε αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, απευθύνθηκε στον κοινοτάρχη Τριλόφου Θεσσαλονίκης και εξασφάλισε ένα πιστοποιητικό που ανέφερε ότι ο παίκτης είχε γεννηθεί στη συγκεκριμένη κοινότητα.

Εν συνεχεία μετέβη στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να εξασφαλίσει μια βεβαίωση που θα λειτουργούσε ως ταυτότητα και ακολούθως στον τότε ΓΓΑ Κώστα Παπαναστασίου για… διαβατήριο μιας χρήσης!

Ειρήσθω εν παρόδω, ανάλογο περιστατικό είχε καταγραφεί το 1988, όταν ο Παναθηναϊκός είχε προσπαθήσει να αποδείξει ότι ο κορυφαίος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής Γκέοργκε Χάτζι κατάγεται από τη Μεσολακκιά Αμφίπολης του νομού Σερρών.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Μπάλλα» (σ.σ. ένα διάστημα ανήκε στην “Αθλητική Ηχώ”) στο φύλλο της 20ής Μαΐου 1980 και τον δείχνει να επιχειρεί σουτ μπροστά στα απλωμένα χέρια του Πέτερ Άντερσον.

Κάτω από τη ρακέτα καραδοκούν οι Ρόλαντ Ραμ (12) και Στεν Φέλντριχ (13), βασικά στελέχη της εθνικής Σουηδίας που κατέλαβε τη 10η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

Ο Γεωργαλής, όπως αναγραφόταν σε εκείνο το τουρνουά, σημείωσε 25 πόντους στο ντεμπούτο του, όμως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 79-71 και έχασε πολύτιμο έδαφος για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι πόντοι του αγώνα:

ΣΟΥΗΔΙΑ (Μάικ Πέρι): Άντερσον 4, Νόρντγκρεν 2, Τέρινς 3, Τάξεν 11, Κάρλσον 20, Ραμ 14, Φέλντριχ 19, Σκίτεβαλ 4, Γκούντερμπεργκ 2.

ΕΛΛΑΔΑ (Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ): Γιαννάκης 6, Πετρόπουλος 12, Γκάλης 25, Καρατζουλίδης 2, Κοκολάκης 10, Βίδας 6, Κατσούλης 8, Σακελλαρίου 2, Παπαγεωργίου.

Έπειτα η Εθνική νίκησε Ελβετία και Λουξεμβούργο, αλλά στο ενδιάμεσο έχασε από την Τσεχοσλοβακία, με συνέπεια να καταλάβει την 3η θέση του ομίλου και, μοιραία, να αποκλειστεί.

Να σημειωθεί ότι η Σουηδία προκρίθηκε παρά τη 2η θέση, διότι μετά το μποϊκοτάζ των Αμερικανών στη διοργάνωση του 1980, αρκετές χώρες αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν στη Σοβιετική Ένωση και, κατ’ επέκταση, αυτό σήμαινε ότι κάποιες άλλες θα έπρεπε να τις αντικαταστήσουν.

Μάλιστα, ο Μάικ Πέρι, ήτοι ο Αμερικανός προπονητής της σκανδιναβικής ομάδας, άφησε πίσω τις όποιες επιφυλάξεις του και μετέβη στη Μόσχα, ασχέτως αν αυτό δεν άρεσε στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η φωτογραφία με πρωταγωνιστή τον Νίκο Γκάλη:

 

Διαβάστε ακόμη:

Γκάλης, Γκασόλ, Κούκοτς και… Μαντάκε: Οι ρέκορντμεν του Eurobasket

Εurobasket Stories: Η χειροδικία του Γκάλη σε δημοσιογράφο το 1981

ΣΠΑΝΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Γκάλης, Γιαννάκης, Κούκοτς, Ράτζα VS Μαρτίν, Βιγιακάμπα, Ντακουρί, Σαν Επιφάνιο…

Η επική νίκη της Εθνικής επί της ΕΣΣΔ στον ημιτελικό του Ζάγκρεμπ

Σκόρπιες ιστορίες για τον 60άρη Νίκο Γκάλη. Η μεταγραφή στον Άρη, ο τραυματισμός πριν από τη Βαρέζε και η φιλία με τον Νόρις

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!