Ο «Πιτσιρίκος στο γήπεδο» είναι ένας από εμάς

-Κύριε, κύριε, μπορείτε να με βάλετε μέσα;

-Έλα, ρε μούτρο!

Χιλιοειπωμένος σύντομος κυριακάτικος διάλογος σε όλα τα γήπεδα της χώρας. Πόσες και πόσες φορές δεν είχαμε παρακαλέσει έναν υπάλληλο να μας επιτρέψει την είσοδο σε κάποια πολύβουη και γεμάτη εξέδρα;

Οδεύοντας προς τις θύρες και με τον κόσμο να πυκνώνει, ο κάθε πιτσιρίκος είχε πάνω από το κεφάλι του ένα συννεφάκι βγαλμένο από κόμικ και μέσα του «φιλοξενούσε» έναν Δομάζο, έναν Σιδέρη, έναν Νεστορίδη, έναν Κούδα, έναν Κούη, έναν Χατζηπαναγή, έναν, έναν…

Ένιωθε, επίσης, το χτυποκάρδι για την είσοδο στην εξέδρα, τη γλυκιά αγωνία μέχρι τη σέντρα της αναμέτρησης, τη μυρωδιά του χορταριού στα ρουθούνια του… Όλες οι αισθήσεις βρίσκονταν στο κόκκινο (ή στο πράσινο, το κίτρινο κ.ο.κ., ανάλογα με τη συλλογική προτίμηση του καθενός).

Αρκετοί εξ ημών υπήρξαμε ένας «Πιτσιρίκος στο γήπεδο». Μακάρι όλα τα παιδάκια του κόσμου να είχαν πρώτα-πρώτα την υγειά τους για να βίωναν τα συναισθήματα που εκπέμπει ένας ποδοσφαιρικός (και όχι μόνο) αγώνας.

Ο Γιώργος Γεωργαμλής, δικαίως, αισθάνεται τυχερός που πρόλαβε την εποχή του τσιμέντου, του πασατέμπου και του φελιζόλ. Σίγουρα, αισθάνεται ακόμα πιο τυχερός που έπαιξε ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά και δεν τον άγγιξε το σκληρό πρόσωπο του επαγγελματισμού.

Το Sport-Retro.gr είχε τη χαρά να τον φιλοξενήσει πριν από μερικές εβδομάδες με αφορμή τα γενέθλια του αδερφού του Λύσανδρου. Τότε το τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο εορτάζων, αλλά το βράδυ της Τετάρτης (15/3) ήταν η σειρά του συγγραφέα της οικογένειας.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Πιτσιρίκος στο γήπεδο» έγινε στην καφετέρια «Αll About Lemon» στη Νέα Ερυθραία και το «παρών» έδωσαν προσωπικότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως ο Χρήστος Αρδίζογλου, και άνθρωποι με ενδιαφέρον για την αγνή υπόσταση του αθλητισμού.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Φοίβος Οικονομίδης «βούτηξε» στα τρυφερά μονοπάτια του παιδικού του κόσμου και περιέγραψε με απλό, αλλά τόσο περιγραφικό λόγο, την ευρεία έννοια της «μπάλας», την κοινωνική της θέση, την ξενοιασιά του ερασιτεχνισμού και το ποιόν του Γιώργου Γεωργαμλή.

Έπειτα, κατά σειρά, ο Βαγγέλης Παναγόπουλος, άλλοτε διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας», ο Χρήστος Αρδίζογλου, ο Γιάννης Δημητρίου (υπεύθυνος ακαδημιών του Πανερυθραϊκού) και ο βετεράνος διαιτητής Βαγγέλης Γιαννακουδάκης αναφέρθηκαν ο καθείς από τη δική του οπτική γωνία στο βιβλίο.

Όλοι οι ομιλητές και οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι ο ψυχρός επαγγελματισμός έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο νοσηρό ελληνικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον. Ο κ. Δημητρίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι πολύ ουσιαστικό ο «Πιτσιρίκος στο γήπεδο» να φτάσει στις ακαδημίες και να διδαχθούν τα σύγχρονα παιδιά μία βαθύτερη έννοια του αθλητισμού γενικότερα. Σαν παραμύθι, όπως παρομοίασε πολύ εύστοχα.

Με την ευχή το νόημα του δημιουργήματος του Γιώργου Γεωργαμλή να μεταδοθεί σε μικρούς και μεγάλους, ο επίλογος του Sport-Retro.gr από την παρουσίαση του βιβλίου θα γραφτεί με μία τροφή για σκέψη από τον ίδιο τον συγγραφέα.

***

Κυριακή πρωί. Τα πιτσιρίκια ανήσυχα στο σπίτι πειράζονται σαν να μην έχουν τι να κάνουν.

«Καθίστε ήσυχοι», τους φωνάζω κι ακολουθεί η συνήθης ατάκα: «Σας λείπει κάτι;».

«Ναι, τους λείπει ο ελεύθερος χώρος τον ελεύθερο χρόνο τους», σκέπτομαι…

Και η θύμηση γυρίζει στις παιδικές Κυριακές μου. Τότε που φορούσα καινούργια παπούτσια και κυριακάτικα ρούχα (πόσο όμορφη έκφραση και τόσο ξεχασμένη) και κινούσα για την έξω χαρά.

*Όσοι επιθυμούν να προμηθευθούν το βιβλίο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Γιώργο Γεωργαμλή στο τηλέφωνο 6970882619.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!