Ο ΠΣΑΤ προχώρησε στην υλοποίηση μιας νέας πρωτοβουλίας, η οποία έχει στόχο να αναδείξει εφημερίδες και δημοσιογράφους που έγραψαν ιστορία στα σπορ δρώμενα.
Η σημαντική αυτή σειρά παρουσιάσεων με τίτλο «Η εφημερίδα της ζωής μας» έκανε πρεμιέρα εντός της εβδομάδας και αφορούσε στην «Αθλητική Ηχώ» (πρωτοκυκλοφόρησε το 1945 και κατέβασε ρολά οριστικά το 2008).
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι αρχικός στόχος, πριν από ένα χρόνο, ήταν τα αφιερώματα αυτά να γίνονταν με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.
Οι εξελίξεις όμως της πανδημίας, μας πρόλαβαν και ανέτρεψαν τα σχέδιά μας. Στόχος μας είναι να διοργανωθούν ημερίδες για όλες τις ιστορικές εφημερίδες και στο τέλος, να εκδοθεί μια συλλεκτική ξεχωριστή έκδοση για την καθεμιά.
Η πρώτη «εφημερίδα της ζωής μας» είναι η «Αθλητική Ηχώ», που γεννήθηκε μέσα στην Κατοχή από τον Αθανάσιο Σέμπο και τον Γεώργιο Γεωργαλά, την ώρα που ο ελληνικός αθλητισμός προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
«Σε αυτή την εφημερίδα, στην οποία ξεκίνησα κι εγώ», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, «εκατοντάδες δημοσιογράφοι έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Πολλοί από αυτούς έκαναν στη συνέχεια μεγάλη καριέρα και εκτός αθλητικού ρεπορτάζ».
Στην ημερίδα συμμετείχαν πολλοί από τους δημοσιογράφους που έγραφαν στην «Αθλητική Ηχώ». αρκετοί από τους οποίους πήραν και το λόγο μέσα σε ένα κλίμα αναμνήσεων αλλά και συγκίνησης.
Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η οποία αφού αναφέρθηκε στην παρουσία του Ευάγγελου Φουντουκίδη και του Αντώνη Αντωνιάδη, τόνισε ότι η «Αθλητική Ηχώ» ήταν μια μεγάλη δημοσιογραφική σχολή, από όπου ξεκίνησαν και στη συνέχεια μεγαλούργησαν πολλοί συνάδελφοι.
Ο λόγος δόθηκε πρώτα-πρώτα στον «δάσκαλο» κ. Ευάγγελο Φουντουκίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα: «Πήγα στην εφημερίδα το 1948-49, ακριβώς μετά το σχολείο. Ο ελληνικός αθλητισμός ήταν στα σπάργανα, είχε προηγηθεί πόλεμος, ωστόσο υπήρχε διάθεση ανάπτυξης του αθλητισμού, με αφορμή την 3η θέση, που είχε λάβει η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ στο Πανευρωπαϊκό στο Κάιρο.
Το μπάσκετ ήταν πρωτόγνωρο άθλημα την εποχή εκείνη, αφού τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά εκείνα τα δύσκολα χρόνια το βάρος έπεφτε σε τρία αθλήματα, ποδόσφαιρο, στίβος, μπάσκετ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καριέρα του στην τηλεόραση. Ήταν πραγματικά μια παρέμβαση με μεγάλες συγκινήσεις, γιατί οι αναμνήσεις του είναι πολλές.
Ο παλαιός πρωταθλητής του στίβου και πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Μαρσέλλος τόνισε ότι η «Αθλητική Ηχώ» πρόβαλε τις επιτυχίες του όχι μόνο στον στίβο, αλλά και στα διοικητικά, με την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Στίβου.
Ο πρόεδρος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος επισήμανε δε ότι ο κ. Μαρσέλλος, ο οποίος ήταν και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, συνέβαλε στην ανάληψη της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1982 από την Αθήνα και με αφορμή το γεγονός αυτό, θεμελιώθηκε και κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό Στάδιο. «Η εφημερίδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προβολή και στην ανάπτυξη του αθλητισμού», είπε.
Ο πρόεδρος επί τιμή του ΠΣΑΤ και πρόεδρος του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ Παύλος Γερακάρης τόνισε ότι αποτελεί και εκείνος ένα από τα «παιδιά» της μεγάλης αυτής σχολής.
Νιώθει συγκινημένος που θήτευσε δίπλα σε τεράστιες προσωπικότητες που σφράγισαν τη δημοσιογραφική ζωή και έδειξαν τον δρόμο στους νεότερους (Διακογιάννης, Φουντουκίδης, Βούρβουλης, Παπαναγιώτου, Μακρίδης), είναι ωστόσο κρίμα που η ιστορική αυτή εφημερίδα έκλεισε με τον πλέον παράδοξο τρόπο. Θα έπρεπε να υπήρχε ακόμη ως σχολή δημοσιογραφίας.
«Η σημερινή ημερίδα», πρόσθεσε ο κ. Γερακάρης «συμβάλλει τα μέγιστα στην ιστορία του Τύπου, ιδίως τη νέα αυτή εποχή που διανύουμε με τις νέες τεχνολογίες. Ο δρόμος οδηγεί προς την επιτυχία της αθλητικής δημοσιογραφίας και του ΠΣΑΤ, που με αυτή την πρωτοβουλία, αναδεικνύουν έναν νέο τρόπο σκέψης».
Η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και δημοσιογράφος της εφημερίδας Άρια Αγάτσα τόνισε ότι βρέθηκε στην εφημερίδα 19 ετών κορίτσι, ως βοηθός συντάκτη, κι έκανε ρεπορτάζ ακόμη και στους ανδροκρατούμενους χώρους των γηπέδων.
«Ήταν δύσκολα για τις γυναίκες εκείνα τα χρόνια, αλλά ήταν και ωραία, αφού κανείς δεν ήταν συνηθισμένος σε γυναικεία παρουσία στα γήπεδα ή στα αποδυτήρια. Θυμάμαι με αγάπη και ζεστασιά τους συναδέλφους και επικυρώνω ότι η «Αθλητική Ηχώ» ήταν ένα μεγάλο σχολείο».
Ο «κανονιέρης» των γηπέδων Αντώνης Αντωνιάδης εξέφρασε τη συγκίνησή του γι’ αυτή τη συνάντηση και επεσήμανε ότι στα χρόνια της καριέρας του συνεργάστηκε με όλους τους δημοσιογράφους με αγνότητα συναισθημάτων.
Η «Αθλητική Ηχώ» ήταν μια πρωτοπόρος του αθλητικού Τύπου στην Ελλάδα, η σημαιοφόρος της ενημέρωσης και η πρώτη εφημερίδα που τον ανακάλυψε στην Ξάνθη και τον έκανε πρωτοσέλιδο, στηρίζοντάς τον ουσιαστικά στη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.
Οι Αθανάσιος Σέμπος, Πάνος Μακρίδης και Σταμάτης Γρατσίας ήταν σαν αδέρφια του. Ειδική αναφορά έκανε στους Νίκο Γκούμα, Γιώργο Βενετούλια, Χρήστο Σωτηρακόπουλο και ασφαλώς στον Γιώργο Δόγα, ο οποίος ήταν μέλος της οικογένειάς του όσο αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό.
«Επίσης», τόνισε, «αξίζει να αναφερθώ και στους γλαφυρούς, ενίοτε ποιητικούς χαρακτηρισμούς, με τους οποίους μας περιέγραφαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας. Πχ ο δαντελένιος εξτρέμ, χαλκέντερος αμυντικός, ή ο κανονιέρης επιθετικός».
Ο Αντώνης αναφέρθηκε και στην εποχή που ήρθε στον Παναθηναϊκό και όλοι είχαν μεγάλες απαιτήσεις από τον ίδιο: «Δυστυχώς, όμως, λίγο πριν την προετοιμασία εμφάνισα ένα πρόβλημα υγείας που με κράτησε ένα χρόνο εκτός», τόνισε. «Ταλαιπωρήθηκα πολύ και για να βρω τη φυσική μου κατάσταση έκανα μπαλέτο και στίβο. Χωρίς την ενθάρρυνση της εφημερίδας μπορεί και να μην τα είχα καταφέρει».
Ο Στράτος Σεφτελής τόνισε ότι τότε τα σχολεία ήταν δύο, η «Αθλητική Ηχώ» και το «Φως των Σπορ». Σχολεία που ανέδειξαν πολλούς και σημαντικούς δημοσιογράφους. Ο ίδιος το 1978, σε ηλικία 23 ετών, κλήθηκε να καλύψει το ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Όταν πρωτομπήκε στα γραφεία της οδού Βούλγαρη, βρέθηκε ανάμεσα σε δημοσιογράφους μεγάλα ονόματα, που τους διάβαζε και τους θαύμαζε. Εκεί έμαθε ότι τα πάντα σε επίπεδο ονείρων και στόχων μπορούν να αποκτηθούν με εργατικότητα.
Η «Αθλητική Ηχώ» υπήρξε σχολείο και αυτό γιατί σήμερα, τα περισσότερα ΜΜΕ άγονται και φέρονται από διοικήσεις συλλόγων και ομοσπονδιών. Τότε, όμως, οι εφημερίδες αυτές είχαν επιρροή στις διοικήσεις των ομάδων. Η επιρροή των δημοσιευμάτων της ήταν πολύ μεγάλη.
Η διαδικτυακή ημερίδα μεταδόθηκε από το κανάλι του ΠΣΑΤ στο YouTube και η συνέχεια θα δοθεί τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και ώρες 11.00-14.00 με το αφιέρωμα του Συνδέσμου στο αθλητικό ένθετο της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» και στο δημιουργό του Σταύρο Ρεπανά.
Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες βετεράνων δημοσιογράφων της εφημερίδας στην ιστοσελίδα του ΠΣΑΤ
Διαβάστε τις αναμνήσεις του Γιώργου Λιβέρη στο site του ΠΣΑΤ