Ο Γκάλης πρώτος σκόρερ του Mundobasket

Ανήμερα της συμπλήρωσης 30 ετών από την κατάκτηση του Eurobasket, το Sport-Retro.gr είχε την υπέρτατη τιμή να «φιλοξενήσει» τον Κώστα Πολίτη.

Ο αξέχαστος πια «Ευρωκόουτς», σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της ζωής του, είχε σταθεί στο «πάντρεμα» μεταξύ παλιών και νέων παικτών, γεγονός που συνέβαλε τα μέγιστα για τη συμβολική επιτυχία του ΣΕΦ.

«Το 1986 αρχίσαμε να κάνουμε μία πορεία και για πρώτη φορά προκριθήκαμε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ταξιδέψαμε στις ΗΠΑ, συμμετείχαμε σε τουρνουά, παίξαμε για την πρόκριση μέσα στη Γαλλία και την κερδίσαμε…

Το «πάντρεμα» είχε γίνει πια. Αυτή ήταν η πρώτη διεθνής εμπειρία της ομάδας. Είχαμε την ατυχία να στερηθούμε τον Φασούλα, ο οποίος τότε βρισκόταν σε κολέγιο των ΗΠΑ».

Με τα παραπάνω λόγια ο Κώστας Πολίτης είχε σχολιάσει τη συμμετοχή της Εθνικής Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας.

Οι 40 ημέρες κλεισούρας και τα τηλεοπτικά του… Τζόρνταν. Ο «Ευρωκόουτς» Κώστας Πολίτης στο Sport-Retro.gr για το Έπος του 1987

Η παρθενική παρουσία της «γαλανόλευκης» στη διοργάνωση άρχισε ιδανικά με δύο νίκες (110-81 τον Παναμά, 87-84 τη Γαλλία), συνεχίστηκε με ήττα στα σημεία από τη διοργανώτρια (87-86), με συντριβή από τη Βραζιλία (115-95) και εύκολη επικράτηση επί της Νότιας Κορέας (98-80).

Έπειτα, η πορεία στο 1ο γκρουπ της ημιτελικής φάσης δεν ήταν καλή, καθώς με τρεις ήττες (Σοβιετική Ένωση, Κούβα, Ισραήλ), η Εθνική κατέλαβε την τελευταία θέση και οδηγήθηκε στην τετράδα των θέσεων 9-12.

Αρχικά επικράτησε 102-88 της Αργεντινής, προτού χάσει από την Κίνα με καλάθι του Γουάνγκ Λίμπιν στα 0:05 (112-111) και καταλάβει τη 10η θέση.

Παγκόσμιος Γκάλης!

Η Εθνική δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όμως είχε έναν σημαντικό λόγο για να αισθάνεται υπερήφανη.

Ο λόγος αυτός είχε ονοματεπώνυμο, το οποίο δεν ήταν άλλο από το «Νίκος Γκάλης», εκείνο που όταν και όποτε το ακούς, αισθάνεσαι ένα ακαθόριστο δέος.

Ο «γκάγκστερ» ολοκλήρωσε το τουρνουά στην πρώτη θέση των σκόρερ με 337 πόντους σε 10 ματς (μ.ό. 33,7), τη στιγμή που ένας άλλος θρύλος του αθλήματος, ο Όσκαρ Σμιντ, κατέγραφε 28,1 μ.ό. και ο Τσουνγκ Χι είχε την τιμή να βρίσκεται πάνω από τον Ντράζεν Πέτροβιτς (27,8 έναντι 25,2).

Με 73/98 προσπάθειες (74,5 το ποσοστό ευστοχίας), ο Γκάλης έφτανε σε αυτήν την τεράστια ατομική διάκριση, τρεις ημέρες πριν από τα 29α γενέθλιά του.

Οι αριθμοί του προκαλούν… παράκρουση: έβαλε 53 πόντους στον Παναμά, 34 στη Γαλλία, 23 στην Ισπανία, 25 στη Βραζιλία, 43 στη Νότια Κορέα, 32 στην ΕΣΣΔ, 18 στην Κούβα, 20 στο Ισραήλ, 40 στην Αργεντινή και 49 στην Κίνα.

Αποθηκεύστε το συγκεκριμένο αφιέρωμα και όταν έχετε χρόνο θυμηθείτε τα κατορθώματα του Γκάλη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986 είτε στο Sport-Retro.gr είτε στο διαδικτυακό κανάλι NickGalis Archive:

Προκριματικός γύρος (Α’ Γκρουπ)

 

Ημιτελικός γύρος (Α’ Γκρουπ)

 

Θέσεις 9-12

Σύμφωνοι, άλλο μπάσκετ εκείνη την εποχή, όμως αυτό δεν του αφαιρεί την ταμπέλα του απόλυτου πρωταγωνιστή, του κορυφαίου σκόρερ, του θεαματικού σούπερ σταρ μιας σχεδόν ανύπαρκτης Εθνικής που δειλά-δειλά έβαζε τις βάσεις και ξαφνικά έχτισε έναν… ουρανοξύστη το 1987.

Η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Δυτική Γερμανία, η Αγκόλα, η Νέα Ζηλανδία και η Μαλαισία ήταν οι πρωτάρες εκείνης της διοργάνωσης.

Απίστευτο φάνταζε εκείνη την εποχή η «γαλανόλευκη», η οποία ακόμη και σε συλλογικό επίπεδο καμάρωνε μόνο για το Κύπελλο Κυπελλούχων της ΑΕΚ, να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί και εν τέλει να κατακτά το Eurobasket της επόμενης χρονιάς.

Ο αρχιτέκτονας ήταν ο αείμνηστος Κώστας Πολίτης, οι Λιβέρης Ανδρίτσος και Αργύρης Καμπούρης αποδείχθηκαν καθοριστικοί, οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου και οι λοιποί ήταν συγκινητικοί.

Ε, ο Νίκος Γκάλης ήταν ο… Νίκος Γκάλης. Πρώτα κατέκτησε τον κόσμο σε ατομικό επίπεδο, έπειτα πήρε από το ένα χέρι (το άλλο το σήκωσαν οι υπόλοιποι) την Εθνική και την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!