Σαν σήμερα (14 Σεπτεμβρίου) πριν από 24 χρόνια, η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που μετείχε σε αναμέτρηση ομίλων του Champions League, δεδομένου ότι τη σεζόν 1991-92 ο Παναθηναϊκός έλαβε μέρος στην πειραματική version της διοργάνωσης.
Το Sport-Retro.gr θυμάται το ματς των πρωταθλητών Ελλάδας με τη Ζάλτσμπουργκ επί αυστριακού εδάφους, που έληξε ισόπαλο χωρίς γκολ.
Η ΑΕΚ δεν στάθηκε τυχερή στον καταρτισμό των ομίλων του Champions League 1994-95, αφού διεκδικούσε δύο «εισιτήρια» για τα προημιτελικά μαζί με δύο μεγαθήρια του ποδοσφαίρου του 1990: τη Μίλαν και τον Άγιαξ.
Ανάμεσα σε όλα αυτά τα ονόματα, η Καζινό Ζάλτσμπουργκ (όπως ήταν γνωστή από το 1978) φάνταζε πολύ μικρή, όμως δεν ήταν. Αν και είχε ιδρυθεί το 1933, κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημά της τη σεζόν 1993-1994. Ήταν μία ονειρεμένη σεζόν, που τη βρήκε να σπάει όλα τα κοντέρ, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA.
Στην πορεία, έγινε η πρώτη αυστριακή ομάδα που αποκλείει γερμανική σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πετώντας εκτός προημιτελικών την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στα πέναλτι, με τον τερματοφύλακα Ότο Κόνραντ να αποκρούει δύο και να ευστοχεί στο 5ο και πιο κρίσιμο.
Ακολούθησε ο αποκλεισμός και της Καρλσρούης στα ημιτελικά, για να έρθουν οι δύο αγώνες απέναντι στην Ίντερ του Ντένις Μπέρχκαμπ (που πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού στη Serie A) και οι δύο ήττες με 0-1 στον διπλό τελικό της διοργάνωσης.
Η ομάδα που έχτισε ο Ότο Μπάριτς από το 1991 έφτασε στο αποκορύφωμα το 1994 και στη δική της πρεμιέρα στο Champions League, περίμενε στο «Πράτερ» της Βιέννης (ή «Ερνστ Χάπελ», όπως είχε μετονομαστεί το 1992, λόγω του θανάτου του μεγάλου Αυστριακού παίκτη και προπονητή) την «πρωτάρα» από την Ελλάδα.
Ο αγώνας δεν μπορούσε να διεξαχθεί στη φυσική έδρα της αυστριακής ομάδας, αφού το «Στάντιον Λέεν» δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της UEFA για το εμπορικό προϊόν της.
Ακόμα μία συνθήκη που -στη θεωρία- ευνοούσε την ελληνική ομάδα, ήταν η παρουσία περίπου 2.500 Ελλήνων φιλάθλων, που βρέθηκαν στη Βιέννη είτε επειδή είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε επειδή έκαναν ένα ταξίδι από τις γειτονικές πόλεις και χώρες για να παρακολουθήσουν αυτό το ιστορικό από κάθε άποψη παιχνίδι.
Οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο κάτω από τη βροχή που είχε καλύψει την πόλη από το μεσημέρι της 14η Σεπτεμβρίου.
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στην ΑΕΚ
Πρώτος βγήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Μανωλάς και τελευταίος στη σειρά ο Σαβέβσκι. Ανάμεσά τους, υπήρχε ο Μιχάλης Κασάπης, ο οποίος μόλις 13 ημέρες νωρίτερα είχε υποβληθεί σε επέμβαση στον μηνίσκο από τον γιατρό Λάκη Νικολάου, αλλά επέστρεψε στη δράση σε χρόνο ρεκόρ.
Η σέντρα βρήκε τον Μπάγεβιτς να έχει παρατάξει την ΑΕΚ σε ρευστό σχηματισμό 5-4-1, που αρκετοί παίκτες άλλαζαν θέσεις. Ο Ηλίας Ατματσίδης κάθισε κάτω από τα δοκάρια, ο Γιώργος Αγορογιάννης βρέθηκε δεξιά και ο Κασάπης αριστερά και λίγο πιο μπροστά. Δεξί στόπερ ήταν ο Μιχάλης Βλάχος, λίμπερο ο Μανωλάς και αριστερό στόπερ ο Βάιος Καραγιάννης, ο οποίος, πάντως, είχε επωμιστεί το man-to-man του Κροάτη μεσοεπιθετικού Νίκολα Γιούρτσεβιτς.
Μπροστά από την άμυνα βρισκόταν ο Σαμπανάτζοβιτς, για να προστατεύει και να αρχίζει νέες επιθέσεις, ενώ ο Σαβέβσκι είχε έναν πιο ελεύθερο ρόλο μπροστά του. Αριστερά ως μέσος βρισκόταν ο Τσιάρτας, δεξιά αλλά πιο μπροστά ο Σαραβάκος και στην κορυφή περίμενε μπαλιές ο Κωστής.
Το παιχνίδι είχε τον «κάτι ανάμεσα σε ράθυμο και ζωηρό» ρυθμό που χαρακτήριζε τη δεκαετία του ’90. Η ΑΕΚ ήθελε να παίξει passing game και με τους εξαιρετικής ποιότητας μέσους της να βρει την καίρια κάθετη πάσα, η Ζάλτσμπουργκ επιζητούσε πιο άμεσο παιχνίδι.
Ένα μακρινό σουτ του Τσιάρτα ήταν η πρώτη τελική προσπάθεια των φιλοξενουμένων, με τον 21χρονο διεθνή άσο να δημιουργεί και να τελειώνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της ομάδας του αργότερα στο 1ο ημίχρονο.
Ήταν το κόρνερ των γηπεδούχων στο 44′ που απομακρύνθηκε και η ΑΕΚ βγήκε στην αντεπίθεση. Ο Σαραβάκος έδωσε στον Τσιάρτα, ο οποίος πρώτα πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια ενός αντιπάλου, μετά απέφυγε ακόμα έναν παίκτη σταματώντας απότομα και στρίβοντας αριστερά (κι ενώ ήταν μέσα στην περιοχή και δεξιά), με συνέπεια η μπάλα να του στρωθεί στο αριστερό πόδι και από καλή γωνία.
Ο Τσιάρτας προσπάθησε να νικήσει τον Κόνραντ στην κλειστή γωνία του και δεν τα κατάφερε, αφού το συρτό σουτ του έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Αυστριακού τερματοφύλακα.
Το θέαμα δεν ήταν καλό, καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να κυριαρχήσει και όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα κριθεί στο γκολ.
Η πρώτη Μίλαν που συνάντησε η ΑΕΚ είχε βάλει 36 γκολ σε 34 ματς αλλά πήρε πρωτάθλημα
Μία κάθετη του Σαβέβσκι στον Κωστή την πρόλαβε έξω από τη μικρή περιοχή ο Κόνραντ, ενώ μία επέλαση του Βλάχου κι ένα σουτ εκτός περιοχής, κατέληξε στην αγκαλιά του τερματοφύλακα.
Οι γηπεδούχοι είχαν να αντιπαρατάξουν μια κεφαλιά του Μλάντεν Μλαντένοβιτς που μπλόκαρε δύσκολα ο Ατματσίδης και ένα σουτ του Γιούρτσεβιτς στην αντεπίθεση, όπου η μπάλα προσέκρουσε στη ρίζα του δεξιού δοκαριού και γύρισε στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ.
Η κεφαλιά του Καραγιάννη στο 2ο δοκάρι μετά από κόρνερ από αριστερά ήταν η τελευταία καλή στιγμή για την ΑΕΚ στον αγώνα.
Το 0-0 παρέμεινε μέχρι τέλους, σε ένα παιχνίδι που αγωνιστικά δεν είχε να προσφέρει πολλά, όμως το αποτέλεσμα, μια εκτός έδρας ισοπαλία, ήταν θετικό για την Ένωση.