«Δάμασαν» τον πάγο, ξεκληρίστηκαν μέσα σε λίγα χρόνια: Η καταραμένη οικογένεια του καλλιτεχνικού πατινάζ

Το καλλιτεχνικό πατινάζ αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα του κόσμου, ασχέτως αν στην Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.τ.λ.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, πάντως, είναι δύο χώρες, οι οποίες οπωσδήποτε εκτιμούν εκείνα που το σπορ αυτό αντιπροσωπεύει: το μπαλέτο, την κίνηση και πάνω απ’ όλα τη δύναμη και την πειθαρχία.

Μία από τις επιτυχημένες οικογένειες του καλλιτεχνικού πατινάζ ήταν εκείνη των Όουεν. Η μοίρα της, όμως, δεν είχε το άσπρο χρώμα του πάγου, αλλά το μαύρο.

Το Sport-Retro.gr σας παραθέτει την τραγική ιστορία της άτυχης αυτής βορειοαμερικανικής οικογένειας, η οποία ξεκληρίστηκε μέσα σε λίγα χρόνια.

Το ζεύγος Όουεν

O Γκάι Ρότσον Όουεν (22 Αυγούστου 1913 – 21 Απριλίου 1952) ήταν Καναδός πρωταθλητής, αρχικά το 1929 στο ατομικό και μετά στα ζευγάρια με εκάστοτε παρτενέρ τους Μάργκαρετ Ντέιβις, Προύντενς Χόλμπρουκ, Μέλβιλ Ρότζερς. Μαζί τους κατέκτησε τρεις διαδοχικές χρονιές το πρωτάθλημα της Βόρειας Αμερικής (1933, 1935, 1937).

H Μαριμπέλ Γέρξα Βίνσον-Όουεν (12 Οκτωβρίου 1911 – 15 Φεβρουαρίου 1961) ήταν 9 φορές πρωταθλήτρια του ατομικού των ΗΠΑ και τέσσερις φορές στα ζευγάρια (παρτενέρ ο Τζορτζ Χιλ).

Αγωνίστηκε ατομικά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, καθώς και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 1928 και του 1930, όταν πανηγύρισε το ασημένιο και το χάλκινο αντίστοιχα.

Οι γονείς της ήταν επαγγελματίες πατινέρ. Με τη γέννησή της έγινε μέλος του Cambridge Skating Club και στα εννέα της άρχισε μαθήματα. Έπειτα από εκπαίδευση τριών μόνο ετών, κατέκτησε τον τίτλο των Νέων Γυναικών στις ΗΠΑ.

Η Μαριμπέλ Γέρξα Όουεν (25 Απριλίου 1940 – 15 Φεβρουαρίου 1961), με συνεργάτη τον  Ντάντλεϊ Ρίτσαρντς, κατετάγησαν 10οι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 και θριάμβευσαν στο Εθνικό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ το 1961.

Η Λόρενς Όουεν με το Κύπελλο του 1961 και τις επίσης αδικοχαμένες Ρόουντ Λι Μίτσελσον (αριστερά), Στέφανι Βέστερφελντ (δεξιά)

Η Λόρενς Ρότσον Όουεν (9 Μαΐου 1944 – 15 Φεβρουαρίου 1961) αναδείχθηκε νικήτρια του Εθνικού Πρωταθλήματος των ΗΠΑ (ατομικό) το 1961 και εκπροσώπησε τη χώρα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, όταν κατετάγη έκτη.

Εύκολα διαπιστώνει κανείς την ενεργή παρουσία της οικογένειας Όουεν στον χώρο του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Ο Γκάι Όουεν παντρεύτηκε τη Μαριμπέλ Βίνσον το 1938 και εγκαταστάθηκαν στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, όπου απέκτησαν δύο κόρες: τη Μαριμπέλ (1940) και τη Λόρενς (1944).

Το ζεύγος κάλυπτε τα οικογενειακά του έξοδα συμμετέχοντας σε ομάδες πατινάζ, προτού εμπνευστεί τη δική του παράσταση.

Να σημειωθεί ότι ενώ η Μαριμπέλ βρισκόταν ακόμα στη δράση, το 1930 έγινε η πρώτη γυναίκα αθλητικογράφος των «New York Times».

Τρία χρόνια μετά τον χωρισμό του ζευγαριού και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου 1952, ο Γκάι πέθανε από διάτρητο έλκος καθ’ οδόν για το πατρικό του σπίτι στην Οτάβα, ενώ το ίδιο έτος απεβίωσε και ο, πρώην, πεθερός του.

Με αφορμή τους δύο θανάτους, η Μαριμπέλ μετακόμισε στην περιοχή της Βοστώνης το 1952 για να ζήσει με τη μητέρα της στο Γουίντσεστερ.

Επιστρέφοντας στο πατρικό της, η 41χρονη χήρα αφιερώθηκε στην προπόνηση νέων αθλητών του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Η αποστολή των ΗΠΑ πριν από τη μοιραία πτήση

 

Μεταξύ αυτών ήταν και οι δύο της κόρες, στις οποίες είχε εμφυσήσει την αγάπη για το σπορ του πάγου από το 1949, όταν ακόμη έμεναν στην Καλιφόρνια.

Επιπλέον, η Μαριμπέλ ανέδειξε την Τένλεϊ Ολμπράιτ, πέντε φορές πρώτη στο Πρωτάθλημα των ΗΠΑ και κάτοχο του χρυσού μεταλλίου στο ατομικό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1956 και τον Φρανκ Κάρολ που εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους προπονητές της χώρας.

Αναφορικά με τη μικρή Μαριμπέλ και τη Λόρενς, οι καρποί που έσπειραν ο πρόωρα χαμένος πατέρας τους και η μητέρα τους, είχαν αρχίσει να πιάνουν τόπο.

Με αποκορύφωμα τη συμμετοχή τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, οι δύο αδερφές συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Ή, μάλλον, όλα έδειχναν ότι θα τη συνεχίσουν.

Το γεγονός ότι η, μόλις 16 ετών, Λόρενς Όουεν κατετάγη έκτη, έκανε αρκετούς να πιστέψουν ότι θα πάρει τη σκυτάλη από την Κάρολ Χέις και θα αποτελέσει την επόμενη «βασίλισσα των ΗΠΑ».

Το περιοδικό «Sports Illustrated», μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως την «πιο συναρπαστική πατινέρ των Αγώνων». Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ είχαν απαιτήσεις και περίμεναν πολλές διακρίσεις από τη «Λόρι», όπως είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή.

Η επόμενη πρόκληση των κοριτσιών ήταν η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Πράγας, όπου αναμενόταν ότι θα διαπρέψουν.

Στο πλευρό τους ήταν, φυσικά, η μητέρα και προπονήτρια των δύο αθλητριών, οι οποίες μπήκαν στο αεροπλάνο με προορισμό την Τσεχοσλοβακία χωρίς να φανταστούν τι θα συμβεί.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1961, η πτήση 548 που μετέφερε την εθνική ομάδα πατινάζ των ΗΠΑ στην Πράγα, απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης στις 07:30 (τοπική ώρα).

Η ολονύκτια πτήση περιλάμβανε μια ενδιάμεση στάση στις Βρυξέλλες και οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι η προσγείωση θα γινόταν στις 15 Φεβρουαρίου, περίπου στις 22:00 (τοπική ώρα).

Το αεροσκάφος προσέγγιζε τον διάδρομο προσγείωσης, αλλά σε ύψος περίπου 900 ποδιών παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να συντριβεί σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο και να πιάσει φωτιά.

Οι 72 επιβάτες και το πλήρωμα του μοιραίου Boeing 707 έχασαν ακαριαία τη ζωή τους…

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν διεξήχθη εις ένδειξη σεβασμού στην αδικοχαμένη ομάδα των ΗΠΑ, η εθνική ομάδα της οποίας χρειάστηκε πολλά χρόνια για να ξαναβρεί τα πατήματά της.

Η οικογένεια Όουεν, από την πλευρά της, έμελλε να ξεκληριστεί πρόωρα, χωρίς τα νεαρά κορίτσια να προφτάσουν να προσεγγίσουν τις επιτυχίες των γονιών τους. Και, κυρίως, χωρίς να προλάβουν να χαρούν τη ζωή τους…

Ο Γκάι ήταν 38 ετών, η μαμά Μαριμπέλ 50, η κόρη Μαριμπέλ 21 και η Λόρενς ούτε 18 χρονών.

ΓΙΩΤΑ ΓΟΥΒΑΛΑΡΗ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!