Αν είσαι οπαδός ΠΡΕΠΕΙ να δεις αυτές τις ΤΑΙΝΙΕΣ!

Κάντε ένα απλό google search με τον τίτλο του άρθρου και θα διαπιστώσετε εύκολα και αμέσως ότι η πρώτη αναφορά που θα βγει είναι «ταινίες με χούλιγκανς».

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί το κομμάτι αυτό του κινηματογράφου ενδιαφερόταν ανέκαθεν να «ερευνήσει» τη ζωή μέσα στους συνδέσμους οπαδών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους πιο «ανήσυχους» από αυτούς.

Τα έργα που θα δείτε παρακάτω είναι πολύ δυνατά. Πριν από αυτά, μην ξεχάσετε να μπείτε εδώ για τα πιο δυνατά στοιχημα προγνωστικα για σήμερα!

Αν και οι ταινίες αυτές κινούνται συνήθως σε ένα πανομοιότυπο μοτίβο, έχει νόημα να δούμε κάθε μια από αυτές κυρίως διότι αποτυπώνουν ένα κομμάτι της κοινωνίας στην οποία κάθε ομάδα ανήκει.

Και μπορούμε να αντλήσουμε κάθε είδους ενδιαφέρουσα πληροφορία τόσο για την συγκεκριμένη κοινωνία, όσο και για τη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται η ταινία. Από τις όχι και τόσο πολλές που κυκλοφορούν, έχουμε επιλέξει τις 10 -κατά την άποψή μας- καλύτερες του είδους.

 

1. Green Street Hooligans

Μπορεί στα γήπεδα της Premier και γενικότερα του Νησιού η West Ham να μην καταφέρνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των οπαδών της, ένα μέρος των οποίων, οι διαβόητοι Green Street Elite, διεκδικούν επάξια τον τίτλο των πιο άγριων χούλιγκαν της Αγγλίας. Η ταινία αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στον κόσμο αυτής της ομάδας ανθρώπων.

Ξεναγός μας είναι ο Ματ Μπάκνερ που θα δει τα πλάνα του, αλλά και ολόκληρη τη ζωή του να αλλάζει όταν αποβάλλεται από το Χάρβαρντ. Προσπαθώντας να δει προς τα που θα πάει η ζωή του πλέον βρίσκεται στο Λονδίνο όπου θα γνωρίσει τον Πιτ Ντάνχαμ, ο οποίος ναι είναι μέλος των Green Street Elite και σύντομα θα μυήσει τον νέο φίλο του στην «οικογένειά» του. Που θα γίνει και η νέα οικογένεια του Ματ Μπάκνερ.

 

2. Away days

«Εκτός έδρας» θα μπορούσαμε να δώσουμε την απόδοση στα ελληνικά. Η ταινία μας γυρίζει στην Αγγλία των μέσων της δεκαετίας του ‘80. Όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ έχει κηρύξει τον πόλεμο στον χουλιγκανισμό.

Πρωταγωνιστής είναι ο Πολ Κάρτι, ένας 19χρονος που μόλις έχει χάσει την μητέρα του και προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του ανάμεσα στον απόντα πατέρα του, τη μικρή του αδερφή και το μουντό προάστιο στο οποίο ζει. Κάθε μια πένα από τον χαμηλό μισθό του την ξοδεύει σε συναυλίες, μπαρ και στο ποδόσφαιρο προσπαθώντας να διασκεδάσει την ανία του.

Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Έλβις, ο οποίος και θα τον οδηγήσει στους «The Pack» (η αγέλη). Ο ομοιογενής τρόπος εμφάνισης των μελών της συμμορίας και κυρίως η αίσθηση ότι ανήκει κάπου, ενθουσιάζουν τον νεαρό Πολ και γίνεται μέλος της αγέλης. Η ταινία καταγράφει την κόντρα της συμμορίας του Κάρτι με τους αντιπάλους τους «Boneheads» και «Bootboys» με φόντο ποδοσφαιρικά γήπεδα και γεγονότα.

 

3. Football Factory

Άλλος ένας πολύ γνωστός τίτλος. Πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης ταινίας είναι ο Τόμι Τζόνσον. Οπαδός της Τσέλσι και μέλος ενός εξαιρετικά βίαιου κομματιού της εξέδρας της λονδρέζικης ομάδας, ο Τόμι έχει βρει στην βία τη διέξοδο και το νόημα που η υπόλοιπη ζωή του δεν μπορούσε να του δώσει. Αν και η ταινία έχει πολλά βίαια στιγμιότυπα, εστιάζει κυρίως στην κοινωνική διάσταση του φαινομένου του χουλιγκανισμού.

Σε πρώτο πλάνο περνάει η ζωή του Τόμι και σε δεύτερο η ζωή όλων των υπόλοιπων συνοδοιπόρων του σε αυτό. Κοινό τους χαρακτηριστικό η οργή απέναντι στο σύστημα το οποίο και θεωρούν ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την αποτυχημένη τροπή της ζωής τους. Διέξοδος τα ναρκωτικά και η βία. Ακολουθούν την Τσέλσι παντού και κύριο μέλημά τους δεν είναι η νίκη της ομάδας τους, αλλά να βρουν στον δρόμο τους αντίπαλους οπαδούς.

 

4. Ultras

Και από το κοσμοπολίτικο Λονδίνο στην πρωτεύουσα του Νότου της Ιταλίας, τη Νάπολι. Εκεί θα συναντήσουμε τον Σάντρο, έναν 50χρονο που όσο θυμάται τον εαυτό του είναι μέλος των «Απάτσι», μιας λέσχης οπαδών της Νάπολι.

Ο Σάντρο κουρασμένος από αυτή τη ζωή αποφασίζει να αποχωρήσει από τα κοινά της λέσχης και επιχειρεί να αλλάξει την ρότα της. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μπαίνει στη ζωή του ο 16χρονος Άντζελο, αδελφός δολοφονημένου μέλους των «Απάτσι», και ο οποίος θεωρεί το κλαμπ οικογένειά του και θέλει να εκδικηθεί για τον θάνατο του αδελφού του.

Η ταινία περιγράφει τις τελευταίες εβδομάδες του πρωταθλήματος και την προσπάθεια της Νάπολι να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Παράλληλα οι δύο πρωταγωνιστές προσπαθούν να αποφύγουν την μοίρα τους. Ενδιαφέρουσα η σύλληψη της ταινίας, αλλά δεν συγκρίνεται με τις προηγούμενες αγγλικές.

 

5. Hooligans Wars

Είπαμε στην εισαγωγή ότι οι οπαδικές ταινίες έχουν περίπου το ίδιο μοτίβο. Και είναι αλήθεια αυτό, με κάποιες φυσικά εξαιρέσεις. Η ταινία αυτή ανήκει στις εξαιρέσεις. Καταγράφει τη ζωή του Άντι, ενός πρώην ποδοσφαιριστή που η καριέρα του τελείωσε άδοξα μέσα σε ένα μπαρ μετά από έναν άσχημο καυγά.
Γεμάτος οργή, απογοήτευση και θυμό για τα όνειρά του ο Άντι ψάχνει να βγάλει τα προς το ζην πουλώντας παγωτό με ένα βαν.

Το οποίο βαν όμως μια συμμορία Πολωνών το χρησιμοποιεί για να πουλήσει ναρκωτικά. Θέλοντας να ξεφύγει από την κατάσταση αυτή ο Άντι θα ζητήσει τη βοήθεια μια συμμορία οπαδών που του γνωρίζει μέσω ενός φίλου του. Αυτός θα υποσχεθεί ότι θα τον απαλλάξει από τους Πολωνούς, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να χρησιμοποιήσει το βαν του Άντι ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

 

6. The Firm

Ο Μπεξ Βίσελ ζει μια διπλή ζωή. Στην πρώτη του «έκδοση» τον γνωρίζουμε ως οικογενειάρχη και σωστό επαγγελματία. Η άλλη του πλευρά είναι πιο σκοτεινή και πιο βίαιη. Του αρέσει να ξεσπά, να εκδηλώνεται βίαια προκειμένου να αλλάζει την ανούσια καθημερινότητα του. Και όλα κυλούν έτσι μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να υλοποιήσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο.

Αν και είναι ήδη επικεφαλής της Inter City Crew, μια τοπικής συμμορίας, δεν αρκείται σε αυτό. Δεν τον ικανοποιούν οι μικρές, ντόπιες διαμάχες. Σκοπός του είναι να ενώσει τις συμμορίες της περιοχής του αρχικά και όλοι μαζί να πάνε στην Γερμάνια όπου διεξάγεται το Euro. Ο Μπεξ θέλει να ταξιδέψει στην Γερμανία με τους διευρυμένους Inter City Crew και να μετρήσουν τις δυνάμεις τους με τις γερμανικές συμμορίες.

 

7. Ultra

Η δεύτερη ιταλική ταινία της λίστας, με πρώτη εύκολη διαπίστωση ότι οι Ιταλοί στερούνται έμπνευσης. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τους τίτλους. Μεταφερόμαστε στην Ρώμη για να γνωρίσουμε τον Πριντσίπε, ο οποίος είναι ο αρχηγός των «Brigata Veleno», της ομάδα φανατικών της Ρόμα. Ο Πρίντσιπε φυλακίζεται και όταν βγαίνει μετά από καιρό από την φυλακή συνειδητοποιεί ότι τόσο η αρχηγία των «Brigata Veleno» όσο και η γυναίκα της ζωής του, έχουν περάσει στα «χέρια» του άλλοτε καλύτερου του φίλου Ρεντ.

Αν και είναι οργισμένος και πικραμένος από την προδοσία του καλύτερου του φίλου, ο Πρίντσιπε θα δώσει το παρόν στο ντέρμπι με τη Γιουβέντους. Και στις ταραχές που θα ακολουθήσουν. Και εκεί θα βρει τον τρόπο να λύσει τις διαφορές με τον άλλοτε συνοδοιπόρο του.

 

8. Okolofutbola

Η ρωσική εκδοχή των οπαδικών ταινιών. Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή των φίλων της Σπάρτακ Μόσχας. Θεωρούνται ως οι πιο επιθετικοί, βίαιοι και σκληροτράχηλοι οπαδοί της Ρωσίας. Με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Στις τάξεις τους δεν υπάρχουν μόνο οι απόκληροι της ρωσικής πρωτεύουσας. Κάθε άλλο.

Τα μέλη της ανήκουν σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Είναι από φοιτητές και μηχανικοί αυτοκινήτων, μέχρι δικηγόροι, τραπεζίτες και γενικότερα άνθρωποι που ζουν σε έναν ανώτερο κοινωνικό κύκλο.

Εκεί που ενώνονται είναι όταν φορούν τα χρώματα της αγαπημένης τους ομάδας. Και οι δεσμοί που δημιουργούνται είναι εξαιρετικά ισχυροί. Και η αστυνομία προσπαθεί διαρκώς να «σπείρει» προδότες στις τάξεις τους για να τους διασπάσει.

 

9. «St George’s Day»

Αν οι υπόλοιπες ταινίες προσπαθούσαν να καταγράψουν το κοινωνικό υπόβαθρο του χουλιγκανισμού, η συγκεκριμένη επιχειρεί να καλύψει μια πιο «επικαιροποιημένη» έκδοση των κλαμπ οπαδών. Και έχει να κάνει με την σχέση που έχουν αναπτύξει με το οργανωμένο έγκλημα.

Μίκι και Ρέι είναι οι πρωταγωνιστές μας εδώ. Φυσικά ανήκουν σε κλαμπ οργανωμένων οπαδών. Και η ταινία ξεκινάει όταν συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει μια μεγάλη παρτίδα κοκαΐνης. Η οποία ανήκει στην ρωσική μαφία. Προφανώς και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βρουν τα χρήματα και να πληρώσουν το χρέος τους.

Για να το κάνουν αυτό αποφασίζουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν την Εθνική Αγγλίας στο Βερολίνο για ένα φιλικό που θα δώσει με την αντίστοιχη της Γερμανίας την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου. Η ταινία δεν έχει τόσο βίαιες σκηνές όπως οι υπόλοιπες, καθώς βασίζεται κυρίως στην έξυπνη ομολογουμένως πλοκή της.

 

10. Top Dog

Στην ταινία αυτή βλέπουμε τη ζωή του Μπίλι Έβανς. Ενός ιδιαίτερα βίαιου ανθρώπου που είναι ο επικεφαλής των «Acton Casuals», μιας εξαιρετικά βίαιης οπαδικής συμμορίας. Όλη η ζωή του Μπίλι περιστρέφεται γύρω από το ποδόσφαιρο, την συμμορία και τη βία, γεγονός που φυσικά έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικογένειά του.

Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τον Έβανς, όταν μια αντίπαλη συμμορία θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής στην οποία η συμμορία κάνει κουμάντο. Προφανώς ο πρωταγωνιστής μας αντιτίθεται, χωρίς ωστόσο να υπολογίσει ότι οι αντίπαλοί του είναι πιο δυνατοί από αυτόν. Και η ταινία συνεχίζεται με ένα ιδιαίτερα βίαιο αφήγημα της μάχης αυτής.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!