Μεγάλες δόξες στα 100ά γενέθλια του Αθηναϊκού. Ο Δημήτρης Καραγκούνης στο Sport-Retro.gr

Η φράση «ήταν όλοι εκεί» ταιριάζει γάντι στην πολύ μεγάλη εκδήλωση της Δευτέρας 6 Μαρτίου 2017 για τα 100ά γενέθλια του Αθηναϊκού.

Φυσικά, το Sport-Retro.gr δεν θα μπορούσε να απαρνηθεί την τιμητική πρόσκληση, η οποία είχε ώρα έναρξης τις 18:15.

Μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Τιτάνια» γέμισε ασφυκτικά για να υποδεχθεί υπουργούς, δημάρχους, πρώην και νυν διοικούντες, πλήθος φιλάθλων και, βέβαια, μεγάλες δόξες του αθλητισμού.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον Δημήτρη Καραγκούνη, ο οποίος σήκωσε όλο σχεδόν το βάρος για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ένα μέρος της ζωής του είναι αφιερωμένο στον Αθηναϊκό.

Λίγες ώρες αργότερα, ο επίτιμος πρόεδρος των «λόρδων» δεν αρνήθηκε να παραχωρήσει μερικά λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο του στο Sport-Retro.gr.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Καραγκούνη: «Ήταν μια εκδήλωση που άγγιξε τις καρδιές όλων. Με παίρνουν συνεχώς τηλέφωνα παλιοί παράγοντες, φίλοι κ.τ.λ. και μου μιλούν για τη συγκίνηση που ένιωσαν.

Ασχολούμαι πάρα πολλές δεκαετίες με τον Αθηναϊκό. Έχω γράψει το βιβλίο και τον ύμνο. Κρατούσα στο αρχείο μου όλα τα στοιχεία και τα πρακτικά μέχρι το 1987, αλλά για τα επόμενα χρόνια χρειάστηκε να καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να τα μαζέψω.

Ας είναι καλά και οι χορηγοί που μας βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Έστειλα πριν από λίγο επιστολή στην κ. Δούρου της Περιφέρειας. Έχουμε ήδη ενισχύσει οικονομικά τα τμήματα του συλλόγου. Να σκεφτείτε ότι ο κ. Παπάζογλου μας ενίσχυσε χωρίς καν να δώσει το «παρών».

Ας ελπίσουμε αυτή η βραδιά να άναψε μερικές φλογίτσες για να σηκωθεί λίγο ο σύλλογος».

Τα πάντα ήταν στην εντέλεια. Ακόμα και οι κορδέλες των μεταλλίων, δημιουργήματα του Θεόδωρου Ραιδεστινού (σ.σ. μέλος της Ομοσπονδίας πινγκ πονγκ και του Αθηναϊκού), ο οποίος έκανε ειδική παραγγελία από την Ισπανία, προκειμένου τα χρώματα να είναι κίτρινο-κόκκινο!

Αρχικά, αξίζει να γίνει μία αναφορά σε μία μικρή μερίδα των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών που έδωσε το «παρών» και αντιλήφθηκε το Sport-Retro.gr.

Αναλυτικά: Νίκος Σαργκάνης, Αντώνης Αντωνιάδης, Δημήτρης Θεοφάνης, Αριστείδης Καμάρας, Κώστας Μαυρίδης, Χρήστος Δημόπουλος, Κριστόφ Βαζέχα, Αντώνης Γλύκας…

Επιπλέον, το «παρών» έδωσαν οι Γιάννης Μπαλάφας (υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής), Απόστολος Κράτσας (πρώην υπουργός και αρωγός στις προσπάθειες του συλλόγου), Βασίλης Κοντογιαννόπουλος (πρώην υπουργός) Σπύρος Καλογιάννης (πρόεδρος επί σειρά ετών), Δημήτρης Καλογερόπουλος (πρώην δήμαρχος Αιγάλεω), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Πάντζας (εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής), στελέχη του Δήμου Βύρωνα και όλων των τμημάτων.

Παρεμπιπτόντως, αξίζει να σημειωθεί ότι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Αττικής, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΠΑΠ, η ΕΠΣΑ, ο Δήμος Βύρωνα, ο Γιώργος Σπανός και ο παλιός πρόεδρος Γιώργος Παπάζογλου.

Προτού αρχίσουν οι ομιλίες, προβλήθηκαν πλάνα από τη φιέστα ανόδου της ποδοσφαιρικής στην Α’ Εθνική το 1990 (σ.σ. έγινε στο γήπεδο της Καισαριανής), με το σχετικό αεροπανό και τα κίτρινα-κόκκινα μπαλόνια να κλέβουν την παράσταση στο video.

Κατόπιν, ακούστηκε ο ύμνος της ομάδας, δημιούργημα των Γιώργου Κριμιζάκη, Δημήτρη Καραγκούνη, ο οποίος ανάμεσα σε όλα τα άλλα απήγγειλε και ποίημα.

Πρώτος έβγαλε λόγο ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης και τελευταίος ο πρώην δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στο ενδιάμεσο μίλησε ο Δημήτρης Καραγκούνης και στο πάνελ κλήθηκαν οι Γρηγόρης Κατωπόδης, Σπύρος Καλογιάννης, Τάσος Χατζηαγγελής, Κώστας Κανάρης (απών), Δήμητρα Καλέντζου (απούσα) και Γιάννης Βαλτζής.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Αθηναϊκού έκανε μία καταγραφή της 100χρονης ζωής του Αθηναϊκού σε όλα τα αθλήματα και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν στο άκουσμα ενός σπουδαίου ονόματος ή μιας άγνωστης ιστορίας.

Συγκινημένος και καταχειροκροτούμενος για να συνεχίσει τον λόγο του, ο κ. Καραγκούνης παρείχε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον σύλλογο που ιδρύθηκε το 1917 με βάση του τις ιστορικές συνοικίες της πρωτεύουσας (Πλάκα, Μακρυγιάννη…).

Τεράστιες προσωπικότητες του πολιτικού και του καλλιτεχνικού χώρου έχουν ταυτιστεί με τον Αθηναϊκό, ο οποίος τον Ιούλιο του 1952 συγχωνεύθηκε με την Α.Ε. Νέας Ελβετίας και μετακόμισε στον Βύρωνα.

Παράγοντες, μεταξύ άλλων, διετέλεσαν οι Σταμάτης Μερκούρης (πατέρας της Μελίνας) και Περικλής Μπούμπουλης (απόγονος της θρυλικής Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας), Κώστας Kανάρης (απόγονος του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη), Στράτος Διονυσίου (ο εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του λαϊκού πενταγράμμου), ενώ τη φανέλα με το πλατανόφυλλο (σ.σ. το έμβλημα είναι παρμένο από τη σημαία του Καναδά) φόρεσαν οι μεγάλοι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης και Δημήτρης Μυράτ.

Ειδική αναφορά έγινε στην παρουσία του ποδοσφαιρικού τμήματος στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας του 1991 και, βέβαια, τις αξέχαστες αναμετρήσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Ο κ. Καλογιάννης, μάλιστα, αποκάλυψε ότι παρά τον -τιμητικό- αποκλεισμό με 2-0 στην παράταση της ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ», οι παίκτες έλαβαν πριμ γιατί τους το είχε τάξει ακόμα κι αν το ματς έληγε ισόπαλο (σ.σ. πόνταρε σε ισοπαλία με σκορ που θα έδινε την πρόκριση στους «λόρδους».

Φυσικά, εκτενής αναφορά έγινε και στα δύο πιο επιτυχημένα τμήματα του συλλόγου: το μπάσκετ Γυναικών, το οποίο κατόρθωσε να μπει μέχρι και στο Βιβλίο Γκίνες για τις 105 διαδοχικές νίκες του σε εγχώριες διοργανώσεις, καθώς και το χάντμπολ Ανδρών-Γυναικών.

Μεταξύ άλλων, σημειώθηκε ότι μόνο ο Αθηναϊκός, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν κατακτήσει triple crown στο «πορτοκαλί» άθλημα, ενώ όταν ο πρώην δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο μνημόνευσε τις στιγμές που «τρέχαμε με τα μηχανάκια από γήπεδο σε γήπεδο για να μεταφέρουμε μπάλες κ.τ.λ».

Μεγάλη η προσέλευση και των οργανωμένων οπαδών των «λόρδων», οι οποίοι προσέφεραν κασκόλ, ημερολόγια και μπρελόκ, μάζευαν υπογραφές παλιών παικτών σε ποδοσφαιρική μπάλα και σε 2-3 περιπτώσεις έδωσαν… γηπεδική νότα στην εκδήλωση με τα συνθήματά τους.

Ύστερα από τις ομιλίες ήταν η σειρά των βραβεύσεων, αρχής γενομένης από τον Νικήτα Διακογιάννη, το μετάλλιο του οποίου παρέλαβε ο ανηψιός του και «τιτάνας» της ελληνικής δημοσιογραφίας Γιάννης Διακογιάννης.

Μεταξύ των ανθρώπων που τιμήθηκαν ήταν οι Γρηγόρης Κατωπόδης (νυν δήμαρχος), Νίκος Χαρδαλιάς (πρώην δήμαρχος), Γιώργος Σπανός, Γιώργος Καλαφατάκης (προπονητής μπάσκετ), Σπύρος Καλογιάννης, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Γιώργος Φλαμπούρης (σημερινός πρόεδρος), οι επί σειρά ετών παράγοντες του συλλόγου Κώστας Μαυρίδης και Φίλιππος Καρυοφύλης, οι διατελέσαντες προπονητές Στάθης Σταθόπουλος, Παύλος Βασιλείου, Τάκης Σπετσέρης, Νίκος Σιμιγδαλάς.

Επίσης, δεκάδες βετεράνοι παίκτες όπως οι Νίκος Σαββίδης, Νίκος Δρέττας, Μίμης Θεοφάνης, Νίκος Σαργκάνης, Χρήστος Δημόπουλος, Τάσος Χατζηαγγελής, Κώστας Μαυρίδης, Βασίλης Τζαλακώστας, Γιάννης Τάπραντζης, Γιώργος Αναστασίου, Δημήτρης Θανόπουλος, Κώστας Τσαβαλιάς, Μιχάλης Αλβέρτης, Γιώργος Ζώταλης, Γιάννης Χατζηράπτης, Βαγγέλης Μάλλιος, Θεόδωρος Μπούτζουκας, Βαγγέλης Σπηλιώτης, Νίκος Γκαβασιάδης, Κώστας Μαυρίδης, οι ομάδες μπάσκετ και χάντμπολ, καθώς και οι παράγοντες Γιώργος Ζαχαράκης, Κώστας Κανάρης.

Δεκάδες αναμνήσεις, πολλές αγκαλιές, η άνοδος στην Α’ Εθνική, η 6η θέση της πρώτης χρονιάς, ο τελικός του Κυπέλλου, τα ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το Ευρωπαϊκό στο μπάσκετ Γυναικών, οι δεκάδες επιτυχίες στο χάντμπολ…

Όπως αναφέρει και το ξεκίνημα του ύμνου της ομάδας: «Σηκώθη η λεβεντογενιά, τ’ Αθηναϊκού τα νια παιδιά, φρεγάδα μ’ ανοιχτά πανιά, στο νιον αγέρα με καρδιά».

Η 6η Μαρτίου ίσως «σηκώσει τη λεβεντογενιά» των «λόρδων», σε μία νέα ένδοξη πορεία που θα έχει ξανά τον ενθουσιασμό των φίλων και τον απόλυτο σεβασμό των αντιπάλων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από εκεί ψηλά ο ιδρυτής του συλλόγου και πρωτομάστορας του ελληνικού ποδοσφαίρου Ιωάννης Ψύχας θα είναι υπερήφανος για την κιτρινο-κόκκινη βραδιά. Ομοίως και ο Μάνος Κατράκης, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Σταμάτης Μερκούρης, ο Στράτος Διονυσίου και δεκάδες άλλοι…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!