Άλλες εποχές, άλλα ήθη: Η ιστορία μιας χαμένης μπάλας το 1953

Άλλες εποχές, άλλα ήθη. Ένα θέμα μερικών δεκάδων λέξεων, οι οποίες όμως φτάνουν και περισσεύουν για να αναδείξουν τη χαοτική διαφορά του «σήμερα» με την Ελλάδα του 1953. Πρωταγωνίστρια; Μια… μπάλα. Δώστε βάση.

Το ημερολόγιο γράφει Κυριακή 4 Οκτωβρίου και όλα είναι έτοιμα για τη μεγαλειώδη γιορτή της ΕΠΣΑ στο γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με αφορμή την έναρξη του Πρωταθλήματος Αθηνών.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, στις 09:30 το συμβούλιο της Ένωσης με επικεφαλής τον πρόεδρο Ανδρέα Βγενόπουλο, μεταβαίνει στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για να καταθέσει στεφάνι.

Δύο χιλιάδες παίκτες ομάδων της πρωτεύουσας θα παρελάσουν με τα λάβαρά τους και «εν πλήρει εξαρτήσει», δηλαδή με την αθλητική τους περιβολή από πάνω ως κάτω.

ΑΕΚ, Πανιώνιος, Ηλυσιακός, Έσπερος, Ορφέας Αιγάλεω, Πανερυθραϊκός, Α.Ο. Σπάρτα, Άρης Αθηνών, Θύελλα Λυκαβηττού, είναι μερικές από τις ομάδες που δημοσιεύουν ανακοινώσεις-καλέσματα προς τους παίκτες για να δώσουν το «παρών» στη γιορτή.

Το ρολόι δείχνει 16:00 και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων δίνει το έναυσμα για την έναρξη της παρέλασης, την οποία παρακολουθούν προσωπικότητες όπως ο δήμαρχος και παλιός αθλητής της ξιφασκίας Κωνσταντίνος Νικολόπουλος.

Οι εκατοντάδες παίκτες κάθε ηλικιακής κατηγορίας παρατάσσονται μπροστά από τους επισήμους και απαγγέλλουν τον όρκο του αθλητή, την ίδια ώρα που γίνεται έπαρση σημαίας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ Ανδρέας Βγενόπουλος προσφωνεί λόγο, ενώ στη συνέχεια ομιλούν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Νικολόπουλος κι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Αθανάσιος Μέρμηγκας.

Δώδεκα κύπελλα που έχει αθλοθετήσει ο Δήμος Αθηναίων, όσες δηλαδή είναι και οι πρωταθλήτριες ομάδες όλων των κατηγοριών της πρωτεύουσας, απονέμονται από τον δήμαρχο.

Έπειτα, δίνονται δύο αγώνες: Ένας 70λεπτος (35 το κάθε ημίχρονο) μεταξύ μικτών ομάδων της Δοκίμου Κατηγορίας κι άλλος ένας 90λεπτος της μικτής Α’ Κατηγορίας απέναντι στη μικτή Α2 Κατηγορίας.

Την ίδια μέρα, λίγο νοτιότερα, πραγματοποιείται μία αντίστοιχη μεγάλη γιορτή στη Νίκαια, με αφορμή την έναρξη του Πρωταθλήματος Πειραιά (σ.σ. και ο Ολυμπιακός δημοσίευσε ανακοίνωση-κάλεσμα προς τους αθλητές του για να συγκεντρωθούν).

Όλα κυλούν κατ’ ευχήν, τα πάντα είναι έτοιμα για τη σέντρα στις επίσημες υποχρεώσεις των συλλόγων του Λεκανοπεδίου, ώσπου δύο ημέρες μετά τις εκδηλώσεις η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» προβαίνει σε δημοσίευση με τίτλο «Ευρέθη μια μπάλα».

«Ο Α.Ο. Καλαμακίου μάς γνωρίζει ότι εκ λάθους μετά την προχθεσινή εορτήν του γηπέδου του Παναθηναϊκού παρέλαβε ξένην μπάλλαν, την οποίαν θέλει να αποδώση εις τους κατόχους της. Τηλέφωνον 99922, 19:00-20:30».

Τι να πρωτοσχολιάσεις; Καταρχήν, τη σπουδαιότητα των τοπικών πρωταθλημάτων εκείνη την εποχή. Έπειτα, την αξία που είχε μια μπάλα για να φτάσει στο σημείο ένας σύλλογος να θελήσει να την επιστρέψει. Ίσως βέβαια να ήταν δευτερευούσης σημασίας η αξία της και σε προτεραιότητα να έμπαινε το ηθικό σκέλος. Τέλος, η δυναμική που είχε μια εφημερίδα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο Α.Ο. Καλαμακίου πίστευε πως μέσω αυτής θα βρισκόταν ο κάτοχος.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!