Σπάνιο video: Τα τελευταία καλάθια του Ντράζεν Πέτροβιτς

Κυριακή 6 Ιουνίου 1993: H εθνική Κροατίας δίνει τον τελευταίο της αγώνα για την προκριματική φάση του Eurobasket στο Βρότσγουαφ της Πολωνίας, με αντίπαλο εκείνη της Σλοβενίας.

Δύο ανεξάρτητα κράτη που μέχρι πριν από δύο χρόνια συμπορεύονταν υπό τη σκέπη της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Είτε νικούσαν είτε έχαναν, η αποχώρηση των Κροατών θα είχε θετικό πρόσημο. Βλέπετε, η διαμονή στο ξενοδοχείο Δ’ Κατηγορίας δεν τους είχε αφήσει ικανοποιημένους. Κοτζάμ ασημένιοι Ολυμπιονίκες να υποχρεώνονται σε κοινόχρηστα λουτρά και τουαλέτες;

O προπονητής της ομάδας Μίρκο Νόβοσελ ήταν εκνευρισμένος την πρώτη μέρα. Διότι φοβόταν ότι αυτές οι συνθήκες θα επηρέαζαν τους παίκτες του. Ο Ντράζεν Πέτροβιτς, πάντως, ήταν αφοπλιστικός.

«Αν κάποια παιδιά που υπερασπίζονται την Κροατία μπορούν να περάσουν έναν μήνα στα χαρακώματα, τότε κι εμείς μπορούμε να μείνουμε για πέντε ημέρες σε αυτό το ξενοδοχείο», είχε πει.

Δεν χρειαζόταν να ταξιδέψει στην Πολωνία ο 28χρονος σούπερ σταρ. Οι συμπαίκτες του θα έπαιρναν την πρόκριση και χωρίς εκείνον. Δεν γινόταν και να λείψει όμως.

«Όλοι οι φίλοι μου θα είναι εκεί. Δεν μπορώ να είμαι ο πρώτος που θα απουσιάσει», έλεγε το Νο3 των Νιου Τζέρσεϊ Νετς, ο οποίος βρισκόταν πολύ κοντά στην εν Αθήναις συνύπαρξη με έναν άλλο θρύλο του μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη, για χάρη του Παναθηναϊκού.

Η Κροατία επιβλήθηκε ή σκόρπισε στους πέντε ανέμους τη Ρουμανία (119-86), την Εσθονία (94-86), τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία (128-75), τη Λετονία (113-79), τη Λευκορωσία (112-72) και την Ουκρανία (107-78) με μόλις ένα ρεπό ενδιάμεσα.

Ο Πέτροβιτς έβαλε με τη σειρά 34, 48, 18, 17 και 21 πόντους, αρκεί να αφαιρέσετε την αναμέτρηση κόντρα στη Β.Μ. επειδή πολύ απλά δεν αγωνίστηκε. Μάλιστα, οι 48 πόντοι απέναντι στην Εσθονία αποτέλεσαν ατομικό του ρεκόρ με τη φανέλα της εθνικής. Αν κάνετε ακόμα μία αφαίρεση, 94-48, θα διαπιστώσετε ότι σκόραρε μόνος του πάνω από τους μισούς.

Η Κροατία, λοιπόν, προερχόταν από τρεις νίκες στην πρώτη φάση των προκριματικών και άλλες τρεις στη δεύτερη, αγωνιζόμενη από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Άλλες τόσες μετρούσε και η Σλοβενία, με την οποία στις 6 Ιουνίου θα έδινε το ματς για την άτυπη πρωτιά σε αυτό το ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο στα γήπεδα της Γερμανίας (22 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 1993).

Απέμεναν 02:52 πριν από τη λήξη του αγώνα, όταν ο Πέτροβιτς ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων και έγραψε το 86-89. Λίγο αργότερα ευστόχησε σε τρεις βολές. Στους 30 πόντους (5/9δ., 3/10τρ., 11/15β.) σταμάτησε ο «Μότσαρτ», ο οποίος δεν κατάφερε να αποτρέψει το 90-94.

Εκτός από τους 30 πόντους, ένα ριμπάουντ, μια ασίστ, τρία κλεψίματα, ένα λάθος και τέσσερα φάουλ σε 35 λεπτά, ήταν ο συνολικός απολογισμός του.

«Γνωρίζω ότι του έκανα το φάουλ που μετέτρεψε στους τελευταίους του πόντους. Δεν ξεχνιέται αυτό. Στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας ήμασταν μαζί. Εκείνος, ο Τεομάν Αλιμπέγκοβιτς, ο φυσιοθεραπευτής μας Τόνε Σέρτσερ κι εγώ, καθίσαμε σε ένα τραπέζι και συζητούσαμε όσο περιμέναμε τις πτήσεις. Χαιρετηθήκαμε, φτάσαμε στη Λουμπλιάνα και όταν προσγειωθήκαμε η αδερφή της γυναίκας μου με ρώτησε: ‘Άκουσες ότι σκοτώθηκε ο Ντράζεν;’ Της απάντησα: ‘Είσαι τρελή, δεν είναι αλήθεια, μέχρι τώρα καθόμουν μαζί του!’».

Αυτά έχει αποκαλύψει ο Ρόμαν Χόρβατ στην ιστοσελίδα vecernji.hr, υπογραμμίζοντας ότι η σύζυγός του Λίντιγια Λόκας κατάγεται από το Σίμπενικ και είναι μακρινή συγγενής των Πέτροβιτς.

Ο Τεομάν Αλιμπέγκοβιτς, από την πλευρά του, έχει εξιστορήσει στην ιστοσελίδα siol.net ότι ο Ντράζεν Πέτροβιτς έχασε το μεταξύ τους στοίχημα (σ.σ. προφανώς για τον νικητή του αγώνα, διότι σε πόντους υπερίσχυσε ο Κροάτης) και γι’ αυτό κλήθηκε να πληρώσει ένα γεύμα στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας.

«Ήμασταν μαζί, λέγαμε αστεία με τον Φράνιο Αράποβιτς και μετά πήραμε χωριστούς δρόμους. Εμείς «πετάξαμε» για τη Βιέννη, εκείνοι για το Ζάγκρεμπ, μέσω Φρανκφούρτης», έχει δηλώσει.

Ο Αλιμπέγκοβιτς δεν πίστεψε τα λόγια της συζύγου του, η οποία του μετέφερε κλαίγοντας τα θλιβερά μαντάτα. Εκείνη του είπε ότι έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού, ενώ εκείνος γνώριζε ότι θα επιστρέψει αεροπορικώς με την υπόλοιπη αποστολή της Κροατίας.

Ούτε όταν άνοιξε την τηλεόραση και είδε με τα μάτια του τι είχε συμβεί μπόρεσε να το πιστέψει. Έφτασε στο σημείο να επικοινωνήσει με τον ατζέντη του Ντράζεν Πέτροβιτς για να το σιγουρέψει.

7 Ιουνίου 1993, ώρα 17.20, λίγο μετά την έξοδο προς το Ντέκεντορφ, πάνω στον αυτοκινητόδρομο Α9 που συνδέει τη Νυρεμβέργη με το Μόναχο, ο «Μότσαρτ» άφησε την τελευταία του πνοή.

Η οδηγός και νέα του φιλενάδα, η 23χρονη Κλάρα Σαλάντζι, πάτησε το φρένο του κόκκινου Volkswagen Golf για να αποφύγει μια νταλίκα Mercedes-Benz που είχε περάσει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, αλλά η υψηλή ταχύτητα που είχε αναπτύξει το Golf και το ολισθηρό, λόγω βροχής, οδόστρωμα δεν θα μπορούσαν να αποδειχθούν σύμμαχοι.

Συμπαίκτες και αντίπαλοι «πέταξαν» με αεροπλάνα, εκείνος στη Φρανκφούρτη αποφάσισε να περιμένει την πρώην «Μις Γερμανία» για να τον παραλάβει με αυτοκίνητο και να πάνε οδικώς στο Μόναχο (μαζί και η φίλη τους, η Τουρκάλα μπασκετμπολίστρια Χιλάλ Εντεμπάλ).

Τελικά έμελλε να «πετάξει» κι εκείνος. Προς κάποια άλλη διάσταση. Ο κόσμος του μπάσκετ και του αθλητισμού βυθίστηκαν στο πένθος.

Η ταυτότητα του τελευταίου αγώνα του Ντράζεν Πέτροβιτς:

ΓΗΠΕΔΟ: «Ντβοράνα Λούντοβα»

ΘΕΑΤΕΣ: 700

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κώστας Κορομηλάς (Ελλάδα), Μάρις Μπέρνατς (Λετονία)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Μίρκο Νόβοσελ): Πέτροβιτς 30, Περάσοβιτς 4, Αλάνοβιτς 8, Τάμπακ 8, Βράνκοβιτς 13, Τσβετίτσιανιν 13, Μρσιτς 2, Ράτζα 12, Κόβατσιτς.

*Οι Γκρέγκοβ, Ζούριτς και Αράποβιτς δεν αγωνίστηκαν

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Γιάνες Ντρβάριτς): Χόρβατ 14, Τούσεκ, Ντανέου 2, Μιρτ 14, Μπάτσαρ, Λέμπαν, Αλιμπέγκοβιτς 20, Γκόρεντς 12, Κράλιεβιτς, Κότνικ 28, Τζούρισιτς 4.

*O Ζντοβτς δεν αγωνίστηκε

Τα τελευταία καλάθια του Ντράζεν Πέτροβιτς:

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!