«Εκ του φυσικού και μη»: Μια αναδρομική έκθεση (και) με ποδόσφαιρο

Μία από τις κλισέ δημοσιογραφικές εκφράσεις για να εξυμνηθεί η μαεστρία ενός ποδοσφαιριστή είναι η εξής: «Ζωγραφίζει στο γήπεδο».

Χρησιμοποιείται κυρίως για τα «δεκάρια» παλιάς κοπής. Εκείνους που είτε ντριμπλάρουν χορευτικά είτε μεταβιβάζουν με ακρίβεια την μπάλα. Οι αριστεροπόδαροι έχουν την τιμητική τους.

Ο Βασίλης Διονυσόπουλος υπήρξε ποδοσφαιριστής, όμως εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να «ζωγραφίσει» καθότι τερματοφύλακας.

Ξέρετε όσοι φορούν τα γάντια και κάθονται κάτω από τα γκολπόστ είναι οι «κέρβεροι», τα «βουνά», «ογκόλιθοι» κ.τ.λ. Χαρακτηρισμοί που δεν παραπέμπουν σε τέχνη, αλλά σε μυϊκή μάζα, ύψος, δύναμη…

Όταν υπερασπιζόταν την εστία του Ορφέα Αιγάλεω, της Προοδευτικής κ.ά., πιθανώς να θαύμαζε τα «δεκάρια» που «ζωγράφισαν» στα χωμάτινα γήπεδα της ΕΠΣΑ. Ίσως πάλι να «ταξίδευε» σε μεσσηνιακά τοπία τις φορές που οι συμπαίκτες του «κατασκήνωναν» στα αντίπαλα καρέ. Έπρεπε κάπως να περάσει η ώρα…

Όταν έκανε εκτινάξεις και αποκρούσεις

Η καριέρα του ως τερματοφύλακας έδυσε νωρίς, γύρω στα 25, και στη συνέχεια άφησε τα γάντια για να πιάσει το πινέλο, να καταπιαστεί με τη γλυπτική, την κεραμική, το ψηφιδωτό…

Το Sport-Retro.gr είχε τη χαρά να επισκεφθεί το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», το οποίο βρίσκεται στο Θησείο (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης).

Ο κ. Διονυσόπουλος μας προσέφερε ρακή, όπως κάνει σε κάθε καλεσμένο που δίνει το «παρών» αυτές τις μέρες στην αναδρομική έκθεση (ολοκληρώνεται στις 20 Μαρτίου).

Από τις αρχές του αιώνα κατοικεί στη Μεθώνη Μεσσηνίας, όμως αρκετοί Αθηναίοι, παλιοί φίλοι και συμπαίκτες, έχουν τσουγκρίσει μαζί του, προτού ξεναγηθούν στα ενδότερα.

Ανάμεσα στα δεκάδες υπέροχα δημιουργήματα υπάρχουν αρκετά που παραπέμπουν σε ποδόσφαιρο, όπως θα δείτε παρακάτω.

Η ρεαλιστική πραγμάτευση στις συνθέσεις που αφορούν παίκτες της δεκαετίας του 1980 είναι εμφανής. Η αλήθεια είναι ότι δεν κατέχουμε σε βάθος τις ορολογίες, όμως με ένα ποτηράκι ρακή το μυαλό λειτουργεί καλύτερα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αξίζει, όμως, να ακούσετε τον ίδιο να σας περιγράφει πώς εμπνεύστηκε το κάθε τι. Και, βέβαια, να «ταξιδέψετε» στο μυαλό του καλλιτέχνη, βρίσκοντας ενδεχομένως κοινές παραμέτρους και με τη δική σας αντίληψη ή φαντασία.

«Εκ του φυσικού και μη», λοιπόν. Μια αναδρομική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Ιδού μία γεύση:

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!