5 Μαΐου 1941
Αν η 28η Οκτωβρίου πρέπει να θυμίζει στους Έλληνες και όχι μόνο το ιδανικό της ελευθερίας, τότε το διάστημα 6 Απριλίου 1941-8 Μαΐου 1945 θα πρέπει να έχει περισσότερο διδακτικό χαρακτήρα.
Εκείνη η «μαύρη» τετραετία, η οποία άρχισε με τη γερμανική εισβολή από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ολοκληρώθηκε με την οριστική συνθηκολόγηση των ηττημένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θυμίζει περισσότερο την καθημερινότητά μας.
Όπου καθημερινότητα, βάλτε τη λέξη προπαγάνδα που, πραγματικά, μας κατακλύζει μέσω της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, προκειμένου να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί σκοποί.
Από τα τέλη Απριλίου του 1941, όταν πια οι Γερμανοί είχαν εισβάλει στην Αθήνα, οι εφημερίδες της εποχής προσπαθούσαν να μεταφέρουν στους αναγνώστες ότι «όλα είναι καλά».
Αυτό προφανώς συνέβαινε είτε υπό τον φόβο της ναζιστικής «μπότας», είτε επειδή οι εκδότες ανταμείβονταν από τους κατακτητές.
Το Sport-Retro.gr εντόπισε ένα τρανό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατούσε από το ξεκίνημα, μάλιστα, της γερμανικής Κατοχής στην πρωτεύουσα.
Η «Βραδυνή» της Δευτέρας 5 Μαΐου 1941, μεταξύ άλλων, στο εξώφυλλο «φιλοξενούσε» μία ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ και ακριβώς δίπλα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
«Μνημειώδη λόγο», χαρακτήριζε η εφημερίδα όσα είπε ο δικτάτορας που αιματοκύλησε την Ευρώπη, ο οποίος «με θαυμαστήν σαφήνειαν και ιστορικήν ακρίβειαν αναμφισβήτητον ανέτρεξεν εις τα αίτια που προκάλεσαν τον σημερινόν πόλεμον και κατηγόρησε με φράσεις αυστηράς, αλλά δικαίας εκείνους που εξαπέλυσαν επί της ανθρωπότητος την τρομεράν αυτήν θύελλαν».
Στο πλάι αυτού του «μνημειώδους λόγου», η «Βραδυνή» ενημέρωνε ότι «ξαναρχίζει η ειρηνική μας ζωή» και πρότασσε το φιλικό ματς μεταξύ του Παναθηναϊκού και ομάδας επιλέκτων από τη Θεσσαλονίκη.
To ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι εξέδρες του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είχαν 5.000 θεατές και πως ο διαιτητής εγκατέλειψε τον αγωνιστικό χώρο λόγω επεισοδίων, με συνέπεια να τον αντικαταστήσει ένας Γερμανός στρατιώτης από την εξέδρα!
Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε όνομα παίκτη, γεγονός που μας προκαλεί την καχυποψία ακόμη και για την τέλεση εκείνου του αγώνα ή έστω για τις ομάδες που έλαβαν μέρος…