Ηλιούπολη: Όταν χωρίστηκε στα δύο

Περιστέρι-Αιγάλεω, Βύρωνας-Καισαριανή, Νίκαια-Κορυδαλλός… Μερικές από τις περιοχές της Αττικής που διαχρονικά διατηρούν κόντρα, πολλές φορές για αθλητικούς ή οπαδικούς λόγους.

Βέβαια, επειδή στην ιδιοσυγκρασία πολλών υπάρχει ο καβγάς (ευτυχώς στα γήπεδα η κατάσταση έχει εκτονωθεί αρκετά για μια σειρά από λόγους, όχι απαραίτητα καλούς), μία διαμάχη μπορεί να προκύψει και «εντός των τειχών».

Στην Ηλιούπολη, για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί στο παρελθόν μεγάλες κόντρες μεταξύ οπαδών του ΓΣΗ και του Χαραυγιακού, ανεξαρτήτως γειτνίασης.

Με αφορμή το μεταξύ τους ντέρμπι για την 5η αγωνιστική του 6ου ομίλου της Γ’ Εθνικής, το Sport-Retro.gr γυρίζει 36 χρόνια πίσω, όταν ξέσπασε η πιο μεγάλη διαμάχη τους.

Καταρχάς, ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολης είχε προβιβαστεί το καλοκαίρι του 1985 στον Νότιο Όμιλο της Γ’ Εθνικής, τερματίζοντας 6 βαθμούς πάνω από τη Δόξα Βύρωνα.

Εκεί βρήκε, μεταξύ άλλων, τον Χαραυγιακό, ο οποίος είχε πανηγυρίσει την αντίστοιχη άνοδο έναν χρόνο νωρίτερα (1984), με τη διαφορά ότι εκείνος στόχευε πλέον στη Β’ Εθνική.

Για την ιστορία οι υπόλοιπες ομάδες του Νοτίου Ομίλου της σεζόν 1985-86 ήταν η Κόρινθος, η Καλλιθέα, ο Εργοτέλης, η Καλαμάτα, η Κέρκυρα, ο Πανελευσινιακός, ο Πανηλειακός, ο Βύζας Μεγάρων, η Ρόδος, ο Φωστήρας, ο Παναρκαδικός, ο Πανναυπλιακός, ο Ηρόδοτος, η Χαλκίδα, ο Θρίαμβος Νέου Κόσμου, ο Εθνικός Αστέρας, η Νεάπολη Πειραιά και ο Α.Ο. Αγρινίου.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ο Χαραυγιακός φιλοξενούσε τη Χαλκίδα, ενώ ο ΓΣΗ δοκιμαζόταν στη Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα στη δύσκολη έδρα του Ηροδότου.

Ενώπιον περίπου 4.000 θεατών, οι «νερατζούρι» επικράτησαν 1-0 του ευβοϊκού συλλόγου με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Βρεττού στο 6ο λεπτό, έπειτα από κόρνερ του Σκοπελίτη και κεφαλιά-πάσα του Κροντηρά.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολης, στον αντίποδα, ηττήθηκε σχετικά εύκολα με 2-0 από τον Ηρόδοτο στην Κρήτη χάρη σε γκολ των Κεφαλούκου (52’) και Λάμπρου (71’).

 

Πέτρες και φωτοβολίδες!

Αφού διαβάσατε περιληπτικά τι συνέβη στο αγωνιστικό σκέλος των αναμετρήσεων, ήρθε η ώρα να μπείτε και στο… ζουμί των επεισοδίων μεταξύ των οπαδών που έμελλε να γίνουν γνωστά σε ολόκληρο το πανελλήνιο.

Η αφετηρία της κόντρας ήταν προφανώς παλιότερη, όμως, τώρα η αρχή της ιστορίας θα γίνει από εκείνη την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, όταν υποστηρικτές του ΓΣΗ είχαν παρεισφρήσει μαζικά στις τάξεις εκείνων της Χαλκίδας, κρατώντας μάλιστα ένα κυανέρυθρο πανό.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποδοκίμαζαν έντονα τους γηπεδούχους παίκτες, ώσπου περίπου 10 λεπτά μετά τη σέντρα του β’ ημιχρόνου άρχισαν να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά των φιλάθλων του Χαραυγιακού που κάθονταν στην απέναντι εξέδρα.

Τότε χάθηκε ο έλεγχος, αφού οι θερμόαιμοι των «νερατζούρι» κινήθηκαν απειλητικά προς τους οπαδούς του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιούπολης και καμιά 100αριά κατάφεραν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Πέτρες, καπνογόνα και λεμόνια ανταλλάσσονταν για περίπου πέντε λεπτά, ώσπου οι άνδρες της Αστυνομίας κατάφεραν να αποκαταστήσουν την τάξη στο γήπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν το ματς έληξε, τα όργανα της τάξης δεν επέτρεπαν στους οπαδούς του Χαραυγιακού να αποχωρήσουν από τον ίδιο δρόμο που το έκαναν οι ομόλογοί τους από την απέναντι εξέδρα.

Η «βεντέτα», πάντως, που είχε ανοίξει για τα καλά δεν έμελλε να κλείσει εκείνη την επεισοδιακή Κυριακή – τουναντίον συνεχίστηκε δύο ημέρες αργότερα στο ίδιο γήπεδο.

 

Νέα επεισόδια και παίκτης στο νοσοκομείο!

Οι δύο ομάδες είχαν κοινή προπόνηση και στο σημείο βρέθηκαν δύο περιπολικά, επειδή η διοίκηση του Χαραυγιακού είχε πληροφόρηση ότι θα ξεσπάσουν επεισόδια. 

Οι πόρτες κλείστηκαν και για δύο ώρες όλα κυλούσαν ομαλά, ώσπου γύρω στις 16:30, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νικήτα Σκοπελίτη, κατέφθασε o ομόλογός του της Ηλιούπολης.

Λίγο μετά την άφιξη του Δημήτρη Σπέντζου, όμως, περίπου 100 οπαδοί του ΓΣΗ εισέβαλαν κι άρχισαν να πετούν πέτρες, αυγά, ακόμα και πρόκες στους ποδοσφαιριστές του Χαραυγιακού!

Το… έργο τους είχε γίνει πιο εύκολο από τη στιγμή που είχαν αποχωρήσει οι 4-5 από τους 8-9 αστυνομικούς, εξαιτίας της απόλυτης ηρεμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν οι παίκτες του Χαραυγιακού προσπάθησαν να φύγουν με τη σειρά τους από το γήπεδο, δέχθηκαν ομαδική επίθεση με χειροδικίες, πέτρες και αυγά.

Ο τερματοφύλακας Γιώργος Μπερνίτσας είδε τη μηχανή του να καταστρέφεται από τους χούλιγκανς, προτού ο ίδιος διακομιστεί στο νοσοκομείο με διάσειση, απόρροια χτυπημάτων.

Πάντα σύμφωνα με μαρτυρίες του Νικήτα Σκοπελίτη, τραυματίες αποχώρησαν και οι Ρόππας (αρχηγός), Βρεττός, Γιοβανίδης, ενώ αυγά δέχθηκε και ο επικεφαλής υπομοίραρχος της αστυνομικής δύναμης ονόματι Μανιφάβας.

 

Τι είπαν οι δύο πρόεδροι

Για αισχρές και απαράδεκτες ενέργειες, οι οποίες γυρίζουν 200 χρόνια πίσω την ανθρωπότητα, σε μια εποχή που οι πολλοί έτρωγαν τους λίγους, έκανε λόγο ο Νικήτας Σκοπελίτης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Χαραυγιακού πέταξε εξ ολοκλήρου το… μπαλάκι στον ομόλογό του της Ηλιούπολης επειδή «δεν μπόρεσε παρά τις συνεχείς προκλήσεις να τιθασεύσει τους οπαδούς της ομάδας, ενώ με δική του ευθύνη άνοιξε η πόρτα».

«Αν το Δ.Σ. του ΓΣΗ έχει το ελαχιστότατο συναίσθημα ευθύνης, θα πρέπει να παραιτηθεί πάραυτα. Αν όχι, τότε πρέπει να οργανώνει τους αναρχικούς στα Εξάρχεια. Θα είναι πολύ εύκολο γι’ αυτή τη δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοπελίτης.

Ο Δημήτρης Σπέντζος, από την πλευρά του, είπε: «Ειλικρινά, θλίβομαι και καυτηριάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Όμως, όλοι ξέρουν ότι οι Χαραυγιακοί και ο πρόεδρός τους μας προκάλεσαν φανερά και απροκάλυπτα. Έδειραν την Κυριακή σοβαρούς φιλάθλους μας που ήσυχα παρακολουθούσαν από την εξέδρα τον αγώνα Χαραυγιακός-Χαλκίδα. Ακόμα μας απείλησαν ότι θα μας συντρίψουν και θα μας διώξουν από το γήπεδό μας.

Ποιοι; Αυτοί που είναι οι φιλοξενούμενοι! Τη Δευτέρα 150 οργανωμένοι οπαδοί του Χαραυγιακού ήρθαν στο γήπεδο για να κακοποιήσουν τους παίκτες μας. Ευτυχώς δεν έγινε προπόνηση αυτή τη μέρα. Χθες πάλι μας προκάλεσαν και το πράγμα είχε φτάσει στο απροχώρητο. Εγώ ο ίδιος με την Αστυνομία βγήκα στην εξέδρα κι έκανα τον χωροφύλακα. Προσπάθησα ειλικρινά πολύ.

Όμως, στο τέλος, το κακό έγινε έξω από το γήπεδο. Οι φίλαθλοί μας δεν άντεξαν πια και ξέσπασαν. Δεν είναι δυνατόν οι 200 να επιβάλλονται με βία στους 2.000 και να τους εξευτελίζουν. Το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν επιθυμούμε έκτροπα ως διοίκηση, αλλά και δεν μπορούμε να σκύβουμε το κεφάλι μας στις προκλήσεις μέσα στο ίδιο το σπίτι μας».

Να σημειωθεί ότι στο Αυτόφωρο Τριμελές (υπόθεση με αριθμό πινακίου 54) οδηγήθηκε γνωστός οπαδός του ΓΣΗ, ένας 24χρονος με τα αρχικά Μ.Ζ, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια ζητούσε την άρση της μήνυσης, τονίζοντας στους συμβούλους του ΑΟΧ ότι «άλλοι είναι οι υπεύθυνοι που με καθοδήγησαν».

 

Στο δικαστήριο

Η «Αθλητική Ηχώ» (και άλλες εφημερίδες) έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε αυτήν την τοπική κόντρα και, μάλιστα, υπήρχαν σχετικά «χτυπήματα» μέχρι και στα πρωτοσέλιδά της.

Μία ημέρα μετά την επεισοδιακή προπόνηση, η «κυανέρυθρη» πλευρά υποστήριζε πως οι οπαδοί ναι μεν έφτασαν στο γήπεδο με σκοπό να μην αφήσουν αναπάντητη καμία πρόκληση, αλλά ότι ο ποδοσφαιριστής Παπαδόπουλος ήταν ο υπαίτιος των επεισοδίων, επειδή «γύρισε προς το μέρος της εξέδρας και είπε κάτι».

Υπήρχε η ομολογία ότι οι θερμόαιμοι δεν μπορούν να συγκρατηθούν πλέον από τη διοίκηση, με τη δικαιολογία όμως ότι «ο πρόεδρος του Χαραυγιακού είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της βεντέτας, αφού αν και μουσαφίρης στην Ηλιούπολη έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι… ψοφάει για κόντρες».

Παράλληλα, οι «κυανέρυθροι» υποστήριζαν πως «ο κ. Σκοπελίτης έχει φτάσει στο σημείο να πει ότι θα διώξει την Ηλιούπολη από το γήπεδό της, όταν η ομάδα του ανέβει στη Β’ Εθνική, τοποθετώντας συγχρόνως χορτοτάπητα στο στάδιο».

Όλα αυτά την ώρα που οι θερμόαιμοι του ΓΣΗ απειλούσαν με συνέχιση της βεντέτας εντός των προσεχών ημερών «αν οι οπαδοί του Χαραυγιακού και ο ίδιος ο Σκοπελίτης επαναλάβουν τις προκλήσεις σε βάρος του μοναδικού μεγάλου σωματείου της πόλης».

Στο μεταξύ, οι ποδοσφαιριστές Μπερνίτσας, Ρόππας και Βρεττός βρέθηκαν στο δικαστήριο, εν αντιθέσει με τον τέταρτο τραυματία Γιοβανίδη (το «παρών» από πλευράς διοίκησης Χαραυγιακού έδωσαν οι Καλυβιώτης, Παργιανός, καθώς και οι παλιοί παίκτες Κάιλας, Κουτσογιαννάκης).

Ο πατέρας του τερματοφύλακα Μπερνίτσα είπε χαρακτηριστικά: «Είναι λυπηρό. Βλέπεις ότι αυτό το παιδί (σ.σ. ο οπαδός που συνελήφθη) έχει εδώ μόνο τη μάνα του να κλαίει και να μας παρακαλά. Το ίδιο το παιδί μου λέει ότι οι άλλοι παράγοντες το έβαλαν να δημιουργήσει επεισόδιο. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

Το δικό μου παιδί με βαριά διάσειση βγήκε στις 9 το πρωί με δική μου ευθύνη από το νοσοκομείο. Δεν ήθελε και πολύ να είναι νεκρό. Πού ήταν εκείνη τη στιγμή η μάνα του ή ο κ. Σπέντζος π.χ.; Έστω πού είναι σήμερα;

Χωρίς μάνα ανατράφηκε αυτό το βλαστάρι. Δεν μπορώ, λοιπόν, να το αφήσω έρμαιο των διαθέσεων του κάθε αλήτη, όποιος κι αν είναι αυτός».

Ο παράγοντας Καλυβιώτης δέχθηκε τη μεταμέλεια του οπαδού για να αποσύρει τη μήνυση, όχι όμως και ο Μπερνίτσας, ο οποίος είχε πάρει προσωπικά το ζήτημα.

 

Τοποθετήθηκε κι ο αντιδήμαρχος

Παράλληλα, οι «νερατζούρι» έδωσαν διαστάσεις στο επεισόδιο, αφού προσέφυγαν στην ΕΠΟ, υποβάλλοντας τις εκθέσεις του παρατηρητή και του υπομοίραρχου.

«Πολλές φορές προκληθήκαμε και προπηλακιστήκαμε για να φύγουμε από το γήπεδο. Ας γνωρίζουν ότι βρήκαμε τον Χαραυγιακό μικρό εκεί και θα τον κάνουμε μεγάλο εκεί», είπε ο Νικήτας Σκοπελίτης στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ».

Επίσης, υποστήριξε ότι στο περιθώριο ενός πρόσφατου ματς με τη Νεάπολη Πειραιά, παράγοντες του ΓΣΗ είχαν υποκινήσει τους οπαδούς να μοιράσουν φέιγ-βολάν που, μεταξύ άλλων, χαρακτήριζαν «Τούρκους» και «ετεροδημότες» τους γείτονες.

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος Μιχάλης Σκοπελίτης ενημέρωνε ότι το αυτοκίνητό του, «θύμα» των «κυανέρυθρων» χούλιγκανς, υπέστη ζημιά 200.000 δραχμών.

Ο δήμος Ηλιούπολης θορυβήθηκε από τα πρωτοφανή γεγονότα, με αποτέλεσμα τα μέλη του να συνεδριάσουν εκτάκτως το βράδυ μετά την επεισοδιακή προπόνηση.

Επί πέντε ώρες (ολοκληρώθηκε στη 01:00) συζητούσαν, ώσπου το φινάλε τους βρήκε να αποφασίζουν μέτρα πρόληψης, μεταξύ των οποίων η άμεση ολοκλήρωση των δύο βοηθητικών γηπέδων για προπόνηση σε «Χαλικάκι» και Αγία Μαρίνα.

Ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Κανελλόπουλος συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε: «O Χαραυγιακός έχει νομική κάλυψη και όλα τα ουσιαστικά, νομικά και καταστατικά στοιχεία. Το δίκιο στον τομέα αυτό είναι με το μέρος του. Είναι σωματείο δικό μας. Σωματείο ηλιουπολίτικο».

Ο αρχηγός των «νερατζούρι» Λουκάς Ρόππας, από την πλευρά του, είπε: «Θλίβομαι αφάνταστα. Είμαι γεννημένος στην Ηλιούπολη, παίζω μπάλα στην ομάδα της πόλης μου και χτυπήθηκα ανηλεώς από συνδημότες μου γιατί τάχα είμαι αποστάτης. Αίσχος…».

 

Τελικά πρόστιμο

Σύμφωνα με το άρθρο 19 Ν. 75/75, το Δ.Σ. της ΕΠΟ αποφάσισε να εισηγηθεί στη ΓΓΑ την αναβολή επ’ αόριστον των αγώνων των δύο ομάδων, τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας, μέχρι το πέρας των ανακρίσεων και της λήψης οριστικών αποφάσεων.

Τελικά, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έκανε δεκτή την εισήγηση της ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να διεξαχθούν κανονικά οι επικείμενες αναμετρήσεις Ηλιούπολη-Φωστήρας Ταύρου και Νεάπολη Πειραιά-Χαραυγιακός.

Παράλληλα, η ΓΓΑ αξίωνε από την ΕΠΟ «όπως μας ενημερώσετε για τις άμεσες ενέργειές σας που αφορούν τα γεγονότα στις 22/10/1985 σχετικά με τα επεισόδια φιλάθλων σε βάρος παικτών του Χαραυγιακού, όπως αναφέρεται σε σχετικό μας τέλεξ».

Πάντως, η Γενική Γραμματεία έστειλε προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και κοινοποίησε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ένα τέλεξ που έγραφε: «Παρακαλούμε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους αγώνες Ηλιούπολη-Φωστήρας Ταύρου και Νεάπολη Πειραιά-Χαραυγιακός, λόγω προηγηθέντων επεισοδίων».

Επί τρεις ώρες συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΠΟ για την τελική απόφαση κι έπειτα από πολλές προτάσεις (ορισμένες έκαναν λόγο για αποκλεισμό 15 ημερών από το πρωτάθλημα), το συμβούλιο αποφάσισε να μην «εξοντώσει» τις ομάδες.

Εφαρμόζοντας το άρθρο 30 του ΚΑΠ, επέβαλε πρόστιμο 100.000 δραχμών σε κάθε σωματείο, επίπληξη στους προέδρους και κλήση σε απολογία.

Ενώπιον των στελεχών της ΕΠΟ βρέθηκαν οι Σπέντζος (πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιούπολης) και Κοντοβαζαινίτης (νομικός σύμβουλος του Χαραυγιακού).

Το συμβούλιο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Σωτήρη Αλιμήση να μεσολαβήσει με τη βοήθεια του δημάρχου Ηλιούπολης για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο ομάδων.

 

Σύντομο χρονικό της ιστορίας τους

Αυτές οι εποχές που ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας εκτονωνόταν με ξύλο και πετροπόλεμο έχουν περάσει, αφού ο εκσυγχρονισμός και τα προβλήματα βιοπορισμού έχουν διαφοροποιήσει προ πολλού το «ντεκόρ» (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα ξεφύγει η κατάσταση σε γήπεδα χαμηλότερων κατηγοριών).

Αν ακούσετε κάποιον που έζησε τα 80s ή τα 90s να σας περιγράφει περιστατικά… τρέλας και κορδέλας, η νοσταλγία και τα νιάτα είναι τα στοιχεία που δίνουν έναν χαρακτήρα ρομαντισμού.

Γιατί τότε μπορεί να μην υπήρχαν τόσο εξελιγμένα όπλα, κράνη και full faces, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα ελληνικά γήπεδα δε θρήνησαν θύματα, επομένως για ποια «αγάπη προς την ομάδα» μιλάμε;

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι προτιμότερο να κλείσει με τον τρόπο που γεννήθηκαν οι δύο πιο δημοφιλείς ομάδες της πόλης (ακολουθούν Διάνα και Φωστήρας).

Χαραυγιακός 1985-86: Από αριστερά προς τα δεξιά και από τους όρθιους στους καθήμενους – Σοφιανός, Κροντηράς, Παπαδόπουλος, Μπαρμπαλιάς, Αργυρίου, Κολώνης, Ζυγούρης, Γεωργιάδης, Μαντζούνης, Γιοβανίδης, Ρόππας

 

Ο Χαραυγιακός Αθλητικός Όμιλος Ηλιούπολης ιδρύθηκε στην περιοχή Χαραυγή στις 10 Απριλίου του 1949 και έως τότε ήταν ανεξάρτητο σωματείο.

Τη χρονιά αυτή συγχωνεύθηκε με την Άμυνα Ηλιούπολης και την Αστραπή Ηλιούπολης (σ.σ. κατά μία άλλη πηγή συνενώθηκε με τον ανεξάρτητο Εθνικό Ηλιούπολης κι έπειτα – συγκεκριμένα τον Μάιο – πήρε το καταστατικό του Διγενή).

Ο Χαραυγιακός εντάχθηκε επίσημα σε κατηγορία της Ένωσης Αθηνών, ενώ από τους πρώτους προπονητές του ήταν ο θρυλικός Νίκος Πεντζαρόπουλος, με τον οποίον πρωταγωνιστούσε στα τοπικά πρωταθλήματα.

Έδρα του ήταν το άχτιστο ακόμη γήπεδο της Ηλιούπολης και τα γραφεία του απέναντι από αυτό, ώσπου τέσσερα χρόνια αργότερα μπήκε στον χορό και το αντίπαλο δέος.

1985-86: ΓΣΗ – Εργοτέλης

 

Ο ΠΑΟ Ηλιούπολης (κυανό χρώμα) ιδρύθηκε το 1953, ο ΑΠΟ Φλόγα (ερυθρό χρώμα) το 1956 και οι δύο σύλλογοι συγχωνεύθηκαν στις 21 Μαΐου 1967 για να γεννηθεί ο ΓΣΗ (κυανέρυθρα χρώματα με έμβλημα τον Ήλιο και εννιά ακτίνες, όσα τα γράμματα του ονόματος της πόλης).

Αμφότερες οι ομάδες έχουν φτάσει μέχρι τη Β’ Εθνική, με τον Χαραυγιακό να αγωνίζεται από το 1986 μέχρι το 1995 (τη σεζόν 1987-88 έχασε οριακά την άνοδο στην Α’ Εθνική) και την Ηλιούπολη από το 2009 ως το 2011.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!