Παθιασμένος, ασυγκράτητος, ευέξαπτος, μαχητής, τσαμπουκάς, εκκεντρικός, επαναστάτης είναι μερικά μόνο από τα επίθετα που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει για να περιγράψει έναν από τους πλέον ιδιαίτερους, αλλά και ταλαντούχους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο λόγος για τον Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, τον Παραγουανό αριστεροπόδαρο γκολκίπερ, ο οποίος ξεχώριζε όχι μόνο για τις αρετές του κάτω από τα δοκάρια, αλλά και για την έφεσή του στο… σκοράρισμα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, το “μπουλντόγκ”, όπως ήταν το παρατσούκλι του, σημείωσε 67 γκολ κατά τη διάρκεια της καριέρας του και αποτελεί τον δεύτερο κορυφαίο γκολ-κίπερ μετά τον Ροζέριο Σένι.
Πέραν αυτών, όμως, ο Τσιλαβέρτ μαγνήτιζε τα βλέμματα, εξαιτίας και του εκρηκτικού του χαρακτήρα, ο οποίος τον οδηγούσε πολλές φορές σε αψιμαχίες εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων, δεν μάσαγε τα λόγια του, ούτε υπολόγιζε το κόστος των πράξεών του.
Μεγαλωμένος σε συνθήκες φτώχειας στην πόλη του Λούκε, περπάταγε ξυπόλυτος μέχρι τα επτά του χρόνια και αναγκαζόταν να πουλάει γάλα στα προάστια της πόλης, προκειμένου να συνδράμει στη συντήρηση της οικογενείας του.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, όλα αυτά συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ιδιόμορφου χαρακτήρα του.
Άρχισε την καριέρα του το 1982 στην ομάδα της γενέτειράς του, τη Σπορτίβο Λουκένιο, έκανε ένα πέρασμα από την Γκουαρανί και το 1985 βρέθηκε στη Σαν Λορένσο, όπου για πρώτη φορά τράβηξε τα βλέμματα πάνω του.
Έπειτα από τετραετή θητεία, είχε φτάσει η ώρα ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ να μετακομίσει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρεάλ Σαραγόσα και εν συνεχεία να αγωνιστεί στη Βέλες Σάρσφιλντ από το 1991 μέχρι το 2000.
Με την ομάδα της Αργεντινής γνώρισε μεγάλες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Copa Libertadores, αλλά και το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 1994.
Επιπλέον κατέγραψε και ένα απίθανο παγκόσμιο ρεκόρ, αφού τον Νοέμβριο του 1999 σε ένα ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Φέρο, έβαλε τρία γκολ με ισάριθμες εκτελέσεις πέναλτι!
Συνεπώς, ο Παραγουανός έγινε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει πετύχει χατ-τρικ.
Το 2001 επέστρεψε στην Ευρώπη για να ενσωματωθεί στη γαλλική Στρασμπούρ, με την οποία κατέκτησε το Coupe de France, ενώ το 2003 επανήλθε στη Νότια Αμερική, αγωνιζόμενος αρχικά στην Πενιαρόλ και κατόπιν στη Βέλες, προτού αποσυρθεί το 2004.
Ο Τσιλαβέρτ, όμως, δεν διέπρεψε μόνο στους συλλόγους που υπερασπίστηκε, αλλά ακόμα περισσότερο μέσω των εμφανίσεων με την εθνική ομάδα της πατρίδας του.
Με 74 διεθνείς συμμετοχές στο ενεργητικό του, το “μπουλντόγκ” οδήγησε τη χώρα του σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, εκείνα του 1998 και του 2002, φορώντας μάλιστα το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Πριν από τη διοργάνωση της Γαλλίας, ο Παραγουανός δήλωνε πως πρόκειται για τον καλύτερο γκολκίπερ της και με τις εμφανίσεις του σε αυτή βάλθηκε να αποδείξει του λόγου το αληθές.
Όχι μόνο κράτησε ανέπαφη την εστία του στο πρώτο ματς του ομίλου κόντρα στους Βούλγαρους, αλλά έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ανέλαβε απευθείας εκτέλεση φάουλ και, μάλιστα, παραλίγο να σκοράρει!
Στον επόμενο αγώνα με τους Ισπανούς κράτησε ξανά το “μηδέν” για την ομάδα του (0-0), ενώ εξαιρετικός ήταν και στην αναμέτρηση απέναντι στη Νιγηρία, όπου οι συμπαίκτες του έβαλαν τρία γκολ (3-1).
Η Παραγουάη κατέλαβε τη 2η θέση του ομίλου, αλλά τα δύσκολα άρχιζαν στη φάση των “16”, όταν κλήθηκε να διασταυρώσει τα ξίφη της με την οικοδέσποινα Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν.
Παραδίδοντας για άλλη μία φορά μαθήματα ποδοσφαίρου, ο Τσιλαβέρτ απέτρεψε τους αντιπάλους του από το γκολ καθ’ όλη τη διάρκεια του 90λέπτου, αλλά τελικά νικήθηκε από τον Λοράν Μπλαν, μόλις 6 λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της παράτασης.
Διόλου αδίκως, μετά το τέλος του τουρνουά η FIFA τον συμπεριέλαβε στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης, όπου μοιράστηκε τη θέση του τερματοφύλακα με τον Φαμπιάν Μπαρτέζ.
Στον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, σε ένα ματς προκριματικών απέναντι στη Βραζιλία, το “μπουλντόγκ” δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα νεύρα του και έφτυσε τον Ρομπέρτο Κάρλος, με την αιτιολογία ότι του έκανε ρατσιστικά σχόλια και χειρονομούσε εναντίον του.
Του επιβλήθηκε ποινή μερικών αγωνιστικών, με συνέπεια η Παραγουάη να στερηθεί των υπηρεσιών του αρχηγού της στο πρώτο ματς της τελικής φάσης κόντρα στη Νότια Αφρική (2-2 το σκορ).
Εν συνεχεία, ο Τσιλαβέρτ δεν βρέθηκε σε καλή μέρα κόντρα στην Ισπανία, καθώς υπέπεσε σε σφάλμα που έδωσε την ευκαιρία στον Φερνάντο Μοριέντες να δώσει το προβάδισμα στον αντίπαλο.
Η ήττα με 3-1, πάντως, δεν επηρέασε την Παραγουάη, η οποία νίκησε με το ίδιο σκορ τη Σλοβενία και σφράγισε το εισιτήριο για τη φάση των “16”.
Επόμενος αντίπαλος ήταν η Γερμανία και παρά τις πολλές αποκρούσεις του Τσιλαβέρτ, ο Όλιβερ Νόιβιλ λύτρωσε τη μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης.
Ο Παραγουανός με το ατίθασο ταμπεραμέντο, ο οποίος αναδείχθηκε τρεις φορές κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο (1995, 1997, 1998) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου, υπήρξε ένας αριστοτέχνης εκτελεστής στημένων φάσεων, ένας εκπληκτικός γκολκίπερ και μία ασυμβίβαστη προσωπικότητα που σπάνια συναντά κανείς.
Γι’ αυτούς και για αρκετούς ακόμη λόγους θα μνημονεύεται στην πατρίδα του ως ένας ήρωας των σπορ και στην υπόλοιπη υφήλιο ως μία από τις πλέον ξεχωριστές μορφές των γηπέδων…
Δημοσθένης Καραμούζας
Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ