Μία επιστολή για τον αθλητισμό

Στον νομό Χανίων υπάρχει ένα αθλητικός σύλλογος που ονομάζεται Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος. Οι περισσότεροι πιθανώς να μην τον γνωρίζετε, αλλά τώρα δεν θα τον ξεχάσετε ποτέ.

Διαβάστε την επιστολή του στην ΕΠΣ Χανίων και θα καταλάβετε:

«Γιατί ως Ασπάλαθος δεν δεχόμαστε το έπαθλο της ΕΠΣ Χανίων.

Πριν μερικές μέρες δεχθήκαμε ως αθλητικό σωματείο πρόσκληση από την ΕΠΣ Χανίων για να παραβρεθούμε στην καθιερωμένη κοπή της πίτας, σε γνωστό κοσμικό κέντρο της πόλης μας.

Στην εν λόγω εκδήλωση, πέρα από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, θα ακολουθούσε βράβευση του αυτοοργανωμένου αθλητικού συλλόγου μας, η οποία θα συνοδευόταν με μία εξαιρετικά παχυλή, με βάση τις οικονομικές μας δυσχέρειες, υλική βράβευση.

Το έπαθλο σε αθλητικό εξοπλισμό που θα μας απένειμε η ΕΠΣ, ήταν μία επιβράβευση για την ηθική, σύμφωνα με τα κριτήρια και την ηθική της ΕΠΣ, εμφάνιση μας στο πρωτάθλημα του γ΄ τοπικού Χανίων, τη σεζόν 2018-2019.

Ωστόσο, στην εβδομαδιαία Γενική Συνέλευση του συλλόγου, έπειτα από γόνιμο διάλογο και με ομοφωνία, αποφασίσαμε να μην παραστούμε στην κοπή της πίτας αλλά ούτε και να δεχθούμε το έπαθλο.

Η κίνησή μας αυτή δεν είναι ούτε σπασμωδική, ούτε απαξιωτική προς τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος. Με το να αρνηθούμε το χρηματικό έπαθλο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε χορηγούς, ούτε κάποιου άλλου είδους εμπορευματικές δοσοληψίες, καθιστούμε σαφές τόσο στην ΕΠΣ, όσο και στις ομάδες του πρωταθλήματος, ότι για εμάς, η συμμετοχή στο πρωτάθλημα έχει δύο βασικούς πυλώνες, τη χαρά του παιχνιδιού και την παρέμβαση στο κοινωνικό πεδίο του αθλητισμού.

Σύμφωνα με τη δική μας ηθική, τα ομαδικά αθλήματα δεν θα έπρεπε να λειτουργούν με βάση το κέρδος. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον το ερασιτεχνικό μπάσκετ, δεν μπορούν να λειτουργούν με όρους επαγγελματισμού, κερδοσκοπίας και εν τέλει κοινωνικού κανιβαλισμού, καταστρέφοντας κάθε ίχνος χαράς, δημιουργικότητας και συλλογικότητας.

Με τους «αντίπαλους» παίκτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως έχουν συνηθίσει σε άλλα πλαίσια να παίζουν το τόπι και έχουν υιοθετήσει ενδεχομένως συμπεριφορές εχθρικές. Εμείς, ωστόσο, με χαρά υποδεχόμαστε τη νίκη, με χαρά και την ήττα.

Σε μία κοινωνία ασύλληπτου ανταγωνισμού, στην οποία οι νικητές είναι τα πάντα και οι χαμένοι το τίποτα, εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, τον ενθουσιασμό και την αγάπη μας για το παιχνίδι.

Η παρουσία μας στην κοπή της πίτας της ΕΠΣ και η αποδοχή των χρημάτων αλλά και του βραβείου, θα σήμανε από την πλευρά μας και την αποδοχή όλων εκείνων των σημείων, που εξαρχής μας είχαν βρει αντίθετες/αντίθετους.

Την απαγόρευση, δηλαδή, της πολιτικοποίησης της κερκίδας μας, τον διαχωρισμό των ομάδων με βάση το φύλο και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Αντ’ αυτού, καλούμε τις ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων να έρθουν στη δική μας κοπή της αυτοοργανωμένης πίτας, στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων (Νταλιάνη 6), την Κυριακή 26/1/2020 στις 18:00, προκειμένου να γιορτάσουμε όλοι και όλες μαζί το νέο έτος και να ανταλλάξουμε ευχές.

Υ.Γ.: Φέρτε καμιά πίτα αν σας περισσεύει!»

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!