Μία από τις πιο γραφικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου ακούει στο όνομα «Νίκος Αλέφαντος», ο οποίος πάντοτε έβρισκε τον τρόπο να παίρνει δημοσιότητα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Μια φορά κι έναν καιρό, σεζόν 1985-86 ήταν, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας του Sport-Retro.gr καθόταν στον πάγκο του σπουδαίου Ηρακλή της εποχής.
Τότε, ο «Αλέφας» σύρθηκε στα δικαστήρια και παρά την απουσία του (και του δικηγόρου του κ. Οικονομίδη), τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 4 μηνών!
Το Sport-Retro.gr ξετυλίγει το κουβάρι της πολύκροτης αυτής υπόθεσης που έγινε σαν σήμερα (5 Μαρτίου) το 1986 και προκάλεσε αναταράξεις στους δημοσιογραφικούς κόλπους.
«Με ένα ουίσκι γράφει ό,τι του πεις»
Η ιστορία άρχισε όταν ο Αλέφαντος κλήθηκε να καταθέσει στον αθλητικό δικαστή για επεισόδια που έγιναν σε αγώνα Αιγάλεω-Πανιώνιος.
Τότε, ο ιδιότροπος προπονητής είχε αναφερθεί με ιδιαιτέρως υποτιμητικά σχόλια για δύο δημοσιογράφους αλλά και γενικότερα για τον συγκεκριμένο χώρο.
«Στον δημοσιογραφικό κόσμο οι έντιμοι είναι 25% το πολύ», είχε πει μεταξύ άλλων ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και προπονητής (μεταξύ μας, αν γινόταν τώρα αυτή η δήλωση, δεν πρέπει να απείχε και πολύ από την πραγματικότητα).
Ειδική… μνεία έκανε σε δύο εκπροσώπους του Τύπου, αφού για τον έναν ανέφερε ότι «με ένα ουίσκι μπορεί να γράψει ό,τι του πεις» και για τον άλλον ότι «μου ζήτησε να βγάλω ταλέντα για να τα πουλάμε μαζί».
Ο ΠΣΑΤ έσπευσε να υποβάλει μήνυση εναντίον του Αλέφαντου και τρεις εκπρόσωποι του Συνδέσμου (θα διαβάσετε παρακάτω αναλυτικά) κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη που ακολούθησε.
Κούγιας και Αλέφαντος πανηγυρίζουν νίκη κατά του Ολυμπιακού
«Τι άρρωστος; Χθες προπονούσε τον Ηρακλή!»
Την Τετάρτη 5 Μαρτίου 1986, το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του και «φιλοξένησε» αρκετούς ανθρώπους της αθλητικής δημοσιογραφίας.
Αντίθετα, ο Νίκος Αλέφαντος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο επικαλούμενος ασθένεια, ομοίως και ο δικηγόρος του κ. Οικονομίδης.
«Τι λέτε κ. πρόεδρε που είναι άρρωστος; Χθες προπονούσε τον Ηρακλή!», είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Χρήστος Πανταζόπουλος, όταν τέθηκε θέμα αναβολής της δίκης.
Ο εισαγγελέας Ν. Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε λόγος αναβολής, το δικαστήριο ταυτίστηκε, συνεπώς η δίκη άρχισε κανονικά.
Πρώτος κατέθεσε ο Πέτρος Λινάρδος, ο οποίος τόνισε πως ήταν συκοφαντικά και υβριστικά για τους αθλητικούς συντάκτες όσα είπε ο προπονητής του Ηρακλή.
«Ζητήσαμε από τον κ. Αλέφαντο να μας κατονομάσει τους ανέντιμους δημοσιογράφους και να μας καταγράψει τις ανέντιμες πράξεις τους. Δεν είχαμε καμία απάντηση. Έτσι εμείς ως ΠΣΑΤ, υποβάλαμε τη μήνυση.
Έχουμε 200 μέλη, άρα κατά τα λεγόμενά του, οι 150 είναι ανέντιμοι δημοσιογράφοι. Έτσι… μπερδευόμαστε. Δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε οι έντιμοι και ποιοι οι ανέντιμοι. Ο Αλέφαντος είχε σκοπό να συκοφαντήσει τους δημοσιογράφους», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ.
Το «κύκλωμα» και οι χειροδικίες
Ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ του προέδρου του δικαστηρίου και του Πέτρου Λινάρδου:
-Προσωπικά, θίγεστε;
«Μάλιστα και προσωπικά και ως μέλος και πρόεδρος του ΠΣΑΤ».
-Ήθελε να θίξει τους δημοσιογράφους;
«Μάλιστα, κύριε πρόεδρε. Και το αδίκημα είναι καθ’ υποτροπήν, γιατί ο κ. Αλέφαντος αντιπαρατίθεται συνεχώς με δημοσιογράφους αλλά και παράγοντες και ποδοσφαιριστές».
-Η επίμαχη φράση, ότι μόνο το 25% των δημοσιογράφων είναι έντιμοι, δεν σας θίγει;
«Μάλιστα».
-Άρα δεν είναι κρίσεις…
Τότε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Χρήστος Πανταζόπουλος παρενέβη και είπε: «Όσα ανέφερε ο κ. Αλέφαντος στον αθλητικό δικαστή, δεν σημαίνει ότι κατά τον κατηγορούμενο το 75% των δημοσιογράφων τα… πιάνει;
Π.Λ.: «Αυτό εννοεί».
Χ.Π.: Μετά τον πρόσφατο αγώνα Ηρακλής-Ολυμπιακός, τι είπε πάλι ο κ. Αλέφαντος για τους δημοσιογράφους;
Π.Λ.: «Ότι υπάρχει κύκλωμα δημοσιογράφων που λυμαίνονται τον Ολυμπιακό».
Χ.Π.: «Είναι αλήθεια ότι έχει χειροδικήσει εναντίον δύο δημοσιογράφων;»
Π.Λ.: «Μάλιστα».
«Όσο ήταν στον Ολυμπιακό, ήμασταν καλοί…»
Μετά τον Πέτρο Λινάρδο κατέθεσε ο Κώστας Κυριαζής, ο οποίος τόνισε ότι τα λεχθέντα από τον κατηγορούμενο είναι συκοφαντικά για τον ίδιο και τον κλάδο γενικότερα.
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΑΤ είπε: «Εκατόν πενήντα αθλητικοί συντάκτες κυκλοφορούμε με το ερωτηματικό ‘αν τα… πιάνουμε’. Είμαστε επαγγελματίες δημοσιογράφοι με πολυετή καριέρα κι έρχεται ένα άτομο, μόνο αυτό, να μας ρίξει λάσπη. Τι να πω γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Κι ο σύνδεσμος προπονητών τον έχει διαγράψει».
Χ.Π.: «Είναι γνωστός ταραξίας;»
Κ.Κ.: «Έχει συκοφαντήσει τους πάντες. Όταν δεν έχει εργασία σιωπά. Όταν έχει, βρίζει τους πάντες».
Τότε, ο Γιάννης Παπαδάτος, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Προπονητών Ποδοσφαίρου, προσέθεσε: «Τον διαγράψαμε από τον σύνδεσμό μας κ. πρόεδρε, γιατί συκοφάντησε και τον προπονητικό κόσμο. Κάποτε, αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να σταματήσει να λασπολογεί και να συκοφαντεί. Και νομίζω πως το δικαστήριο είναι κατάλληλο για να βάλει τέρμα στη συκοφαντική δραστηριότητα αυτού του ατόμου».
Τέλος, εξετάστηκε ο Κώστας Θωμόπουλος, ειδικός γραμματέας του ΠΣΑΤ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο Νίκος Αλέφαντος συκοφαντεί δημοσιογράφους.
«Όσο καιρό ο κατηγορούμενος εργαζόταν στον Ολυμπιακό, όλοι οι συντάκτες που καλύπταμε το ρεπορτάζ της ομάδας, ήμασταν καλοί. Όταν έφυγε από τον Ολυμπιακό, μας έβριζε. Πίστευε ότι εμείς τον διώξαμε», ήταν τα λόγια του.
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Χρήστος Πανταζόπουλος είπε στη συνέχεια: «Το έργο των δημοσιογράφων είναι ευαίσθητο, αληθινό λειτούργημα. Δεν μπορεί να έρχεται ο κάθε κ. Αλέφαντος και να σπιλώνει τους υπηρέτες αυτού του λειτουργήματος. Ο κ. Αλέφαντος αποτελεί φαινόμενο προπονητή με συνεχή ανάρμοστη συμπεριφορά.
Μπορεί να είναι ικανός προπονητής, ωστόσο η συμπεριφορά του προς όλους τους άλλους παράγοντες του ποδοσφαίρου και τους λειτουργούς του Τύπου είναι ανάρμοστη, αχαρακτήριστη. Τέσσερις φορές στον ίδιο χρόνο απολύθηκε πέρυσι απ’ ότι θυμάμαι στην περυσινή περίοδο».
Το δικαστήριο καταδίκασε τον τότε προπονητή του Ηρακλή σε φυλάκιση 4 μηνών και καθόρισε σε 400 δραχμές ημερησίως την εξαγορά της ποινής.