Ο… εορταστικός τραυματισμός του Γκάλη, η απουσία από το Παγκόσμιο

Το 1986 η Εθνική Ανδρών μπάσκετ συμμετείχε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά κινήθηκε στα… ρηχά (10η θέση).

Στη διοργάνωση της Ισπανίας ο Νίκος Γκάλης έκανε τη διαφορά, αφού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 33,7 μέσο όρο πόντων.

Το 1990 το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέγραψε μία σαφώς καλύτερη πορεία που την έφερε μέχρι την 6η θέση του μπασκετικού πλανήτη.

Η συνολική παρουσία στα γήπεδα της Αργεντινής και το τελικό πλασάρισμα αποκτούν μεγαλύτερη αξία, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι απουσίαζε ο Νίκος Γκάλης λόγω τραυματισμού, όπως θα δείτε και στο παρακάτω video από το διαδικτυακό κανάλι NickGalis Archive.

Ο Γκάλης πρώτος σκόρερ του Mundobasket

 

Το αυτοκίνητο

Η ιστορία αρχίζει με παρασκήνιο, το οποίο υφίστατο από το 1987 και αφορούσε μία… υπόσχεση του Γιώργου Βασιλακόπουλου στον Νίκο Γκάλη.

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ είχε πει στον θρυλικό άσο “ζήτα ό,τι θέλεις και θα στο δώσω”, εκείνος αξίωσε μία Mercedes που δεν είδε ποτέ και πώς μ’ αυτόν τον τρόπο άρχισε η μεταξύ τους… ψύχρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρατεθεί μία δήλωση του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου τον Οκτώβριο του 1995, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Ντοκουμέντο: Το πρώτο ματς του Νίκου Γκάλη με την Εθνική ομάδα

«Είχαμε χαρίσει στον Νίκο Γκάλη μία πανάκριβη Mercedes και μια μέρα τον ενόχλησε το κάθισμα. Το ίδιο βράδυ ο Παναθηναϊκός έχασε. Την επομένη με πήρε και μου είπε ότι δεν μπορούσε να παίξει γιατί ήταν εκνευρισμένος από το κάθισμα», είχε αποκαλύψει  τότε ο εμβληματικός παράγοντας του Παναθηναϊκού.

Εκτός από την περίφημη ιστορία με το αυτοκίνητο, κάποιες άλλες κακές γλώσσες είπαν ότι ο σούπερ σταρ του ελληνικού αθλητισμού δεν ήθελε να υποστεί επιπλέον καταπόνηση στα 33 του, με μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση στις πλάτες του.

 

Η κακή στιγμή

Ανήμερα των 33ων γενεθλίων του Γκάλη, στις 23 Ιουλίου 1990, η Εθνική Ανδρών υποδεχόταν την Τσεχοσλοβακία, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του τουρνουά «Ακρόπολις».

Το ματς διεξήχθη στο κλειστό της Γλυφάδας, το τζάμπολ δεν έγινε από το παραδοσιακό σημείο, αλλά από το «στρογγυλό» στο καλάθι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ενώ στο κέντρο ήταν ζωγραφισμένο το σλόγκαν «Athens ‘96», ελέω υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της εκατονταετηρίδας.

Η Τσεχοσλοβακία δεν είχε πάρει την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όμως αποτελούσε μια παραδοσιακή δύναμη που πέντε χρόνια νωρίτερα είχε φτάσει στον τελικό του Eurobasket (ήττα από την ΕΣΣΔ).

Η χειροδικία του Γκάλη σε δημοσιογράφο το 1981

Ο Γκάλης ήταν ιδιαίτερα νωθρός, νευρικός στο σουτ και σε περίπου 10,5 λεπτά αγώνα είχε σημειώσει μόλις 4 πόντους, εκ των οποίων οι 2 από ελεύθερες βολές.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, με το σκορ στο 24-23 υπέρ των Τσεχοσλοβάκων, ο 33χρονος διεκδίκησε την κατοχή της μπάλας, έπειτα από δική του άστοχη προσπάθεια.

Τότε έδειξε να συγκρούεται με τους Βάτσλαβ Χρούμπι και Γιόζεφ Γέλινεκ, συνέχισε να παίζει, αλλά λίγο αργότερα έδωσε τη θέση του στον Νάσο Γαλακτερό.

 

“Δεν πρόκειται να είμαι ο Γκάλης που ξέρετε”

Το 2003, ο επί σειρά ετών γυμναστής του Γιώργος Ραμπότας, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Περικλή Στέλλα, εξέδωσε το βιβλίο «Νίκος Γκάλης – Ένας θρύλος όπως τον έζησα».

Στο απόσπασμα αναφέρει: «O Γκάλης βρισκόταν στο πιο ψηλό σημείο της καριέρας του. Έβγαζε πρόγραμμα που δεν είχε βγάλει ποτέ, ακολουθούσε ρυθμούς που παλιά δεν άντεχε. Σε ταχύτητες, σε άλματα, σε έκρηξη.

«Γιώργο, θα πάρουμε μετάλλιο σίγουρα. Θα τους πατήσω», δήλωνε. Στην προπόνηση τραυματίστηκε στην ποδοκνημική. Είχε πεταχτεί ένα κοκαλάκι και δεν μπορούσε καλά-καλά να περπατήσει. Τόσο τρελαμένο δεν τον είχα δει ποτέ μου. Είχε πάθει παράκρουση που θα έχανε το τουρνουά!

Ανέβηκε άρον-άρον στη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσει αμέσως θεραπεία μήπως και προλάβει την Αργεντινή. Όταν τον επισκέφτηκε ο Κώστας Παρίσης (διακεκριμένος γιατρός) ο Νίκος του λέει: «Βρε συ Κώστα δεν μπορώ να πατήσω καλά το πόδι μου, πού να πάω;» «Νίκο, η Εθνική σε χρειάζεται. Πρέπει να βοηθήσεις».

Ο Νίκος του το ξέκοψε. «Κώστα, όταν σου λέω δεν μπορώ, δεν μπορώ. Ξέρεις ότι το μυστικό μου ως μπασκετμπολίστα είναι το δυνατό πάτημα. Δεν πρόκειται να είμαι ο Γκάλης που ξέρετε, άρα δεν ωφελεί να έρθω».

Εφημ. “Αθλητική Ηχώ”

 

“Κι εμείς δεν κολλάμε μπρίκια!”

Ο σπίκερ Νίκος Παπαδογιάννης ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας ο Γκάλης μεταφέρθηκε στο κοντινό ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η Εθνική ομάδα, αφού προηγουμένως ο γιατρός του είχε φροντίσει το πονεμένο αριστερό του πόδι.

Περί “διάτασης αστραγαλοπερονιαίου” έκανε λόγο την επόμενη μέρα η “Αθλητική Ηχώ”, η οποία προσέθετε ότι πρόκειται για ελαφρύ τραυματισμό που δεν προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες.

Εξάλλου, μεσολαβούσε μία εβδομάδα μέχρι την αναχώρηση και ουδείς μπορούσε να φανταστεί το χειρότερο σενάριο της μη συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

“Ακόμη και στο αεροδρόμιο αν έρθει ο Γκάλης, θα τον πάρουμε μαζί”, είχε πει ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου στο ξενοδοχείο μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά “Ακρόπολις”.

Δυστυχώς, στις 15:45 της 31ης Ιουλίου ο “γκάνγκστερ” δεν εθεάθη στον Δυτικό Αερολιμένα και η Εθνική ομάδα ταξίδεψε στην Αργεντινή χωρίς τον κορυφαίο παίκτη της.

“Θα μας λείψει πολύ ο Γκάλης, αλλά κι εμείς δεν κολλάμε μπρίκια”, φέρεται να είχε πει ο αντικαταστάτης του Γιώργος Γάσπαρης.

Οι 40 ημέρες κλεισούρας και τα τηλεοπτικά του… Τζόρνταν. Ο «Ευρωκόουτς» Κώστας Πολίτης στο Sport-Retro.gr για το Έπος του 1987

Δείτε εδώ ολόκληρο το ματς:

 

*Η βασική φωτογραφία προέρχεται από το περιοδικό “Τρίποντο”

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!