«Είσαι ηλίθιος; Αυτό είναι τέχνη!» Ο Ντέμης Νικολαΐδης για το ποδόσφαιρο

«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο».

Ο τίτλος του βιβλίου του Γιάννη Γ. Γεωργάκη από τις εκδόσεις IANOS.

Πριν από μερικές ημέρες έγινε η παρουσίαση και, μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσε ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Ιδού η τοποθέτηση του διεθνούς βετεράνου άσου και πρωταθλητή Ευρώπης του 2004 με την Εθνική Ανδρών.

«Έτυχε να γνωρίσω τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του το 2011-12 και αυτό που σκέφτομαι είναι πως είναι ο σπουδαιότερος Έλληνας εν ζωή.

Αν αυτή η επιτυχία (σ.σ. κατάκτηση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) γινόταν 20 χρόνια νωρίτερα και ήταν πιο νέος και πιο ενεργητικός, θα βοηθούσε πολύ ώστε ο χώρος του ποδοσφαίρου να είχε να κάνει με ανθρώπους σαν εσάς και όχι με αυτούς που βρίσκονται εκεί.

Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός, έχει πολλά πράγματα, είναι ζωή. Και όσο και να το λέμε επαγγελματικό, πολλά εκατομμύρια, τυχαίνει να είναι το χόμπι μας και πληρώνεται καλά, όμως πάντα θα δείτε συναίσθημα.

Κλαίει στην ήττα αυτός που πληρώνεται με 20.000.000, κλαίει από συγκίνηση και το είδαμε, έτυχε να δούμε μέσα σε μια εβδομάδα το μεγαλείο παιχνιδιών στο Champions League και το μεγαλείο του δικού μας παιχνιδιού στον τελικό, δηλαδή νομίζω ότι… σόκαρε γιατί ήταν πολύ κοντινά τα γεγονότα.

Όσο και να πληρώνεται, όσο και να λέμε ότι είναι επαγγελματικό, είναι το πιο αξιοκρατικό πράγμα ο αθλητισμός. Δεν παίζεις με μέσο, δεν γίνεται, κάθε Κυριακή υπάρχει. Δεν θέλω να αναφέρω τα κακά, αλλά υπάρχει συναίσθημα, όσα κι αν είναι τα λεφτά. Και υπάρχουν πολλές αρετές που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Fair Play, δικαιοσύνη, ομαδικότητα, πολλά πράγματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βιβλίο: «Αυτό το βιβλίο το διάβασα, ήξερα ήδη από τον κ. Μάλλιαρη πολλά πράγματα. Θέλω να το ξαναδιαβάσω άλλη μια φορά, μου αρέσουν αυτά τα βιωματικά, συγχαρητήρια γι’ αυτό που γράψατε.

Αυτό ήθελα να πω (σ.σ. για τον Μίκη Θεοδωράκη), τέτοια μεγάλη προσωπικότητα, η μεγαλύτερη… Μου είχε πει μια φορά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ‘κι εσύ καλλιτέχνης είσαι’. Του λέω ‘εγώ; είμαι λογικός άνθρωπος, καμία σχέση δεν έχω’. Μου λέει ‘είσαι ηλίθιος, αυτό που στρίβεις, κάνεις την ντρίμπλα, σουτάρεις, είναι τέχνη’.

Πρώτη φορά το άκουσα εκεί. Μετά έμαθα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Δεν ξέρω αν είναι τέχνη, για να το λένε τόσο σπουδαίοι άνθρωποι μπορεί πράγματι να είναι, εγώ δεν το αντιμετωπίζω έτσι ακόμα.

Αλλά δεν γίνεται να κυριαρχούν όχι και τα καλύτερα πρόσωπα στον αθλητισμό, για να το καταλάβετε κι εσείς και πολύς κόσμος πρέπει να το δείτε όχι ως άθλημα, αλλά ως ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό γεγονός παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται εκεί. Κι αν είναι σωστό το ποδόσφαιρο, μόνο θετικά μπορεί να δώσει στην κοινωνία γενικότερα.

Ακόμα και στις ακαδημίες ποδοσφαίρου, γιατί η παιδεία δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξει στην Ελλάδα, που τα παιδάκια πηγαίνουν και μαθαίνουν ποδόσφαιρο, το Νο1 πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση, να βγει ένας σωστός άνθρωπος, γιατί ποδοσφαιριστής θα γίνει ένας στους χίλιους. Ακόμα και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει».

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!