Ντοκουμέντο: Τουρκικό δημοσίευμα από το πρώτο ματς με την Ελλάδα

23 Απριλίου 1948

Στις 30/5/2019, η Εθνική Ανδρών ποδοσφαίρου έδωσε φιλική αναμέτρηση με την αντίστοιχη της Τουρκίας στην Αττάλεια.

Ήταν το έκτο φιλικό ματς μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν συναντηθεί συνολικά 14 φορές.

Η πρώτη καταγράφηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου 1948, όταν η Τουρκία επικράτησε 3-1 της Ελλάδας στο κατάμεστο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

ΠΑΟΚ-Γαλατάσαραϊ: Η ανθρωπιά δεν γνωρίζει σύνορα

Ήταν, μάλιστα, η παρθενική επίσημη αναμέτρηση (σ.σ. και τα φιλικά επίσημα ματς χαρακτηρίζονται) του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πλην του Κλεάνθη Βικελίδη και του Γιάννη Βάζου που πέρασε ως αλλαγή, οι υπόλοιποι 11 Έλληνες κατέγραψαν το ντεμπούτο τους με τη γαλανόλευκη εμφάνιση.

Αυτά ήταν τα τελευταία διεθνή ματς των θρύλων του μακεδονικού και του πειραϊκού ποδοσφαίρου αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα, όλοι οι αντίπαλοι αγωνίζονταν για πρώτη φορά με την εθνική Τουρκίας.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στην Εθνική Ελλάδας

Αφιέρωμα στο συγκεκριμένο φιλικό ματς, πιθανώς να ετοιμάσει η ιστοσελίδα σε μελλοντικό αφιέρωμα, εν προκειμένω όμως το Sport-Retro.gr σας παραθέτει ένα σπάνιο τουρκικό δημοσίευμα.

Ο τίτλος αναφέρει ότι η επίθεση της γειτονικής ομάδας (σ.σ. η λέξη muhacimlerimiz έχει αραβική ρίζα, παραπέμπει στη γραμμή κρούσης και, πλέον, δεν χρησιμοποιείται από Τούρκους αθλητικογράφους) έπιασε σπουδαία απόδοση.

Στον υπότιτλο ότι ούτε η άμυνα δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ στις φωτογραφίες εικονίζονται οι τρεις σκόρερ των νικητών.

Τουρκία-Ελλάδα μετά από 40 χρόνια! Το φιλικό του 1988 με τη συμβολική σημασία

Λανθασμένα υπάρχει ο Ερόλ Αχμέτ, αφού εκτός των Κιρκάν Φικρέτ και Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη (ελληνιστί: Λευτέρης Αντωνιάδης), γκολ έβαλε και ο Γκιουλεσίν Σουκρού.

Από πλευράς γηπεδούχων, ο Κλεάνθης Βικελίδης είχε μειώσει προσωρινά σε 2-1 στο 70’, προτού ο Σουκρού διαμορφώσει το τελικό 1-3 στο 74’.

Φικρέτ (9’) και Κιουτσουκαντωνιάδης (20’) είχαν δώσει σαφές προβάδισμα στην τουρκική ομάδα.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!