Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό ήταν αήττητος στο μποξ

9 Απριλίου 2017

Τα 84α του γενέθλια γιορτάζει ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, ο «άσχημος γόης» του γαλλικού κινηματογράφου για τρεις και πλέον δεκαετίες.

«Με κομμένη την ανάσα», «Ο τυχοδιώκτης του Ρίο», «Η ατιμασμένη», «Ο χαφιές», «Καυτό πεζοδρόμιο», «Κάψτε το Παρίσι» είναι μερικές από τις δεκάδες ταινίες που πρωταγωνίστησε ο βραβευμένος με ειδικό Χρυσό Φοίνικα για τη συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

Το γεγονός που δεν γνωρίζουν αρκετοί σινεφίλ είναι ότι ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό δεν είχε φανερώσει κάποια καλλιτεχνική κλίση στα εφηβικά του χρόνια, ασχέτως αν ο πατέρας του ήταν γλύπτης και η μητέρα του ζωγράφος.

Αντιθέτως, προτού… εγκαταστήσει στο στόμα του το τσιγάρο, ο Γάλλος εκτιμούσε ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο (στο γυμνάσιο έπαιζε τερματοφύλακας), την ποδηλασία και, κυρίως, το μποξ.

Με ύψος 1.80 και βάρος 72,5 κιλά, ο «Μπεμπέλ», όπως αποκαλείται χαϊδευτικά, προτιμούσε να ιδρώνει στα ρινγκ παρά να μελετά τα μαθήματά του.

Στις 10 Μαΐου 1949, ο Μπελμοντό χρειάστηκε έναν γύρο για να θέσει νοκ-άουτ τον Ρενε ΝτεΜαρέ στο ντεμπούτο του σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Την 1η Ιουνίου 1950 και την 29η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, ο Γάλλος έκαμψε στο άψε-σβήσε τους Μορίς Ρολάν και Φρανσουά Λοϊγιέ, με συνέπεια ορισμένοι να πιστέψουν ότι υπάρχει ένα νέο ταλέντο στη γαλλική πυγμαχία.

Όσοι γελούν στο άκουσμα της φράσης «γαλλική πυγμαχία», καλό είναι να μάθουν ότι από αυτή τη χώρα άρχισε το μποξ σαβάτ, ένα άθλημα που θυμίζει το κικ-μπόξινγκ, με βασική διαφορά το γεγονός ότι στο σαβάτ οι συμμετέχοντες φορούν παπούτσια.

Αναφορικά με τον Μπελμοντό, σε ηλικία 17 ετών κι ενώ είχε βάλει τις βάσεις για τη μετάβαση στον επαγγελματισμό με αισιοδοξία, αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του, προτού καλά-καλά τα φορέσει.

«Σταμάτησα όταν το πρόσωπο που είδα στον καθρέφτη είχε αρχίζει να αλλάζει», δήλωσε σχετικά μερικά χρόνια αργότερα ο «άσχημος γόης».

Ο διάσημος ηθοποιός ξαναφόρεσε τα πυγμαχικά γάντια το 1963 για τις ανάγκες της ταινίας «Ο μεγάλος τυχοδιώκτης», όπου υποδύθηκε έναν νεαρό μποξέρ σε ρόλο σωματοφύλακα.

Αργότερα είχε αναφερθεί εκ νέου στον ρόλο που είχε το συγκεκριμένο άθλημα στη ζωή του: «Μου χάρισε το συναίσθημα ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε όταν κάτι δεν πάει καλά. Είναι η θέληση για τη νίκη. Πρέπει να επιμένουμε».

Το πάθος του Ζαν-Πολ Μπελμοντό για την πυγμαχία δεν έχει καταλαγιάσει, ασχέτως αν oδεύει προς την ένατη δεκαετία της ζωής του.

Στις 20 Μαΐου 2016, είχε μεταβεί στο “Palais des Sports» του Παρισιού, προκειμένου να παρακολουθήσει τη μονομαχία του Γάλλου, κονγκολέζικης καταγωγής, Γιουρί Καλένγκα με τον Γιούνιερ Ντορτίκος για τον τίτλο του WBA.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!