Ολυμπιακός-Άγιαξ 2-0: «Αίας», ο… Πειραιώτης

Πριν από 35 ολόκληρα χρόνια, ήτοι στις 28 Σεπτεμβρίου 1983, ο Ολυμπιακός κατέγραφε μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας του στο ποδόσφαιρο.

Με μπροστάρη τον Νίκο Αναστόπουλο, ο οποίος σημείωσε δύο γκολ στην παράταση του επαναληπτικού στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο τότε πρωταθλητής Ελλάδας έθεσε νοκ-άουτ τον Άγιαξ με 2-0.

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, μέσω του βιβλίου του «Ταξίδι στ Αστέρια», εξηγεί στους αναγνώστες του Sport-Retro.gr πώς βίωσε αυτήν την ξεχωριστή βραδιά και παραθέτει πληροφορίες της εποχής.

***

«Έχοντας κατακτήσει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο του, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εκείνο το καλοκαίρι του 1983 με αναστάτωση, αφού τα δύο πιο σημαντικά του στελέχη, ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Τάσος Μητρόπουλος, λόγω διαφωνίας με τον πρόεδρο Σταύρο Νταϊφά σχετικά με κάποια πριμ, άργησαν να ενταχθούν στην προετοιμασία.

Ο Αναστόπουλος, ο οποίος είχε κατακτήσει το «Χάλκινο Παπούτσι» στην Ευρώπη, ήθελε επίσης αναπροσαρμογή συμβολαίου και το θέμα που ανέδειξε η καινούργια τότε αθλητική εφημερίδα «Φίλαθλος» έκανε αίσθηση.

Το «Αργυρό Παπούτσι» του Γιώργου Σιδέρη

Ο Νταϊφάς δεν υποχωρούσε και οι δύο μεγαλύτεροι σταρ της ομάδας είχαν στυλώσει τα πόδια. Όταν πια βρέθηκε λύση η ομάδα είχε αναχωρήσει για προετοιμασία, αλλά δεν προέκυψε σημαντικό θέμα αφού η αντικατάσταση του απόλυτα πετυχημένου Καζίμιερζ Γκόρσκι, του τεχνικού με το μαγικό ραβδάκι, έγινε με ιδανικό τρόπο.

Οι πρωταθλητές βρήκαν τη λύση για το ποιος θα τον διαδεχόταν στο πρόσωπο του Χάιντς Χέερ, ο οποίος τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και νωρίτερα στον Εθνικό είχε εξαιρετικά δείγματα δουλειάς.

Μάλιστα, ο Γερμανός έφερε και ένα μεγάλο όνομα στην ομάδα, τον πρώην διεθνή συμπατριώτη του Χέρμπερτ Νόιμαν, ο οποίος είχε αναδειχτεί με τη Κολωνία και την είχε βοηθήσει στο νταμπλ του 1978.

Μετακινήθηκε στην Ουντινέζε και κατόπιν στην Μπολόνια την εποχή που άνοιξαν οι πόρτες στους ξένους στο campionato και θα έπαιζε μια γεμάτη χρονιά με 24 ματς και τέσσερα γκολ.

Εκείνη που έκανε πάταγο, πάντως, ήταν η κυρία Μάρα Νόιμαν, η οποία είχε ψηφιστεί ως η ωραιότερη γυναίκα ποδοσφαιριστή από τους αναγνώστες του ιταλικού περιοδικού «Guerin Sportivo».

Η νύχτα που η Τούμπα έγινε ευρωπαϊκή έδρα του Ολυμπιακού!

 

Επιστροφή «Αναστό» με δύο γκολ

Στον πρώτο γύρο οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον Άγιαξ. Οι Ολλανδοί είχαν πάρει τον τίτλο, αλλά τους συγκλόνιζε το ζήτημα με την ανανέωση του συμβολαίου του 36χρονου Γιόχαν Κρόιφ.

Ο προπονητής της ομάδας Άαντ ντε Μος πίστευε πως δεν μπορούσε να προσφέρει πια, γεγονός που εξόργισε τον κορυφαίο Ολλανδό σταρ όλων των εποχών. Έτσι προτίμησε το αδιανόητο: να αποδεχτεί την πρόταση της αιώνιας αντιπάλου Φέγενορντ.

Μάρκο φαν Μπάστεν και Άαντ ντε Μος

Ο Άγιαξ νίκησε με 8-2 στη μοναδική επιστροφή του Κρόιφ με άλλη φανέλα στο «Ντε Μέερ» και μολονότι οι πιο πολλοί τον χειροκρότησαν, ο πληγωμένος εγωισμός του δεν αποδεχόταν συμπάθειες και λύπη!

‘Ξέρω πως θα με θυμούνται με ευγνωμοσύνη σε αυτήν την πόλη, όμως τους λέω πως η Φέγενορντ θα πάρει το πρωτάθλημα στο τέλος της χρονιάς και να το θυμηθούν’. Και αυτό ακριβώς συνέβη αφού εκείνη τη σεζόν χάρισε στην ομάδα του Ρότερνταμ το νταμπλ!

Ο καινούργιος και νεανικός Άγιαξ είχε αρχίσει να διαθέτει αρκετά νέα φυντάνια που τα επόμενα χρόνια επρόκειτο να φτάσουν σε μεγάλες επιτυχίες.

Κάποια από αυτά θα έμεναν στο Άμστερνταμ, βοηθώντας την ομάδα και πάλι να κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο ύστερα από αρκετά χρόνια (σ.σ. το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1987, όταν πλέον ο Κρόιφ θα επιστρέψει ως προπονητής), πριν να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με αυτήν τη μεγάλη ομάδα. Κάποια άλλα θα έφευγαν γρήγορα, γνωρίζοντας επιτυχία αλλού.

Η Φέγενορντ προσπάθησε να κλέψει τρεις φορές τον Κρόιφ από τον Άγιαξ, τα κατάφερε και πήρε το νταμπλ

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κράτησε το 0-0 στο «Ντε Μέερ» αυτήν την ομάδα που διέθετε τον Φαν Μπάστεν, τον Κούμαν, τον Φάνενμπουρχ, τον Ράικαρντ, τον Γιέσπερ Όλσεν και τον Γιαν Μέλμπι ήταν επιτυχία. Και αυτό που συνέβη στη ρεβάνς στο κατάμεστο (73.537 τα εισιτήρια) ΟΑΚΑ αποτελούσε άθλο!

Μια ελληνική ομάδα θα απέκλειε μια ολλανδική για παρθενική φορά και πολύ δίκαια, αφού μετά από 90 λεπτά αγωνίας ο επανακάμψας και αποφασισμένος ν’ αποδείξει πως άξιζε το νέο συμβόλαιο Νίκος Αναστόπουλος, θα έστελνε στο 4ο λεπτό της παράτασης την μπάλα στα δίχτυα και στο 118’ θα έβαζε το κερασάκι στην τούρτα!

Το πρώτο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου

Το 2-0 θα έκανε τον γύρο της Ευρώπης και ο Χέερ θα απολάμβανε την καλύτερη στιγμή του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Εκτός του σκόρερ, ο Νόιμαν έκανε απίστευτο ματς, με τον Τάκη Λεμονή και τον Βαγγέλη Κουσουλάκη να ακολουθούν. Πολύ σημαντικός ήταν ο Νίκος Σαργκάνης κάτω από τα γκολπόστ και ο Πέτρος Μίχος που καθοδηγούσε την άμυνα.

Η «εκστρατεία» των φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Σαρδηνία

Σε εκείνο το παιχνίδι είχα τηλεοπτική παρουσία δίπλα στον πάγκο σε ρολο pitch reporter, καλύπτοντας την πλευρά του Άγιαξ. Μόλις είχα επιστρέψει από την Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, όπου είχαν διεξαχθεί οι Μεσογειακοί Αγώνες και μάλλον τα πήγα καλά, γιατί σύμφωνα με τον αείμνηστο Φίλιππα Συρίγο (μαζί με τον Νίκο Κατσαρό είχαν την ευθύνη του αθλητικού τμήματος) είχε έρθει η ώρα να πάρω ευκαιρία και σε ένα ματς τέτοιου επιπέδου.

Λίγους μήνες μετά, με τον Γιάννη Διακογιάννη να επιμένει στην απόφαση του ύστερα από 15 χρόνια να αποχωρήσει από την «Αθλητική Κυριακή», θα μου έδιναν και τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας μου, να συμπαρουσιάσω (στα 22 μου χρόνια) την κορυφαία αθλητική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης!

Και πιθανότατα, το crash test ήταν εκείνη η βραδιά. Kάθε φορά που βλέπω την εικόνα, θυμάμαι και γελάω την… υψομετρική μου διαφορά με τον Ντε Μος, ο οποίος έμοιαζε στα «ψαρωμένα» μάτια μου ακόμα πιο θεόρατος. Έχω να πω, πάντως, ότι ήταν ευγενικός και απόλυτα συνεργάσιμος.

Αρχίζει το ματς! Το ποδαρικό του Ολυμπιακού στην Ευρώπη κόντρα στη μεγάλη Μίλαν του Λίντχολμ

Στον επόμενο γύρο θα κληρωνόταν ο Ολυμπιακός με την Μπενφίκα, φιναλίστ του Κυπέλλου UEFA, η οποία είχε τον ανερχόμενο Σβεν Γκόραν Έρικσον στον πάγκο και διέθετε σπουδαία ονόματα, που με την εθνική Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984 στη Γαλλία θα έκαναν πάταγο.

Ο Τσαλάνα, ο Ντιαμαντίνο, ο Ολιβέιρα, ο Νενέ, ο Κάρλος Μανουέλ πλαισιώνονταν από τον Γιουγκοσλάβο Ζόραν Φιλίποβιτς, τον Δανό Μανίς και τον Σουηδό Γκλεν Στρόμπεργκ, έναν σπουδαίο φορ και καλό μου φίλο, χρόνια τώρα σχολιαστή αγώνων για τη σκανδιναβική τηλεόραση.

Μιλώντας γα εκείνα τα παιχνίδια, η γνώμη του παραμένει πως στο Ολυμπιακό Στάδιο η Μπενφίκα σώθηκε από πανωλεθρία χάρη στην τύχη.

‘Από τη στιγμή που έληξε μόλις 1-0 το ματς, η ελληνική ομάδα δεν είχε τύχη στη Λισαβόνα, όμως στο πρώτο παιχνίδι δεν έβλεπα την ώρα να λήξει. Ήταν βασανιστικό’, θυμάται.

Το 1-0 με γκολ του Αναστόπουλου που είχε δοκάρι και έχασε πέναλτι ήταν πράγματι φτωχό, αλλά στη ρεβάνς η Μπενφίκα ήταν ανώτερη και με 3-0 (Φιλίποβιτς, Ντιαμαντίνο και Μανίς τα γκολ) πήρε την πρόκριση».

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!