Οι πολιτικοί στον αθλητισμό

Ώρα Ευροεκλογών, Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Με αφορμή το στήσιμο των καλπών στα εκλογικά τμήματα, το Sport-Retro.gr παραθέτει πληροφορίες για πολιτικούς που συνδέθηκαν με τον αθλητισμό.

Από τα χρόνια του Μεσοπολέμου ακόμα, δεκάδες πολιτικοί ασκούσαν διοίκηση στους αθλητικούς συλλόγους ή ενημερώνονταν ανελλιπώς για τα δρώμενα στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός στη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου και δήμαρχος Αθηναίων, συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αργότερα εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ και του Παναθηναϊκού.

Επί των ημερών του στο υπουργείο Διοικήσεως Πρωτευούσης, ο φιλοβασιλικός πολιτικός επινόησε την τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών για εκτροπές φιλάθλων.

Ανέκαθεν η δημαρχία της Αθήνας σχετιζόταν με το «τριφύλλι» (οικογένεια Πλυτά, οικογένεια Μερκούρη, Γεώργιος Τσόχας κ.τ.λ.).

Με θητεία το διάστημα 1954-1967, ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος υπήρξε ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Μεταξύ άλλων, το μέλος  της θρυλικής ποδοσφαιρικής οικογενείας διετέλεσε 6 φορές βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά.

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, είχε ενταχθεί στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και ήταν στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο Αντώνης Τρίτσης θήτευσε στο τμήμα στίβου του Παναθηναϊκού και κατέκτησε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, προτού αποτελέσει ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΚ (μετέπειτα ΠΑΣΟΚ) και εκλεγεί βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος Αθηναίων.

Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες σπρίντερ, με συμμετοχή σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, είχε έντονη πολιτική δράση (επί σειρά ετών βουλευτής και δήμαρχος Θεσσαλονίκης).

Αννα Βερούλη, Πύρρος Δήμας, Βούλα Πατουλίδου, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Κουκοδήμος, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Γιάννης Ιωαννίδης, Παναγιώτης Φασούλας, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Παταβούκας, Τάκης Λουκανίδης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Κριστόφ Βαζέχα, Γιώργος Ανατολάκης…

Ορισμένοι από τους αθλητές που εντάχθηκαν στα κοινά – αρκετοί εξ αυτών μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Ως γνωστόν, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και, γενικώς, οι πολιτικοί φορείς επεδίωκαν να βρίσκονται κοντά στα σπορ, προκειμένου να αποκτούν επιπλέον λαϊκό έρεισμα.

Αντί επιλόγου, έχετε την ευκαιρία να δείτε μερικούς από τους σημερινούς πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το αφιέρωμα.

Όσο πιο κοντά στον αθλητικό βρίσκονται, τόσο περισσότερο θα αντιλαμβάνονται (αν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι) τη σπουδαιότητά του αλλά και θα «πιάνουν» σε μεγαλύτερο βαθμό τον σφυγμό του ελληνικού λαού.

Μεμονωμένα, το Sport-Retro.gr παραθέτει εκτενέστερα αφιερώματα όπως αυτό ή αυτό.

 

1. Ο Κώστας Κοτζιάς παρακολουθεί αγώνα του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

2. Ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος

3. Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Παναθηναϊκό Στάδιο κατά την έναρξη των Βαλκανικών Αγώνων στίβου του 1933

4. Ο Αντώνης Τρίτσης (δεξιά) με τα χρώματα του Παναθηναϊκού

5. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε αγώνες στίβου τον Ιούλιο του 1970

6. Μιλτιάδης Έβερτ και Μελίνα Μερκούρη σε εορταστικό «κλικ» από το Eurobasket του 1987

7. Χειραψία του Νίκου Γκάλη με τον Χρήστο Σαρτζετάκη, δίπλα στο ζεύγος Παπανδρέου (Eurobasket 1987)

8. Ο Νίκος Γκάλης με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου και πίσω τον Αντώνη Σαμαρά

9. Κώστας Σημίτης και Ανδρέας Φούρας στο Mundobasket του 1998 στην Αθήνα

10. Ο Κώστας Καραμανλής ετοιμάζεται να κλωτσήσει ποδοσφαιρική μπάλα τον Σεπτέμβριο του 1998

11. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγώνα μπάσκετ μεταξύ πολιτικών και διοικητικών υπαλλήλων της Βουλής τον Ιανουάριο του 2007

12. Φώφη Γεννηματά, Ισίδωρος Κούβελος και Ντόρα Μπακογιάννη παρακολουθούν αγώνα της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

13. Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός τον Μάρτιο του 2008 (δίπλα του ο Γρηγόρης Ψαριανός και πίσω τους όρθιος ο Ντέμης Νικολαΐδης)

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!