Πρωτάθλημα Τύπου: Το ξεκίνημα και τα πρώτα ματς

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν είχαν ακόμη καταφέρει να αποβάλλουν τα υποτιμητικά σχόλια και τους χαρακτηρισμούς που τους συνόδευαν.

Οι δημοσιογράφοι, ένα επάγγελμα ελιτίστικο εκείνη την εποχή (αργότερα δυστυχώς έγινε και… αλητίστικο σε μερικές περιπτώσεις), είχαν αρνητική επιρροή σε αυτό.

«Πλακώνονται μεταξύ τους, κλωτσούν ο ένας τον άλλον», ήταν μερικές από τις φράσεις που  ακούγονταν για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εκείνη την περίοδο προσπαθούσαν να αποκτήσουν ασφάλιση.

Γενικός γραμματέας τότε του ΠΣΑΠ ήταν ο Νίκος Μάλλιαρης, πρώην άσος του Εθνικού Αστέρα και της Προοδευτικής, μα κυρίως ένα ανήσυχο πνεύμα με έντονη συνδικαλιστική και κοινωνικοπολιτιστική δράση.

Aπεργίες και συνδικαλισμός: Το «επαναστατικό» πρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου

Οι αναταράξεις στους κόλπους του Συνδέσμου τον ώθησαν να μεταπηδήσει στην εφημερίδα «Φίλαθλος», όπου ανέλαβε ρόλο υπευθύνου κυκλοφορίας.

Ως πρώην ποδοσφαιριστής, ο Μάλλιαρης θέλησε να μπολιάσει τους δημοσιογράφους στον κόσμο της «στρογγυλής θεάς», όχι μόνο από τα θεωρεία και τις γραφομηχανές, αλλά κι από τον αγωνιστικό χώρο.

Κοινώς, η επιθυμία του ήταν να αντιληφθούν εκ των έσω τι βιώνουν οι άσοι των γηπέδων, τους κινδύνους, τις κάθε λογής καταπονήσεις κ.τ.λ., προκειμένου να συμβάλλουν στην ασφάλιση, την «απεμπλοκή» από τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και την ταμπέλα των… κατσαπλιάδων που τους συνόδευε.

Πώς το επεδίωξε και εν τέλει το κατάφερε; Με την ιδέα της δημιουργίας ενός ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Τύπου, όπου όμως δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο δημοσιογράφοι, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι (τηλεφωνητές, κλητήρες κ.ά.).

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου 1983, διεξήχθη ο πρώτος αγώνας (ΕΡΤ2 – Αθλητική Ηχώ) στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Εκείνο το Σάββατο αγωνίστηκαν: 09:30, ΕΡΤ2-Αθλητική Ηχώ (N. Φιλαδέλφεια), 11:00 Ριζοσπάστης-Γνώμη (Ν. Φιλαδέλφεια), 11:45 Αυγή-Ελεύθερος Τύπος (Ριζούπολη) και 12:00 Μεσημβρινή-Νέα (βοηθητικό ΟΑΚΑ).

Την επόμενη ημέρα έπαιξαν: 09:30 Ημερησία-Έθνος (βοηθητικό ΟΑΚΑ), 10:00 Ελευθεροτυπία-Βραδυνή (Ρέντη), 11:00 Ακρόπολις-Απογευματινή (βοηθητικό ΟΑΚΑ), 11:30 Καθημερινή-Αυριανή (Ρέντη) και 12:30 Ναυτεμπορική-Εξπρές (βοηθητικό ΟΑΚΑ).

Γιώργος Βενετούλιας, Στράτος Σεφτελής, Βαγγέλης Κουκούλογλου, Παύλος Γερακάρης και Νίκος Μάλλιαρης αποτέλεσαν την εκτελεστική επιτροπή του πρώτου Πρωταθλήματος Τύπου.

Δείτε αποκόμματα και φωτογραφίες της εποχής (κλικ για μεγέθυνση):

Φυσικά όταν γίνεται λόγος για ποδόσφαιρο και δημοσιογραφία δεν γίνεται να λείπουν τα ευτράπελα.

Μόλις έναν μήνα μετά την έναρξη του Πρωταθλήματος Τύπου, ένα στέλεχος της «Γνώμης» έκανε ένσταση μετά τη νίκη του Φιλάθλου σε μεταξύ τους αγώνα στον Ρέντη!

Σε άλλο ματς (Έθνος-Νέα) στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Αλέκος Θεοφιλόπουλος κλώτσησε τον διαιτητή Αριστείδη Λουίζο!

Ο αείμνηστος Βενετούλιας, μάλιστα, προέβη σε δήλωση, μέσω της οποίας η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον Σύνδεσμο Αθηναίων Διαιτητών για τη συμπεριφορά του δημοσιογράφου των «Νέων».

Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ (κλικ για μεγέθυνση):

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!