Για την ΑΕΠ Κοζάνης η συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 έχει ξεχωριστή σημασία, αφού στους κόλπους της διαθέτει έναν ποδοσφαιριστή που κατάγεται από τη μακρινή Αϊτή.
Ο λόγος για τον 21χρονο επιθετικό Στιβ Σέλσο, ο οποίος έγινε viral με τη φωτογραφία που ανάρτησε η μακεδονική ομάδα λόγω της ιστορικής επετείου.
Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε και χαιρέτισε επίσημα την ελληνική Επανάσταση, με επιστολή του προέδρου της στις 15/1/1822, ήταν η μακρινή Αϊτή.
O Στιβ Σέλσο, μεταξύ άλλων, μίλησε στο Sport-Retro.gr για τις δύο χώρες, την ελληνική Επανάσταση, τη σημερινή κατάσταση στην Αϊτή και την ενδιαφέρουσα προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα στην ΑΕΠ Κοζάνης.
***
– Ποιες είναι οι ομοιότητες που βλέπεις μεταξύ των δύο λαών;
«Νομίζω υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία που έχουν να κάνουν κυρίως με τον αυθορμητισμό και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Βλέπω παρέες να χαμογελούν, να διασκεδάζουν και γενικότερα μία διάθεση από τον κόσμο να αφήνει τα προβλήματα πίσω, όπως και στην πατρίδα μου, και να συνεχίζει τη ζωή με στόχο πάντα το καλύτερο. Όποτε βρίσκομαι έξω παρακολουθώ ότι τα πάντα έχουν μία ζεστασιά όσον αφορά στις σχέσεις και την προσέγγιση όλων των θεμάτων».
– Ποια είναι τα στοιχεία που σου έχουν κάνει θετική εντύπωση στους Έλληνες και ποια αρνητική;
«Θεωρώ τους Έλληνες ιδιαίτερα φιλικούς ανθρώπους. Η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης τους ορισμένες φορές με εντυπωσιάζει. Σίγουρα δεν μπορώ να χαρακτηρίσω έναν ολόκληρο λαό με κάτι αρνητικό, καθώς τα μικρά και ασήμαντα δεν ταυτίζονται συνήθως με μια ολόκληρη κοινωνία».
– Τι θα ήθελες να μας πεις για τη σημερινή κατάσταση στην Αϊτή;
«Είμαστε μια χώρα ζωντανή. Οι ρυθμοί είναι έντονοι όπως εδώ στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα η ηρεμία της θάλασσας προσφέρει αυτό που χρειαζόμαστε. Παρά τις δυσκολίες είμαστε ένας λαός που καταφέρνει να ξεπερνά τα προβλήματα να επιβιώνει και να επιδιώκει το καλύτερο».
– Τι σου λείπει από την πατρίδα σου;
«Σίγουρα εκεί υπήρχε περισσότερος ελεύθερος χρόνος. H επίσκεψη στις παραλίες της χώρας μου ήταν για μένα κάτι το μοναδικό. Ελπίζω να απολαύσω κάτι αντίστοιχο κι εδώ στην Ελλάδα».
– Την 25η Μαρτίου, έγινες ένα από τα πρόσωπα στην Ελλάδα χάρη στη φωτογραφία που κρατάς τις σημαίες των δύο χωρών. Πώς βίωσες εσύ προσωπικά τη μεγάλη αυτή στιγμή για τη χώρα που ζεις και εργάζεσαι;
«Είμαι περήφανος για τη χώρα μου και τους προγόνους μου. Και μόνο ότι σε μία τόσο δύσκολη εποχή χωρίς επικοινωνία και επαφές των ανθρώπων προσέφεραν τη στήριξή τους σε έναν άγνωστο λαό. Σίγουρα η σπουδαία ιστορία της Ελλάδας θα έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε εκείνη την απόφασή τους. Το ότι εκείνες τις ημέρες του Μαρτίου γινόταν συνεχώς αναφορά στην Αϊτή, ήταν κάτι που έκανε κι εμένα να αισθανθώ πολύ όμορφα».
– Υπάρχει κάτι που έμαθες από την Επανάσταση του 1821 και σου έκανε εντύπωση;
«Όταν με ενημέρωσαν για το πώς εκείνη την εποχή οι Έλληνες επαναστάτησαν για την ελευθερία τους, εντυπωσιάστηκα. Φαντάζομαι ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολο με τις τότε συνθήκες να προσπαθήσει ένας λαός για την ελευθερία του. Κάτι αντίστοιχο πετύχαμε κι εμείς».
– Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους Έλληνες και τους συμπατριώτες σου μέσω του Sport-Retro.gr;
«Το ποδόσφαιρο ενώνει. Η γνωριμία με ανθρώπους από άλλους λαούς μας φέρνει πιο κοντά. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι μοιάζουμε σε πολλά και όποιος έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη χώρα μου».
– Θα μας πεις και μερικά λόγια για την, ομολογουμένως, ενδιαφέρουσα προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα στην ΑΕΠ Κοζάνης;
«Είναι πάνω από όλα μία οικογένεια. Συμπαίκτες, διοίκηση, όλοι αγαπούν την ομάδα και την προσπάθεια που γίνεται. Στον σύλλογο βλέπω ότι όλα τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με επαγγελματισμό και σε πλαίσιο που θέλει κάθε ποδοσφαιριστής. Πιστεύω να δικαιωθούμε και αγωνιστικά γιατί σίγουρα μπορούμε και καλύτερα. Οι δυνατότητές μας αυτό δείχνουν».