Ο χαμός του 19χρονου Στέλιου Μαλτέζου στον αγωνιστικό χώρο

Δεκάδες τραγικά περιστατικά έχουν καταγραφεί στα ελληνικά γήπεδα και το Sport-Retro.gr αποσκοπεί να τιμά τη μνήμη των ανθρώπων που «έφυγαν» εν ώρα αγώνα, ανεξαρτήτως ονόματος ή ομάδας.

Στην προκειμένη, η ιστοσελίδα γυρίζει τον χρόνο στις 23 Φεβρουαρίου 1969, όταν εγκατέλειψε τόσο άδικα τα εγκόσμια ο τερματοφύλακας Στέλιος Μαλτέζος.

***

Ο Στέλιος Μαλτέζος ήταν το έκτο και τελευταίο παιδί μιας φτωχής οικογενείας της Νέας Αγχιάλου, είχε αριστεύσει στο Γυμνάσιο και στις 14 Σεπτεμβρίου 1966 απέκτησε δελτίο στην τοπική ομάδα.

Είχε τρεις αδερφές και δύο αδερφούς, τον Απόστολο και τον Δημήτρη, οι οποίοι ήταν επίσης ποδοσφαιριστές του Πυράσου.

Σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο γιος του Κωνσταντίνου και της Αθηνάς Μαλτέζου κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας του σε ματς με τον Ηρακλή Βόλου.

Η σέντρα στο γήπεδο της Νίκης Βόλου είχε οριστεί για την Κυριακή 23/2 στις 11:00, ενώ η αναμέτρηση διεξήχθη στο πλαίσιο της Β’ Κατηγορίας ΕΠΣΘ.

«Ο αγώνας είναι πολύ σημαντικός. Θα κερδίσουμε ή θα πεθάνουμε», φέρεται να είπε πριν από το ματς σε συμπαίκτες του ο νεαρός.

Το ρολόι σημάδευε το 15ο λεπτό, όταν ο Θανάσης Μπακρατσάς παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Στέλιου Μαλτέζου, σημείωσε το μοναδικό γκολ του Ηρακλή (σ.σ. το ματς έληξε 3-1 υπέρ του Πυράσου).

Στη συγκεκριμένη φάση οι δύο παίκτες συγκρούστηκαν, με τη διαφορά ότι ο σκόρερ δεν έπαθε το παραμικρό, ενώ ο τερματοφύλακας είτε από τη σύγκρουση, είτε από την άτσαλη πτώση του στον αγωνιστικό χώρο, υπέστη κάταγμα στη σιαγόνα και με ακατάσχετη αιμορραγία μεταφέρθηκε σε κλινική του Βόλου.

Οι κ.κ. Γεννηματάς και Παπαϊωάννου, μαζί με άλλους τρεις γιατρούς, του έκαναν τραχειοτομή για να διευκολύνουν την αναπνοή του, όμως τίποτα δεν μπορούσε να αποσοβήσει το μοιραίο.

Έπειτα από σχεδόν 4 ώρες διαπιστώθηκε ο θάνατος του, ο οποίος σύμφωνα με τη νεκροτομή οφειλόταν σε καθολική εγκεφαλική αιμορραγία που προκλήθηκε συνεπεία τεραστίου αιματώματος στον προμήκη μυελό και στην παρεγκεφαλίτιδα.

Επίσης, ο νεαρός Μαλτέζος είχε υποστεί συντριπτικό κάταγμα της κάτω γνάθου, αλλά οι γιατροί έκριναν ότι δεν ήταν αυτή η αιτία του χαμού του.

Από τη στιγμή που δεν γινόταν να μεταφερθεί ο άτυχος τερματοφύλακας στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ κ. Τσιριγκάκης είχε επικοινωνήσει αμέσως με τον γενικό διευθυντή της ΕΠΟ κ. Κάρμη, προκειμένου να μεταβεί διακεκριμένος νευροχειρουργός στον Βόλο. Αλίμονο…

Φυσικά, από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ο 23χρονος Μπακρατσάς δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη για το τραγικό περιστατικό και δεν καταγράφηκε καμία σύλληψη.

Η σορός του άτυχου Μαλτέζου μεταφέρθηκε στη Νέα Αγχίαλο και την επόμενη μέρα ολόκληρη η ποδοσφαιρική Μαγνησία (και όχι μόνο) τον έκλαψε με πόνο ψυχής.

Η ΓΓΑ, η ΕΠΟ, η ΕΠΣΘ, φίλοι, συμπαίκτες, αντίπαλοι και, κυρίως, οι οικείοι του τον αποχαιρέτησαν την επομένη του χαμού του.

Η διοίκηση του Πυράσου αποφάσισε οι παίκτες να φορούν μαύρα περιβραχιόνια επί έξι μήνες, να τηρείται ενός λεπτού σιγή στα προσεχή εντός έδρας ματς, να στηθεί προτομή του Μαλτέζου στο γήπεδο και να δοθεί το όνομά του στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!