Κόρι Σάντερς: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας που σκοτώθηκε από σφαίρα ληστών σε πάρτι γενεθλίων!

Μερικές φορές η Μοίρα παίζει πολύ άσχημα παιχνίδια. Σου καταφέρνει χτυπήματα πιο έντονα κι από εκείνα που ανταλλάσσουν οι πυγμάχοι στους αγώνες. Ενίοτε και θανατηφόρα…

Ο Κόρι Σάντερς κατάφερε σε ηλικία 37 ετών να κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών το 2003, προτού αποσυρθεί το 2008 με απολογισμό 42 νίκες και 4 ήττες.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 23 Σεπτεμβρίου 2012, ο «ελεύθερος σκοπευτής», όπως ήταν το παρατσούκλι του, τραυματίστηκε θανάσιμα από ληστές σε εστιατόριο, όπου πραγματοποιείτο πάρτι γενεθλίων!

Το Sport-Retro.gr καταγράφει την επιτυχημένη καριέρα και τον σύντομο βίο του Κόρι Σάντερς, ο οποίος στάθηκε όρθιος σε πολλά χτυπήματα, όχι όμως και στη μοιραία σφαίρα.

Κρίκετ, ράγμπι, γκολφ, πυγμαχία…

Κορνέλιους Γιοχάνες Σάντερς: Το πλήρες όνομα του γεννηθέντος στις 7 Ιανουαρίου 1966 στο Μπριτς, μιας πόλης στο βορειοδυτικό άκρο της Νοτίου Αφρικής, κοντά στην Πρετόρια.

Βαδίζοντας στα χνάρια πολλών συμπατριωτών του, ο μικρός Κόρι έπαιζε κρίκετ και ράγκμπι, ενώ σύμφωνα με έρευνα του δημοσιογράφου Ματ Κρίστι, διέθετε ταλέντο στο γκολφ.

Μέλος τρίτεκνης οικογένειας, η οποία ανήκε στην εργατική τάξη, ο μετέπειτα σπουδαίος πυγμάχος δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο πλην των σπορ.

Ήταν γεννημένος αθλητής και, βέβαια, ιδιαίτερα δημοφιλής για τα φυσικά προσόντα και τον… γενναιόδωρο σωματότυπο που του χάρισε η φύση (1.93μ. ύψος / 196 εκ. έκταση χεριών).

Σε ηλικία 20 ετών έπαιζε ράγκμπι για λογαριασμό της Northern Transvaal B, μετέπειτα κορυφαίας ομάδας της ευρύτερης περιοχής), έτρεχε τα 100 μέτρα σε 10,9’’, ξεχώριζε στο γκολφ και δεν έλεγε όχι σε μία παρτίδα τένις.

Γενικώς, κατά την εφηβεία προτιμούσε να συζητά για το ποδόσφαιρο, το κρίκετ και το ράγκμπι, παρά για οτιδήποτε αφορούσε στην πυγμαχία και τα βαρέα αθλήματα.

Τελικά, με την παραίνεση του πατέρα του και του θείου του, ο Κόρι φόρεσε τα χοντρά γάντια, πάτησε στο καναβάτσο και άρχισε να αναπτύσσει το κρυφό του ταλέντο.

Με 180 νίκες και 11 ήττες σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ο 23χρονος πια Κόρι Σάντερς έγινε επαγγελματίας το 1989 και, παράλληλα, φόρεσε τη στολή του αστυνομικού.

 

Ξέχασε να χάσει

Τα γρήγορα πόδια (για το ύψος του), τα αντανακλαστικά, οι εξαιρετικές αμυντικές ικανότητες και η δύναμη στα δύο χέρια (βασικό όπλο για τα νοκ-άουτ χτυπήματα) χάριζαν στον Νοτιοαφρικανό ένα, κυριολεκτικά, πανίσχυρο βιογραφικό εν όψει της συνέχειας.

O Χάρολντ Βόλμπρεχτ, επί σειρά ετών μάνατζερ του, έχει πιο ξεκάθαρη άποψη: «Η ταχύτητα και η ακρίβεια της γροθιάς του τον έκαναν τόσο αποτελεσματικό. Η μυϊκή δύναμη δεν λέει τίποτα στην πυγμαχία και ο Κόρι το γνώριζε αυτό. Καταλάβαινε τις τεχνικές του αθλήματος».

Στις 2 Απριλίου 1989 κατέγραψε το νικηφόρο ντεμπούτο του, όταν επιβλήθηκε με τεχνικό τάιμ άουτ του συμπατριώτη του Κινγκ Κονγκ Ντιουμπέλε, ενώ συνολικά άρχισε την επαγγελματική του καριέρα με 23-0!

Η πιο σημαντική νίκη του έγινε στις 24 Οκτωβρίου 1992, επί του Τζόνι Νέλσον, μετέπειτα παγκόσμιου πρωταθλητή στο WBO από το 1999 μέχρι το 2005.

https://www.youtube.com/watch?v=RYu8OgTN5F8

«Ήταν δυνατός και γρήγορος. Τον κρατούσαν μακριά μου μέχρι τη ζύγιση. Έχω την αίσθηση πως πίστευαν ότι θα εγκαταλείψω αν τον έβλεπα. Όταν βγήκε έξω, σκέφτηκα ‘’ωχ, σκ…’’. Ήταν εκπληκτικό πόσο πολύ τον βοηθούσε ο όγκος του.

Αυτό που θυμάμαι περισσότερο απ’ αυτόν ήταν ο χαρακτήρας του. Δεν υπήρχε ίχνος αλαζονείας από την πλευρά του. Ήταν ένας τζέντλεμαν και αυτό που του συνέβη είναι λυπηρό και σοκαριστικό», έχει δηλώσει ο Νέλσον για τον αντίπαλο που τον νίκησε μετά από 10 γύρους.

Σημείωση: To WBO (World Boxing Organization), στο οποίο διακρίθηκε και ο Σάντερς, αποτελεί ένα από τα 4 κύρια παγκόσμια πρωταθλήματα μαζί με το WBA, το WBC και το IBF.

Η πρώτη του ήττα ήρθε στις 21 Μαΐου 1994, δηλαδή μόλις 11 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας της πατρίδας του από τον εμβληματικό Νέλσον Μαντέλα.

Ο Νέιτ Ταμπς ήταν ο μοναδικός πυγμάχος που έκαμψε την αντίστασή του (και μάλιστα σε 2 γύρους) από το 1989 μέχρι τις 20 Μαΐου 2000, διάστημα που ο Σάντερς κατέγραψε 36-1!

 

Τζέντλεμαν και κορυφαίος… puncher

Η ήττα από τον Νέιτ Ταμπς λειτούργησε ευεργετικά για τον «ελεύθερο σκοπευτή», ο οποίος ταξίδεψε ουκ ολίγες φορές στις ΗΠΑ και λιγότερες στη Βρετανία, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά βελτίωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την επόμενη εξαετία πανηγύρισε 13 νίκες με 11 νοκ-άουτ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το κατόρθωμα του 2003.

Συχνά τον συμβούλευαν να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα για να διατηρείται στο υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας, όμως εκείνος αρνείτο πεισματικά: «Αγαπώ υπερβολικά τη χώρα μου για να μετακομίσω στις ΗΠΑ όπως άλλοι πυγμάχοι».

Στις 20 Μαΐου 2000 ο Σάντερς λύγισε στον 7ο γύρο της εκπληκτικής μονομαχίας με τον Χασίμ Ράχμαν και τότε σκέφτηκε ότι έχει έρθει η ώρα να κρεμάσει τα πυγμαχικά του γάντια.

Οι διαδοχικές νίκες και τα πολλά νοκ-άουτ ήταν η μία όψη του νομίσματος, ενώ η άλλη έγραφε ότι ο Νοτιοαφρικανός ήταν… αλλεργικός στην προπόνηση και την αφοσίωση στο άθλημα.

Τελικά, έπειτα από σχεδόν 18 μήνες, ο Σάντερς επανήλθε στη δράση και κλήθηκε να αντιμετωπίσει… εντός έδρας τον Μάικλ Σπροτ στο «Κάρνιβαλ Σίτι» του Μπράκπαν.

«Διέθετε αναμφίβολα την πιο ισχυρή γροθιά από κάθε αντίπαλο της καριέρας μου. Δεν ξέρω από πού αντλούσε αυτή τη δύναμη. Όταν με χτύπησε για πρώτη φορά, είπα από μέσα μου ‘έμπλεξα’.

Οι γροθιές του δεν με βρήκαν στο σαγόνι μου. Αν είχαν βρει, θα κοιμόμουν για μέρες», παραδέχθηκε ο Βρετανός που τέθηκε νοκ-άουτ από τον πρώτο γύρο.

Η μοναδική μονομαχία του Σάντερς το 2001 ήταν εκείνη με τον Σπροτ, ενώ το 2002 αντιμετώπισε μόνο τον Ότις Τίσντεϊλ, ο οποίος άντεξε για 2 γύρους.

 

Παγκόσμιος πρωταθλητής!

Οδεύοντας προς την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, ο «ελεύθερος σκοπευτής» άρχισε να αραιώνει τις εμφανίσεις του, χωρίς ωστόσο να έχει κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο.

Με παρουσία σε μόλις 3 γύρους την τελευταία διετία, ο Νοτιοαφρικανός δεν φάνταζε ως φαβορί για το WBO του 2003, καθώς αντίπαλός του ήταν ο επί 6 διαδοχικά χρόνια δυνάστης του συγκεκριμένου πρωταθλήματος Βλάντιμιρ Κλίτσκο.

Αντιμέτωπος με τον επιβλητικό Βλάντιμιρ Κλίτσκο

Ο Ουκρανός διατηρείτο επί 4.383 ημέρες στην κορυφή του κόσμου (σ.σ. συνδυασμός IBF, WBA και WBO), επίδοση που εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ μέχρι σήμερα, ενώ είναι ο δεύτερος σε κατακτήσεις στα βαρέα με 23, πίσω μόνο από τον Τζο Λιούις των 25.

Ο κατά 10 χρόνια νεότερος, 5 εκατοστά ψηλότερος και 8 κιλά βαρύτερος μετρούσε 40 νίκες και μόλις μία ήττα (το 1998), στο διάστημα που ήταν επαγγελματίας.

«Για να είμαι ειλικρινής, στα 37 μου είναι πολύ δύσκολο να νικήσω. Αν χάσω, πιθανότατα θα αποσυρθώ», είχε δηλώσει πριν από τη μάχη ο Νοτιοαφρικανός στον Ίαν Νταρκ του «Sky Sports».

Αυτόν τον θρύλο του αθλήματος κατάφερε να λυγίσει ο Κόρι Σάντερς στις 8 Μαρτίου 2003, στην «Πρόισαγκ Αρίνα» του Ανόβερου (σ.σ. τώρα ονομάζεται «TUI Αρίνα»).

Ο Νοτιοαφρικανός προπονήθηκε πολύ σκληρά και με τη βοήθεια ενός αθλητικού ψυχολόγου κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη της καριέρας του, εκείνη που το περιοδικό «The Ring» χαρακτήρισε «Σοκ της Χρονιάς» για το 2003.

Ο θρυλικός πυγμάχος Λένοξ Λιούις και φίλος του Σάντερς του είχε δώσει τη σχετική συμβουλή πριν από τον αξέχαστο αγώνα: «Μην κάθεσαι πίσω, πίεσε τον από την αρχή, δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί».

Πράγματι, ο Σάντερς κατάφερε να ρίξει 2 φορές τον Κλίτσκο στον πρώτο γύρο, προτού επιτύχει 2 knockdowns στον δεύτερο και βάλει τίτλους τέλους σε μόλις 3 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα.

«Ύστερα, όταν τελείωσε ο αγώνας, μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί. Πραγματικά εκτίμησα πολύ αυτό το τηλεφώνημα», είχε σχολιάσει ο Νοτιοαφρικανός για τον Ουκρανό.

Κατά την επιστροφή από τη Γερμανία, ο Σάντερς περίμενε ως συνήθως να τον υποδεχθεί μόνο η οικογένειά του στο αεροδρόμιο, αλλά είχε πέσει έξω.

Εκατοντάδες άνθρωποι, άσπροι και μαύροι, τον υποδέχθηκαν με θέρμη κι εκείνος που δεν συνήθιζε να εκφράζει τη συγκίνησή του, απέτυχε να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

Εν μέσω ζητωκραυγών, ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε καταφέρει να πει: «Αισθάνομαι τόσο υπερήφανος που είμαι Νοτιοαφρικανός. Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου. Ήμουν τόσο εντυπωσιασμένος με το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι ήρθαν εδώ για μένα».

 

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη

Όσοι πίστεψαν ότι ο Κόρι Σάντερς θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τη σημαία της πατρίδας του στον χώρο της παγκόσμιας πυγμαχίας, διαψεύστηκαν οικτρά.

Καταρχάς, ο μεγαλύτερος αδερφός του Βλάντιμιρ Κλίτσκο και νυν δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, τον νίκησε στις 24 Απριλίου 2004 επί αμερικανικού εδάφους και του στέρησε την ευκαιρία να κατακτήσει και το WBC.

Αυτή η ήττα σημειώθηκε στον 8ο γύρο, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο «ελεύθερος σκοπευτής» πλήρωσε το διάστημα της 13μηνης αποχής λόγω ενός τραυματισμού και μερικών κωλυμάτων σε συμβόλαιά του.

Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να κάμψει την αντίσταση ενός τόσο ισχυρού αντιπάλου από τη στιγμή που στερήθηκε αρκετών προπονήσεων και παρουσιάστηκε υπέρβαρος.

Η σχεδόν 19χρονη πορεία του στον επαγγελματικό κόσμο της πυγμαχίας ολοκληρώθηκε με 3 νίκες και την ήττα στον τελευταίο του αγώνα από τον συμπατριώτη του Όσμπορν Ματσιμάνα, στις 2 Φεβρουαρίου 2008, όταν πια ο Σάντερς είχε πατήσει τα 42.

Η καριέρα του έγραψε 46 μονομαχίες, εκ των οποίων οι 42 κατέληξαν σε νίκη (31 με νοκ-άουτ, 11 με διαιτητική απόφαση) και οι 4 σε ήττα (όλες με νοκ-άουτ).

To μεγαλύτερο «κέρδος» του, όμως, ήταν το γεγονός ότι σε μία τόσο ταραγμένη, κοινωνικοπολιτικά, χώρα δεν στιγματίστηκε από καμία φυλετική προκατάληψη.

Ήταν μία σεμνή προσωπικότητα. Δεν δίστασε να ταξιδέψει στο Σοβέτο και να επισκεφθεί τον μαύρο Τζέικομπ Ματλάλα προκειμένου να τον συγχαρεί για τον παγκόσμιο τίτλο που κατέκτησε.

Σημείωνε συχνά ότι διέθετε περισσότερους μαύρους θαυμαστές παρά λευκούς και εύκολα διέκρινε κανείς την ικανοποίησή του όταν τον σταματούσαν στον δρόμο για να του δώσουν τις ευχές τους.

 

Σκοτώθηκε για να σώσει την κόρη του

Όταν αποσύρθηκε από τη δράση, ο Κόρι Σάντερς αφοσιώθηκε στον κόσμο του επιχειρείν, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του έπαιζε γκολφ.

Ο γάμος του με τη Σάνετ Σάντερς διαλύθηκε, αφού προηγουμένως έφεραν στον κόσμο μία κόρη (Μαρινίκ) και έναν γιο (Ντιν).

Το βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου 2012, ο Κόρι βρισκόταν στο εστιατόριο «Thatch Haven Country Lodge» έξω από το Μπριτς, στο πλαίσιο των 21ων γενεθλίων ενός ανιψιού του.

Oι 3 ένοπλοι ληστές

Η εορταστική αυτή ημέρα, όμως, μετατράπηκε σε θρήνο, όταν 3 ένοπλοι άνδρες από τη Ζιμπάμπουε εισέβαλαν στον χώρο και άνοιξαν πυρ με σκοπό τη ληστεία.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος εκείνη τη στιγμή συνομιλούσε με την 15χρονη κόρη του και έναν ξάδερφό της κοντά στην είσοδο, χρησιμοποίησε το σώμα του ως ασπίδα για να προστατεύσει τη Μαρινίκ, με συνέπεια να δεχθεί μία σφαίρα στο στομάχι και μία στο χέρι.

Όταν οι δυο τους βρέθηκαν ξαπλωμένοι στο έδαφος, της ψιθύρισε να υποκριθεί ότι ήταν νεκρή, προκειμένου να μην τραβήξουν πάνω τους τα βλέμματα των ενόπλων.

Ο Πάιντα Φις, ο Κρις Μόγιο και ο Σάμουελ Μαμπένα, άπαντες κοντά στα 20 τους, διέταξαν τους παρευρισκόμενους να καθίσουν κάτω και να τους δώσουν κινητά, χρήματα και τσάντες.

Λίγες ημέρες αργότερα, δύο από τους καλεσμένους αναγνώρισαν τον Φις και τον Μόγιο, οι οποίοι όταν συνελήφθησαν μαζί με τον Μαμπένα είχαν στην κατοχή τους μερικά από τα αντικείμενα που άρπαξαν εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Διά στόματος του δικαστή Φέρντι Πρέλερ, στις 11 Φεβρουαρίου 2015 καταδικάστηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της Πρετόρια σε 43 χρόνια φυλάκισης (19 για την ένοπλη ληστεία, 18 για τη δολοφονία, 6 για την κατοχή παράνομων πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών) εκ των οποίων θα εκτιθούν τα 30.

O Κόρι Σάντερς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Kalafong» της Πρετόρια, όπου 8 ώρες αργότερα εξέπνευσε εξαιτίας του σοβαρού τραύματος στο στομάχι.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο 46χρονος ενδεχομένως να είχε επιβιώσει αν έχαιρε άμεσης ιατρικής περίθαλψης στην κοντινή ιδιωτική κλινική και δεν χανόταν πολύτιμος χρόνος για τη μετακίνησή του.

 

«Σπουδαίος μαχητής με μεγάλη καρδιά»

Ο αθλητικός κόσμος της Νοτίου Αφρικής και όχι μόνο σοκαρίστηκε στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του διάσημου πυγμάχου, ο οποίος φέρεται να προετοίμαζε μία έκπληξη.

Mε τον Λένοξ Λιούις

Σύμφωνα με τη σύντροφό του Ελσάμπε Γκουβς: “Λίγα λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς μου έλεγε για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στα ρινγκ”.

«Είναι πολύ λυπηρό. Η καρδιά μου έχει ραγίσει. Είναι τρομερό. Δεν μπορώ να πιστέψω τι έχει συμβεί», είπε ο Χάρολντ Βόλμπρεχτ σε νοτιοαφρικανικό ραδιόφωνο.

«Σοκαριστικά νέα σχετικά με τον θάνατο του Κόρι Σάντερς, δεν θα σε ξεχάσουμε», έγραψε στο Twitter ο άσος του κρίκετ Αμπ ντε Βίλιερς.

«Τα καλύτερα για την οικογένεια και τους φίλους του Κόρι Σάντερς. Χάσαμε έναν από τους θρύλους της Νοτίου Αφρικής Ο Θεός μαζί του», ανέφερε ο παίκτης του ράγκμπι Μορν Στέιν.

Ο πρωταθλητής της κολύμβησης Κάμερον φαν ντερ Μπουργκ προσέθεσε: «Αναπαύσου εν ειρήνη Κόρι. Ένας πρωταθλητής του Κόσμου».

“Στον φίλο μου Κόρι Σάντερς. Μπορείς να αναπαυθείς εν ειρήνη αδερφέ”, ανέφερε η αφιέρωση του Λένοξ Λιούις στο Twitter.

Ο επίλογος ανήκει στους αδερφούς Κλίτσκο, τους πιο ξεχωριστούς ίσως αντιπάλους της επιτυχημένης καριέρας του Σάντερς: «Θα θυμόμαστε τον Κόρι ως μία υπέροχη προσωπικότητα εντός κι εκτός ρινγκ. Ήταν ένας σπουδαίος μαχητής με μεγάλη καρδιά, ο οποίος πάντα διαφήμιζε το άθλημα της πυγμαχίας».

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος πυγμάχος πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης. Η ιστορία του Μαξ Σμέλινγκ

Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό ήταν αήττητος στο μποξ

H μέρα που γεννήθηκε ο θρύλος του αήττητου Ρόκι Μαρτσιάνο

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!