Ροζέ Μιλά

Ο Καμερουνέζος επιθετικός γεννήθηκε στην πρωτεύουσα Γιαουντέ στις 20 Μαΐου 1952, όμως δεν ονομαζόταν Ροζέ Μιλά, αλλά Άλμπερτ Ρότζερ Μου Μίλερ! Έτσι τον ήξεραν όλοι περίπου μέχρι τα 25 του.

Επίσης είναι από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως σε μία ηλικία που οι υπόλοιποι ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν ή, ακόμη πιο σύνηθες, το είχαν πράξει ήδη.

Ο Μιλά άρχισε το ποδόσφαιρο στην ηλικία των 13 ετών και ως σιδηροδρομικού υπαλλήλου ήταν συνηθισμένος στις διαδοχικές μετακομίσεις.

Απόρροια αυτού του γεγονότος, ενδεχομένως να μην είχε πρόβλημα στην προσαρμογή σε νέο εργασιακό περιβάλλον με τόση άνεση.

Από τα πρώτα επαγγελματικά βήματα έδειξε την άριστη σχέση που είχε με τα αντίπαλα δίχτυα, αφού την πρώτη του τετραετία (1970-1974) με τους Λέοπαρντς της Ντουάλα σημείωσε 89 γκολ σε 116 συμμετοχές, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και έπαιξε σε δύο ημιτελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Αφρικής.

Στα επόμενα τρία χρόνια (1974-1977) με τα χρώματα της Τονέρ Γιαουντέ σκόραρε 69 γκολ σε 87 αγώνες, πήρε δύο Κύπελλα Κυπελλούχων Αφρικής και ανακηρύχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ηπείρου του.

Το καθιερωμένο ταξίδι για τους Αφρικανούς προς την Ευρώπη πέρναγε από την Γαλλία, όπου έγινε και η αλλαγή του ονόματος, καθώς ως γνωστόν στη συγκεκριμένη χώρα σχεδόν οι λέξεις τονίζονται στη λήγουσα.

Συνεπώς, το όνομα Ρότζερ μετατράπηκε σε Ροζέ και το επίθετο Μίλερ σε Μιλά, σχηματίζοντας το “Ροζέ Μιλά” που άγγιξε τα όρια του θρύλου.

Πρώτος σταθμός ήταν η Βαλανσιέν με χαμηλές επιδόσεις στο πρωτάθλημα για τα δεδομένα του (6 γκολ/28 συμμετοχές), ενώ το ίδιο συνέβη και στην επόμενη ομάδα, τη Μονακό (1979-80), με μόλις 2 γκολ σε 17 αναμετρήσεις στη Ligue 1, αν και κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας.

Ακολούθησε η Μπαστιά, όπου επιτέλους έδειξε το σπουδαίο ταλέντο του, καθώς σε τέσσερις σεζόν πανηγύρισε 35 φορές σε 113 αγώνες πρωταθλήματος και, παράλληλα, σήκωσε το δεύτερο σερί Coupe de France (1981).

Το 1984 η Σεντ Ετιέν αγόρασε τον Μιλά και αυτός την αποζημίωσε με 31… τεμάχια σε 59 ματς της Ligue 1 (και άλλα 5 σε 10 αναμετρήσεις για τον δεύτερο τη τάξει θεσμό της χώρας).

Το ημερολόγιο έδειχνε, πλέον, 1987 και άλλη μια μεταγραφή έρχεται για τον Ροζέ, αυτή τη φορά στη Μονπελιέ, όπου έγινε είδωλο με τα 37 γκολ σε 95 παιχνίδια, την πρώτη σεζόν στη β’ κατηγορία και τις άλλες δύο στα μεγάλα σαλόνια.

Βαδίζοντας προς τον 38ο χρόνο της ζωής του, ο Καμερουνέζος επιθετικός ανακοίνωσε πως αποσύρεται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ταξίδεψε στο νησί Ρεϊνιόν, ανοιχτά της Μαδαγασκάρης, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα της Σεν Πιερουάζ, προτού εγκαταλείψει οριστικά τη δράση.

Με την εθνική ομάδα ο Μιλά έκανε ντεμπούτο το 1973 απέναντι στο Ζαΐρ, αλλά έπρεπε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια για να λάβει μέρος σε κορυφαία διοργάνωση.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 τόσο ο ίδιος όσο και το Καμερούν κινήθηκαν στη μετριότητα και με τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων.

Στα στενότερα όρια της “μαύρης ηπείρου”, όμως, τα “αδάμαστα λιοντάρια” με τον Μιλά στη σύνθεσή τους, κατέκτησαν δύο (1984, 1988) Κύπελλα Εθνών Αφρικής.

Κι ενώ όπως προαναφέρθηκε, ο Ροζέ Μιλά διένυε το 38ο έτος και, ουσιαστικά, είχε ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του, αυτή έμελλε να αρχίσει τώρα για το ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό!

Όταν η εθνική Καμερούν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, ο πρόεδρος της χώρας Πολ Μπίγια του τηλεφώνησε  και τον παρακάλεσε να άρει την απόφαση του, προκειμένου να ταξιδέψει στην Ιταλία.

Ο βετεράνος άσος απάντησε καταφατικά και, μάλιστα, όχι απλά συμμετείχε στην αποστολή, αλλά αναδείχθηκε ως ένας από τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης!

Αρχικά, σημείωσε 2 γκολ στο ματς της 2ης αγωνιστικής των ομίλων απέναντι στη Ρουμανία και συνέβαλε τα μέγιστα για την πρόκριση στη φάση των “16”.

Εκεί τα “αδάμαστα λιοντάρια” αντιμετώπισαν την Κολομβία και ύστερα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας, ο Μιλά έβαλε 2 γκολ σε 2 λεπτά (106′, 108′) και οδήγησε για πρώτη φορά μια αφρικανική ομάδα στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Η Αγγλία ήταν ο επόμενος αντίπαλος και στο ημίχρονο ήταν ήδη μπροστά στο σκορ με 1-0, αλλά όταν ο ήρωας του αφιερώματος πέρασε ως αλλαγή, έφερε… τούμπα το ματς με κερδισμένο πέναλτι στο 61′ και ασίστ στο 65′!

Εμανουέλ Κουντέ και Εζέν Εκεκέ εκμεταλλεύθηκαν τις ενέργειες του βετεράνου συμπαίκτη τους, όμως ο Γκάρι Λίνεκερ ισοφάρισε με πέναλτι στο 83′ και ανέτρεψε εκ νέου τα δεδομένα με ακόμη ένα πέναλτι στην παράταση, ρίχνοντας στο καναβάτσο το αξιόμαχο Καμερούν.

Τέσσερα χρόνια αργότερα τα “αδάμαστα λιοντάρια” έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 και ο Μιλά, ο οποίος στο μεταξύ είχε επιστρέψει στην Τονέρ, έδωσε ξανά το “παρών”.

Στα γήπεδα των ΗΠΑ έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που εμφανίστηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο (σ.σ. το ρεκόρ το πήρε ο Κολομβιανός τερματοφύλακας Φαρίντ Μοντραγκόν το 2014), ενώ με το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Ρωσία στις 28 Ιουνίου έγινε ο μεγαλύτερος που έχει σκοράρει σε τελική φάση (42 ετών & 39 ημερών).

Ο Ροζέ Μιλά προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό με τα κατορθώματα, αλλά και τους πανηγυρισμούς του, αφού συνήθιζε να χορεύει makossa με το σημαιάκι του κόρνερ. Μια από τις πιο cult μορφές του Mundial και όχι μόνο…

Στο 0:23 το γκολ του επί της Ρωσίας σε ένα ματς που κατά τ’ άλλα θα θέλει να ξεχάσει:

 

Νίκος Κεραμύδας

Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!