Η μεταγραφή του Φασούλα από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό

Μία από τις πιο πολύκροτες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ήταν, αναμφίβολα, εκείνη του Παναγιώτη Φασούλα από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1993.

Η περίπτωση θύμισε την υπόθεση του Γιώργου Κούδα, με τη διαφορά ότι ο ποδοσφαιριστής επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο μπασκετμπολίστας έριξε (ασπρο)μαυρη πέτρα πίσω του.

Με αφορμή τα 55α γενέθλια της «αράχνης» του ελληνικού αθλητισμού, το Sport-Retro.gr θυμάται τη μετακίνησή του από τη λαοφιλέστερη ομάδα του Βορρά σε εκείνη του Κέντρου.

 

«Ρωτήστε τον… σοφό»

Στις 11 Μαρτίου 1993 ο ΠΑΟΚ περνούσε με το μεγαλοπρεπές 103-86 από την έδρα της Ορτέζ, σε ένα ματς που μέχρι και ο… Φασούλας έβαλε τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος συμμετοχής του, πάντως, δεν ήταν υψηλός, με συνέπεια να ερωτηθεί σχετικά από δημοσιογράφους μετά τη λήξη της αναμέτρησης για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

«Δεν θέλω να μιλήσω, ρωτήστε τον… σοφό», αποκρίθηκε ειρωνικά η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ, χωρίς να γνωρίζει ότι εκείνη τη στιγμή σκάρωνε ένα από τα πιο γνωστά παρατσούκλια του ελληνικού μπάσκετ.

Λίγο αργότερα μετάνιωσε γι’ αυτήν του τη δήλωση, αλλά ήταν πια αργά για να εμποδίσει τη δημοσίευσή της και, κατά συνέπεια, η σχέση του με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να κλονιστεί ακόμη περισσότερο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο «Ντούντα» ήταν εκείνος που τον «έφαγε» από τον ΠΑΟΚ, όμως το Sport-Retro.gr ανέτρεξε στα δημοσιεύματα της εποχής και εντόπισε όσα είχαν συμβεί με τη λήξη της σεζόν 1992-93.

Νωρίτερα, οι πρωταθλητές του 1992 και συμμετέχοντες στο Final 4 του Πειραιά το 1993 είχαν χάσει το πλεονέκτημα έδρας από τον Ολυμπιακό στην ημιτελική φάση, προτού αποκλειστούν με 3-1.

Έπειτα από τέσσερις διαδοχικές συμμετοχές σε τελικό (σ.σ. το 1989-90 δεν διεξήχθη), ο «δικέφαλος» υποχρεώθηκε να ριχτεί στη μάχη για την 3η θέση.

 

«Καρφί» ή όχι;

Η φημολογία περί μεταπήδησης του Παναγιώτη Φασούλα στον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη έδινε κι έπαιρνε, με τη διαφορά ότι ο Ίβκοβιτς προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Υποστήριξε ότι ο ψηλός του είχε προδώσει τα πλάνα της ομάδας στον Γιάννη Ιωαννίδη, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να μπλοκάρουν την επιθετική λειτουργία του ΠΑΟΚ.

Ο «ξανθός» το έχει διαψεύσει, ενώ το μόνο σίγουρο ήταν ότι η διοίκηση του «δικεφάλου» δεν ήταν τυπική απέναντι στο στέλεχος της «χρυσής» Εθνικής ομάδας του 1987.

Στις 21 Μαΐου ο Φασούλας μετέβη στα γραφεία της επιχείρησης του Νίκου Βεζυρτζή, προκειμένου να συζητήσουν όχι για τα οικονομικά, αλλά για τον παραγκωνισμό του από τον Ίβκοβιτς.

Διατύπωσε τα παράπονά του και επεσήμανε τις ευθύνες που, κατά τη γνώμη του, είχε η διοίκηση γι’ αυτό το ζήτημα, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι αρκετοί φίλαθλοι τον χαρακτήριζαν «μαύρο πρόβατο» για τις ατυχίες της τελευταίας διετίας.

Ο Βεζυρτζής, από την πλευρά του, επέμενε ότι ουδέποτε θα βάλει την υπογραφή του στην αποχώρηση του Φασούλα, του θύμισε τις καλές στιγμές της ομάδας και του μετέφερε ότι με λίγη κατανόηση θα συνεχίσουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

Εν τέλει αποφάσισαν να τα ξαναπούν δύο ημέρες αργότερα, αφού πρώτα θα γινόταν γνωστό ότι η FIBA ενέκρινε τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας ο «δικέφαλος» θα έπρεπε να αποστείλει στον ΕΣΑΚ την ανανέωση του συμβολαίου με τον σπουδαίο σέντερ.

 

Η ρήξη

Ο Βεζυρτζής ενημέρωσε τον Φασούλα ότι δημιουργούνται νέα οικονομικά δεδομένα στον σύλλογο και πως πρέπει να γίνουν περικοπές στις δικές του απολαβές.

Τότε, ο «Πάνι» ρώτησε αν αυτό θα ισχύσει και για άλλους παίκτες και ο πρόεδρος του απάντησε αρνητικά, επειδή τα ποσά που λαμβάνουν δεν είναι υψηλά.

«Εγώ πρόεδρε ποτέ δεν ζήτησα χρήματα από τον ΠΑΟΚ. Πάντα εσύ έκανες την πρότασή σου και εγώ δεχόμουν αμέσως. Περιμένω να μου πεις τώρα τι προσφέρεις εσύ», του είπε ο Φασούλας.

Η πρόταση: «Νομίζω ότι πρέπει να πάρεις 350.000.000».

Και η απάντηση: «Εντάξει, άφησέ με να το σκεφτώ και θα σου απαντήσω αύριο».

Στις 24 Μαΐου ο «Πάνι» ξάφνιασε τους πάντες, καθώς προσέφυγε στην ΕΕΟΔΑΚ, όπου επεσήμανε ότι ο ΠΑΟΚ του χρωστάει 114.000.000 δραχμές (σ.σ. τέσσερις δόσεις και έξι μισθοί) και, παράλληλα, ζήτησε την ελευθερία του.

Επίσης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι μειώθηκε η προσωπικότητά του ως αθλητής με τη μείωση των αποδοχών που του πρότεινε ο Βεζυρτζής στο νέο τους συμβόλαιο.

Οι νομικοί που προσέφυγε η διοίκηση του ΠΑΟΚ τόνισαν ότι συντρέχουν λόγοι προσφυγής, όχι όμως και λόγοι λύσης του συμβολαίου με υπαιτιότητα της ομάδας.

Παράλληλα, συμβούλευσαν να κατατεθεί το οφειλόμενο ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο ΠΑΟΚ, πάντως, έστειλε στην ΕΣΑΚ την ανανέωση του συμβολαίου του, η οποία θυροκολλήθηκε στο σπίτι του από δικαστικό επιμελητή.

Ο Φασούλας επικαλέστηκε ένα άρθρο που καθόριζε τις σχέσεις σωματείων και καλαθοσφαιριστών, όπου σε μία παράγραφο αναφερόταν ότι ο αθλητής έχει δικαίωμα προσφυγής σε περίπτωση που μία δόση του πριμ υπογραφής καθυστερήσει να καταβληθεί για δύο μήνες και εφόσον δεν καταβληθούν τρεις μήνες στη σειρά.

 

«Περισσότερες μαρίνες το Τουρκολίμανο…»

Ένα σενάριο ήθελε τον Παναθηναϊκό να προσφέρει 500.000.000 δραχμές για τον Φασούλα, αν και ο Παύλος Γιαννακόπουλος αρνούνταν να προβεί σε σχετικό σχόλιο.

Πολλά χρόνια αργότερα, η «αράχνη» υποστήριξε ότι είχε δεχθεί πρόταση τόσο από τους «πράσινους» όσο και από την ΑΕΚ.

Τότε, πάντως, ο Φασούλας τόνισε ότι δεν είχε σκοπό να αλλάξει ομάδα, αλλά να ταρακουνήσει τον Βεζυρτζή.

«Υπηρέτησα με συνέπεια τον ΠΑΟΚ επί 14 χρόνια. Περίμενα μέχρι την τελευταία μέρα οι διοικούντες τον σύλλογο να τηρήσουν όσα συμφωνήσαμε, σαν ελάχιστο δείγμα της προσφοράς μου.

Φαίνεται ότι μερικοί δεν θέλουν την παραμονή μου στον ΠΑΟΚ. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας τον πρώτο λόγο θα έχει πάλι ο σύλλογός μου», ήταν τα λόγια του.

Ο Βεζυρτζής προέβλεψε: «Αφού επιμένει, ας φύγει. Καλή τύχη στον Πειραιά! Εκεί τον βλέπω να πηγαίνει, γιατί το Τουρκολίμανο έχει πολλές θέσεις για το κότερό του. Περισσότερες από τη μαρίνα της… Γλυφάδας (σ.σ. εκεί έδινε τότε τα εντός έδρας ματς ο Παναθηναϊκός). Αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο του αγνού ΠΑΟΚτσή που σας έλεγα».

Αυτή η ρήξη είχε συνέπειες για τον πρόεδρο, ο οποίος θα κατείχε πλέον τυπικά το αξίωμά του, οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν συλλογικά και ο γενικός γραμματέας Απόστολος Οικονομίδης θα είχε τον πρώτο λόγο.

Την τελευταία ημέρα του Μαΐου ο Ντούσαν Ίβκοβιτς υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ, ενώ την 1η Ιουνίου ο σύλλογος ζήτησε και πέτυχε αναβολή της υπόθεσης.

Ο Φασούλας δεν είδε με καλό μάτι αυτήν την εξέλιξη, δεδομένου ότι είχε υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα, εξ ου και η δήλωση: «Απ’ ότι φαίνεται ο ΠΑΟΚ παίρνει πολύ ελαφριά το θέμα μου, αν αναλογιστούμε ότι δεν προετοιμάστηκε ανάλογα.

Ελπίζω να μπορέσω να αγωνιστώ με την Εθνική και η όλη υπόθεση να μην έχει επιπτώσεις στην απόδοσή μου, αν και βιολογικά ίσως να μην είμαι και έτοιμος».

Στις 11 Ιουνίου ο Φασούλας κατέθετε μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα και έλεγε: «Ο ΠΑΟΚ ήθελε να με πουλήσει με το ποσό που αναφερόταν στο συμβόλαιο. Με την προσφυγή μου απαιτώ τα 100.000.000 που μου οφείλει ο ΠΑΟΚ.

Δεν εκβιάζω. Αντίθετα, αν καθυστερούσα μια μέρα την προσφυγή μου ο ΠΑΟΚ θα ήταν υποχρεωμένος να μου καταθέσει 340.000.000. Δεν το έκανα όμως».

***

Στις 9 Ιουλίου κοινοποιήθηκε στον ΠΑΟΚ η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής οικονομικών διαφορών της ΕΣΑΚ, που με ψήφους 5-0 έκανε αποδεκτή την προσφυγή του Φασούλα.

Ο «δικέφαλος» πήγε στη δευτεροβάθμια και στις 29 Ιουλίου έγινε η εκδίκαση-αστραπή, όπου ζητήθηκε από τις δύο πλευρές να καταθέσουν υπομνήματα.

Κάπου εκεί ήρθε και επίσημα στη ζωή του Φασούλα ο Ολυμπιακός. Άκουσε πολλά από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, χαρακτηρίστηκε προδότης, όμως στον Πειραιά βρήκε τη γαλήνη που τόσο του έλειπε και κατέκτησε ουκ ολίγους τίτλους…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!