Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στα 40s: Το 5-2 που έγινε 2-5

ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός: H «μητέρα των μαχών». To ντέρμπι «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο χρόνος γυρίζει στη δεκαετία του 1940, σε μία εποχή που ήταν σύνηθες οι αναμετρήσεις να περιλαμβάνουν πολλά γκολ.

Τότε, οι ομάδες παρατάσσονταν με πέντε επιθετικούς, ενδεικτικό στοιχείο του τρόπου προσέγγισης των αγώνων – λαϊκιστί «όσα φάμε κι όσα βάλουμε».

Το Sport-Retro.gr μοιράζει το.. καρπούζι στη μέση και μεταφέρει λεπτομέρειες από δύο αγώνες που έληξαν με το ίδιο σκορ (5-2), αλλά είχαν διαφορετικό νικητή/ηττημένο.

 

Ο Ολυμπιακός ήθελε εκδίκηση, αλλά…

Στις 3 Μαρτίου 1940, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια.

Το έκανε μάλιστα με εμφατικό τρόπο (4-1), γεγονός που έδωσε επιπλέον κίνητρο στην ομάδα του Πειραιά εν όψει της επόμενης μεταξύ τους αναμέτρησης.

Το 1-4 ήταν επίσημο ματς, εν αντιθέσει με το ντέρμπι της 5ης Μαΐου 1940 που είχε μετατραπεί σε ανεπίσημο «τελικό» του Κυπέλλου Πάσχα, αφού αμφότεροι είχαν νικήσει νωρίτερα το τελευταίο σπουδαίο ποδοσφαιρικό σύνολο του Μεσοπολέμου, δηλαδή την ΑΕΚ.

Μη νομίζετε, πάντως, ότι οι ομάδες έπαιρναν αψήφιστα το παιχνίδι επειδή δεν ήταν επίσημο. Ο Ολυμπιακός ειδικά εξασφάλισε άδεια για να παραμείνει στην Αθήνα ο Σπύρος Δεπούντης και κατέβαλε πρόστιμο για να αγωνιστεί ο τιμωρημένος Μιχάλης Αναματερός (είχε δικαίωμα συμμετοχής επειδή ήταν φιλικό, αλλά μόνο αν ο σύλλογος έβαζε το χέρι στην τσέπη).

Στις 13:00 άνοιξαν οι θύρες του γηπέδου του Παναθηναϊκού και αρχικά οι φίλαθλοι παρακολούθησαν τον καθυστερημένο τελικό του Κυπέλλου Χριστουγέννων μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ (β’ ομάδες).

Η σέντρα για το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός δόθηκε στις 16:30, ενώ διαιτητής ορίστηκε ο Σωτήρης Ασπρογέρακας.

Μέχρι το 71ο λεπτό τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα επακολουθούσε, αφού το σκορ ήταν 2-2 (5′, 67′ Μπαλτάσης – 42′, 71′ Βάζος.

Μάλιστα, ο Μήτσος Μπαλτάσης είχε αστοχήσει στο πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός στα πρώτα λεπτά του β’ ημιχρόνου και που λίγο έλειψε να τινάξει το ματς στον αέρα (διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση οι Πειραιώτες, με αποτέλεσμα να επέλθει δεκάλεπτη διακοπή).

Τελικά, ένα εκπληκτικό γκολ του Αντώνη Μηγιάκη έγειρε για τα καλά την πλάστιγγα υπέρ του «τριφυλλιού». Πήρε την μπάλα από το κέντρο, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και με ένα ευθύβολο σουτ νίκησε τον Ντίνο Βέλλα.

Λίγο αργότερα, ο Μηγιάκης ξανασκόραρε και ο Τριανταφύλλης διαμόρφωσε το τελικό 5-2, με την εφημερίδα «Ακρόπολις» να αναφέρει ότι «ήτο τόσον θυελλώδες το φίνις αυτό του Παναθηναϊκού, ώστε ο Ολυμπιακός δεν κατόρθωσε να επιφέρει ούτε την παραμικροτέραν αντίστασιν».

Οι συνθέσεις

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χάντζος, Σύρκος, Μπαλάσκας, Σβολόπουλος, Κρητικός, Στρουμπούλης (Μίχας), Μηγιάκης, Μπαλτάσης, Ρεμούνδος, Τριανταφύλλης, Τσούτσος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Βέλλας, Μαλεύρης, Παύλου (Αποστολάτος), Κορσιάνος, Βαγιακάκος, Αλιφραγκής, Αναματερός, Συμεωνίδης, Σαρηγιάννης (Ράγγος), Δεπούντης, Βάζος.

 

Με το ίδιο νόμισμα σε… Boxing Day

Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1943, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός τέθηκαν αντιμέτωποι στην κατοχική Αθήνα.

Η εφημερίδα «Ακρόπολις» έκανε λόγο για κοσμοσυρροή διπλάσια των πωληθέντων εισιτηρίων και αναρίθμητους τζαμπατζήδες που πήδηξαν τις μάντρες όταν έκλεισαν οι θύρες του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στις 14:15 ο διαιτητής Γρηγορόπουλος έδωσε εντολή να αρχίσει το ματς, το οποίο έμελλε να μετατραπεί σε θρίαμβο του Ολυμπιακού.

Οι Αθηναίοι είχαν την πρωτοβουλία στο ξεκίνημα, όμως οι Πειραιώτες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, σκοράροντας με τους Βάζο (25′) και Αποστολόπουλο (44′).

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο πρώτο δεκάλεπτο του β’ ημιχρόνου με τους Δρούλια και Νικολόπουλο, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν ασταθείς επεμβάσεις του τερματοφύλακα Γκότση.

Στο 63ο λεπτό, σύμφωνα με την προαναφερθείσα εφημερίδα, καταγράφηκε ένα σπάνιο περιστατικό: Ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι, οι Αθηναίοι το αμφισβήτησαν και απείλησαν με αποχώρηση, ώσπου ο Συμεωνίδης πήρε την μπάλα και την έστειλε ηθελημένα άουτ.

Εντούτοις, οι Πειραιώτες ανέκτησαν το προβάδισμα στο 70′ με τον Αποστολόπουλο, κλείδωσαν τη νίκη με τον Βάζο στο 86′ και ισοφάρισαν την προ τριετίας βαριά ήττα (5-2) με γκολ του Συμεωνίδη στο 88′.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε ο θρυλικός Νίκος Γόδας, ο οποίος είχε ενταχθεί εν μέσω Κατοχής από τον Κεραμεικό Καμινίων.

Ήταν ήδη μυημένος στον ΕΛΑΣ, ποτέ δεν αποκήρυξε τον κομμουνισμό και τελικά εκτελέστηκε στη νησίδα Λαζαρέτο της Κέρκυρας στις 19 Νοεμβρίου 1948 ντυμένος στα ερυθρόλευκα, κατά μαρτυρία του συμπολεμιστή και συγκρατούμενου Σταμάτη Σκούρτη.

Οι συνθέσεις

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ζώγας (Σεϊμανίδης), Σύρκος, Μπαλάσκας, Μίχας, Καμπέρος, Χιονίδης, Τριανταφύλλης (Σίμος), Δρούλιας, Πετσανάς, Νικολόπουλος, Δεστούνης (Κρητικός).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκότσης, Μαλεύρης, Ζάκκας, Βαγιακάκος, Χέλμης, Μινάρδος, Αποστολόπουλος (Συμεωνίδης), Συμεωνίδης (Αποστολόπουλος), Βάζος, Γόδας, Σιδέρης.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!