Ντέμης, Σούκερ, ΠΑΟΚτσήδικες ανθοδέσμες, «ντου» Aρειανών… Οι πρώτες ελληνοκροατικές μονομαχίες

Η Εθνική Ελλάδας ρίχνεται στη μάχη των μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 και φιλοδοξεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της σπουδαίας Κροατίας, προκειμένου να ταξιδέψει στη Ρωσία.

Με αφορμή τις αναμετρήσεις της Πέμπτης (9/11 στο Ζάγκρεμπ) και της Κυριακής (12/11 στον Πειραιά), το Sport-Retro.gr θυμάται τις πρώτες «γαλανόλευκες» μονομαχίες με την ομαδάρα του Νταβόρ Σούκερ και του Αλιόσα Ασάνοβιτς.

Η Εθνική ομάδα είχε τεθεί αντιμέτωπη με την Κροατία στο πλαίσιο του 1ου ομίλου των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας και τα πήγε περίφημα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο αντίπαλος κατέλαβε την 3η θέση στην τελική φάση.

Ο «Λύμπε» έδειξε τον δρόμο

Η Εθνική Ανδρών δάμασε δύο πρώην δυνάμεις της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, τη Σλοβενία με 2-0 στο ΟΑΚΑ και τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη με 3-0 στην Καλαμάτα, αρχίζοντας ιδανικά τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998.

Ουσιαστικά, τα δύσκολα άρχισαν στις 9 Οκτωβρίου και 10 Νοεμβρίου 1996, όταν το συγκρότημα του Κώστα Πολυχρονίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκτός έδρας πρώτα τη Δανία και μετά την Κροατία.

Η ήττα με 2-1 στο «Πάρκεν» χαρακτηρίστηκε φυσιολογική από μία εθνική ομάδα που έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα τη «γαλανόλευκη» και που εκείνη την περίοδο διέθετε παίκτες όπως ο Πέτερ Σμάιχελ, ο Τόμας Χέλβεγκ και οι αδερφοί Λάουντρουπ.

Παραμονές του ματς στο “Μάκσιμιρ”, η τρομερή Εθνική Ελπίδων νίκησε 1-0 με γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου την αντίστοιχη κροατική στο Κάρλοβατς και, ουσιαστικά, κλείδωσε την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1998, όπου κατέλαβε τη 2η θέση.

Ιδού η σύνθεση του Γιάννη Κόλλια που έδειξε τον δρόμο στους Άνδρες: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Δερμιτζάκης, Αλεξόπουλος, Κουλακιώτης, Δέλλας, Καραγκούνης (78’ Κωστούλας), Κιάσσος, Σ. Κωνσταντινίδης (82’ Π. Κωνσταντινίδης), Λυμπερόπουλος (71’ Γκούμας), Στολτίδης.

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, ορισμένοι από τους προαναφερθέντες ανήκαν στη «χρυσή» ομάδα του 2004 και άλλοι (Λυμπερόπουλος, Στολτίδης) ήταν υποψήφιοι, αλλά «κόπηκαν» από τον Ότο Ρεχάγκελ.

Αυτή ήταν η Κροατία του 1996

Η Κροατία εκείνης της εποχής δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από καμία παραδοσιακή ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική δύναμη, όπως μαρτυρούσαν και οι αριθμοί.

Μέχρι το ματς της 10ης Νοεμβρίου με την Εθνική Ελλάδας, το νεοσύστατο συγκρότημα μετρούσε 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 6 ήττες, με συντελεστή γκολ 65-27.

Γενικώς ήταν μία απρόβλεπτη ομάδα, η οποία επί παραδείγματι στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1996 είχε επικρατήσει 2-1 εκτός έδρας της Ιταλίας, αλλά είχε υποστεί απώλεια (0-0) στο Βίλνιους από τη Λιθουανία.

Στα τελικά της προαναφερθείσας διοργάνωσης, η «Χρβάτσκα» αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη μετέπειτα νικήτρια Γερμανία κι ενώ είχε ρίξει μια ξεγυρισμένη «τριάρα» στη Δανία στη φάση των ομίλων.

Επειδή, όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ακολουθεί η σύνθεση της σπουδαίας Κροατίας, καθώς κι εκείνη της αρκετά αξιόλογης Εθνικής Ελλάδας.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς): Λάντιτς, Στάνιτς, Γιάρνι, Στίματς (52’ Σόλντο), Γέρκαν, Μπίλιτς, Ασάνοβιτς, Προσινέτσκι (73’ Βλάοβιτς), Σούκερ, Μπόμπαν, Μπόκσιτς.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολυχρονίου): Ατματσίδης, Αποστολάκης, Κασάπης, Καραταΐδης, Καλιτζάκης, Νταμπίζας, Ζαγοράκης (46’ Βλάχος), Κωνσταντινίδης, Τσιάρτας (84’ Βρύζας), Δώνης (78’ Γεωργιάδης), Νικολαΐδης.

Διαιτητής της αναμέτρησης της 10ης Νοεμβρίου ορίστηκε ο Μάριο φαν ντερ Έντε από την Ολλανδία, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Χέραρντ Χούμπερς και Έγκεν Τέιλεν.

Οι «βλακείες» του Όσιμ και ο «μη προσαρμοστικός» Τσιάρτας

Ο Κώστας Πολυχρονίου, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου είπε πως «αν οι Κροάτες κερδίσουν δύο φορές τους Δανούς στα μεταξύ τους παιχνίδια, θα τους είμαστε ευγνώμονες».

Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, από την πλευρά του, παραδέχθηκε την ταμπέλα του φαβορί που είχε η ομάδα του, ενώ χαρακτήρισε «βλακείες» όσα είχε δηλώσει ο Ίβιτσα Όσιμ περί των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Συγκεκριμένα, ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε πει ότι οι Γιουγκοσλάβοι παίκτες διαθέτουν πείσμα, πάθος, αγωνιστικότητα και μεγάλη φαντασία στο παιχνίδι τους, ενώ οι Κροάτες συμπατριώτες του μόνο τεχνική!

Ενδιαφέρον είχε και η αντίδραση του Ρόμπερτ Προσινέτσκι τόσο για τον αποκλεισμό του Πέτρου Μαρινάκη όσο και για την αγωνιστική αξία του Βασίλη Τσιάρτα.

«Δεν περίμενα να αποκλειστεί ο Μαρινάκης. Πρόκειται για παίκτη που τρέχει πάνω-κάτω και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Καμάτσο.

Όσο για τον Τσιάρτα που τον γνωρίζω και από την ΑΕΚ, πιστεύω ότι είναι τεχνίτης ποδοσφαιριστής, αλλά αγωνίζεται μόνο 10 λεπτά γιατί δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στο παιχνίδι της ομάδας του», ήταν τα λόγια του τότε άσου της Μπαρτσελόνα.

Τα «πιστόλια» του Ντέμη

Ο Πολυχρονίου προτίμησε τον Κυριάκο Καραταΐδη αντί του Μαρίνου Ουζουνίδη για τη θέση του λίμπερο, ασχέτως αν αγνοούσε τη φανέλα βασικού από τον Σεπτέμβριο του 1995.

Δικαιώθηκε διότι ήταν εξαιρετικός, όπως και όλοι οι Έλληνες διεθνείς, οι οποίοι ήθελαν να δώσουν απαντήσεις για την ειρωνεία ενός Κροάτη δημοσιογράφου και για τις αποδοκιμασίες κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ο Τσιάρτας δικαίωσε τον Προσινέτσκι ως προς την τεχνική του, διότι έβγαλε μία εξαιρετική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων και Ντέμης Νικολαΐδης, συμπαίκτης του και στην ΑΕΚ, άνοιξε το σκορ με ιδανικό πλασέ.

Ο πανηγυρισμός του μετέπειτα παράγοντα της «Ένωσης» με τα χέρια να σχηματίζουν πιστόλια σαν άλλος… Λούκι Λουκ, έμεινε στην Ιστορία, ασχέτως αν ο Σούκερ ισοφάρισε στην εκπνοή του α’ ημιχρόνου.

Ο, θεατής, Βέλιμιρ Ζάετς δεν είχε πέσει έξω στην πρόβλεψή του («η εθνική Κροατίας θα ιδρώσει για να κάμψει την αντίσταση των Ελλήνων»), με τη σημείωση ότι εν τέλει δεν την έκαμψε.

Τα μαν του μαν (Νίκος Νταμπίζας σε Άλεν Μπόκσιτς και Γιάννης Καλιτζάκης σε Νταβόρ Σούκερ) λειτουργούσαν εξαιρετικά για την Εθνική, ο Κώστας Κωνσταντινίδης δεν σταμάτησε να τρέχει στο 90λεπτο και ο Ντέμης προβλημάτιζε τους γηπεδούχους όποτε γινόταν κάτοχος της μπάλας.

Το οριζόντιο δοκάρι χρησίμευσε στο 29’, καθώς σταμάτησε το γυριστό σουτ του Μπόκσιτς, ενώ ο Ηλίας Ατματσίδης φώναξε «παρών» σε 3 τουλάχιστον περιπτώσεις, κατά κύριο λόγο στο α’ ημίχρονο.

Υπήρξαν μερικές απρόσεκτες ελληνικές μπαλιές στη μεσαία γραμμή, όμως οι Κροάτες δεν τις εκμεταλλεύθηκαν με εξαίρεση ένα άστοχο σουτ του Σούκερ στο 63ο λεπτό.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης λίγο έλειψε να.. πυροβολήσει για δεύτερη φορά στο 69’, αλλά αυτή τη φορά o Nτράζεν Λάντιτς είχε… αλεξίσφαιρο και διατήρησε το 1-1, σκορ που έμεινε μέχρι τέλους.

Ευτυχώς για την Εθνική ομάδα, το εντός περιοχής χέρι του Καλιτζάκη στο 80ό λεπτό ήταν ακούσιο, όπως πολύ σωστά συμπέρανε και ο Ολλανδός διαιτητής.

«Άξια οι Έλληνες πήραν την ισοπαλία»

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς του «Μάκσιμιρ», ο Κώστας Πολυχρονίου είπε μεταξύ άλλων: «Είχα πει ότι η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων έχει κλείσει. Κάποιος Κροάτης δημοσιογράφος μας ειρωνεύθηκε, αλλά οι απαντήσεις δίνονται μέσα στα γήπεδα.

Εμείς παίξαμε για να κερδίσουμε και όχι απλά για ένα θετικό αποτέλεσμα. Τώρα πια είμαι βέβαιος ότι θα γίνει σκληρή μάχη για την πρόκριση και, βέβαια, η Κροατία παραμένει πρώτο φαβορί».

Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, από την πλευρά του, παραδέχθηκε: «Άξια οι Έλληνες πήραν την ισοπαλία. Είναι δίκαιο το 1-1, γιατί οι παίκτες μου ήταν πολύ νευρικοί και μετά το γκολ που δεχθήκαμε, δεν μπόρεσαν να παίξουν όπως έπρεπε και όπως θέλαμε. Δεν είναι ευνοϊκή για μας η ισοπαλία, αλλά περιμένω καλύτερη συνέχεια».

Ερωτηθείς για τις αποδοκιμασίες των Κροατών κατά την ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου, προσπαθούσε να τα… μπαλώσει: «Ήταν μία αντίδραση του κόσμου, γιατί δεν ακούστηκε ούτε και ο κροατικός ύμνος την ώρα που παίχθηκε!»

Ο Μπο Γιόχανσον, ο οποίος από τον πάγκο της Καλαμάτας μεταπήδησε σε εκείνον της εθνικής Δανίας, παρακολούθησε τον αγώνα και σχολίασε: «Όχι, δεν εξεπλάγην από την εμφάνιση των Ελλήνων και το ισόπαλο αποτέλεσμα. Το ίδιο έκαναν και στο μεταξύ μας παιχνίδι, αλλά δεν ήταν και το ίδιο τυχεροί.

Ειλικρινά, δεν ξέρω αν ήταν καλό για μας αυτό το αποτέλεσμα. Θα προτιμούσα να είχε νικήσει η Κροατία, γιατί τώρα η Ελλάδα είναι και πάλι μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Για μένα κορυφαίος παίκτης ήταν ο Καλιτζάκης. Φανταστικός παίκτης, καθάρισε όλες τις φάσεις στον αέρα. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα να έχει αυτόν τον παίκτη στις τάξεις της. Πολύ καλός ήταν και ο Νταμπίζας».

Η Ελλάδα ήταν καλοστημένη και μαχητική, ενώ η Κροατία πολύ νωθρή και άνευρη, γεγονός που δεν προξενεί εντύπωση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Τσαπίδη στην «Αθλητική Ηχώ».

Αλκοόλ, πόρνες, αποδοκιμασίες στον ελληνικό εθνικό ύμνο, ναζιστικοί χαιρετισμοί… Ένα κοκτέιλ αποσύνθεσης και έντονου προβληματισμού τόσο στις τάξεις της ομάδας όσο σε εκείνες της εξέδρας των αντιπάλων.

Η κακή εμφάνιση της Κροατίας είχε ως αποτέλεσμα να τα… ακούσει ο Μπλάζεβιτς από μερίδα συμπατριωτών του που φώναζε εν χορώ «Τσίρο» είσαι αδερφή» λίγο πριν από τη λήξη.

Και μέσα σ’ όλα υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις του Νταβόρ Σούκερ, ο οποίος έμελλε να ταυτιστεί για ουκ ολίγα καλοκαίρια με τον Παναθηναϊκό, απόρροια (και) της αδυναμίας που του είχαν οι υποστηρικτές του συλλόγου για ευνόητους λόγους.

ΠΑΟΚτσήδικη ανθοδέσμη στους Κροάτες και «ντου» Αρειανών!

Η προκριματική φάση συνεχίστηκε ιδανικά για την Εθνική ομάδα, αφού στις 2 Απριλίου λύγισε με 1-0 τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη στο Σαράγεβο, με εκείνο το περίφημο φάουλ του σπεσιαλίστα Κώστα Φρατζέσκου που αξίζει να θυμηθείτε.

Οι ισοπαλίες της Κροατίας με τη Δανία (1-1) και με τη Σλοβενία (3-3) έδιναν σημαντικό αβαντάζ στην Ελλάδα, η οποία θα σφιχταγκάλιαζε την πρόκριση αν επικρατούσε στο ματς της 30ής Απριλίου 1997 στο Καυτανζόγλειο.

Δυστυχώς, η καταραμένη διχόνοια που κατασπαράσσει τη χώρα από τις… πόλεις-κράτη, εμφανίστηκε για πολλοστή φορά σε αθλητικό επίπεδο και, μάλιστα, λίγες ώρες πριν από έναν τόσο κρίσιμο αγώνα.

Οι σύνδεσμοι του Άρη κάλεσαν τα μέλη τους να συρρεύσουν στο Καυτανζόγλειο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον «συστηματικό πόλεμο που δέχεται ο σύλλογος από τα κέντρα εξουσίας της Αθήνας».

Οι οργανωμένοι του Ηρακλή, αντίθετα, θεώρησαν σωστό να υποστηρίξουν την Εθνική ομάδα, εκφράζοντας απορίες για τη στάση των «κίτρινων» και των «ασπρόμαυρων».

Υποστηρικτές του ΠΑΟΚ από τον σύνδεσμο των Συκεών είχαν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς προσέφεραν ανθοδέσμη στον Μπλάζεβιτς, προπονητή της αγαπημένης τους ομάδας τη σεζόν 1991-92, με μία επιστολή που αξίωνε τον διασυρμό της Ελλάδας από την Κροατία!

«No comment», ήταν το σχόλιο που (δεν) έκανε ο «Τσίρο» για το περιστατικό και πριν οι συμπατριώτες του δημοσιογράφοι υποβάλλουν δεύτερη σχετική ερώτηση, έσπευσε να αποχωρήσει από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς».

Γιώργος Κούδας και Κώστας Ορφανός προσπάθησαν να συμμαζέψουν λίγο την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πράγματι υπάρχει αδικία, αλλά και εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Το χειρότερο όλων, βέβαια, συνέβη στον προθάλαμο του «Μακεδονία Παλάς», όταν περίπου 50 οργανωμένοι του Άρη προπηλάκισαν τον ΓΓΑ Γιάννη Σγουρό, τον Κώστα Τριβέλλα (πρόεδρος της ΕΠΟ), ακόμη και τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κώστα Πολυχρονίου!

Οι «κίτρινοι» αξίωσαν επιτακτικά και, προφανώς, με άκομψο τρόπο να μην τιμωρηθεί η έδρα της αγαπημένης τους ομάδας από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της ελληνικής ομοσπονδίας.

Ορισμένοι υποστήριξαν ότι ο Πολυχρονίου τους είπε «καλά κάνουν και σας ρίχνουν στη Β’ Εθνική», ωστόσο ο ίδιος το διέψευσε κατηγορηματικά.

Οι οπαδοί του Άρη αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όταν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου κάλεσαν την Άμεση Δράση, ωστόσο αυτό το περιστατικό αποσυντόνισε ακόμη περισσότερο τους Έλληνες διεθνείς.

Στο Καυτανζόγλειο ήταν… Κροατία

Το βαρύ κλίμα μεταφέρθηκε και στις εξέδρες, αφενός μεν επειδή οι θεατές δεν ξεπέρασαν τους 25.000 αφετέρου δε διότι θύμιζαν περισσότερο… θεάτρου παρά γηπέδου.

Ο τραυματισμός του Νικολαΐδη στο 10ο λεπτό δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο της Εθνικής, η οποία ηττήθηκε 1-0 με γκολ του συνήθη υπόπτου Νταβόρ Σούκερ στο 74ο λεπτό και έχασε πολύτιμο έδαφος στη μάχη για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολυχρονίου): Ατµατσίδης, Αποστολάκης (46′ Κ. Κωνσταντινίδης), Νταµπίζας, Ουζουνίδης, Καραταΐδης, Κασάπης, Πουρσανίδης (80′ Αλεξανδρής), Ζαγοράκης, Δώνης, Φρατζέσκος, Νικολαΐδης (10′ Μαχλάς).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς): Λάντιτς, Γιάρνι, Γιούριτς, Ασάνοβιτς, Σίµιτς, Μπίλιτς, Σόλντο, (53′ Μάριτς), Μπόµπαν, Προσινέτσκι (74′ Βλάοβιτς), Μπόκσιτς (71′ Τσβετάνοβιτς), Σούκερ.

Κάντε like στο Facebook και follow στο Twitter για να μαθαίνετε άμεσα τις ιστορίες τoυ Sport-Retro.gr

 

Διαβάστε ακόμη:

Η γενιά των 18χρονων στο Euro 2004

«Μέναμε σε μια τρώγλη, γυρίσαμε χωρίς σεντ, μας έφαγε λεφτά το πρακτορείο». Η άλλη πλευρά του Euro 2004

«Δουλεύαμε μία εβδομάδα για το γκολ!» Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στο Sport-Retro.gr για την αξέχαστη νίκη επί της Ισπανίας

Σπανιότατες φωτογραφίες ενός θρύλου: Ο Ότο Ρεχάγκελ όπως δεν τον έχετε ξαναδεί

Video-αποκάλυψη από αγώνα της Εθνικής oμάδας με την Παλαιστίνη το 1938

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!