Με αφορμή την επικείμενη ρεβάνς μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, το Sport-Retro.gr σας θυμίζει το ντέρμπι της 10ης Φεβρουαρίου 1988. Ή αλλιώς, εκείνο με τις περισσότερες… σκιές.
Η καταγγελία του Θεολόγη Παπαδόπουλου για δωροδοκία, η επιταγή του Ντίνου Μπαλή και η δίκη σημάδεψαν τον επαναληπτικό της φάσης των «16».
Οι ομάδες
Εκ διαμέτρου αντίθετη εξέλιξη είχαν οι στόχοι του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ αναφορικά με τη σεζόν 1987-88.
Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν το πρωτάθλημα με… 0/11 νίκες κι ενώ στο ενδιάμεσο είχαν ηττηθεί 4-1 από τον Παναθηναϊκό και 6-1 από τον ΠΑΟΚ.
Ο νεοφερμένος Γιώργος Κοσκωτάς άρχισε να κάνει τη μία μεταγραφή πίσω από την άλλη, προκειμένου να σώσει τη σεζόν και τον χειμώνα ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε με παίκτες όπως ο Ντιέγκο Αγκίρε, ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, ο Γιώργος Πλίτσης, ο Νίκος Νεντίδης, ο Σάκης Μουστακίδης, ο Γιώτης Τσαλουχίδης, ο Μηνάς Χατζίδης και ο Θόδωρος Παχατουρίδης.
Η ΑΕΚ, από την πλευρά της, ακολούθησε την ΑΕΛ στην ξέφρενη πορεία της μέχρι τον τίτλο, σε ένα εξίσου επεισοδιακό πρωτάθλημα (ούρα Τσίγκοφ, τρακτέρ Λαρισαίων στους δρόμους κ.τ.λ.).
Σε συνδυασμό με τον τελικό Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, η σεζόν 1987-88 αποτελεί, αναμφίβολα, μία από τις πιο ξεχωριστές στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Παίκτες όπως ο Στέλιος Μανωλάς, ο Τζιμ Πατίκας, ο Χένρικ Νίλσεν, ο Παύλος Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Κούτουλας, ο Ράικο Γιάνγιανιν, ο Βασίλης Βασιλάκος και ο Νίκος Πιας έχουν βάλει την ΑΕΚ σε τροχιά τίτλου.
Τα… προεόρτια
Πριν από τον επεισοδιακό επαναληπτικό της 10ης Φεβρουαρίου 1988, οι Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναμετρήθηκαν στις 27 και τις 31 Ιανουαρίου.
Αρχικά, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο πρώτο ματς (σ.σ. έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη και όχι στο ΟΑΚΑ που χρησιμοποιούσαν τότε ως έδρα οι «ερυθρόλευκοι») για τη φάση των «16» και, εν συνεχεία, η «Ένωση» επικράτησε 2-0 στη Ν. Φιλαδέλφεια, σε αναμέτρηση για τη 17η αγωνιστική της Α’ Εθνικής.
Να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τους Αγροτικό Αστέρα και Ολυμπιακό Βόλου στους πρώτους δύο γύρους του Κυπέλλου, ενώ η ΑΕΚ τους Ηρακλή και Καλλιθέα αντίστοιχα.
Στο πρώτο ματς της φάσης των «16», η ομάδα του Τόζα Βεσελίνοβιτς είχε προηγηθεί με φάουλ του Βασίλη Βασιλάκου στο 24’ και εκείνη του Τάις Λίμπρεχτς είχε ισοφαρίσει στο 72’ με κοντινή προβολή του Σάκη Μουστακίδη.
Ενδεχομένως το γρηγορότερο γκολ σε ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός να σημειώθηκε σε εκείνο το 2-0 του πρωταθλήματος, όταν ο Τζιμ Πατίκας βρήκε δίχτυα σε 27’’, έπειτα από επική ατομική προσπάθεια του Στέλιου Μανωλά, προτού ο Χένρικ Νίλσεν διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα στο 49’ με πέναλτι.
«Είμαστε πια πρωταθλητές», φώναζαν τότε οι οπαδοί της ΑΕΚ, χωρίς να υπολογίζουν τόσο τη δυναμική της ΑΕΛ όσο και την τροποποίηση της παραγράφου 12 του άρθρου 32 του ΚΑΠ, η οποία επέστρεφε τους τέσσερις βαθμούς στους «βυσσινί» για την περίφημη υπόθεση Τσίγκοφ.
Η επίσκεψη του Ζαφειρόπουλου και το ματς
Το ντέρμπι της 10ης Φεβρουαρίου βρίσκεται προ των πυλών και ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος επισκέφθηκε τους παίκτες της ΑΕΚ σε μία από τις τελευταίες προπονήσεις.
Σκοπός του ήταν να συζητήσει μαζί τους για όσα… περίεργα ακούγονταν περί μειωμένης απόδοσής τους στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό.
Στο μεταξύ, στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Γιάννης Γούναρης είχε αντικαταστήσει τον Τάις Λίμπρεχτς και φιλοδοξούσε να κατακτήσει το Κύπελλο, προκειμένου να διασκεδάσει σε έναν βαθμό τις εντυπώσεις για τη χειρότερη σεζόν της Ιστορίας του στο πρωτάθλημα.
Προτού γίνει η σχετική αναφορά στον επαναληπτικό, καλό θα είναι να επισημανθεί ότι εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός κατέγραψε μόλις δύο (!) εκτός έδρας νίκες στο πρωτάθλημα και, μάλιστα, μαζεμένες (2-1 τον Άρη, 2-1 τον ΟΦΗ).
Ωστόσο, ύστερα από την ήττα με 2-0 από τον Πανιώνιο στις 7 Φεβρουαρίου (σ.σ. τρεις ημέρες πριν από τη ρεβάνς με την ΑΕΚ), οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν μόλις μία φορά, από τον Ηρακλή, κατέγραψαν τις 6 από τις συνολικά 9 επικρατήσεις τους στην Α’ Εθνική και τερμάτισαν στην 8η θέση.
Η ΑΕΚ, αντίθετα, ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 13 νίκες και μόλις 2 ισοπαλίες στην έδρα της, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση πίσω από την ΑΕΛ.
Οι συνθέσεις της ρεβάνς:
ΑΕΚ (Τόζα Βεσελίνοβιτς): Παπαδόπουλος, Πεππές, Χατζής, Βασιλόπουλος, Κούτουλας, Μανωλάς, Μαυροδήμος, Βασιλάκος (63’ Χατζόπουλος), Σαββίδης (69’ Δίντσικος), Νίλσεν, Πατίκας.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Γούναρης): Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Μίχος, Μπανιώτης, Νεντίδης, Χατζίδης (46’ Ξανθόπουλος), Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Φούνες, Μουστακίδης (70’ Δρακόπουλος), Μητρόπουλος.
Μόλις στο 12ο λεπτό, ο Τάσος Μητρόπουλος σούταρε υπό πίεση, η μπάλα κόντραρε και στρώθηκε στον Μηνά Χατζίδη, ο οποίος άνοιξε το σκορ με πλασέ εντός μεγάλης περιοχής.
Με τη συμπλήρωση 37 λεπτών, ο Γιώργος Σαββίδης εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Ηλίας Ταληκριάδης έκανε άστοχη έξοδο στο ντεμπούτο του και ο Σωτήρης Μαυροδήμος ισοφάρισε με κοντινή κεφαλιά.
Τότε, μάλιστα, προκλήθηκε ένταση σε θύρα μεταξύ οπαδών και ανδρών των ΜΑΤ, χωρίς ωστόσο να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένα δυνατό φάουλ του Βασίλη Βασιλάκου που απέκρουσε σε κόρνερ ο Ταληκριάδης ήταν η πρώτη (και τελευταία για την ΑΕΚ) αξιόλογη φάση του β’ ημιχρόνου.
«ΑΕΚ Κύπελλο», φώναζαν οι οπαδοί της «Ένωσης», προτού σαστίσουν με το δοκάρι του Γιώτη Τσαλουχίδη στο 60’ (κεφαλιά) και «παγώσουν» λίγες στιγμές αργότερα με το γκολ του Τάσου Μητρόπουλου.
Το ρολόι σημάδευε το 61ο λεπτό, όταν ένα ακόμη κόρνερ του Νίκου Τσιαντάκη έδωσε την ευκαιρία στον αμαρκάριστο «Ράμπο» να δώσει εκ νέου το προβάδισμα στον Ολυμπιακό με κοντινή κεφαλιά.
Η σεμνή τελετή έλαβε τέλος στο 75’, έπειτα από λάθος πάσα του Γιώργου Πεππέ, κόψιμο του Στράτου Αποστολάκη, πάσα του Μητρόπουλου και πλασέ του Φούνες.
Ο Θεολόγης Παπαδόπουλος έφερε ευθύνη στο δεύτερο και το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού, ενώ, γενικώς, η αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ δεν ήταν καθόλου καλή.
Το τελευταίο δεκάλεπτο είχε συγκινήσεις, αρχής γενομένης από το δεύτερο δοκάρι των «ερυθρολεύκων» στο 82’ με το κοντινό σουτ του Φούνες στο δεξί δοκάρι.
Δύο λεπτά αργότερα, ένα δυνατό φάουλ του Νίλσεν στον Πέτρο Ξανθόπουλο προκάλεσε ένταση, αφού ο Μητρόπουλος «γκρέμισε» τον άσο της ΑΕΚ με το σώμα, ο Μανωλάς απώθησε τον «Ράμπο», ο οποίος περικυκλώθηκε από «κιτρινόμαυρους», τη στιγμή που ο Αποστολάκης έδωσε μια «ψιλή» στον Νίλσεν.
Αποτέλεσμα: Ο διαιτητής Νικάκης απέβαλε τους Μανωλά και Μητρόπουλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμυντικός της «Ένωσης» είχε αντικρίσει κόκκινη κάρτα και στο πρόσφατο ματς πρωταθλήματος.
Τα γεγονότα
Η λήξη του αγώνα βρήκε τους παίκτες της ΑΕΚ στα αποδυτήρια υπό τον φόβο ότι οι εκνευρισμένοι οπαδοί θα εισβάλλουν με άγριες διαθέσεις κι ενώ νωρίτερα ο Ζαφειρόπουλος είχε προπηλακιστεί στα επίσημα.
Τις επόμενες ημέρες ακούστηκαν ένα σωρό εικασίες για το παρασκήνιο αυτής της αναμέτρησης, οι οποίες δεν αξίζει να αναφερθούν – αντιθέτως είναι προτιμότερο να μιλήσουν τα πραγματικά γεγονότα.
1.Πριν από το πρόσφατο ματς της Πάτρας, όπου η ΑΕΚ έχασε 2-1 από την Παναχαϊκή, ο πρόεδρος Άρης Λουκόπουλος κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας του αμυντικού Λεωνίδα Βόσδου, αλλά οι δικαστές απεφάνθησαν ότι η ιστορία ήταν «εφεύρεση» του προέδρου των γηπεδούχων, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα έντασης, με συνέπεια να τον τιμωρήσουν για έξι μήνες.
2.Παύλος Παπαϊωάννου και Πολύβιος Χατζόπουλος δεν αγωνίστηκαν βασικοί στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, ενώ το καλοκαίρι ο Βασιλάκος αποχώρησε και μεταπήδησε στον Πανιώνιο.
3.Ο Θεολόγης Παπαδόπουλος κατήγγειλε ότι ο πρώην συμπαίκτης του Ντίνος Μπαλής τον προσέγγισε και του προσέφερε επιταγή 10.000.000 δραχμών.
4.Εκατοντάδες οπαδοί έδωσαν το «παρών» στην προπόνηση της επόμενης ημέρας, προπηλάκισαν τον Βεσελίνοβιτς και τα «έχωσαν» στους παίκτες.
5.«Ζήτω το ουροπρωτάθλημα και το δολλαριοκύπελλο», ανέφερε ένα πανό του συνδέσμου των Ν. Λιοσίων σε επικείμενο ματς, με αφορμή τις υποθέσεις Τσίγκοφ και Μπαλή-Παπαδόπουλου.
6.Ο Θεολόγης Παπαδόπουλος αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους συμπαίκτες του και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την ΑΕΚ.
7.Ο Ντίνος Μπαλής κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία, αλλά δεν κατονόμασε ούτε τους ποδοσφαιριστές που προσέγγισε ούτε ποιοι κρύβονταν πίσω από αυτήν την υπόθεση.
8.Ο Θεολόγης Παπαδόπουλος αθωώθηκε λόγω ελλιπών αποδεικτικών στοιχείων κι εν συνεχεία μεταπήδησε στον Πανιώνιο, όπως ο Βασιλάκος.
Χωρίς τίτλο
Η καταδικαστική ήττα στην Πάτρα, ο πολυσυζητημένος αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό και η υποχώρηση της αθλητικής δικαιοσύνης στην υπόθεση Τσίγκοφ είχαν ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς τίτλο.
Όταν πια την τελευταία αγωνιστική, στο ματς με τον Ηρακλή, οι άνδρες των ΜΑΤ εισέβαλαν στη θύρα των οργανωμένων οπαδών της «Ένωσης», ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος παραιτήθηκε από την προεδρία, αφού προηγουμένως είχε «κλείσει» τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για διάδοχο του Βεσελίνοβιτς.
Ο «Μίστερ Ζήτα», όπως αποκαλείτο από τα ΜΜΕ λόγω της εταιρείας «Zita Hellas» που ήταν ιδιοκτήτης, διατήρησε πάντως τις μετοχές του μέχρι το 1992 και ευτύχησε να πανηγυρίσει τα πρωταθλήματα του 1989 και του 1992.
Τα καλύτερα, σε διάρκεια, χρόνια της ΑΕΚ θα έρχονταν από το 1988 μέχρι το 1998. Με τα 4 πρωταθλήματα, τα 2 Κύπελλα και τις 2 διαδοχικές πορείες ως την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
Ο Ολυμπιακός, αντίθετα, θα έπρεπε να περιμένει ακόμα 9 ολόκληρα χρόνια για ένα πρωτάθλημα. Τα «πέτρινα χρόνια» είχαν μόλις αρχίσει…
Διαβάστε ακόμη:
Διακοπή στο Ποδηλατοδρόμιο: Το πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Κύπελλο ήταν επεισοδιακό