Αν η Εθνική Ανδρών μπάσκετ αποτελεί την «επίσημη αγαπημένη» των Ελλήνων φιλάθλων, τότε το πόλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… «επίσημο λατρεμένο».
Ο λόγος είναι ότι στο συγκεκριμένο σπορ έχουν καταγραφεί πολλές επιτυχίες και από τα δύο φύλα, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Επιπλέον, η Εθνική Γυναικών πόλο ήταν το πρώτο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα.
Ακριβώς 14 χρόνια μετά το ασημένιο στους Αγώνες της Αθήνας, το Sport-Retro.gr θυμίζει στους αναγνώστες του τη «γαλανόλευκη» ρότα μέχρι τον τελικό-θρίλερ κόντρα στην Ιταλία.
«Χλωμή» πρόκριση
Μέχρι τη διοργάνωση του Σίδνεϊ το 2000, η ΔΟΕ δεν είχε αναγνωρίσει το πόλο Γυναικών ως ολυμπιακό άθλημα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 1996 είχε πραγματοποιηθεί ένα τουρνουά «Ολυμπιακού Έτους» στην Ολλανδία, όπου η Εθνική Ελλάδας είχε καταλάβει την 4η θέση.
Επισήμως, η «γαλανόλευκη» είχε ως highlights την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1995 (Αυστρία) και σε εκείνο του 2001 (Ουγγαρία).
Το 2004 συμπεριλήφθηκε στον 1ο προκριματικό όμιλο με αντιπάλους την Αυστραλία, την Ιταλία και το Καζακστάν, ενώ στον 2ο υπήρχαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουγγαρία και ο Καναδάς.
Η δύσκολη νίκη επί του Καζακστάν με 8-6 (2 γκολ η Αντιγόνη Ρουμπέση), ουσιαστικά, χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του 58χρονου Κούλη Ιωσηφίδη.
Ακολούθησε η βαριά ήττα από την Ιταλία με 7-2, ενώ την τελευταία αγωνιστική επέδειξε τάσεις αυτοχειρίας κόντρα στην Αυστραλία, με συνέπεια το υπέρ της 7-4 από το ημίχρονο να μετατραπεί σε 7-7 (από 2 γκολ οι Δήμητρα Ασιλιάν και Γεωργία Λάρα).
Συνεπώς, η Αυστραλία κατέλαβε την 1η θέση με 5 πόντους, η Ιταλία τη 2η με 4 και η Ελλάδα την 3η με 3, προς απογοήτευση του Καζακστάν που εγκατέλειψε με «κουλούρι» στη βαθμολογία.
Στην 3η αγωνιστική του 2ου προκριματικού ομίλου, οι ΗΠΑ νίκησαν τη Ρωσία (8-4) στη μάχη για την πρωτιά και η Ουγγαρία τον Καναδά (5-4) σε εκείνη για το εισιτήριο στα προημιτελικά.
Σόκαρε τη Ρωσία, αποκαθήλωσε την Αυστραλία
Στις 22 Αυγούστου 2004, η Εθνική Γυναικών έπιασε εξαιρετική απόδοση κόντρα στη «χάλκινη» Ρωσία του Σίδνεϊ και με το άνετο 7-4 πέρασε στα ημιτελικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το τέλος του γ’ οκταλέπτου βρήκε τις παίκτριες του Ιωσηφίδη στο +5, με αποτέλεσμα στην τελευταία περίοδο να αφήσουν το γκάζι.
Η Κική Λιόση και η Αντιγόνη Ρουμπέση σημείωσαν από 2 γκολ, ενώ Δήμητρα Ασιλιάν, Ευτυχία Καραγιάννη και Κατερίνα Οικονομοπούλου προσέθεσαν από ένα.
Στο μεταξύ, ο Καναδάς επικρατούσε 10-4 του Καζακστάν στη μάχη της παρηγοριάς για την 7η θέση, ενώ η Ιταλία απέκλειε τη σπουδαία Ουγγαρία με 8-5.
Στις 24 Αυγούστου 2004, οι Ελληνίδες αποκαθήλωσαν τη «χρυσή» ομάδα του Σίδνεϊ, την Αυστραλία, και μάλιστα με το εντυπωσιακό 6-2!
Ρουμπέση (2) και Καραγιάννη, Κοζομπόλη, Μωραϊτίδου, Οικονομοπούλου σημείωσαν τα γκολ των νικητριών, οι οποίες πήραν άριστα στην αμυντική λειτουργία.
Λίγο νωρίτερα, η Ιταλία είχε πραγματοποιήσει επική ανατροπή κόντρα στις ΗΠΑ, αφού το 2-4 της γ’ περιόδου είχε μετατραπεί σε 6-5.
Το ίδιο πρωινό η Ρωσία είχε λυγίσει με 12-11 την Ουγγαρία στην παράταση του πιο χορταστικού αγώνα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και είχε καταλάβει την 5η θέση.
Λύγισε στην παράταση
Στις 26 Αυγούστου, οι ΗΠΑ επικράτησαν 6-5 της Αυστραλίας και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, ενώ λίγο αργότερα, στις 18:15, η Εθνική ρίχτηκε στη μάχη για το χρυσό με αντίπαλο την Ιταλία στο κατάμεστο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.
Οι «ατζούρι» προηγήθηκαν με γκολ της Μαρτίνα Μιτσέλι, όμως στη συνέχεια ανέλαβε δράση η Κική Λιόση, η οποία συνολικά έβαλε 5 γκολ, κέρδισε τα 5 από τα 6 σπριντ και κατέγραψε 2 κλεψίματα.
Η Εθνική προηγήθηκε 7-6, αλλά οι Ιταλίδες ισοφάρισαν σε 7-7 και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση από τη στιγμή που έμεινε ανεκμετάλλευτη η τελευταία επίθεση με παίκτρια παραπάνω.
Η Λιόση έγραψε το 8-7 και η Οικονομοπούλου το 9-7 στο 1:38 της α’ περιόδου της παράτασης, με συνέπεια η ομάδα του Ιωσηφίδη να αγγίξει το χρυσό μετάλλιο.
Ανέλπιστα, η Μελάνια Γκρέγκο μείωσε άμεσα με τη βοήθεια της Μελιδώνη και στα 11’’ η Τάνια ντι Μάριο ισοφάρισε σε 9-9 με δυνατό σουτ.
Στα 02:05 της β’ περιόδου, η Γκρέγκο έφτασε τα 3 γκολ, όσα είχε και η Μιτσέλι, βάζοντας την Ιταλία σε θέση οδηγού για την ολυμπιακή πρωτιά.
Εν τέλει, το σκορ δεν μεταβλήθηκε στο φινάλε και η γειτονική χώρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 10-9, χωρίς ωστόσο αυτό να εμποδίσει τους Έλληνες φιλάθλους να αποθεώσουν τις παίκτριες του Ιωσηφίδη.
Τα οκτάλεπτα: 3–2, 3–3, 0–1, 1–1 Παράταση: 2–2, 0–1
ΕΛΛΑΔΑ: Λιόση 5, Μωραϊτίδου 3, Οικονομοπούλου 1.
ΙΤΑΛΙΑ: Μιτσέλι 3, Γκρέγκο 3, Τζάνκι 1, Ντι Μάριο 1, Μαλάτο 1, Μποσούργκι 1.
«Το παιχνίδι χάθηκε στα σημεία. Θέλω να συγχαρώ τα παιδιά. Παίξαμε έναν μεγάλο τελικό, φτάσαμε στην παράταση, προηγήθηκαμε, «φάγαμε» δύο αυτογκόλ, αλλά όχι ότι πήγαμε στην πηγή και νερό δεν ήπιαμε. Και στην πηγή πήγαμε και νερό ήπιαμε. Δεν ήπιαμε όσο θα μπορούσαμε. Έτσι είναι το παιχνίδι. Είναι μια Ολυμπιάδα», δήλωσε ο κόουτς Ιωσηφίδης.
«Παλέψαμε με όλη μας την καρδιά. Φτάσαμε στα τελευταία τρία λεπτά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στεναχωρημένοι, απλά είναι η ένταση του αγώνα τώρα. Ένα αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ό,τι καλύτερο. Δεν το περίμενε ποτέ και κανένας. Απλά όταν φτάνεις σε αυτήν τη στιγμή θέλεις το χρυσό και δεν σου αρκεί τίποτε άλλο», προσέθεσε η πρώτη σκόρερ του τελικού Κική Λιόση.
«Οι Ελληνίδες πολίστριες με την εκπληκτική τους πορεία, χάρισαν στην Ελλάδα την υψηλότερη μέχρι σήμερα ολυμπιακή διάκριση σε ομαδικό άθλημα και μας έκαναν όλους υπερήφανους. Στον ομοσπονδιακό προπονητή, στις αθλήτριές μας, σε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά γι’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η «ασημένια» ομάδα της Αθήνας με προπονητή τον Κούλη Ιωσηφίδη: Γεωργία Ελληνάκη, Δήμητρα Ασιλιάν, Αντιόπη Μελιδώνη, Αγγελική Καραπατάκη, Κική Λιόση, Σταυρούλα Κοζομπόλη, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Αντιγόνη Ρουμπέση, Ευαγγελία Μωραϊτίδου, Ευτυχία Καραγιάννη, Γεωργία Λάρα, Αντωνία Μωραΐτη, Ανθούλα Μυλωνάκη.