Η ποδοσφαιρική ΑΕΛ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερηφάνεια για τη μοναδικότητα του 1988, του πιο ξεχωριστού πρωταθλήματος στην Ιστορία της Α’ Εθνικής.
Ο μπασκετικός Άρης του 1998 δεν υστερεί, μηδέ φέρεται με απαξίωση προς τους θριάμβους επί του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στο Κύπελλο Ελλάδας, αφού δεν ήταν πια η θρυλική ομάδα των 80s’, αλλά εκείνη των απλήρωτων και των φευγάτων παικτών.
Ωστόσο, ο μπασκετικός Πανιώνιος του 1991 έχει μεγαλύτερη ταύτιση με την ποδοσφαιρική ΑΕΛ του 1988, λόγω της προαναφερθείσας μοναδικότητας.
Στις 10 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, το καμάρι της Νέας Σμύρνης έκαμψε την αντίσταση του τρομερού ΠΑΟΚ με 73-70 και κατέκτησε τον πρώτο (και τελευταίο μέχρι σήμερα) τίτλο της Ιστορίας του: το Κύπελλο Ελλάδας.
Η διάκριση αυτή αποκτά τεράστια αξία από τη στιγμή που ο «δικέφαλος» προερχόταν από τον θρίαμβο της Γενεύης, το Κύπελλο Κυπελλούχων που πανηγύρισε στις 26 Μαρτίου.
Ενδεικτικό της δίψας των φιλάθλων για να παρακολουθήσουν αυτόν τον πρωτότυπο τελικό στο ΣΕΦ ήταν ότι εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια, ασχέτως αν αφενός υπήρχε ποδοσφαιρική δράση και αφετέρου ο τελικός διεξήχθη μεσοβδόμαδα (Τετάρτη).
Οι φιναλίστ
Οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ επιτάσσουν το αφιέρωμα να αρχίσει από τον ηττημένο του τελικού, τον ΠΑΟΚ, ο οποίος μετρούσε επτά χρόνια χωρίς εγχώριο τίτλο.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας τελικός έχει τις δικές του ιδιομορφίες. Σε τέτοιους αγώνες δεν υπάρχουν φαβορί. Το γεγονός ότι νικήσαμε δύο φορές φέτος τον Πανιώνιο και μάλιστα εύκολα, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει.
Χρειάζεται να παίξουμε σοβαρά και ψυχωμένα. Γνωρίζουμε τον αντίπαλό μας, όπως μας γνωρίζει κι αυτός. Θα
προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Οι φίλοι μας κι εμείς διψάμε για έναν τίτλο επί ελληνικού εδάφους», είχε πει ο προπονητής Ντούσαν Σάκοτα.
Ποιοι διψούσαν για το Κύπελλο; Ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο Κεν Μπάρλοου, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Τζον Κόρφας, ο πιτσιρικάς Νίκος Μπουντούρης… Δεν το έλεγες και κακό το ρόστερ.
Η αποστολή του ΠΑΟΚ έφτασε δύο ημέρες πριν από τον τελικό στην Αθήνα, αλλά το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι παίκτες του δεν γυμνάστηκαν γιατί οι πόρτες του κλειστού στο Μετς ήταν κλειστές.
Κατά συνέπεια, αρκέστηκαν στην παρακολούθηση video από το ματς του Πανιωνίου με την ΑΕΚ και την παραμονή του αγώνα έκαναν διπλή προπόνηση.
Αναφορικά με τους φιλάθλους του «δικεφάλου», περισσότεροι από 3.000 προτίμησαν την κάθοδο από το ποδοσφαιρικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας.
Στον αντίποδα, ο Πανιώνιος του Βλάντο Τζούροβιτς διέθετε ένα ισχυρό σύνολο με τον θρυλικό Φάνη Χριστοδούλου, τον σπουδαίο διεθνή σουτέρ Γιώργο Γάσπαρη, τον Τζον Χάντσον που κατεδάφισε την μπασκέτα στο All Star Game του 1992 κ.ά.
Απών από τον τελικό ήταν ο Νίκος Λινάρδος, ενώ ο ομογενής γκαρντ Πιτ Μπάλις ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή.
Ο Τζούροβιτς, κάτοχος δύο πρωταθλημάτων Γιουγκοσλαβίας έχρισε φαβορί τον ΠΑΟΚ, στάθηκε στο κενό των… αιθέρων με την απουσία του μέλος της «χρυσής» Εθνικής του 1987 και εξέφρασε την ανησυχία του για το «μεγάλο ΣΕΦ» σε σχέση με το κλειστό της Νέας Σμύρνης.
Περισσότεροι από 5.000 φίλαθλοι προμηθεύτηκαν εισιτήριο από τα γραφεία του Πανιωνίου, ενώ τους μοιράστηκαν εκατοντάδες πλαστικές σημαίες, τρομπόνια, κόρνες και μπλε-κόκκινα χαρτάκια.
Τέλος, να σημειωθεί ότι για να φτάσουν στον τελικό του ΣΕΦ, ο τυπικά γηπεδούχος ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Α.Σ. Παπάγου, το Περιστέρι και τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Πανιώνιος τον Ιωνικό Νικαίας, τον Φίλιππο Θεσσαλονίκης και την ΑΕΚ.
Μικρά-μικρά
Το ΣΕΦ γέμισε ασφυκτικά από φιλάθλους, ενώ το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν οι Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (υφυπουργός Αθλητισμού), Σωτήρης Κούβελας (υπουργός Εσωτερικών), Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος (δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Στέλιος Σφακιανάκης (πρώην ΓΓΑ), Ισίδωρος Κούβελος (γενικός αρχηγός & αντιπρόεδρος του Πανιωνίου) και, βέβαια, οι πρόεδροι Γεράσιμος Βεντούρης (Πανιώνιος)-Νίκος Βεζυρτζής (ΠΑΟΚ).
Επίσης, οι προπονητές Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου (ομοσπονδιακός), Κώστας Πολίτης, Χρήστος Ιορδανίδης, Μάκης Δενδρινός, καθώς και αρκετοί βετεράνοι παίκτες.
Πριν από το τζάμπολ πραγματοποιήθηκε ένας ακόμη τελικός μεταξύ των περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, με νικήτρια την πρώτη.
Τα δυσάρεστα γεγονότα δεν έλειψαν, αφού δύο ώρες πριν από το τζάμπολ τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στο παρκέ και περιέφεραν μια βουλγαρική σημαία, ενώ μερικοί του Πανιωνίου τους πέταξαν κέρματα.
Παράλληλα, κάποιοι υποστηρικτές των «κυανέρυθρων» δεν σεβάστηκαν την ενός λεπτού σιγή για τον Γιάννη Δέδε, γιο του αντιπροέδρου της ΕΟΚ Παντελή Δέδε, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα.
Το ματς
Το γρήγορο τρίτο φάουλ του Γιώργου Μακαρά δεν εμπόδισε τον ΠΑΟΚ να πάρει τα ηνία του αγώνα για μεγάλο διάστημα, ώσπου ένα φόλοου του Χάντσον έβαλε σε θέση οδηγού τον Πανιώνιο, προτού ο Παναγιώτης Φασούλας ευστοχήσει σε δύο βολές και διαμορφώσει το 35-34 υπέρ της ομάδας του στο φινάλε του α’ ημιχρόνου.
Μία τεχνική ποινή στον Βλάντο Τζούροβιτς εξαγρίωσε τους οπαδούς των «κυανέρυθρων», οι οποίοι πέταξαν αντικείμενα στους αναπληρωματικούς του «δικεφάλου» και οδήγησαν τους Σταύρο Δουβή-Θανάση Γιοχαλή σε πεντάλεπτη διακοπή.
Ο Φάνης Χριστοδούλου κλήθηκε από τους διαιτητές να συστήσει ηρεμία στους φιλάθλους του Πανιωνίου μέσω μικροφώνου της γραμματείας.
Ο Μπρούγος αποδείχθηκε ο πιο καθοριστικός παίκτης, καθώς πήρε το ριμπάουντ σε χαμένη βολή του Μακαρά, σκόραρε στον αιφνιδιασμό + τη βολή και έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στην ομάδα του.
Ο πολύτιμος Γάσπαρης ευστόχησε σε 1+1 βολές, διαμόρφωσε το 71-68 και αμέσως έκανε φάουλ στον Κόρφα για να αποφευχθεί το τρίποντο στα 7’’.
Ο πλέι μέικερ του ΠΑΟΚ ευστόχησε με τη σειρά του, ομοίως και ο Γάσπαρης σε άλλο ένα σετ βολών και ο Πανιώνιος πήρε το Κύπελλο με 73-70.
ΠΑΟΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Σταυρόπουλος 5, Πρέλεβιτς 19, Μπάρλοου 20, Κόρφας 16, Παπαχρόνης, Φασούλας 7, Ιωάννου, Μακαράς 3, Κατσίκης, Μπουντούρης.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλάντο Τζούροβιτς): Χριστοδούλου Φ. 19, Γάσπαρης 20, Μπρούγος 12, Χριστοδούλου Χρ., Χάντσον 18, Παναγόπουλος, Χουγκάζ, Μποσγανάς 4, Μπάλις, Παναγόπουλος, Μπάλας.
Διαιτητές: Δουβής-Γιοχαλής.
Στη μνήμη του Βαρίκα
Ο Ανδρέας Βαρίκας υπήρξε ο αναμορφωτής του τμήματος μπάσκετ του Πανιωνίου, το οποίο έφτασε μέχρι τους τελικούς της Α1 το 1987 (σ.σ. ένας έγινε γιατί υπολογίστηκαν και οι δύο νίκες του ακαταμάχητου Άρη στην κανονική περίοδο) και τον τελικό Κυπέλλου του 1977.
Ο χαμός του σε ηλικία μόλις 45 ετών τον Αύγουστο του 1990 γέμισε θλίψη το «κυανέρυθρο» στρατόπεδο και όχι μόνο, με συνέπεια το Κύπελλο του 1991 να αφιερωθεί στη μνήμη του.
Ο Γεράσιμος Βεντούρης από την αγωνία κρατούσε κλειστά τα μάτια του στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού, όμως με τη λήξη έγινε ένα με επώνυμους και ανώνυμους οπαδούς του Πανιωνίου.
Μαζί με τους υπόλοιπους «κυανέρυθρους» πανηγύρισε και η «φουρνιά» του 1977 με τους παίκτες που έπαιξαν στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό (σ.σ. Ράπης, Μίσσας, Δενδρινός, Φωτεινός, Παπαδάκης, Τσικίμης, Τσαντίκος, Κοσμόπουλος, Παύλου, Παναγιωτόπουλος η τότε ομάδα) για τους οποίους είχε στηθεί μία ειδική εξέδρα.
Όπως είναι φυσικό, η πλατεία της Νέας Σμύρνης έζησε ημέρες 1979, τότε που η ποδοσφαιρική ομάδα είχε κατακτήσει το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας της Ιστορίας της.
Το 1995 οι δύο ομάδες διασταύρωσαν άλλη μια φορά τα ξίφη τους σε τελικό Κυπέλλου, όμως αυτή τη φορά ο νικητής φορούσε ασπρόμαυρα και όχι κυανέρυθρα.
Μακάρι το ελληνικό μπάσκετ να ξαναγίνει πιο πληθωρικό, με περισσότερους αγωνιστές, πρωταγωνιστές και ανταγωνιστές. Μακάρι ο Πανιώνιος να αποκτήσει ξανά έναν Φάνη, ο ΠΑΟΚ έναν Πρέλεβιτς κι έναν Φασούλα…
*Oι φωτογραφίες προέρχονται από την εφημερίδα “Αθλητική Ηχώ”