Είθισται όταν αλλάζει ο χρόνος να δημιουργούνται τηλεοπτικά και διαδικτυακά αφιερώματα με τα κορυφαία αθλητικά bloopers, τα οποία σκορπούν άφθονο γέλιο.
Το Sport-Retro.gr προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αφού βάσει ενός παλιού αφιερώματος της εφημερίδας “Guardian”, εντόπισε 30 τρελές/σπαρταριστές/απίστευτες ιστορίες των σπορ.
Η αρχή γίνεται την Πρωτοχρονιά του 2018 με τα πρώτα 10 αξιοπερίεργα περιστατικά, ενώ τα υπόλοιπα θα δημοσιευθούν στις 2 και 3 Ιανουαρίου.
***
O ιερέας που διατάραξε τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο
Ο Βραζιλιάνος δρομέας Βάντερλεϊ ντε Λίμα είχε διανύσει περίπου τα 3/4 του Ολυμπιακού Μαραθωνίου της Αθήνας το 2004, όταν ο Ιρλανδός ιερέας Κορνέλιους Χόραν ξεπήδησε από το κοινό και του επιτέθηκε.
Ο αθλητής ανέκτησε την ψυχραιμία του, συνέχισε και τελικά τερμάτισε 3ος, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο αν δεν δεχόταν την επίθεση.
Το 2003 ο Χόραν είχε εισέλθει στην πίστα του Σίλβερστοουν στο Grand Prix της Μεγάλης Βρετανίας και η ζωή του σώθηκε ως εκ θαύματος, αφού τα μονοθέσια έτρεχαν με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 200 χιλιόμετρα την ώρα!
Τότε κρατούσε μια επιγραφή, η οποία έφερε το μήνυμα: «Διαβάστε τη Βίβλο. Στη Βίβλο βρίσκεται η αλήθεια».
H δολοφονία του Εσκομπάρ
Η εθνική ομάδα της Κολομβίας σαγήνευε τα πλήθη στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ το 1994 και η εμφατική νίκη της με 5-0 επί της Αργεντινής οδήγησε πολλούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πελέ, να τη χρίσουν απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.
Παρ’ όλα αυτά, στη φάση των ομίλων ήταν… σκιά του εαυτού της και αφού γνώρισε την ήττα με 3-1 από τη Ρουμανία, χρειαζόταν τουλάχιστον μία ισοπαλία απέναντι στις ΗΠΑ για να παραμείνει «ζωντανή» στη διοργάνωση.
Στο 34ο λεπτό της αναμέτρησης ο αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ σημείωσε αυτογκόλ, μέσω του οποίου οι Αμερικανοί σφράγισαν τη νίκη με 2-1.
Ο άτυχος ποδοσφαιριστής όταν επέστρεψε στην πατρίδα του δήλωσε ότι ο αποκλεισμός της Κολομβίας δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου και ότι η ζωή συνεχίζεται, ωστόσο, εξαιτίας αυτού του αυτογκόλ ο κύκλος της δικής του ζωής θα έκλεινε έπειτα από 10 μέρες στην πόλη Μεντεγίν.
Στο γκαράζ ενός εστιατορίου 3 άντρες «φύτεψαν» στο στήθος και στο κεφάλι του 12 σφαίρες για καθεμιά εκ των οποίων φώναζαν «γκολ».
Στην υπόθεση της δολοφονίας του υπάρχουν μέχρι και σήμερα ερωτηματικά, καθώς δεν έχει εξακριβωθεί αν επρόκειτο για οργισμένους φιλάθλους ή για μέλη συμμορίας παράνομου στοιχηματισμού που, λόγω της ήττας της Κολομβίας, έχασε πολλά χρήματα.
H πισώπλατη μαχαιριά στη Μόνικα Σέλες
Η Μόνικα Σέλες, μία από τις πιο διάσημες τενίστριες στην Ιστορία του αθλήματος, γεννήθηκε από Ούγγρους γονείς στη Γιουγκοσλαβία τον Δεκέμβριο του 1973.
Στα 17 της δέσποζε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και μέχρι το 1993 είχε κερδίσει 8 τίτλους Grand Slam, όλους όσους διεκδίκησε, εξαιρουμένων αυτών του Wimblendon το 1991 και το 1992.
Το μέχρι τότε ρεκόρ των 10 τίτλων της Στέφι Γκραφ άρχισε να απειλείται από την ανοδική πορεία της Σέλες, γεγονός που οδήγησε τον Γκίντερ Πάρχε, φανατικό υποστηρικτή της Γερμανίδας, να προβεί σε μία ακραία πράξη.
Τον Απρίλιο του 1993 η Σέλες κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο Αμβούργο τη Μαγκνταλένα Μαλέεβα, στο πλαίσιο των ημιτελικών του γερμανικού Open.
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ο Πάρτσε όρμησε από τις κερκίδες στο τερέν χωρίς να γίνει αντιληπτός και μαχαίρωσε πισώπλατα τη Γιουγκοσλάβα τενίστρια!
Η 5 εβδομάδων απουσία της επανέφερε την Γκραφ στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε εσφαλμένα να αφήσει ατιμώρητο τον ψυχοπαθή θαυμαστή της.
Η Σέλες (ως Αμερικανίδα πολίτης) επανήλθε στη δράση το 1995 και έναν χρόνο μετά κατέκτησε το Αυστραλιανό Open, χωρίς ωστόσο να είναι το ίδιο καλή.
Mε αιωρόπτερο σε αγώνα πυγμαχίας
Την 6η Νοεμβρίου 1993 ο Ρίντικ Μπόου και ο Εβάντερ Χόλιφιλντ διεκδικούσαν τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών στο «Caesars Palace» του Λας Βέγκας.
Ο πρώην αλεξιπτωτιστής Τζέιμς Μίλερ, περισσότερο γνωστός με το παρατσούκλι «Fan Man», συνήθιζε να κάνει αισθητή την παρουσία του σε αρκετές αθλητικές διοργανώσεις, όπως συνέβη και εκείνο το βράδυ.
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο 7ος γύρος της μάχης, προσγειώθηκε στο πρώτο σχοινί του ρινγκ με ένα μηχανοκίνητο αιωρόπτερο (σ.σ. τύπος αλεξίπτωτου που τροφοδοτείται με ενέργεια από έναν τεράστιο ανεμιστήρα).
Οι ιμάντες του αιωροπτέρου μπλέχτηκαν στους προβολείς και το ένα του πόδι πιάστηκε στα σκοινιά του ρινγκ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτεί και κατ’ επέκταση να δεχτεί άγρια επίθεση από τους σωματοφύλακες του Μπόου.
Τελικά μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο κι έπειτα από μερικές ημέρες δήλωσε αστειευόμενος: «Ήταν μία μάχη βαρέων βαρών και ο μόνος που βγήκε νοκ-άουτ ήμουν εγώ».
Κάποιους μήνες μετά εμφανίστηκε σε ένα ματς του NFL μεταξύ των Λος Άντζελες Ρέιντερς και των Ντένβερ Μπρόνκος, όπως επίσης και στον αγώνα Μπόλτον-Άρσεναλ για το αγγλικό FA Cup.
Επί βρετανικού εδάφους ξεπέρασε κάθε όριο, αφού γυμνός και βαμμένος πράσινος προσγειώθηκε με το αιωρόπτερό του στην οροφή του Μπάκιγχαμ, τιμωρήθηκε με 7 ημέρες φυλάκισης και αφότου εξέτισε την ποινή, απελάθηκε από τη χώρα.
Αναφορικά με τον πυγμαχικό αγώνα, αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτήν την πράξη, με τον Μπόου να θεωρεί μέχρι και σήμερα ότι επρόκειτο για σχέδιο οργανωμένης σπείρας που στρέφεται εναντίον του.
Πανικός στις ιπποδρομίες του Έιντρι
Η μεγαλύτερη πανωλεθρία στην ιστορία των ιπποδρομιών καταγράφηκε στο χωριό Έιντρι του Λίβερπουλ την 3η Απριλίου 1993.
Λίγο πριν από την έναρξη της κούρσας, μερικοί διαδηλωτές που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των ζώων εισέβαλαν στην πίστα και κάθισαν μπροστά από το πρώτο εμπόδιο.
Η έναρξη του αγώνα καθυστέρησε και ο υπεύθυνος ασφαλείας Κέιθ Μπράουν τοποθέτησε βιαστικά την κορδέλα στη γραμμή της εκκίνησης, με αποτέλεσμα να μπλεχτεί μεταξύ των αλόγων και να δοθεί σήμα επανάληψης.
Η δεύτερη προσπάθεια ήταν εξίσου αποτυχημένη, αφού αυτή τη φορά η κορδέλα μπλέχτηκε γύρω από τον λαιμό του τζόκεϊ Ρίτσαρντ Ντάνγουντι, γεγονός που ανάγκασε τον Μπράουν να κυματίσει αμέσως την κόκκινη σημαία κινδύνου.
Ωστόσο, απέτυχε να την ξεδιπλώσει και επί της ουσίας κουνούσε στον αέρα ένα σκέτο κοντάρι, με συνέπεια ο βοηθός Κεν Έβανς που βρισκόταν σε απόσταση 100 μέτρων από την πίστα να μην λάβει το σήμα.
Τελικά στη γραμμή της εκκίνησης επέστρεψαν μόνο οι 9 από τους συνολικά 39 αναβάτες, ο Τζον Γουάιτ με τον Νέσα Νες αναδείχθηκε νικητής της κούρσας και για πρώτη φορά στα χρονικά, όλα τα προγνωστικά πήγαν περίπατο…
Η μόδα του streaking
Από το 1974 μέχρι και το 2000 το λεγόμενο streaking ήταν σύνηθες φαινόμενο στο γήπεδα, αρχής γενομένης από το “Τουίκεναμ Στάντιουμ”, όταν σε έναν φιλικό αγώνα ράγκμπι μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας ο Μάικλ O’ Μπράιεν εισήλθε γυμνός στον αγωνιστικό χώρο.
Η φρουρά του γηπέδου έσπευσε αμέσως να τον συλλάβει και ο αστυφύλακας Μπρους Πέρι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το κράνος με έναν τρόπο που σίγουρα δεν είχε… διδαχθεί στη σχολή.
Το τοποθέτησε μπροστά από τα γεννητικά όργανα του εισβολέα και όταν του ζητήθηκε να κάνει μία δήλωση για το συμβάν είπε: «Σήμερα ήταν μία κρύα ημέρα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως δεν είχε κάτι για το οποίο θα πρέπει να νιώθει υπερήφανος».
Ένα επίσης αξιοσημείωτο περιστατικό streaking συνέβη στο ίδιο γήπεδο το 1982, όταν κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ενός ματς μεταξύ της Αγγλίας και της Αυστραλίας, ο Μπίλι Μπόμοντ, αρχηγός των γηπεδούχων, παρατήρησε ότι η προσοχή των συμπαικτών του αποσπάστηκε τη στιγμή που τους μιλούσε.
Λίγο μετά ένας από τους συμπαίκτες του, ονόματι Στιβ Σμιθ, του αποκρίθηκε: «Μπιλ, ένα ‘πουλί’ τρέχει στο γήπεδο με τον… πισινό σου κολλημένο στο στέρνο του».
Το «πουλί» ήταν η Έρικα Ρόου, η οποία έτρεχε γυμνόστηθη στον αγωνιστικό χώρο και μετά τη σύλληψή της δήλωσε: «Όλοι αγαπούν το στήθος μου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν θεωρώ ότι το θέαμα αυτό είναι προκλητικό».
Ο εκρηκτικός πρωταθλητής του σνούκερ
Ο Άλεξ Χίγκινς ή αλλιώς «Τυφώνας» ήταν πρωταθλητής στο σνούκερ και το όνομά του έμεινε χαραγμένο στην Ιστορία, κυρίως λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα του.
Όταν το 1986 του ζητήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο αντιντόπινγκ, αναστατώθηκε τόσο πολύ που έφτασε στο σημείο να χτυπήσει με κουτουλιά τον επικεφαλής της διοργάνωσης.
Φυσικά δεν έμεινε ατιμώρητος, καθώς του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 12.000 δολαρίων και αποκλεισμός από τα επόμενα 6 τουρνουά.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπόρνμουθ το 1990, λόγω του μεταξύ τους ανταγωνισμού, απείλησε ότι θα πυροβολήσει τον Ντένις Τέιλορ, συμπατριώτη του και επίσης παίκτη σνούκερ που λάμβανε μέρος στη διοργάνωση.
Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι ο Τέιλορ δεν θα έπρεπε να θεωρείται αθλητής, διότι το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι τα χρήματα.
Την ίδια χρονιά στο Σέφιλντ, μετά τον αποκλεισμό του από τον 1ο γύρο ενός τουρνουά, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως επιθυμεί να αποσυρθεί, αφού προηγουμένως είχε χτυπήσει στο στομάχι τον Κόλιν Ραντλ, υπεύθυνο Τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπιλιάρδου και Σνούκερ (σ.σ. του επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού από τη διοργάνωση για μία σεζόν).
Η συνωμοσία Δυτικής Γερμανίας και Αυστρίας
H “ντροπή του Χιχόν” ήταν ένα ματς μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Αυστρίας, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας το 1982.
Προς έκπληξη όλων τα «πάντσερ» είχαν ηττηθεί 2-1 από την Αλγερία στο πρώτο ματς, στη συνέχεια επικράτησαν 4-1 της Χιλής και η νίκη στον τελευταίο αγώνα του ομίλου με την Αυστρία αποτελούσε μονόδρομο για την πρόκρισή τους στους “16”.
Η Αυστρία είχε λυγίσει την Αλγερία και τη Χιλή, συνεπώς, ακόμη κι αν έχανε με 1-0 από τους Δυτικογερμανούς, θα συνέχιζε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Μία ημέρα πριν να πραγματοποιηθεί το ματς μεταξύ των “πάντσερ” και των γειτόνων τους, η Αλγερία βρισκόταν μια «ανάσα» από την πρόκριση, αφού είχε επικρατήσει της ουραγού Χιλής με 3-2.
Στο 10ο λεπτό ο Χoρστ Χρούμπες άνοιξε το σκορ για τους Δυτικογερμανούς και για τα επόμενα 80 λεπτά οι 2 ομάδες αντάλλαζαν απλά πάσες, χωρίς να εκδηλώνουν επίθεση.
Ο αγώνας ήταν στημένος και το κοινό που παρακολουθούσε από τις κερκίδες άρχισε να αποδοκιμάζει τους παίκτες, ενώ ένας φίλαθλος έβαλε φωτιά στη γερμανική σημαία φωνάζοντας: «Αλγερία, Αλγερία».
Ο Δυτικογερμανός εκφωνητής από ένα σημείο κι έπειτα έπαψε να περιγράφει, ενώ ο Αυστριακός παρότρυνε τους τηλεθεατές να κλείσουν τους δέκτες!
Η αναμέτρηση έληξε 1-0 και οι 3 διεκδικητές της πρόκρισης τερμάτισαν με συγκομιδή 4 πόντων, ωστόσο, στους “16” προκρίθηκαν οι Δυτικογερμανοί και οι Αυστριακοί λόγω διαφοράς γκολ.
Ο Μπενάι Σακίλ, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αλγερίας, ζήτησε από τη FIFA να αποκλείσει τις ομάδες που οργάνωσαν την απάτη, όμως, το αίτημα του αυτό δεν έγινε αποδεκτό.
Ο Γιουπ Ντέρβαλ, προπονητής των Δυτικογερμανών, υπερασπίστηκε τους παίκτες του, τονίζοντας ότι έπραξαν ορθώς που δεν «ανοίχτηκαν» μετά το γκολ, διότι έτσι θα ρίσκαραν τη νίκη.
Τελικά η FIFA ανακοίνωσε ότι από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1986 οι αγώνες των ομάδων του ίδιου ομίλου θα διεξάγονταν κοινή ημέρα και ώρα, προκειμένου να μην χειραγωγούνται τα αποτελέσματα.
Σουφραζέτα στο άλογο του βασιλιά Γεωργίου
Ο κόσμος παρακολουθούσε τα άλογα που έτρεχαν στην ιπποδρομία του Ντέρμπι το 1913, τη στιγμή που η σουφραζέτα Έμιλι Ντέιβισον εισερχόταν στην αρένα, προκειμένου να δώσει τέλος στη ζωή της.
Το άλογο του βασιλιά Γεωργίου την ποδοπάτησε, παρά το γεγονός ότι ο αναβάτης Χέρμπερτ Τζόουνς προσπάθησε να αποτρέψει το μοιραίο.
Την ώρα που το ιατρικό επιτελείο της αφαίρεσε το σακάκι με σκοπό να της παράσχει τις πρώτες βοήθειες, βρήκε μία σημαία-σύμβολο του φεμινισμού τυλιγμένη γύρω από τη μέση της.
Η Ντέιβισον μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο πλησιέστερο νοσοκομείο της περιοχής κι έπειτα από 4 μέρες, ήτοι στις 8 Ιουνίου 1913, ξεψύχησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μεγάλη Βρετανία οι γυναίκες (άνω των 30) απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1918, ενώ 10 χρόνια μετά απέκτησαν ίσα δικαιώματα με τους άντρες.
Τα σκάνδαλα του Tour de France
Το περίφημο Tour de France (ποδηλατικός γύρος Γαλλίας), λόγω διαφόρων περιστατικών, έχει αμαυρωθεί αρκετές φορές από το 1904 μέχρι και σήμερα.
Ο Μορίς Γκαρέν, πρώτος νικητής του τουρνουά, δέχθηκε κατά τη 2η διοργάνωση επίθεση από έναν θεατή και δήλωσε: «Αν δεν δολοφονηθώ μέχρις ότου φτάσουμε στο Παρίσι, θα κερδίσω ξανά».
Πράγματι τερμάτισε στην 1η θέση, όμως, η νίκη του αυτή ακυρώθηκε 4 μήνες μετά, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε καλύψει ένα μέρος της διαδρομής με τρένο.
Οι 4 πρώτοι ποδηλάτες της ομάδας GC αποκλείστηκαν, όπως και αρκετοί ακόμη αναβάτες, επειδή αποδείχθηκε ότι είχαν χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα, προκειμένου να τερματίσουν γρηγορότερα.
Ο 20χρονος ποδηλάτης Ανρί Κορνέ είχε καταλάβει αρχικά την 5η θέση, αλλά λόγω του αποκλεισμού των προαναφερθέντων, αναδείχθηκε νικητής.
Να σημειωθεί ότι εκείνη τη χρονιά (1905) ο Γκαρέν εγκατέλειψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τη δράση.
Η διοργάνωση του 1975 επίσης στιγματίστηκε, αφού ο διάσημος ποδηλάτης Έντι Μερκς, κατά τη διάρκεια της διαδρομής γρονθοκοπήθηκε στα πλευρά από έναν θεατή.
Την επόμενη ημέρα ο δράστης βρισκόταν στη γραμμή της εκκίνησης, αναγνωρίστηκε από τον Βέλγο, συνελήφθη και λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
Φημολογείται ότι του επιτέθηκε διότι απείχε από τη διοργάνωση του 1974, καθώς εκείνη τη χρονιά είχε προτιμήσει να δώσει το «παρών» σε κάποια άλλα τουρνουά της Ιταλίας και της Ισπανίας.
***
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος “Οι πιο τρελές-τρελές στιγμές του αθλητισμού” ολοκληρώθηκε, όμως ακολουθούν το δεύτερο (2 Ιανουαρίου) και το τρίτο (3 Ιανουαρίου).