US Open 1920: Η μοιραία πτώση του αεροσκάφους που έβγαζε φωτογραφίες του τελικού

Οι μεγάλες τραγωδίες που έχουν συμβεί κατά καιρούς σε αθλητικούς χώρους, σοκάρουν και μένουν πάντα στη μνήμη ως παραδείγματα προς αποφυγή.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα προς όφελος της ασφάλειας θεατών και αθλητών αλλά υπάρχουν και συμβάντα τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν με κανέναν τρόπο.

Ένα τέτοιο γεγονός ανασύρει το Sport-Retro.gr – συγκεκριμένα την πτώση στρατιωτικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια του τελικού του US Open στο τένις το μακρινό 1920.

ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1920, είχαν μαζευτεί πάνω από 10.000 άνθρωποι στο Φόρεστ Χιλ της Νέας Υόρκης, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον τελικό του US Open μεταξύ του Μπιλ Τίλντεν και του Μπιλ Τζόνστον.

Ο αγώνας είχε ονομαστεί «Η μάχη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα» από τον Τύπο της εποχής και όλοι οι φίλαθλοι του τένις περίμεναν εναγωνίως την έκβασή του.

Ο Μπιλ Τίλντεν, επονομαζόμενος και «Μεγάλος Μπιλ», ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος Αμερικανός τενίστας και από άλλους ο κορυφαίος τενίστας γενικώς.

Εκείνο το μεσημέρι ήθελε τη νίκη όχι μόνο για να κατακτήσει τον συγκεκριμένο τίτλο για πρώτη φορά, αλλά και για να ανέβει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στα 27 του χρόνια.

ΦΡΕΝΤ ΠΕΡΙ: ΕΝΑΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ ΤΕΝΙΣΤΑΣ, ΜΙΑ…ΘΡΥΛΙΚΗ ΦΙΡΜΑ

Επιπρόσθετα επιθυμούσε να πάρει τη ρεβάνς από τον Μπιλ Τζόνστον (τον αποκαλούσαν «Μικρό Μπιλ», καθώς ήταν ένα χρόνο νεότερος από τον μεγάλο του αντίπαλο), για τις ήττες στους τελικούς του US Open το 1915 και το 1919.

Ο αγώνας άρχισε, ο Τίλντεν πήρε άνετα το πρώτο σετ με 6-1, αλλά ο Τζόνστον απάντησε με το ίδιο σκορ και ισοφάρισε τον τελικό σε 1-1.

Υπήρχε ντέρμπι ωστόσο ήταν τόσο εύκολες οι εκατέρωθεν επικρατήσεις στα σετ που το κοινό δεν έδειχνε και τόσο ενθουσιασμένο.

Λίγο πριν από την έναρξη του 3ου σετ ένα μικρό πολεμικό αεροσκάφος εθεάθη πάνω από τον αγωνιστικό χώρο και τράβηξε την προσοχή του κόσμου.

Ο υπολοχαγός Τζέιμς Μάρεϊ Γκριρ, με μεγάλη εμπειρία σε πτήσεις και συμμετοχή σε πολλές μάχες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο πιλότος.

Δεύτερος επιβάτης ήταν ο λοχίας Τζόσεφ Πίτερ Σαξ, ο οποίος με 23 χρόνια υπηρεσίας αποτελούσε έναν από τους πιο έμπειρους φωτογράφους του Αμερικανικού Στρατού, με ειδικότητα τη φωτογράφιση αεροπορικών στόχων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Σαξ συνήθιζε τέτοιες πτήσεις σε αθλητικά γεγονότα και τραβούσε φωτογραφίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή υλικού μίας καμπάνιας του στρατού, με στόχο να πείσει τους νέους να καταταχθούν.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά στους Εθνικούς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες είχε ένα ατύχημα, καθώς το αεροπλάνο που επέβαινε είχε πέσει από ύψος 300 μέτρων στο νερό, αλλά ο ίδιος δεν είχε πάθει τίποτα.

Οι θεατές κοιτούσαν εντυπωσιασμένοι το αεροπλάνο να κάνει γύρους πάνω από το γήπεδο, με τον Σαξ κρεμασμένο σχεδόν έξω από την καμπίνα και να τραβά φωτογραφίες.

Λίγο αργότερα, όμως, κάποιοι από το κοινό έδειχναν ενοχλημένοι, καθώς όσο περνούσε η ώρα, το αεροπλάνο κατέβαινε όλο και πιο χαμηλά και ο θόρυβος από τη μηχανή γινόταν δυνατότερος.

Το αεροσκάφος, ένα παλιό JN-Curtiss, είχε πρόβλημα στη μηχανή όπως είχε ενημερωθεί το πλήρωμα πριν από την πτήση, αλλά ο Γκριρ και ο Σαξ απλώς γέλασαν και ξεκίνησαν για την αποστολή τους.

Στις 15:00, μόλις 15 λεπτά μετά την απογείωσή τους από το «Μίτσελ Φιλντ», δίπλα στο Λονγκ Άιλαντ, έκαναν τον τελευταίο τους κύκλο πάνω από το γήπεδο σε ύψος μόλις 100 μέτρων από τον αγωνιστικό χώρο, επιχειρώντας μία μανούβρα που όλοι υπέθεσαν πως γινόταν για λόγους εντυπωσιασμού.

Ο υπολοχαγός Τζέιμς Μάρεϊ Γκριρ

Υπήρξαν, μάλιστα, κάποιοι από το κοινό που αποδοκίμαζαν, καθώς ήθελαν να σταματήσει ο θόρυβος και να παρακολουθήσουν το 3ο σετ που ήταν έτοιμο να ξεκινήσει με τον Τζόνστον στο σερβίς.

Το αεροσκάφος προσπέρασε το γήπεδο και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ακούστηκε μία φοβερή έκρηξη πίσω από την κερκίδα που φιλοξενούσε και τον περισσότερο κόσμο.

Δεν ήταν μανούβρες εντυπωσιασμού αυτό που είχαν δει πιο πριν οι θεατές, αλλά μάταιη προσπάθεια του πιλότου για να αποφευχθεί το μοιραίο.

«Ένιωσα το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια μου», δήλωσε αργότερα για το θλιβερό περιστατικό ο Τίλντεν.

Το αεροσκάφος είχε συντριβεί μόλις 60 μέτρα μακριά από το γήπεδο και βάσει του θορύβου που είχε ακουστεί, όλοι ήξεραν πως το πλήρωμα δεν γινόταν να έχει επιβιώσει.

Πολλοί από τους θεατές έτρεξαν να δουν τι είχε συμβεί, άλλοι έμειναν στις θέσεις τους και οι παίκτες απλά κοίταζαν σαστισμένοι τον διαιτητή του ματς, ο οποίος τους ρώτησε αν ήθελαν να συνεχίσουν και αυτοί έγνεψαν καταφατικά.

Η συνέχεια του αγώνα ήταν σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής «μία δραματική παράσταση αυτοματοποιημένου και αψεγάδιαστου τένις στον καλύτερο τελικό της ιστορίας του τουρνουά», αν και κανείς δεν μπορούσε να παραβλέψει την τραγωδία που είχε συμβεί.

Ο Τίλντεν πήρε το 3ο σετ με σκορ 7-5, ενώ ο Τζόνστον πήρε με το ίδιο σκορ το 4ο, το οποίο μάλιστα διακόπηκε για λίγα λεπτά λόγω καταρρακτώδους βροχής.

ΜΠΟΡΓΚ-ΜΑΚΕΝΡΟ ΣΕ 3 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 53 ΛΕΠΤΑ. Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Στο 5ο καθοριστικό σετ ο Τίλντεν επικράτησε με 6-3 και πήρε το τουρνουά για πρώτη φορά, ωστόσο θα ακολουθούσαν άλλες πέντε συνεχόμενες κατακτήσεις και συνολικά θα έφτανε στις επτά.

Παράλληλα ανέβηκε και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, όπου έμεινε για πέντε ολόκληρα χρόνια (μέχρι το 1925), ενώ στην εγχώρια κατάταξη έμεινε πρώτος μέχρι το 1929.

Τη στιγμή που ο Τίλντεν έσφιγγε το χέρι του Τζόνστον, οι ουρανοί είχαν και πάλι ανοίξει, ενώ ανασύρονταν οι σωροί του Σαξ και του Γκριρ από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Ήταν μία από τις πρώτες αεροπορικές τραγωδίες που έζησε η πόλη της Νέα Υόρκης και μία από τις πιο γλυκόπικρες, αλλά συνάμα, περίεργες ημέρες στην ιστορία του τένις.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!