Ο Απόλλων Πάτρας του Χάρολντ Έλις και των… λοιπών

Ο Απόλλων Πάτρας υπήρξε η πρώτη ομάδα της Περιφέρειας που έπαιξε στην Α’ Εθνική μετά την καθιέρωσή της (1963-64).

Υπήρξε η πρώτη ομάδα της Περιφέρειας που έσπασε το δίπολο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και βοήθησε στην αποκέντρωση.

Υπήρξε  η πρώτη που έφτασε σε τελικό Κυπέλλου, επαναλαμβάνοντας μάλιστα το επίτευγμά της.

Η επέτειος από το χαμένο τελικό της 13 Απριλίου 1997 και οι 24 πόντοι του Χάρολντ Έλις ήταν η αφορμή που έψαχνε το Sport-Retro.gr για να θυμηθεί 5 σπουδαίες μορφές που υπηρέτησαν τον… Θεό τη 10ετία της ακμής του.

***

ΟΑΚΑ, 13 Απριλίου 1997, Τελικός Κυπέλλου. Ο Κώστας Χατζόπουλος έχει μόλις ισοφαρίσει 78-78 τον Ολυμπιακό και ο Απόλλων Πάτρας (ή Πατρών) καλείται να βγάλει μια άμυνα 12,2 δευτερολέπτων, αφού η εντολή του Βαγγέλη Αλεξανδρή είναι όχι φάουλ, προκειμένου να διεκδικήσει την κορυφαία στιγμή της μπασκετικής ύπαρξής του.

Το νταμπλ τιμ φρενάρει τον Ντέιβιντ Ρίβερς, η μπάλα φτάνει στον μαρκαρισμένο Δημήτρη Παπανικολάου, που προσποιείται και προλαβαίνει να εκτελέσει ευστοχώντας στα 2 δευτερόλεπτα πριν από την εκπνοή! Οι Πατρινοί έχουν στερηθεί την πιο θρυλική στιγμή της ιστορίας τους: ένα τρόπαιο!

Σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια ο Χάρολντ Έλις ήταν ο αρχισκόρερ της ομάδας του. Ήταν επίσης ένας από τους πιο παραγωγικούς ξένους που φόρεσαν ποτέ τα ασπρόμαυρα των Αχαιών!

Υπερβολή; Απάντηση απορρίπτεται. Υποκειμενική είναι η κρίση και προσωπικό το γούστο, τη στιγμή που στο δυναμικό ανήκαν τόσοι πολλοί καλοί μη Ευρωπαίοι.

Εμείς, του Έλις συμπεριλαμβανομένου, συνθέσαμε μια 5άδα με φιγούρες σπάνιες. Παίκτες μοναδικούς που έδωσαν χρώμα σ’ ένα ασπρόμαυρο φόντο.

Θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι από 5. Ίσως αδικήθηκαν 2-3, όχι άλλοι!

Τσεκάρετε:

 

Γουέιν Γίαργουντ

Ο δεύτερος ξένος που έπαιξε στις εγχώριες διοργανώσεις με τον Απόλλωνα, μετά τον δολοφονηθέντα Μαρκ Πέτγουεϊ. Καναδός (γεννηθείς στο Μόντρεαλ) και όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα 25 του τότε είχε ήδη συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), παράσημο για την καριέρα του.

Στην Πάτρα ήταν ατραξιόν, ένας φόργουορντ που είχε αναπτύξει μια ξεχωριστή ερωτική επαφή με τ’ αντίπαλα καλάθια.

Του άρεσε πολύ να σουτάρει απ’ έξω, ακόμη κι από τα 7-7,5 μέτρα, χρησιμοποιώντας τα μακριά άκρα του για να εκτελεί από ψηλά και με καμπύλη, χωρίς να κόβεται.

Τη 2η αγωνιστική της σεζόν 1989-90 έχει πετύχει 36 πόντους σε εντός έδρας αγώνα απέναντι τον Παναθηναϊκό, υπογράφοντας μια ιστορική νίκη για τους «Φρουρούς της Αχαΐας» και άλλους 39 από τους συνολικά 77 σε επικράτηση της κανονικής περιόδου επί του Πανιωνίου, αναγκάζοντας ακόμη και τον Φάνη Χριστοδούλου ν’ αγανακτήσει!

Ο Ηρακλής που δεν έχανε, αλλά δεν πήρε ό,τι άξιζε

 

Άντριου Γκέιζ

Ας μας συγχωρέσουν οι Αυστραλοί NBAers, αλλά σαν τον Άντριου Γκέιζ δεν είχε. Ακόμη και σήμερα είναι ό,τι δυνατότερο έχει παραχθεί στη χώρα των καγκουρό!

Γεννηθείς στην… ελληνική Μελβούρνη στις 24 Ιουλίου του 1965 ήταν ήδη ασπρομάλλης (και με τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς πριν γίνουν πέντε) όταν 29 ετών εγκαταστάθηκε στην Πάτρα, αντικαθιστώντας τον Ρέτζι Τζόρνταν που μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές… ξέχασε να επιστρέψει.

Ο λύκος κι αν εγέρασε πάντως, μηδέ το στιλ του άλλαξε μηδέ την τακτική του. Το σουτ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ήταν μια νέα πρόκληση για τον δίμετρο γκαρντ που στον Απόλλωνα έκανε το… διάλειμμά του για το πρωτάθλημα που θα έπαιρνε με τους Σαν Αντόνιο Σπερς το 1999!

Ήταν εξαιρετικά ευέλικτος, κοντρολάροντας υπέροχα το δίμετρο κορμί του, και ταυτόχρονα ευφυής με την μπάλα στα χέρια! Αρτίστας με μια λέξη…

Παπάγος και Μαρούσι: Η ιστορία των Βορείων της Αθήνας

 

Μπακ Τζόνσον

Το καλοκαίρι του 1995 ο Απόλλων κατόρθωσε να φέρει στην Ελλάδα και να πληρώσει (με 250.000 δολάρια) έναν από τους κορυφαίους ΝΒΑers που έπαιξαν ποτέ στα μέρη μας.

Ο Αλφόνσο, για τους φίλους Μπακ, Τζόνσον ήταν στα 31,5 όταν επιλέχθηκε από τον Κώστα Πετρόπουλο, προκειμένου να συνθέσει το δίδυμο των ξένων με τον Μίρκο Μιλίσεβιτς.

Αναφερόμαστε σε παίκτη που είχε ήδη περισσότερα από 500 παιχνίδια στο κορυφαίο πρωτάθλημα, συμπαίκτης του Χακίμ Ολάζουον στους Ρόκετς! Κάθε άλλο παρά παρηκμασμένος πάντως εμφανίστηκε ο (άκρως επαγγελματίας) δίμετρος φόργουορντ από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, με αποτέλεσμα οι 20άρες, σε μια περίοδο που οι άμυνες ήταν… λιμοζικές, να πέφτουν βροχή!

Με σχεδόν 23 πόντους ανά παιχνίδι ήταν ισχυρό δηλητήριο χωρίς αντίδοτο για κάθε αντίπαλο προπονητή. Μάλιστα την επόμενη σεζόν έφυγε για τη Μακάμπι, παρά το γεγονός ότι τον ήθελε και ο Ολυμπιακός του Ίβκοβιτς!

Επέστρεψε για τον Ηρακλή, έπαιξε επίσης στη Δάφνη, ένα φεγγάρι στο Περιστέρι και σε κάποιες προπονήσεις με τον Παναθηναϊκό. Σε μία δεν πήγε και εκνεύρισε τον Ομπράντοβιτς, με αποτέλεσμα να φύγει νύχτα! Μέχρι σήμερα είναι μέσα στη 10άδα των κορυφαίων ξένων σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 2.752 πόντους!

Οι Γιουγκοσλάβοι δεν ήταν μόνο 10

 

Χάρολντ Έλις

Η… αφορμή του άρθρου. Η Πάτρα δεν ήταν η πρώτη στάση της εν Ελλάδι περιοδείας του Χάρολντ Έλις. Είχαν προηγηθεί η Θεσσαλονίκη και ο Άρης. Για να μην θυμηθούμε το σπασμένο σαγόνι του Αγγελίδη από δική του άγρια γροθιά στο πρόσωπο, τους 30 πόντους στον ΠΑΟΚ δυο μέρες μετά για… συγγνώμη και μια ακάλυπτη επιταγή από τράπεζα που είχε κλείσει!

Μαγικές στιγμές για ένα πρώην παίκτη των Κλίπερς επί δύο γεμάτα χρόνια. Στον Απόλλωνα η επόμενη σεζόν δεν ήταν τόσο περιπετειώδης (πιο νοικοκυρεμένη η κατάσταση οικονομικά) και ο Έλις εμφανίστηκε πολύ πιο… ήρεμος.

Δεν είχε τα νούμερα της προηγούμενης χρονιάς σε απόλυτους αριθμούς, αφού είχε ενταχθεί σ’ ένα σύνολο με αρκετούς πρωτοκλασάτους (Βούκσεβιτς, Βετούλας, Μυριούνης, Μολφέτας) και οι ευθύνες ήταν μοιρασμένες.

Ο ρόλος του όμως ήταν κομβικός στις δύο πλευρές του παρκέ. Αλτικός, αθλητικός, οξυδερκής ο Έλις έκλεβε μπάλες (κορυφαίος του πρωταθλήματος με 2,4 σε κάθε αναμέτρηση και τελείωνε τις φάσεις με εντυπωσιακά καρφώματα. Στον χαμένο τελικό είχε 24 πόντους με 10/15 δίποντα.

Ελληνικό πρωτάθλημα: Αμερικανοί που δεν ήξερες και λάτρεψες

Top 10: Η «συμμορία» των Γιουγκοσλάβων του ελληνικού μπάσκετ

Τόνι Ντόουσον

Αμφιταλαντευτήκαμε, αλήθεια είναι, λόγω της ισχυρής υποψηφιότητας του πρότερου Λούσιους Ντέιβις. Ο Τόνι Ντόουσον, ωστόσο, ήταν ο πρώτος σκόρερ όλου του πρωταθλήματος για τη σεζόν 1997-98, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 25,4 πόντους, με συνέπεια να κερδίσει τη… μάχη.

Από το Κίνστον της Βόρειας Καρολάινα και μια γεμάτη διετία στην ισχυρή τότε Λεβερκούζεν, ήρθε ακριβώς 30 ετών στον Απόλλωνα, πλαισιώνοντας τον λευκό σέντερ Ερικ Μικ, και φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δείξει την κλάση του!

Αρκετά χρόνια μετά, όχι στον Απόλλωνα πλέον αλλά στη Δάφνη, μάθαμε πως για τον Αμερικανό φόργουορντ με τις πλαστικές κινήσεις ήταν ο Γιάννης Μυλωνάς που έδινε δείγμα ούρων προς έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες.

Αν πήρε οτιδήποτε παράνομο, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Μετά από 20 χρόνια το… αδίκημα, εφόσον συνετελέσθη, έχει παραγραφεί.

***

Να είστε σίγουροι πως με την πρώτη ευκαιρία, θα επανέλθουμε με τους επόμενους! Τον Σέλερς, τον Μικ, τον Ντέιβις, τον Τζόρνταν. Όλους μαζί και καθέναν ξεχωριστά…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!