Άρτσι Γκέμιλ 1978

Πρωταγωνιστής ποδοσφαιρικών παραμυθιών, θα μπορούσε να είναι ο πλήρης τίτλος της επαγγελματικής ιδιότητας του 71χρονου σήμερα Άρτσιμπαλντ «Άρτσι» Γκέμιλ.

Ο Σκωτσέζος μέσος κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Charity Shield με την Ντέρμπι Κάουντι, προτού προσθέσει ένα πρωτάθλημα, δύο League Cup, ένα Charity Shield και, κυρίως, το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1979 με τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Από το 1971 μέχρι το 1981 φόρεσε 43 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, σε 22 περιπτώσεις πέρασε στο μπράτσο το περιβραχιόνιο, ενώ σημείωσε και 8 γκολ.

Εν προκειμένω, το Sport-Retro.gr επικεντρώνεται στο πιο ξεχωριστό γκολ της καριέρας του, εκείνο που σημείωσε κόντρα στην Ολλανδία στις 11 Ιουνίου 1978, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Με εκλέκτορα τον Άλι Μακ Λίοντ, η Σκωτία του Κένι Νταλγκλίς, του Γκρέιαμ Σούνες, του Γκέμιλ και του Μπρους Ρίοχ ταξίδεψε με όνειρα στη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Η βρετανική ομάδα προηγήθηκε στο πρώτο ματς με γκολ του Τζο Τζόρνταν, αλλά το Περού αντέδρασε και επικράτησε 3-1, ενώ στη συνέχεια δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Ιράν (1-1).

Πλέον, το σενάριο πρόκρισης είχε φτάσει στα όρια του ακατόρθωτου, αφού την τελευταία αγωνιστική οι παίκτες του Μακ Λίοντ θα έπρεπε να νικήσουν με τρία γκολ διαφορά τη φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης και, κατά γενική ομολογία, κορυφαίο εθνικό συγκρότημα των 70s’.

Οι «οράνιε» δεν είχαν πια στον πάγκο τους τον Ρίνους Μίχελς αλλά τον Ερνστ Χάπελ, ενώ ο ηγέτης τους Γιόχαν Κρόιφ δεν είχε πραγματοποιήσει το μακρινό ταξίδι εξαιτίας εξωαγωνιστικών παραγόντων.

Με χατ-τρικ του σπουδαίου Ρομπ Ρένσενμπρινκ, η Ολλανδία υπέταξε το Ιράν, προτού μείνει στο 0-0 με του συμπαθέστατου Περού του Τεόφιλο Κουμπίγιας.

Η φιναλίστ του 1974 και ομάδα των Τζόνι Ρεπ, Γιόχαν Νέεσκενς δεν είχε παρά να δώσει έναν αγώνα διαχείρισης, προκειμένου να μην ηττηθεί με τρία γκολ διαφορά.

Διαιτητής του ματς με τη Σκωτία ορίστηκε ο περιβόητος Κάρολι Παλοτάι, εκείνος που περίπου τέσσερα χρόνια νωρίτερα συνέβαλε τα μέγιστα, προκειμένου ο Ολυμπιακός να μην φτάσει σε μία ανεπανάληπτη ανατροπή επί της Άντερλεχτ στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Όταν στο 34ο λεπτό της αναμέτρησης του «Σιουδάδ ντε Μεντόσα» ο Ρένσενμπρινκ σημείωσε το 1.000ό γκολ της διοργάνωσης (με πέναλτι), οι περισσότεροι πίστεψαν ότι τα πάντα είχαν κριθεί. Αλίμονο.

Ο Νταλγκλίς ισοφάρισε στο 44’, ο Γκέμιλ εξαπέλυσε το πρώτο του βέλος με πέναλτι στο 46’ και στο 68’ έγινε αποδέκτης της μπάλας μετά από αποτυχημένη επέλαση του «King Kenny».

Απέφυγε αριστοτεχνικά τους Βιμ Γιάνσεν και Ρουντ Κρολ, προώθησε την μπάλα, ο Νταλγκλίς την ακούμπησε ίσα-ίσα με το τακουνάκι, ο Γκέμιλ την κοντρόλαρε με το αριστερό, σούταρε με το ίδιο πόδι από πλάγια θέση και νίκησε τον Γιαν Γιόνγκμπλουντ.

Η βρετανική ομάδα είχε φτάσει σε μία ονειρική ανατροπή και, πλέον, απείχε μόλις ένα γκολ από τη μεγαλύτερη έκπληξη (βάσει δεδομένων) στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

«Ήταν ένα καταπληκτικό γκολ και μία καταπληκτική στιγμή. Ξαφνικά η Σκωτία άρχισε να ονειρεύεται ξανά τη δόξα», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Scotsman» για την επίμαχη φάση.

Ο Γκέμιλ, από την πλευρά του, είπε αργότερα στην εφημερίδα «Guardian» για το γκολ: «Δεν μπορείς να το σχεδιάσεις. Είναι απλά ένστικτο. Δεν σκέφτηκα να δώσω την μπάλα σε συμπαίκτη ή να επιλέξω κάτι άλλο. Παίρνεις τις αποφάσεις σου, ενώ οι αντίπαλοι παίρνουν τις δικές τους.

Συνεπώς, όταν ο Γιαν Πούρτβλιτ γλίστρησε, απλώς πέρασα την μπάλα από δίπλα του. Όταν βρέθηκα τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα Γιαν Γιόνγκμπλουντ, με διευκόλυνε γιατί έπεσε στο έδαφος. Δεν είχα παρά να πάρω φόρα και να την περάσω από πάνω του.

Είναι φανταστικό που οι φίλαθλοι το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα καλύτερα γκολ της Ιστορίας, αλλά νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή μπήκε σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, απέναντι σε μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Αν είχα βάλει αυτό το γκολ με τη φανέλα της Ντέρμπι, της Νότιγχαμ ή της Μπέρμιγχαμ δεν θα το είχαν μάθει σήμερα. Αλλά επειδή μπήκε μπροστά σε θεατές από ολόκληρο τον κόσμο, κόντρα σε μία ομάδα με τόσο ταλέντο όπως η Ολλανδία, αποτελεί τώρα ένα κομμάτι της Ιστορίας».

Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα προβλήθηκε η βρετανική ταινία «Trainspotting», όπου σε μία σκηνή διαδραματίζονται τα εξής: Ένα ζευγάρι, ο Τόμι και η Λίζι, κάνουν έρωτα, τη στιγμή που η βιντεοκασέτα απέναντι “παίζει” το γκολ του Γκέμιλ, αντί να προβάλει το πορνό που περίμεναν.

Παράλληλα, σε άλλο σημείο, ο πρωταγωνιστής Ρέντον (σ.σ. Γιούαν Μακ Γκρέγκορ) που είχε στην κατοχή του τη βιντεοκασέτα του ζευγαριού, μονολογεί κατά τη διάρκεια της δικής του προσωπικής στιγμής: «Έχω να αισθανθώ τόσο καλά από το γκολ του Άρτσι Γκέμιλ με την Ολλανδία το 1978». Κοινώς, έγινε παραλληλισμός της απόλαυσης του σεξ με εκείνη την αξέχαστη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το 1996, το έτος δηλαδή που προβλήθηκε η ταινία, ο σκόρερ ήταν πια προπονητής της Ρόδεραμ και, μάλιστα, την είχε παρακολουθήσει μαζί με όλα τα στελέχη της αγγλικής ομάδας.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο

Η αλήθεια είναι ότι δεν του άρεσε καθόλου αυτή η σκηνή, καθώς αργότερα προέβη στη σχετική δήλωση: «Αισθάνθηκα ότι με εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο. Για να είμαι ειλικρινής ήμουν ενοχλημένος με αυτό που συνέβη».

Στον αντίποδα, ο Άντι Χάουιτ εμπνεύστηκε μία σχετική χορογραφία κλασικού μπαλέτου: «Το ποδόσφαιρο είναι ποίηση και χορός. Η κίνηση που κάνει είναι απίστευτη.

Αυτό ήταν που προσπαθούσα να συλλάβω, αυτήν την τόσο απλή και όμορφη στιγμή ενός άνδρα που αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται να δημιουργήσει κάτι πραγματικά υπέροχο.

Νιζίνσκι, Μπαρίσνικοφ, Νουρέγεφ… Όταν βρίσκονταν επί σκηνής, παρήγαγαν την ίδια ποιότητα με τον Άρτσι Γκέμιλ».

Η χαρά των Σκωτσέζων για το γκολ του Γκέμιλ δεν κράτησε παρά τρία λεπτά, αφού ο Ρεπ μείωσε σε 3-2 και, ουσιαστικά, έβαλε τέλος στις ελπίδες τους.

Τουλάχιστον εκείνος αποτέλεσε “μούσα” με το γκολ του, εν αντιθέσει με τους Ολλανδούς που έφτασαν για δεύτερη φορά στην πηγή (τελικός), αλλά νερό δεν ήπιαν…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!