«Βarcelona – Φώκαια – Εμπόριον – Καισαριανή»

Ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής, τιμώντας τα 92 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου και τα 120 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα, διοργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 (19:00) εκδήλωση στο δημαρχείο Καισαριανής με θέμα: «Βarcelona – Φώκαια – Εμπόριον – Καισαριανή: 2.500 χρόνια ταξίδια πολιτισμού και φιλίας».

Τιμώμενο πρόσωπο και βασικός ομιλητής είναι ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής ελληνικής φιλολογίας και πρόεδρος του Ισπανοελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου κ. Eusebi Ayensa Prat, ο οποίος είναι ένθερμος οπαδός της Μπαρτσελόνα και φίλαθλος του καλού ποδοσφαίρου.

Ο κ. Eusebi Ayensa Prat γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Φιγέρες της Καταλονίας. Είναι πτυχιούχος της κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1989) και διδάκτωρ ρωμανικής φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (1996).

Από το 2006 είναι πρωτοβάθμιος ερευνητής του καταλανικού Ινστιτούτου Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών, της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης και υπεύθυνος προγράμματος με τίτλο: «Ιστορικές και λογοτεχνικές καταλανο-ελληνικές σχέσεις 14ος – 20ός αιώνας».

Το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος του Ισπανοελληνικού Μορφωτικoύ Συνδέσμου (Associaciόn Cultural Hispano-Helénica) που εδρεύει στη Μαδρίτη.

Για περισσότερο από μία εικοσαετία διδάσκει αρχαία και νέα ελληνικά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Καταλονίας και των Βαλεαρίδων Νήσων.

Από το 2014 διευθύνει το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου της πόλης Εμπόριον (Museu d’Arqueologia de Catalunya, Empuries), που ίδρυσαν τον 7ο π. Χ. αιώνα οι Φωκαείς άποικοι στην ακτή της Καταλονίας.

Το Μουσείο ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης, ενώ το πρόγραμμα που απευθύνεται σε φοιτητές, οι οποίοι διδάσκονται αρχαία και νέα ελληνικά, τιτλοφορείται: «Ο λόγος στον αέρα: Ιστορικά και λογοτεχνικά οδοιπορικά στο Εμπόριο» (La paraula en el vent: Itineraris historico literaris a Empuries).

Στην εκδήλωση που συντονίζει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης, θα τραγουδήσει ο Γιάννης Κούτρας με τον Γιώργο Γουρζουλίδη στο πιάνο, ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν η τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου και η ποιήτρια Βάσω Κοσμίδου.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!