2004: Κωστής Στεφανόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, διεθνείς άσοι και καλλιτέχνες για έναν… αστεράτο σκοπό

«Από τους ανθρώπους δεν λείπει η δύναμη, η θέληση απουσιάζει. Σε μία εποχή που το ποδόσφαιρο κυβερνάται από το χρήμα και τα παιχνίδια δεν παίζονται μόνο στους αγωνιστικούς χώρους, εμείς σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να πάμε ενάντια στο ρεύμα.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με άνισο πολλές φορές ανταγωνισμό, ο Αστέρας 2004 απέδειξε ότι και το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός. Η ομάδα μας το 2004 και 2005 κατέκτησε αντίστοιχα δύο πρωταθλήματα και μαζί την άνοδο στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία Αθηνών.

Εκείνο που μας γεμίζει, όμως, ικανοποίηση δεν είναι τόσο ο πρωταθλητισμός, όσο η καθολική αποδοχή των πρωτοβουλιών μας σε πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Η ευτυχία όσων συνέδεσαν τις Κυριακές τους με τον Αστέρα 2004 βρίσκεται στο γεγονός δεν αντιγράψαμε κανέναν. Γυρίσαμε το πρόσωπό μας στη βαρβαρότητα και τη χυδαιότητα των επαγγελματικών γηπέδων.

Είμαστε βέβαιοι ότι ποτέ δεν φτάνει αυτό που κάνουμε για την κοινωνική καταξίωση των νέων και ότι το κάτι παραπάνω είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά.

Όπου κι αν απευθυνθήκαμε για συνεργασία, βρήκαμε πόρτες ορθάνοιχτες. Τους ευχαριστούμε όλους και πάνω απ’ όλα τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τα παιδιά του Αστέρα 2004 και συζήτησε μαζί τους για ποδόσφαιρο, ιστορία, πολιτισμό και πολλά άλλα».

***

Μέρες που είναι, το Sport-Retro.gr γύρισε τον χρόνο στο 2003, έτος ίδρυσης του Α.Ο. Αστέρας 2004, προκειμένου να περάσει μηνύματα μέσω του ποδοσφαίρου.

Το παραπάνω κείμενο είχε εμπνευστεί ο Νίκος Μάλλιαρης, ένας εκ των δύο οραματιστών της ομάδας (ο έτερος ήταν ο Γαβρίλος Παπαδόπουλος).

 

Μίκης Θεοδωράκης

Ανήμερα των 79ων γενεθλίων του, στις 29 Ιουλίου 2004, ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε μέλος του συλλόγου, ο οποίος παρεμπιπτόντως τώρα ονομάζεται Α.Ο. Μικρασιατικός Καισαριανής.

Ο εμβληματικός συνθέτης είχε μυηθεί στο όραμα του Αστέρα ένα βράδυ του Δεκεμβρίου του 2003, στον «Μύλο» του «Χίλτον», παρουσία βετεράνων διεθνών άσων.

«Στον ‘Εθνικό μας Αστέρα’ Μίκη Θεοδωράκη», ανέγραφε η πλακέτα που του προσέφεραν οι εμπνευστές της ομάδας.

«Δεν έχω λόγια να σ’ ευχαριστήσω για την αλησμόνητη χαρά που μου χάρισε η γνωριμία και η επαφή μου με τους μύθους και είδωλα της νιότης μου και όχι μόνο.

Θα καταλάβετε κι εσείς, υποθέτω, από τα λόγια και τις αντιδράσεις μου ότι σπάνια στη ζωή μου υπήρξα τόσο συγκινημένος κι ευτυχής.

Τελικά, αυτές οι αναμνήσεις είναι ό,τι καλύτερο γνωρίσαμε στη ζωή μας κι αυτό κρύβουν ένα στοιχείο παιδικής αθωότητας και αγνότητας, που χάθηκε μέσα στην απέραντη βρωμιά των αγρίων, στην οποία είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε».

Αυτή ήταν η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Νίκο Μάλλιαρη, λίγες ημέρες μετά τη βραδιά που του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.

Εθνικός Αστέρας: Το καμάρι της Καισαριανής έγινε 90 ετών

Κωστής Στεφανόπουλος

Ο Νοέμβριος του 2003 γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλητισμού της Καισαριανής, καθώς ο Α.Ο. Αστέρας 2004 έγινε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο.

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, με όλο τον σεβασμό που αισθανόμαστε προς το πρόσωπό σας και το έργο σας, απευθυνόμαστε σε σας ελπίζοντας ότι θα ενισχύσετε αυτή μας την προσπάθεια, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους νέους μας να επισκεφθούν το Προεδρικό Μέγαρο και να γνωρίσουν τον πρώτο πολίτη της χώρας.

Να τους μιλήσετε όπως μόνον εσείς γνωρίζετε για τον υγιή αθλητισμό και την ευεργετική επίδρασή του στην ψυχή και στον χαρακτήρα των νέων ανθρώπων», ανέφερε η επιστολή που απέστειλε τότε η ομάδα της Καισαριανής.

Ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος καλοδέχθηκε τους εκπροσώπους, τους παίκτες και τα παιδιά του συλλόγου, ενώ εξέφρασε τη θετική του εντύπωση για τον πολυεθνικό του χαρακτήρα (σ.σ. στο ρόστερ υπήρχαν τρεις Αλβανοί, ένας Αρμένιος και ένας Νιγηριανός).

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Τον Ιούλιο του 2004, εξαμελής αντιπροσωπεία της ομάδας επισκέφθηκε τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, τότε πρόεδρο του Συνασπισμού.

Μπάλα, φανέλες, λάβαρα κι ένα λεύκωμα, ήταν τα δώρα των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι ενημέρωσαν τον πολιτικό για τις προσπάθειες που γίνονται, περί αναβάθμισης του ποδοσφαίρου και σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

«Ο Αστέρας 2004, στα πλαίσια του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής, είναι ένα δείγμα σωστής αθλητικής, αλλά και πολιτιστικής προσπάθειας που πρέπει να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους.

Χρειάζεται η ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού, του σχολικού αθλητισμού, χρειάζεται να μην μείνουμε μονάχα στους πανηγυρισμούς μετά την επιτυχία της Εθνικής ομάδας, αλλά να αγκαλιάσει η πολιτεία προσπάθειες σαν αυτή του Αστέρα 2004», ήταν η δήλωση του κ. Κωνσταντόπουλου.

Τα «αστέρια» για τον Α.Ο. Αστέρα

Εκείνο το διάστημα ο Α.Ο. Αστέρας 2004 απέδειξε ότι μια ομάδα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τα στενά όρια του αθλητισμού και να αποκτήσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αξία.

Συναντήσεις με Ολυμπιονίκες σαν τον Νίκο Κακλαμανάκη, τον Δημοσθένη Ταμπάκο ή τη Σοφία Σακοράφα, με σπουδαίους σύγχρονους ποδοσφαιριστές, όπως ο Στέλιος Μανωλάς, ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ή ο Βασίλης Τσιάρτας.

Μίμης Δομάζος, Τάκης Λουκανίδης, Μίμης Παπαϊωάννου, Γιώργος Δεληκάρης, Πέτρος Καραβίτης, Αριστείδης Καμάρας, Λάκης Νικολάου, Νίκος Σαργκάνης, Τάκης Ελευθεριάδης, Ζαχαρίας Πιτυχούτης, Κώστας Αθανασόπουλος, ήταν μερικοί από τους θρυλικούς βετεράνους άσους που αποτέλεσαν αρωγοί αυτής της πρωτότυπης προσπάθειας.

Επισκέψεις στον Παρθενώνα, τη Μονή Καισαριανής, το Ηρώδειο, την Πινακοθήκη, το Μέγαρο Μουσικής, σε εκθέσεις βιβλίων, καταδεικνύουν την πολυσύνθετη δράση του συλλόγου.

«Προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους νεαρούς παίκτες μας τη σωστή νοοτροπία του ποδοσφαίρου, γιατί θα τους χρησιμεύσει στη ζωή τους. Ουσιαστικά, λειτουργούμε σαν ένα σχολείο, στις τάξεις του οποίου προσπαθούμε να διαμορφώνουμε σωστούς χαρακτήρες.

Επιπροσθέτως, βοηθάμε τους παίκτες να έρθουν σε επαφή με την αίσθηση του πρώτου. Για παράδειγμα, παρακολουθώντας μια ορχήστρα, διαπιστώνουν με ποιο τρόπο ο επικεφαλής του μουσικού σχήματος, ο συνθέτης και ο μαέστρος μεταφέρουν τις εντολές στους υπόλοιπους μουσικούς, ώστε το σύνολο να λειτουργεί με τον σωστό τρόπο.

Να αποδίδει, δηλαδή, ποιότητα και ουσία στο κοινό, που παρακολουθεί αυτήν την προσπάθεια και το όμορφο θέαμα», ήταν το μήνυμα της τότε διοίκησης του Αστέρα 2004.

Μπαρτσελόνα

Στις 18 Οκτωβρίου 2005 η Μπαρτσελόνα αναμετρήθηκε με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Champions League.

Την παραμονή της αναμέτρησης περίπου 50 νεαροί άσοι του Α.Ο. Αστέρας παρακολούθησαν την προπόνηση διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστών, όπως ο Κάρλες Πουγιόλ, ο Ροναλντίνιο, ο Λιονέλ Μέσι, ο Σάμουελ Ετό κ.ά.

«Η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο και η φιλοδοξία μας να πετυχαίνουμε νέους στόχους μας οδήγησε στη θρυλική Μπαρτσελόνα.

Η επιστολή που στείλαμε στους «μπλαουγκράνα» για να τους συναντήσουμε, όταν θα έπαιζαν με τον Παναθηναϊκό τον Οκτώβριο του 2005, αν και δεν τρέφαμε μεγάλες ελπίδες είχε αποτέλεσμα.

Μας απάντησαν προσκαλώντας μας να παρακολουθήσουμε την προπόνηση της ομάδας στην Αθήνα», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι «ερυθρόλευκοι» γι’ αυτήν την αξέχαστη βραδιά που βίωσαν.

Φυλακές ανηλίκων, ξεχωριστά φιλικά, ανθοδέσμη…

Πλέον, έχετε αρχίσει να αντιλαμβάνεστε την αξία και τη δράση που επιδείκνυε ο Α.Ο. Αστέρας 2004, μια ομάδα που πέρασε τα στενά όρια της Καισαριανής.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι ξεχωριστές φιλικές αναμετρήσεις ήταν δεκάδες και νικητές αναδεικνύονταν το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η ευγενής άμιλλα…

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτέλεσαν ο αγώνας με μία ομάδα παικτών περιορισμένης όρασης ή η προσφορά ανθοδέσμης σε κάθε αντίπαλο, πριν από τη σέντρα.

Η επίσκεψη στις φυλακές ανηλίκων της Αυλώνας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν σε βελτιώνει ως άνθρωπο και ελάχιστα συμβάλλει στην επανένταξη αυτών των νέων στην κοινωνία μας», όπως ανέφεραν οι «ερυθρόλευκοι».

Οι διάσημοι, η βιβλιοθήκη και το πάρκο

Χάρρυ Κλυνν, Παντελής Βούλγαρης, Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Θηβαίος, Αντώνης Ρέμος, Νόνικα Γαληνέα, Λάκης Λαζόπουλος, Παύλος Κοντογιαννίδης, Ηλίας Λογοθέτης, Παύλος Χαϊκάλης, Πέτρος Φιλιππίδης…

Μερικοί από τους διάσημους, ο καθείς στην κατηγορία του, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνέβαλαν στην προώθηση του ονόματος και των αξιών του Α.Ο. Αστέρας 2004.

Η ομάδα της Καισαριανής δημιούργησε τη δική της αθλητική βιβλιοθήκη και, μεταξύ άλλων, οι πολιτικοί Γιώργος Βουλγαράκης, Αλέκος Αλαβάνος, Γιώργος Ορφανός έστειλαν συγχαρητήριες επιστολές.

Ο Γιώργος Κούδας, από την πλευρά του, ανέφερε με δήλωσή του: «Σας στέλνω το βιβλίο μου που αποτελεί κατάθεση ψυχής και εύχομαι ολόψυχα να μου δοθεί η ευκαιρία να βρεθώ κοντά σας.

Επιθυμώ να φυτέψω κι εγώ το δεντράκι μου στο Πάρκο των Διεθνών, το οποίο δημιουργείται στο γήπεδο που φέρει το όνομα του αείμνηστου φίλου μου Μιχάλη Κρητικόπουλου. Η πρωτοβουλία σας εύχομαι να βρει πολλούς μιμητές στον χώρο του ποδοσφαίρου».

Ποιο είναι το Πάρκο των Διεθνών; Ορίστε ένα δείγμα:

Έπειτα από ιδέα του Α.Ο. Αστέρας 2004 και του Στέλιου Γιαννακόπουλου, δημιουργήθηκε το Πάρκο των Διεθνών στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Σταδίου της Καισαριανής, το οποίο φέρει το όνομα του Μιχάλη Κρητικόπουλου.

Τα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης (ΓΑΟ Εθνικός Αστέρας, Γ.Σ. Καισαριανής, Πανιώνιος, Φωστήρας), οι σύλλογοι Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών των μεγάλων ομάδων και ο ΠΣΑΠ, συμμετείχαν ενεργά σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Στις 14 Νοεμβρίου 2005, συγκεντρώθηκαν 38 διεθνείς άσοι στο στάδιο «Μιχάλης Κρητικόπουλος» και φύτεψαν συμβολικά από ένα δέντρο που φέρει το όνομά τους.

Αναλυτικά: Κώστας Αντωνίου, Χρήστος Αρδίζογλου, Αχιλλέας Ασλανίδης, Κώστας Βαλλιάνος, Νίκος Βαμβακούλας, Παύλος Γρηγοριάδης, Γιώργος Δαρίβας, Τάκης Ελευθεριάδης, Κώστας Ιωσηφίδης, Αριστείδης Καμάρας, Πέτρος Καραβίτης, Κώστας Καραπατής, Γιώργος Καραφέσκος, Κώστας Λινοξυλάκης, Τάκης Λουκανίδης, Στέλιος Μανωλάς, Κώστας Νεστορίδης, Τάκης Οικονομόπουλος, Κώστας Ορφανός, Σάββας Παπάζογλου, Μίμης Παπαϊωάννου, Αντώνης Παραγιός, Ζαχαρίας Πιτυχούτης, Νίκος Σαργκάνης, Στέλιος Σκευοφύλαξ, Γιάννης Σκορδίλης, Γιώργος Σκρέκης, Ανδρέας Σταματιάδης, Γιάννης Τζιφόπουλος, Απόστολος Τόσκας, Νίκος Τσιαντάκης και Λέλος Χασεκίδης.

Από τους τότε εν ενεργεία άσους, το «παρών» έδωσαν οι Στέλιος Γιαννακόπουλος, Μιχάλης Καψής, Γιώργος Ανατολάκης και Παρασκευάς Άντζας.

Γιώργος Δεληκάρης, Νίκος Μάλλιαρης, Θάνος Μικρούτσικος

***

«Από τους ανθρώπους δεν λείπει η δύναμη, η θέληση απουσιάζει». Φράση παρμένη από την εισαγωγή του αφιερώματος σε μία ομάδα-πρότυπο για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας, ζυγίστε τις καταστάσεις, φιλτράρετε το καλό και το κακό… Αυτές είναι οι πολύ απλές και κατανοητές «οδηγίες χρήσης» πριν από τη δράση.

Ο Α.Ο. Αστέρας έδρασε με το μεράκι μιας χούφτας ανθρώπων και απέδειξε ότι δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο, όταν ο σκοπός εξυπηρετεί αξίες και ιδανικά.

Με την καθημερινή προσπάθεια για κάθε τι καλό διασφαλίζεται η ευεξία, ένα αγαθό που τα τελευταία χρόνια εκλείπει από πολλές ψυχές, απόρροια της ατομικής παραίτησης, αλλά και της στοχευμένης επίθεσης από Μέσα (και Έξω).

Με μία σπάνια φωτογραφία ενός θρύλου των γηπέδων που μας «άφησε» το 2018, του Τάκη Λουκανίδη, σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές με Υγεία και Χαρά.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!