«Ποδόσφαιρο και Αντίσταση». Ο Λάκης Νικολάου στο Sport-Retro.gr

Στις 22 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί μία ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Ποδόσφαιρο και Εθνική Αντίσταση», στο πλαίσιο της διοργάνωσης «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».

Βετεράνοι άσοι, δημοσιογράφοι, λάτρεις της Ιστορίας και του Αθλητισμού θα δώσουν το «παρών» στην Πινακοθήκη του δήμου Πειραιά (Φίλωνος 29).

Σαφέστατα, σκοπός της εκδήλωσης είναι η αφήγηση περιστατικών ηρωισμού και ανδρείας από ποδοσφαιριστές, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της γερμανικής Κατοχής.

Βέβαια, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, στόχος είναι και η προβολή του αθλητισμού ως προς τη λαϊκότητα και την κοινωνική του δράση – αυτό δηλαδή που πρέσβευε κάποτε και με τον καιρό «δηλητηριάστηκε» από λογής παράγοντες.

Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Γεωργάκης και Νάσος Μπράτσος θα είναι οι ομιλητές της εκδήλωσης, ενώ τον ρόλο του συντονιστή θα έχει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης.

«Ξαναρχίζει η ειρηνική μας ζωή» δίπλα στον «μνημειώδη λόγο» του Χίτλερ

Στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης, το Sport-Retro.gr επικοινώνησε με τον Λάκη Νικολάου, επί σειρά ετών αρχηγό της ΑΕΚ και στέλεχος της Εθνικής ομάδας.

«Η προσφορά της ομάδας μας, της ΑΕΚ, στην Εθνική Αντίσταση προσωποποιήθηκε στη μορφή του Σπύρου Κοντούλη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς στην προσπάθειά του να αποδράσει από το φορτηγό που τον μετέφερε για εκτέλεση.

Δεν θα ήθελα να προσθέσω περισσότερα για το ζήτημα – εξάλλου είμαι σίγουρος ότι στην εκδήλωση θα ακουστούν πολλά ενδιαφέροντα περιστατικά.

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η ΑΕΚ είχε πρωτοτυπήσει στο καυτό ζήτημα του συνδικαλισμού μετά τη Μεταπολίτευση και τα χρόνια που το ποδόσφαιρο προετοιμαζόταν να γίνει επαγγελματικό.

Το ποδόσφαιρο στις ρίζες του ήταν ένα λαϊκό άθλημα, το οποίο στην πορεία συνδέθηκε με διαφόρων ειδών σκοπιμότητες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα μας ταυτίστηκε περισσότερο με την Αριστερά».

«Οι Γερμανοί να αποκλειστούν για τρεις γενιές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!